Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3


Description
This mock test of Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which body part of an elephant are modified form of teeth.

Solution:

The tusks of an elephant are modified second incisors in the upper jaw.

QUESTION: 2

Which instrument is used to measure the amount of water vapor present in the atmosphere?

Solution:

A hygrometer is an instrument used to measure the amount of humidity and water vapour in the atmosphere.

QUESTION: 3

Anemometer is used to measure

Solution:

An anemometer is an instrument that measures wind speed and wind pressure.As the wind blows, the cups rotate, making the rod spin.

QUESTION: 4

Which statement is FALSE for Meteorological department-?

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation:-  It does not give National alerts like cyclones etc.

QUESTION: 5

Hump of a camel is used to-

Solution:

The correct option is B.
A camel's hump does not hold water at all – it actually stores fat. The camel uses it as nourishment when food is scarce. If a camel uses the fat inside the hump, the hump will become limp and droop down. With proper food and rest the hump will return to normal.

QUESTION: 6

What helps polar bear to survive in Polar Regions?

Solution:

Polar bears are well adapted for survival in the Arctic. Their adaptations include: a white appearance - as camouflage from prey on the snow and ice. thick layers of fat and fur - for insulation against the cold.

QUESTION: 7

Which is the primary source of energy that causes changes in the weather.

Solution:

The sun causes all our weather because it heats the earth unevenly.The heat of the sun also helps moisture to rise and form clouds, bringing rain, snow, or thunderstorms.

QUESTION: 8

A typical desert climate is found in which of the state of India.

Solution:

Rajasthan falls under Hot Desert and remaining portions of the state falls under Hot Semi Arid,the climate of the state ranges from arid to semi-arid. Rajasthan receives low and variable rainfalls and thereby is prone to droughts.

QUESTION: 9

Migration of birds takes place because ____.

Solution:

Scarcity of food, shortening of daylight and increase of cold are believed to stimulate migration.

QUESTION: 10

Humidity is mostly affected due to-

Solution:

Humidity is affected by : air temperature and relative humidity, rainfall, wind speed and direction, and sun radiation.

QUESTION: 11

 Arboreal life is that where animals live

Solution:

Arboreal animals are creatures who spend the majority of their lives in trees. They eat, sleep and play in the tree canopy.

QUESTION: 12

Adaptation is-

Solution:

Adaptation is the evolutionary process where an organism becomes better suited to its habitat. 

QUESTION: 13

Ement is TRUE for Penguins.

Solution:

Penguins have white body.They have thick layer of skin to protect them from extreme cold conditions.They have black colour on their back.

QUESTION: 14

 ______ makes penguins swift swimmers

Solution:

A Penguins' feathers are stiff and packed tightly together, this doesn't allow for soaring in the air but it makes them excellent swimmers. This type of feather keeps the water out and makes a great streamlined surface, perfect for water sports.

QUESTION: 15

To mix with surroundings, tigers have

Solution:

Tigers have stripes so that they can easily hide from their prey. Their camouflage allows them the best chance to catch their prey.

QUESTION: 16

The use of any combination of materials, coloration for riding of an animals is called

Solution:

Behavioral adaptation

QUESTION: 17

A kind of forest which receives much rainfall throughout the year and also day & night are equal in duration.

Solution:

Tropical rain forest

QUESTION: 18

To reduce loss of water in desert areas the leaves of cactus are modified into _____.

Solution:

The main way that cactus spines prevent cacti from losing water is by reducing air flow around the cactus. Spines break up air flow, which can help reduce evaporation.

QUESTION: 19

Weather is predicted by considering

Solution:

Weather forecasts are made by collecting as much data as possible about the current state of the atmosphere (particularly the temperature, humidity and wind.

QUESTION: 20

An adaptation to arboreal life (tree life) is

Solution:

An opposable thumb is a physical adaptation for primates. Opposable thumbs help monkeys and apes climb trees and gather and eat their food. Opposable thumbs help humans operate tools to make use of resources in our environment.