Test: Weather, Water and Air- 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: Weather, Water and Air- 1


Description
Attempt Test: Weather, Water and Air- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Frozen dew is called

Solution:

Frozen dew is called hail stone.

QUESTION: 2

The figure given below gives the following observation. 

 What process causes the dew present on the leaf to disappear by 10.00 a.m.?

Solution:

The evaporation of dew causes it to disappear.

QUESTION: 3

Which two of the gases given below make up more than 95% of air?

Solution:

95% of the air constitutes of oxygen and nitrogen.

QUESTION: 4

Why is the water cycle important to us?

Solution:

The water cycle helps in recycling of water from the earth to the sky.

Water Cycle - The Definitive Guide | Biology Dictionary

QUESTION: 5

Wet clothes dry faster on a

Solution:

Wet clothes dry fast on a sunny and windy day.

QUESTION: 6

Which of the following causes wind to blow?

Solution:

Due to the heat of the sun, warm air rises and cool air rushes in to take its place. This causes the wind to blow.

QUESTION: 7

Which of these falls in different shapes?

Solution:

If the clouds are very cold, water vapour   condenses   to   form snowflakes of different shapes.

QUESTION: 8

Condensed water vapour which can be seen on the ground after a very cold night is the

Solution:

On very cold nights, the dew freezes to form ice. This is called frost.

QUESTION: 9

On cold winter morning water vapour condenses on dust particles to form

Solution:

On cold winter mornings water vapour condenses on dust particles to form fog.

QUESTION: 10

The diagram given below shows a part of the water cycle.  

What is the process taking place at the arrow labelled T?

Solution:

T represents condensation.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code