Test: Why Do We Need Parliament? - 1


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Why Do We Need Parliament? - 1


Description
This mock test of Test: Why Do We Need Parliament? - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Why Do We Need Parliament? - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Why Do We Need Parliament? - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Why Do We Need Parliament? - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Why Do We Need Parliament? - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India are decided by the

Solution:

According to Article 71 of the Constitution, all doubts and disputes arising out of or in connection with the election of a President or Vice-President shall be inquired into and decided by the Supreme Court.

QUESTION: 2

Lok sabha contains how much seats ?

Solution:

The house meets in the Lok Sabha Chambers of the Sansad Bhavan, New Delhi. The maximum strength of the House allotted by the Constitution of India is 552 (Initially, in 1950, it was 500). Currently, the house has 543 seats which is made up by the election of up to 543 elected members and at a maximum.

QUESTION: 3

The lok sabha is elected after every _______ years.

Solution:
QUESTION: 4

Which political party has won most seats in all states in 8th lok sabha election?

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation:- Telugu Desam Party emerged as the 2nd largest party with 30 seats. 

The 8th Lok Sabha elections were held in 1984 after Indira Gandhi’s assassination. Two of her body guards fired bullets at her to revenge Operation Blue Star and she died on spot. Rajiv Gandhi and her son led party into polls and got a resounding victory (best performance of Congress till date) due to sympathy wave.

QUESTION: 5

If the president has to resign, he sends his resignation to:

Solution:
QUESTION: 6

What is the position of president in the executive?

Solution:

The President is responsible for implementing and enforcing the laws written by Congress and, to that end, appoints the heads of the federal agencies, including the Cabinet. The Vice President is also part of the Executive Branch, ready to assume the Presidency should the need arise.

QUESTION: 7

Parliament of India is _______ law making institution.

Solution:

Parliament is supposed to make laws of the country. The legislative deliberates while executive executes and judiciary keeps a check.

QUESTION: 8

When was 13th Lok Sabha elections held?

Solution:
QUESTION: 9

The most important function of Lok Sabha is:

Solution:

Lawmaking is the main function of the Parliament and in this field the Lok Sabha plays an important role. All types of bills can originate in the Lok Sabha and if a bill is moved in and passed by the Rajya Sabha, it has to come to the Lok Sabha for its approval.

QUESTION: 10

The president of India holds office for a period of:

Solution:
QUESTION: 11

President electoral college consists of :

Solution:
QUESTION: 12

"EVM” for the first time used in:

Solution:

Electronic Voting is the standard means of conducting elections using Electronic Voting Machines, sometimes called "EVMs" in India. The use of EVMs and electronic voting was developed and tested by the state-owned Electronics Corporation of India and Bharat Electronics in the 1990s. They were introduced in Indian elections between 1998 and 2001, in a phased manner. The electronic voting machines have been used in all general and state assembly elections of India since 2004.

QUESTION: 13

The parliament of India has ______ houses.

Solution:

According to Article 79 of the Constitution of India, the Parliament consists of President of India and the two Houses of Parliament known as Council of States (Rajya Sabha) and House of the People (Lok Sabha)

QUESTION: 14

Houses of people is _______?

Solution:
QUESTION: 15

In which state lok sabha elections were held in 1984?

Solution: India General or the 8th Lok Sabha Election Results - 1984. The General Elections of 1984 were held after the assassination of the then Prime Minister Indira Gandhi. The polling in Assam and Punjab was postponed till 1985 due to the revolts.
QUESTION: 16

What did universal adult franchise mean:

Solution:

Universal Adult Franchise means that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender. It is based on equality, which is a basic principle of democracy.

QUESTION: 17

Rajya sabha is also called?

Solution:
QUESTION: 18

How many members are nominated in Rajya sabha by president?

Solution:
QUESTION: 19

The President of India can nominate to how many members to Rajya Sabha and Lok Sabha respectively?

Solution: Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of not more than 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India from amongst persons who have special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service.
QUESTION: 20

Each constituencies elect:

Solution:

From each constituency, the people elect one representative who then becomes a member of the Legislative Assembly (MLA). Each state has between seven and nine MLAs for every Member of Parliament (MP) that it has in the Lok Sabha, the lower house of India's bicameral parliament.

QUESTION: 21

Which party got a maximum number of seats?

Solution:

In the 2014 Indian general election, the BJP won 282 seats, leading the NDA to a tally of 336 seats in the 543-seat Lok Sabha.

QUESTION: 22

Rajya sabha has ________ members?

Solution:

 Assuming that question is referring to total number of members at present the answer is 245.Membership is limited to 250 members, and the present Rajya Sabha has 245 members. 233 members are elected by the Vidhan Sabha members and 12 are nominated by the President for their contributions to art, literature, science, and social services.

QUESTION: 23

Third Lok Sabha election held in 

Solution:

The Indian general election of 1962 elected the 3rd Lok Sabha of India and was held from 19 to 25 February. Unlike the previous two elections but as with all subsequent elections, each constituency elected a single member. Jawaharlal Nehru won another landslide victory in his third and final election campaign. 

QUESTION: 24

The parliament of India consists:

Solution:

Parliament consists of the President, the Rajya Sabha (Council of States) as the upper house, and the Lok Sabha (House of the People) as the lower house. The House of People and the Council of States constitute India's bicameral Parliament.

QUESTION: 25

Who is the leader of ruling party in the Lok Sabha?

Solution: The Prime Minister is the leader of the ruling party in the Lok Sabha. Leader of the Lok Sabha, the Lower House of the Indian Parliament, is the Prime Minister by default if he is a member of the Lok Sabha. If the Prime Minister is not a member of the Lower House of Parliament he can nominate another minister as the Leader of the House.

Related tests