Test: Water


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 7 | Test: Water


Description
This mock test of Test: Water for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Water (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Water exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The major sources of freshwater are as follows except

Solution:
QUESTION: 2

Which ocean is the largest?

Solution:

The Pacific Ocean is the largest and deepest of Earth's oceanic divisions. It extends from the Arctic Ocean in the north to the Southern Ocean in the south and is bounded by the continents of Asia and Australia in the west and the Americas in the east.

QUESTION: 3

What is an artificial enclosure for keeping small house plants called?

Solution:

A terrarium is like an aquarium, but for plants instead of fish. It is made in just about any glass container. It is planted to look like a miniature garden or forest enclosed in its own little world. For example, you could plant all succulents (including cactus), because they need very little water.

QUESTION: 4

Amazon river is in

Solution:

The Amazon River in South America is the largest river by discharge volume of water in the world, and by most accepted definitions

QUESTION: 5

How much percentage of saline water is available on earth surface

Solution:

The total volume of water on Earth is estimated at 1.386 billion km³ (333 million cubic miles), with 97.5% being salt water and 2.5% being fresh water. Of the fresh water, only 0.3% is in liquid form on the surface.

 The freshwater resources, such as water falling from the skies and moving into streams, rivers, lakes, and groundwater, provide people with the water they need every day to live.

QUESTION: 6

Salinity is the amount of salt in grams present in ___ grams of water.

Solution:

Salinity is measured by the amount of sodium chloride found in 1,000 grams of water, if there is 1 gram of sodium chloride in 1,000 grams of water solution it is 1 part per thousand.

QUESTION: 7

Dead sea in Israel has salinity of

Solution:

It is 304 m (997 ft) deep, the deepest hypersaline lake in the world. With a salinity of 342 g/kg, or 34.2% (in 2011), it is one of the world's saltiest bodies of water – 9.6 times as salty as the ocean – and has a density of 1.24 kg/litre, which makes swimming similar to floating.

Dead sea in Israel has salinity of 45 parts per thousand. Swimmers can float in it because the increased salt content make it dense.

QUESTION: 8

March 22 is celebrated as World

Solution:

World Water Day is an annual UN observance day (always on 22 March) that highlights the importance of freshwater. The day is used to advocate for the sustainable management of freshwater resources. World Water Day is celebrated around the world with a variety of events. These can be educational, theatrical, musical or lobbying in nature. The day can also include campaigns to raise money for water projects. The first World Water Day, designated by the United Nations, was in 1993. Each year many countries celebrate World Water Day.

QUESTION: 9

Following are the movements that occur in oceans except

Solution:

Winds flow in the atmosphere/air above the surface of the earth.

QUESTION: 10

___ are formed when winds scrape across the ocean surface.

Solution:

Waves are formed when the water on the surface of the ocean rises and falls alternately. It is formed when winds scrape across the ocean surface. The stronger the wind blows, the bigger the waves become.

Related tests