Test: Whole Numbers - 1


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 6 | Test: Whole Numbers - 1


Description
This mock test of Test: Whole Numbers - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Whole Numbers - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Whole Numbers - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Whole Numbers - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Whole Numbers - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a correct statement if N= natural number and W = whole number?

Solution:

Integers include 0 and the opposites (negatives) of natural numbers, and whole numbers include 0 while natural numbers do not. The result is that natural numbers are a subset of whole numbers which are in turn a subset of integers which you correctly categorized as a subset of rational numbers.

QUESTION: 2

Which is the whole number that does not have a predecessor?

Solution:

Whole number 0 does not have a predecessor. because, every number smaller than zero are categorised in negative numbers and not whole number.

QUESTION: 3

Of the following, which is the number that when multiplied by 82, results in 82?

Solution:

 1 is the multiplicative identity.

QUESTION: 4

Which of the following is the greatest number that can be formed by the digits 7, 0, 9, 8, 6 and 3?

Solution:

To form the greatest number (without repetition of digits) from the given digits, write them in descending order and place commas after periods.

QUESTION: 5

Find the smallest 6-digit number that can be formed by the digits 9, 6, 0, 5, 8 and 1.

Solution:

To form the smallest number (without repetition of digits) from the given digits, write them in ascending order and place commas after periods. Remember that a number cannot start with 0 in the leftmost place.

105689 is the smallest 6 - digit number of the given digit is 9 , 6 , 0 , 5 , 8 , 1 .

QUESTION: 6

What is 238 ÷ 238?

Solution:

238 ÷ 238 = 1 

So option D is the correct answer. 

QUESTION: 7

What is the additive identity element of 24?

Solution:

The "Additive Identity" is 0, because adding 0 to a number leaves it unchanged.

So correct answer will be option C 

QUESTION: 8

Choose the successor of 301,999 from the following.

Solution:

Option b is correct answer. 

301,999 + 1 = 302,000

QUESTION: 9

6x(7×3)=(6×7)×3 is an example of which property with respect to multiplication?

Solution:

The associative property is a math rule that says that the way in which factors are grouped in a multiplication problem does not change the product.

So, 6x(7×3)=(6×7)×3 is an example of Associative property of multiplication. 

So option A is the correct option. 

QUESTION: 10

What are the two consecutive numbers after 5009?

Solution:

The two consecutive numbers after 5009 are :

5010, 5011

So option C is the correct answer. 

 

QUESTION: 11

Closure property is satisfied by whole numbers with respect to which of these operations?

Solution:

Addition and multiplication of whole numbers satisfy closure property.

QUESTION: 12

What is the quotient of 64 ÷ 1?

Solution:

a ÷ 1 = a. A number divided by 1 is the number itself.

QUESTION: 13

Find the product: (98 + 14)×0

Solution:

a×0 = 0. The product of any number and zero is zero.

QUESTION: 14

What is the predecessor of natural number 1?

Solution:

There is no predecessor for natural number 1.

QUESTION: 15

What are the three consecutive predecessors of 70010?

Solution:

Predecessor is obtained by subtracting 1 from the given number.

QUESTION: 16

Which of the following statements is true?

Solution:

Natural numbers set is {1,2,3,.......}. Whole numbers set is (0,1,2,3,,.....}. Clearly, every natural number is a whole number.

QUESTION: 17

What is the R.H.S. part of the equation according to distributive property

36(8−3)=?

Solution:

36 × (8-3)=(36 × 8)-(36 × 3)

QUESTION: 18

Which property is represented by a + b = c (a whole number) with respect to addition?

Solution:

Closure Property: The closure property means that a set is closed for some mathematical operation. For example, the set of even natural numbers, [2, 4, 6, 8, . . .], is closed with respect to addition because the sum of any two of them is another even natural number, which is also a member of the set.

QUESTION: 19

If 'a' and 'b' are two whole numbers, then under what condition is the commutative law applicable to subtraction?

Solution:

a=23

b=23

So 23-23=0

Therefore,commutative law is only and only applicable to subtraction if and only if a=b

QUESTION: 20

What is the value of 555 × 193 - 555 × 93?

Solution:

 555 × 193 - 555 × 93 = 55500

Related tests