Test: Waste Water Story - 1


15 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Waste Water Story - 1


Description
This mock test of Test: Waste Water Story - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Waste Water Story - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Waste Water Story - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Waste Water Story - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Waste Water Story - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Liquid waste from houses is called

Solution:

Sewage is wastewater released by homes, industries, hospitals, offices and other users. It also includes rainwater that has run down the street during a storm or heavy rain. The water that washes off roads and rooftops carries harmful substances with it. Sewage is a liquid waste. Most of it is water, which has dissolved and suspended impurities.

QUESTION: 2

Biodegradable waste

Solution:

Biodegradable wastes decompose in nature by action of microbes into simple simpler substances.

QUESTION: 3

Polythene and plastics

Solution:

Polythene and plastics are non-biodegradable and very harmful substances.

QUESTION: 4

Which of the following is non-biodegradable waste?

Solution:

Vegetable and fruit peels, plants and animal excreta and cotton clothes are biodegradable while plastic is non-biodegradable.

QUESTION: 5

Which one is not an organic waste?

Solution:

Vegetable peels, cotton cloths and paper are plant products and organic wastes while DDT is manmade inorganic substance used as pesticides.

QUESTION: 6

Sanitation in the cities is the function of

Solution:

Sanitation in the cities is the function of Municipal Corporation of the particular city.

QUESTION: 7

The process of waste treatment is called

Solution:

The process of waste treatment is called as sewage treatment to remove harmful substance from water to make it portable.

QUESTION: 8

Bacteria that decompose organic wastes are called

Solution:

Bacteria that decompose organic wastes are called anaerobic bacteria as it requires oxygen for decomposition.

QUESTION: 9

Biodegradable wastes are generally

Solution:

Biodegradable wastes are generally organic in nature obtained from plant and animals.

QUESTION: 10

A non-biodegradable item

Solution:

A non-biodegradable item can be recycled using heat into other useful substance.

QUESTION: 11

Water borne disease is 

Solution:

Waterborne diseases are caused by drinking contaminated or dirty water.Contaminated water can cause many types of diarrheal diseases, including Cholera, and other serious illnesses such as Guinea worm disease, Typhoid, and Dysentery.

QUESTION: 12

Select the disease that is not caused by improper disposal of sewage 

Solution:

Heart attack is not caused by improper disposal of sewage .

QUESTION: 13

Select those which are organic substances present in waste water 

Solution:

Pesticides, Herbicides, Fruits and vegetables waste  are organic substances present in waste water . 

QUESTION: 14

The sludge waste originates from 

Solution:

Sludge is a semi-solid slurry that can be produced from a range of industrial processes, from water treatment, wastewater treatment or on-site sanitation systems.
The sludge waste originates from the kitchen.

QUESTION: 15

What is the full form of WWTP

Solution:

WWTP stands for Waste Water Treatment Plant

Related tests