Test: Waves


10 Questions MCQ Test Engineering Physics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Waves


Description
This mock test of Test: Waves for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Waves (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Waves quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Waves exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Waves extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 When a pebble is dropped into a pond of still water, what happens?

Solution:

 When a pebble is thrown in still water, a circular pattern of alternate crests spread out. The kinetic energy makes the particles to oscillate which comes in contact with it. The energy gets transferred to the particles of next layer which also begins to oscillate. Thus it is the disturbance or waves that move forward and not the particles of the medium.

QUESTION: 2

Mechanical waves are called elastic waves. True or false?

Solution:

Waves which require a medium for their propagation are called mechanical waves. They are also called elastic waves because they depend on the elastic properties of medium.

QUESTION: 3

What are the essential properties a medium must possess for the propagation of mechanical waves?

Solution:

The friction force amongst the particles of the medium should be negligibly small so that they continue oscillating for a sufficiently long time and the wave travels a sufficiently long distance through the medium

QUESTION: 4

Transverse waves can be formed in fluids. True or false?

Solution:

Transverse waves travel in the form of crests and troughs. They involve changes in shape of the medium. So they can be transmitted through media which have rigidity. As fluids do not sustain shearing stress, transverse waves cannot be formed in them.

QUESTION: 5

Which of the following waves can be transmitted through solids, liquids and gases?

Solution:

Longitudinal waves involve changes in volume and density of the medium. Since all media can sustain compressive stress, longitudinal waves can be transmitted through all the three types of media.

QUESTION: 6

 For an aluminium the modulus of rigidity is 2.1×1010 N/m2 and density is 2.7×103 kg/m3. Find the speed of transverse waves in the medium.

Solution:

Speed = √(Ƞ/ƿ)
Speed = 2.79×103 m/s

QUESTION: 7

Sound travels through a gas under which of the following condition?

Solution:

The compressions and rarefactions are formed so rapidly that the heat generated in the regions of compressions does not get time to pass into the regions of rarefactions so as to equalise the temperature. So when sound travels through gas, the temperature remains constant. Therefore, it is adiabatic.

QUESTION: 8

 What kind of wave is formed in organ pipes?

Solution:

 When two identical longitudinal waves travelling in opposite directions overlap, a longitudinal stationary wave is formed. Thus, the waves produced in organ pipes are longitudinal stationary waves.

QUESTION: 9

What is the most fundamental property of wave?

Solution:

When a wave travels from one medium to other, its wavelength as well as velocity may change. This is the reason that frequency is the fundamental property of wave.

QUESTION: 10

 In which medium sound travels faster?

Solution:

Sound travels in solid with highest speed because the coefficient of elasticity of solids is much greater than the coefficient of elasticity of liquids and gases.

Related tests