Test: Water - 1


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Water - 1


Description
This mock test of Test: Water - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Water - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Water - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Evaporation of water takes place faster in

Solution:

Evaporation is a surface phenomenon in which water evaporates from its surface in hot condition.

QUESTION: 2

Water is natural resource which is

Solution:

Water is natural resource which is inexhaustible obtained from nature.

QUESTION: 3

Water above the 1000C is in

Solution:

Water above the 1000C is in gaseous state in form of water vapour.

QUESTION: 4

Of the total amount of water present on the earth, the water available for human use is about

Solution:

Of the total amount of water present on the earth, the water available for human use is about 1% only. The other 99 percent is in the oceans, soils, icecaps, and floating in the atmosphere

QUESTION: 5

Dew is the

Solution:

Dew is the condensation of water vapour near the earth’s surface due to low temperature.

QUESTION: 6

About 70% of our body consists of

Solution:

About 70% of our body consists of water.

QUESTION: 7

Which one is a common source of drinking water?

Solution:

River and lake are common source of drinking water in cities and towns.

QUESTION: 8

The falling of water drops of clouds is known as

Solution:

Any form of water that fall from the clouds is known as precipitation . Their are several form of precipitation are rain , snow, hail and sleet

QUESTION: 9

No rain or very less rain causes

Solution:

No rain or very less rain in an area causes drought.

QUESTION: 10

Fast moving air is called

Solution:

Fast Moving air is called wind.
Wind is caused by differences in the atmospheric pressure.
When a difference in atmospheric pressure exists, air moves from the higher to the lower pressure area, resulting in winds of various speeds.

QUESTION: 11

Which one is a renewable natural source?

Solution:

Water is a renewable natural resource as it can be recycled naturally and can be reused again and again.

QUESTION: 12

Excessive rain cause

Solution:

Excessive rain cause flood in a particular area to submerge the large area.

QUESTION: 13

At high humidity, evaporation occurs

Solution:

At high humidity, high amount of water vapoures are present in the enviornment and hence evaporation occurs slower which increase with increase in temperature or surface area.

QUESTION: 14

Changing of water into water vapour is called

Solution:

Changing of water into water vapour is called as evaporation, it occurs at all temperature.

QUESTION: 15

During transpiration, plants lose water in form of

Solution:

During transpiration, plants loose water in form of water vapour through stomata.

QUESTION: 16

Water is ___________ for life.

Solution:

Water is essential for life as it help in digestion, transportation and excretion etc.

QUESTION: 17

Most of the water available to us as

Solution:

Most of the water is available to us as ground water inside the earth crust.

QUESTION: 18

Wet clothes dry up in sun due to

Solution:

Clothes dry up in sun due to evaporation of water by solar energy.

QUESTION: 19

Water is __________ of hydrogen and oxygen element.

Solution:

Water is compound of hydrogen and oxygen element in fixed ratio.

QUESTION: 20

Cyclic flow of water in different state is called

Solution:

Cyclic flow of water in different state is called water cycle that includes, evaporation, condensation and raining.

Similar Content

Related tests