Test: Winds Storms And Cyclones - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Winds Storms And Cyclones - 1


Description
This mock test of Test: Winds Storms And Cyclones - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Winds Storms And Cyclones - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Winds Storms And Cyclones - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Winds Storms And Cyclones - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Winds Storms And Cyclones - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The centre of cyclone is known as

Solution:

The most recognizable feature found within a cyclone is the eye. They are found at the center and are between 20-50km in diameter. The eye is the focus of the cyclone, the point about which the rest of the storm rotates and where the lowest surface pressures are found in the storm

QUESTION: 2

Temporary submergence of large areas is called

Solution:

Temporary submergence of large areas due to regular rain of breaking of dam is called as flood.

QUESTION: 3

Cyclone is also known as

Solution:

Cyclone is also known as hurricanes in some part of world.

QUESTION: 4

A wind vane is used to measure the

Solution:

A wind vane is a simple device to know the direction of wind at particular time.

QUESTION: 5

Lightning is usually accompanied by

Solution:

Lightening is usually accompanied by thunder. Actually lightning and thunder occurs together but lightening reaches to us first followed by thunder.

QUESTION: 6

During flood drinking water should be

Solution:

During flood drinking water generally get contaminated that may cause water born disease. Water should be boiled before drinking.

QUESTION: 7

Benjamin Franklin discovered that

Solution:

Benjamin Franklin discovered that building can be protected by using lightening rod at the top of building.

QUESTION: 8

A balloon when taken near candle burst because

Solution:

When a balloon filled with air taken near a candle, the balloon burst due to expansion of air due to heating.

QUESTION: 9

Which of the following place is unlikely to be affected by cyclone?

Solution:

Cyclone occurs near the coastal area. As Amritsar is far away from coastal area, it is unlikely to be affected by cyclone.

QUESTION: 10

In Japan cyclone is known as

Solution:

In Japan cyclone is known as Typhoon. Japan is worst affected by regular typhoon.

Related tests