Test: What Where How And When - 2


20 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: What Where How And When - 2


Description
This mock test of Test: What Where How And When - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What Where How And When - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What Where How And When - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What Where How And When - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What Where How And When - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Records of the past are arranged in which order?

Solution:

Chronological order is following the order in which they occurred.

QUESTION: 2

Kandahar is present day

Solution:

Kandahar or Qandahar is the second-largest city in Afghanistan, with a population of about 557,118. Formerly called Alexandria Arachosia, the city is named after Alexander the Great, who founded it in 329 BC around an ancient Arachosian town.

QUESTION: 3

Which of the following does NOT form the natural frontier of the subcontinent

Solution:

Buildings are actually man made and don't form the natural boundary whereas other given options are the examples which form the natural boundary

QUESTION: 4

Jesus was founder of

Solution:

Jesus Christ is the founder of Christianity, the Messiah foretold in the Old Testament. In Christianity Christ is the Son of God and God incarnate.

QUESTION: 5

BP stands for

Solution:

"Radiocarbon ages" are calculated from fM using the exponential decay relation and the "Libby half-life" 5568 a. The ages are expressed in years before present (BP) where "present" is defined as AD 1950. The year 1950 was chosen because it was the standard astronomical epoch at that time.

QUESTION: 6

Pages of the manuscript books were made of

Solution:

The leaves of the palm are big and broad and are to  write with feathers to write the vedas

QUESTION: 7

The founder of Christianity

Solution:

Jesus (c. 4 BC – c. AD 30 / 33), also referred to as Jesus of Nazareth and Jesus Christ, was a first-century Jewish preacher and religious leader. He is the central figure of Christianity and is widely described as the most influential person in history.

QUESTION: 8

All dates before the birth of Christ are counted backwards and usually have the letters

Solution:

These years are counted from the date generally assigned to birth of jesus christ. So, 2000 means 2000 years after birthof christ. All dates before the birth of christ are counted backwards and usually represented by BC(Before christ).

QUESTION: 9

BC stands for

Solution:

“B.C.” stands for the English phrase “before Christ,” but “A.D.” stands confusingly for a Latin phrase: anno domini (“in the year of the Lord”—the year Jesus was born).

QUESTION: 10

CE is used for

Solution:

The meaning of AD is Anno Domini or Year of our Lord referring to the year of Christ’s birth. The meaning of BC is Before Christ. CE is a recent term.  It refers to Common Era and is used in place of A.D. the dates are the same i.e., 2009 AD is 2009 CE. BCE means Before Common Era.  For example 400 BC is 400 BCE.

QUESTION: 11

Years after the birth of Jesus Christ are counted

Solution:

The years after Christ are referred to as AD ('Anno Domini', meaning 'in the year of our Lord'). They are counted forwards from the year of Christ's birth.

QUESTION: 12

They study about the past using the information from manuscripts, inscriptions and archaeology

Solution:

Historians, that is, scholars who study the past, often use the word source to refer to the information found from manuscripts, inscriptions and archaeology. Once sources are found, learning about the past becomes an adventure, as we reconstruct it bit by bit. So historians and archaeologists are like detectives, who use all these sources like clues to find out about our pasts.

QUESTION: 13

They study about the remains of buildings made of stone and brick, paintings and sculpture. They explore to find tools, weapons, ornaments, and coins

Solution:

Archaeologist is a person who studies human history, particularly the culture of historic and prehistoric people, through discovery and exploration of remains, structures and writings. 

QUESTION: 14

The name ____ was used by the people who lived in the Northwest. Later it was used for the country.

Solution:

As mentioned in Rigveda, Bharata term was used for a group of people who lived in the north-west about 3500 years ago.The name Bharat came because of the term ‘Bharatha’.

QUESTION: 15

The Iranians and the Greeks came through the

Solution:

The word Iran is derived from this very root, having been transformed from Aryan to Iran, meaning the land of the Aryans. This is the most ancient term applied to the Iranian Plateau, and such a term has never been detected anywhere else in the world, e.g. Europe or Turkistan.

QUESTION: 16

Which of the following hills are located in North-east

Solution:

The Garo Hills is located in Meghalaya state and part of Garo-Khasi range,The region is known as one of the wettest places on earth. Garo Hills highest peak is known as Nokrek Peak and home to many places of interest such as cloud covered Tura peak, Imilchang Dar waterfall,Balpakram Wildlife Park,Naphak Lake and most famous limestone caves of Siju,one of the longest in Asia.

QUESTION: 17

Prakrit language was used by

Solution:

Prakrit is often wrongly assumed to have been a language (or languages) spoken by the common people, because it is different from Sanskrit, which is the predominant language of the ancient Indian literature.

QUESTION: 18

This inscription dates to about 2250 years ago, and was found in Kandahar, present-day Afghanistan. It was written on the orders of a ruler named

Solution:

This inscription dates to about 2250 years ago, and was found in Kandahar, present-day Afghanistan. It was inscribed on the orders of a ruler named Ashoka.

QUESTION: 19

Arrange the following steps of preparing manuscripts in order

 

(I) Finding palm leaves
(II) Ties together the pages to make books
(III) Cut the leaves into pages

 

Options are

Solution:

The first step is to find the palm leaves.  The palm leaves are then cooked and dried. The leaves are then cut into pages. The writer then uses a stylus to inscribe letters. Natural colourings are applied to the surface so the ink will stick in the grooves. This process is similar to intaglio printing. Afterwards, a clean cloth is used to wipe out the excess ink and the leaf manuscript is done. And lastly the pages are tied to make the book.

Hence the correct answer is option (C).

QUESTION: 20

The place where rice was first grown is located in

Solution:

Based on archeological evidence, rice was believed to have first been domesticated in the region of the Yangtze River valley in China. Morphological studies of rice phytoliths from the Diaotonghuan archaeological site clearly show the transition from the collection of wild rice to the cultivation of domesticated rice.

Related tests