Test: Water - 1


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Water - 1


Description
This mock test of Test: Water - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Water - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Water - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Solids : Kilogram :: Liquids : ______

Solution:

As solids are measured in kilograms, in the same way liquids are measured in litres. For example, 1 litre of water or 3 litres of milk.

QUESTION: 2

The phenomenon of remaining on the surface of a liquid without sinking is called

Solution:

The phenomenon of remaining on the surface of a liquid without sinking is called floatation.

QUESTION: 3

Rock : ______ :: Boat : Float

Solution:

As boat floats, in the same way a rock sinks.

QUESTION: 4

Pick the odd one out.

Solution:

Ducks, crocodiles and seals are all amphibious and can live on both land and water whereas fishes are odd one out who live only in aquatic environment.

QUESTION: 5

Stagnant water is more prevalent in the _______.

Solution:

Stagnant water is more prevalent in the rainy season as the water from the rains gets collected in the pits and potholes and does not get drained thus remaining at one place and becoming a breeding ground for insects.

QUESTION: 6

Pick the odd one out.

Solution:

Springs is the odd one out as it is a groundwater source of water whereas rivers, lakes and reservoirs are all surface-water sources of water.

QUESTION: 7

Aquatic plants are also known as _______.

Solution:

Aquatic plants are also known as hydrophytes. 'Hydro' means water and 'phytes' means plants.

QUESTION: 8

Mosquitoes and other insects breed profusely in ______ water.

Solution:

Mosquitoes and other insects breed profusely in stagnant water that is not flowing. Mosquitoes lay their larvae in them which grow to form the infected malaria causing mosquitoes.

QUESTION: 9

In earlier times, ______ was not as easily available as it is available today.

Solution:
QUESTION: 10

Earthenware pots keep the water ______.

Solution:
QUESTION: 11

_______ extracted from springs or by using wells.

Solution:
QUESTION: 12

______withdrawn from rivers, lakes or reservoirs.

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following machines convert the energy of free-flowing water into useful forms of power?

Solution:

A waterwheel is a machine that converts the energy of free-flowing water into useful forms of power.

QUESTION: 14

Which of the following is called 'Universal Solvent'?

Solution:

 Water is called a universal solvent.

QUESTION: 15

Which of the following show expansion on heating and contraction on cooling?

Solution:

Liquids show expansion when they are heated and contraction when they are cooled.

QUESTION: 16

Choose odd one out.

Solution:

Petrol, wax and kerosene are not soluble in water. Juices are soluble in water.

QUESTION: 17

Which of the following is not a symptom of malaria?

Solution:
QUESTION: 18

What do we call the animals that are capable of living both on land and in the water?

Solution:

Animals that are capable of living on both land as well as water are called amphibians.

QUESTION: 19

Which of the following keep the water cool so that thirsty travelers can have cold water?

Solution:

Earthenware pots keep the water cool so that thirsty travelers can have cold water.

QUESTION: 20

Which of the following aquatic plants are used by humans as a food source?

Solution:

Water spinach, Indian lotus, water caltrop are all aquatic plants which are used by humans as a food source.

Similar Content

Related tests