Test: Waste Water Story - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Waste Water Story - 3


Description
This mock test of Test: Waste Water Story - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Waste Water Story - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Waste Water Story - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Waste Water Story - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Waste Water Story - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Out of the following, select those that would help to reduce water pollution.

(i) use of sewers for removal of urban waste
(ii) use of unleaded petrol in cars
(iii) spraying of pesticides on plants
(iv) We should not excreate in open.

Solution:

Water pollution can be reduced by removal of urban waste and avoid excretion in urban areas.

QUESTION: 2

Select the one that is incorrect for vermin processing toilet.

Solution:

In it the human excreta is treated with earth worms.

QUESTION: 3

The international decade for action on "water for life" by United Nations General Assembly was declared on

Solution:

It was declared in 22 March, 2005.

QUESTION: 4

Sewage refers to waste water that is released by

Solution:

Sewage is a liquid waste which has water as its largest component along with various types of impurities like waste water from houses, offices, factories, hospitals etc., is called sewage.

QUESTION: 5

Select the disease that is not caused by improper disposal of sewage.

Solution:

A heart attack occurs when an artery supplying your heart with blood and oxygen becomes blocked.

QUESTION: 6

In a waste water treatment plant, after passing the waste water through a grit and sand removal tank, the water is allowed to settle in a large tank. The solids that settle at the bottom of large tank and called

Solution:

Sludge is a semi-solid slurry that can be produced from a range of industrial processes, from water treatment.

QUESTION: 7

Which plant is suggested for purification of sewage pond water?

Solution:

The researchers argue that trees with high transpiration rate ('thirsty' trees) such as eucalyptus can be easily used to clean the environment of wastewater.

QUESTION: 8

Which of the following group is against the plantation of Eucalyptus trees?

Solution:

Eucalyptus is an efficient biomass producer, it can produce more biomass than many other tree species. Growing Eucalyptus in low rainfall areas may cause adverse environmental impacts due to competition for water with other species.

QUESTION: 9

Sewage treatment

Solution:

Sewage treatment is the process of removing contaminants from municipal wastewater, containing mainly household sewage plus some industrial wastewater.

QUESTION: 10

The impurities present in sewage may consist of

Solution:

The impurities present in sewage water may consists of organic or inorganic substances or nutrients.

QUESTION: 11

Select those which are organic substances present in waste water.

Solution:

Pesticides,vegetables,fruits, herbicides are all organic substances present in the wastewater. 

QUESTION: 12

Treatment plants

Solution:

reduce pollutants in waste water to a level where nature can take care of it.

QUESTION: 13

The sludge waste originates from

Solution:

Waste that originates from kitchen is known as sludge.

QUESTION: 14

In the treatment of waste water, following steps are involved.

(i) aeration 
(ii) nitration
(iii) chlorination

The correct order of these steps is

Solution:

Aeration brings water and air in close contact in order to remove dissolved gases.The nitration process is a general class of chemical process for the introduction of a nitro group into an organic chemical compound.chlorination is used to prevent the spread of waterborne diseases.

QUESTION: 15

When waste water is passed through bar screens in WWTP, it removes

Solution:

When waste water is passed through bar screens in WWTP it removes plastic packets.

QUESTION: 16

Which of the following are removed by use of A skimmer in WWTP?

Solution:

A skimming tank is a chamber so arranged that the floating matter like oil, fat, grease etc., rise and remain on the surface of the waste water.

QUESTION: 17

The percentage of water in activated sludge is about

Solution:
QUESTION: 18

What are the products of waste water treatment system?

Solution:

By-products from wastewater treatment plants, such as screenings, grit and sewage sludge may also be treated in a wastewater treatment plant.

QUESTION: 19

Liquid waste consisting of suspended impurities is called _____.

Solution:

Sewage is a liquid waste which has water as its largest component along with various types of impurities like waste water from houses, offices, factories, hospitals etc., is called sewage.

QUESTION: 20

What is the full form of WWTP?

Solution:

Waste water treatment plant

Related tests