Test: Water A Precious Resource - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Water A Precious Resource - 3


Description
This mock test of Test: Water A Precious Resource - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Water A Precious Resource - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water A Precious Resource - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Water A Precious Resource - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water A Precious Resource - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tubewells and Springs are the examples of 

Solution:
QUESTION: 2

Which of the following will not help in conservation of water?

Solution:

Cutting trees to check water loss due to transpiration is not help in conservation of water. For conversation of water we use drip irrigation, planting more trees, water treatment plant and many more methods.

QUESTION: 3

Ground water accumulates between layers of hard rock. It is known as

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following is the reason for depletion of water table?

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following is traditional way to conserve water?

Solution:
QUESTION: 6

How much the earth’s surface is covered with water

Solution:

71% of the Earth's surface is covered with water.

QUESTION: 7

The process of seeping of water into the ground is called _________

Solution:
QUESTION: 8

Which one of the following is not responsible for water shortage?

Solution:
QUESTION: 9

Q9: The region covered by water is called ___________

Solution:
QUESTION: 10

Q10: Steam is which form of water?​

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following does not show water shortage?

Solution:

(d) According to the recommendation of United Nations (UN) minimum 50 litres of water per person per day should be provided. Hence, three buckets (nearly 60 litres) of water is sufficient for a person for one day.

QUESTION: 12

Seas and oceans are full of water on earth. However a very small percentage of water present on earth is available for us. This percentage is roughly.

Solution:

Some 72 percent of Earth is covered in water, but 97 percent of that is salty ocean water and not suitable for drinking.The rest are in the form of lakes ,etc.So the percentage remaining available for us is 0.006 %

QUESTION: 13

Which of the following are not the liquid forms of water?

(i) Snow (ii) Lake water (iii) River water (iv) Water vapour (v) Ice Choose the correct combination from the options below

Solution:

Snow and ice are frozen while water vapour is in gaseous state. Water from lake and river are in liquid state.

QUESTION: 14

A man digging the ground near a waterbody found that the soil was moist. As he kept digging deeper and deeper he reached a level, where all the spaces between particles of soil and gaps between rocks were filled with water. The upper limit of this layer is called

Solution:

The upper limit of the layer where water is present between particles of soil and gaps between rocks is called water table and water below this layer is called groundwater.

QUESTION: 15

Which of the following is a way to use water economically?

Solution:

Among the given options, drip irrigation is a way to use water economically because the installation of drip irrigation techniques require less amount of water.

QUESTION: 16

On which of the following day is World Water Day observed?

Solution:

22 March is celebrated as the World Water Day.

QUESTION: 17

The amount of water recommended by the United Nations for drinking, washing, cooking and maintaining proper hygiene per person per day is a minimum of

Solution:

The amount of water recommended by the United Nations for drinking, washing, cooking and maintaining proper hygiene is a minimum of 50 litres per person per day.

QUESTION: 18

‘Every Drop Counts’ is a slogan related to

Solution:

Every drop of water is precious for life to sustain on earth.

QUESTION: 19

Water cycle does not involve which of the following?

Solution:

Water cycle does not involve rainwater harvesting. Rainwater harvesting involves recharging the groundwater.

QUESTION: 20

Which of the following inhibits the seepage of rainwater into ground?

Solution:

 A pukka or cemented floor is usually impervious to water, inhibiting the seepage of rainwater into grounds.

Related tests