Test: Weather- 2


10 Questions MCQ Test Science for Class 1 | Test: Weather- 2


Description
This mock test of Test: Weather- 2 for Class 1 helps you for every Class 1 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 1 Test: Weather- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Weather- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 1 students definitely take this Test: Weather- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Weather- 2 extra questions, long questions & short questions for Class 1 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Autumn is the season when ________?

Solution:

Autumn, season of the year between summer and winter during which temperatures gradually decrease.

QUESTION: 2

In which season do we use the object shown below?

Solution:
  • We use AC during summer season. 
  • Summer is hot because it is fire and the sun spins over the year.
QUESTION: 3

Find the pair which does not match:

Solution:
  • On Sunny days we wear dresses, polo shirts and shorts made of cotton are the best, especially if going outdoors on a sunny day or for the kids attending a preschool in Bexley.
  • Light clothes should be worn indoors as it can be also warm inside the house to fight the heat.
QUESTION: 4

Nowadays Meetu likes to wear light-coloured cotton clothes. Her mother offers her lemonade when she returns from school. These are ________ days of ________ season.
Q. Select the CORRECT words to fill up the blanks.

Solution:

These are hot days of summer season.

QUESTION: 5

We can see a rainbow up in the sky in the ________ season.

Solution:
  • After a shower of rain, raindrops are suspended in air and when a ray of light enters this drop, the drop acts as a prism and splits into its component colors as dispersion takes place.
  • Lights of different colours emerge from the raindrops such as red at the top and violet at the bottom. Thus, a rainbow is formed.
QUESTION: 6

Which of the following statement is correct?

Solution:

Weather describes the condition of the atmosphere over a short period of time e.g. from day to day or week to week, while climate describes average conditions over a longer period of time.

QUESTION: 7

Trees shed their leaves in ________.

Solution:
  • Trees shed their leaves during autumn as cold weather approaches.
  • In tropical and subtropical forests, trees shed their leaves at the onset of the dry season.
QUESTION: 8

Which of the following statements is incorrect?

Solution:

Eat an ice cream during winter season because winter is the coldest season of the year in polar and temperate zones.

QUESTION: 9

The condition of the atmosphere at a given place and time is called ____?

Solution:

The condition of the atmosphere at a "given place and time" is called weather.

QUESTION: 10

The general weather of an area over a long period of time is known as the __________.

Solution:

The average weather taken over a long time is called climate.

Similar Content

Related tests