Test: What Where How And When - 1


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: What Where How And When - 1


Description
This mock test of Test: What Where How And When - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What Where How And When - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What Where How And When - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What Where How And When - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What Where How And When - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the crops which were first grown by men and women

Solution:

About 8000 years ago, men and women first began to grow crops of wheat and barley.

QUESTION: 2

Where are Garo hills located?

Solution:

► Garo Hills are located in North- East (Arunachal Pradesh).

The Garo Hills are part of the Garo-Khasi range in Meghalaya, India. They are inhabited mainly by tribal dwellers, the majority of whom are Garo people.

 

QUESTION: 3

The places where rice was first grown

Solution:

The places where rice was first grown are to the north of vindhyas. The areas to the south of ganga was known as Magadha now lying in the state of bihar and is separated from the rest of Asia by seas, hills and mountains. Garo hills lie to the north-east of India. The Vindhyas are in the central India. These are the areas where man developed agriculture.

QUESTION: 4

Which of the following is NOT a tributary of the Ganga ? 

Solution:
  • Tributaries of Ganga include Ramganga, Gomti, Ghaghara, Gandak, Kosi and Mahananda from left bank and Yamuna, Tamsa, Son and Punpun from right bank.
  • Sutlej is not a tributary of the Ganga. It is the easternmost tributary of the Indus River. The waters of the Sutlej are allocated to India under the Indus Waters Treaty between India and Pakistan, and are mostly diverted to irrigation canals in India.
QUESTION: 5

In ancient times the area along Ganga and its tributaries rivers to the south of the Ganga was known as

Solution:

As we know that Ganga, a river which flows through states like Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, and West Bengal. The Ganges drainage area with its productive land is helpful for the agrarian economies of Bangladesh and India.

Later, about 2500 years ago, cities developed on the banks of the Ganga and its tributaries, and along the seacoasts. Locate the Ganga and its tributary called the Son. In ancient times the area along these rivers to the south of the Ganga was known as Magadha.

QUESTION: 6

Which of the following is obtained from coal tar ?        

Solution:

Coal tar is a mixture of different carbon compounds. It is thick, black liquid with an unpleasant smell. The fractional distillation of coal tar gives many chemical substances which are used in the preparation of dyes, explosives, paints, synthetics fibers, drugs, and pesticides. Some of these chemical substances are benzene, toluene, phenol, and aniline. Naphthalene balls are used to repel moth and other insects are also obtained from coal tar.

QUESTION: 7

The word India comes from the Indus, called ____ in Sanskrit

Solution:

The name India derives ultimately from Síndhu in Sanskrit, which was the name of the Indus River as well as the country at the lower Indus basin (modern Sindh, in Pakistan).

QUESTION: 8

Greece is located in______.

Solution:

Greece is located in Southern Europe, bordering the Ionian Sea and the Mediterranean Sea, between Albania and Turkey. It is a peninsular country, with an archipelago of about 3,000 islands.

QUESTION: 9

Who are called the India Hindos or Indos?

Solution:

The iranians and the greeks who came through the northwest about 2500 years ago and were familiar with the indus, called it the Hindos or the Indos.

QUESTION: 10

Manuscript means

Solution:

Manuscript means book which is written by hands on the bark of trees or leaves.

Related tests