Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit


20 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit


Description
This mock test of Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Voltage & Current In A Series RLC Circuit extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the resistor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the resistor is 90 degrees.

QUESTION: 2

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the resistor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the resistor is 90 degrees.

QUESTION: 3

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the inductor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the inductor is 180 degrees.

QUESTION: 4

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the resistor and the current in the circuit is?

Solution:

 In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the resistor and the current in the circuit is 0 degrees because they are in phase.

QUESTION: 5

 In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the current in the circuit is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the current in the circuit is 90 degrees.

QUESTION: 6

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the current in the circuit is?

Solution:

 In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the current in the circuit is 90 degrees.

QUESTION: 7

 The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit ___________ resonant frequency.

Solution:

The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

QUESTION: 8

The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit ___________ resonant frequency.

Solution:

The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.

QUESTION: 9

The current in the inductor ___________ the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

Solution:

The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

QUESTION: 10

The current in the capacitor ___________ the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.

Solution:

ω < ω0 => ω < 1/√LC
=> ωL < 1/ωC => XL < XC The circuit is capacitive dominant so, the current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

QUESTION: 11

 In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the current in the resistor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the current in the resistor is 0 degrees because the same current flows in the capacitor as well as the resistor.

QUESTION: 12

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the current in the resistor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the current in the resistor is 0 degrees because the same current flows in the inductor as well as the resistor.

QUESTION: 13

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the current in the inductor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the current in the capacitor is 0 degrees because the same current flows in the inductor as well as the capacitor.

QUESTION: 14

 In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage across the resistor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the resistor and the current in the circuit is 0 degrees because they are in phase.

QUESTION: 15

 In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage across the capacitor is?

Solution:

In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the current in the circuit is 90 degrees.

QUESTION: 16

In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage across the inductor is?

Solution:

 In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the current in the circuit is 90 degrees.

QUESTION: 17

 _________ the resonant frequency, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit.

Solution:

The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

QUESTION: 18

 _________ the resonant frequency, the current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit.

Solution:

The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.

QUESTION: 19

 The current in the inductor ___________ the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

Solution:

The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

QUESTION: 20

The current in the capacitor ___________ the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.

Solution:

The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.