Test: Word Formation - 1


25 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Word Formation - 1


Description
This mock test of Test: Word Formation - 1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC Test: Word Formation - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Word Formation - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Test: Word Formation - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Word Formation - 1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the word that cannot be formed from the letters in the word PHOTOSYNTHETIC

Solution:

letter ‘R’ is not present in the word PHOTOSYNTHETIC

QUESTION: 2

Directions: In the following questions a word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.

PROSPECTIVE

Solution:

In the given, word there are only two Ps while in the word PEPPER there are three Ps.

QUESTION: 3

Directions: In the following questions a word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.

APPROXIMATELY

Solution:

There is no letter ‘S’ in the keyword.

QUESTION: 4

Directions: A word has been given followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word.

LIBERATIONIST

Solution:

There is only one ‘L’ in the keyword while there are two Ls in the word LIBERAL.

QUESTION: 5

Directions: A word has been given followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word.

AUTOGRAPHS

Solution:

There is no letter ‘E’ in the keyword. Therefore, the word GREAT cannot be formed.

QUESTION: 6

Directions: From the given alternatives, find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

INFRASTRUCTURE

Solution:

The letter ‘H’  is not present in the keyword. Therefore the word, CHARTER cannot be formed.

QUESTION: 7

A word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of this only one cannot be formed using the letters of the given word. Find out that word.

ADMINISTRATION

Solution:

There is no ‘E’ letter in the keyword. Therefore, the word Minister cannot be formed.

QUESTION: 8

A word given in capital letters is followed by four words. Out of this only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that word.

CHEMOTHERAPY

Solution:

There is no ‘N’ letter in the given word, therefore, the word PANTHER cannot be formed.

QUESTION: 9

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

CONVERSATION

Solution:

There is only one T in the keyword.

QUESTION: 10

A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters.

PREMONITION

Solution:

QUESTION: 11

A word given in capital letters is followed by four answer words. Out of these only one can be formed by using the letters of the given words. Find out that word.

ENVIRONMENT

Solution:

11aaa

QUESTION: 12

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

PRESIDENTIAL

Solution:

There is no G letter in the given word.

QUESTION: 13

A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters.

BLANDISHMENT

Solution:

There is no ‘O’ or ‘R’ in the keyword. Therefore, the word BOARD cannot be formed.

There is no ‘P’ in the keyword. Therefore, the word SHAPE cannot be formed.

There is no ‘C’ or ‘R’ in the keyword. Therefore, the word CRASH cannot be formed.
13

QUESTION: 14

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

JUXTAPOSITION

Solution:

There is no ‘C’ in the keyword. Therefore, the word TOXIC cannot be formed.

QUESTION: 15

Directions: In question, from the given alternatives words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ADMINISTRATION

Solution:

There is no, ‘E’ letter in the keyword. ,

QUESTION: 16

Directions: A word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of this only one can be formed by using the letters of the given words. Find out that word.

IMMEDIATELY

Solution:

There are no ‘R’ and ‘C’ letters in the given word.

QUESTION: 17

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

PERSONIFICATION

Solution:

There is no ‘H’ letter in the given word.

QUESTION: 18

A word given in capital letters is followed by four answer words. Out of this only one can be formed by using the letters of the given word. Find out that word:

INTELLIGENCE

Solution:

There is no ‘R’ letter in the given word. Therefore, the word INTEGER cannot be formed. There is no ‘V’ letter in the given word. Therefore, the word INTERVAL cannot be formed. There is no ‘D’ letter in the given word. Therefore, the word LEGEND cannot be formed.

QUESTION: 19

Directions: From the given alternatives, find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

GERMINATION

Solution:

There is a letter ‘L’ in the word TERMINAL but there is no letter ‘L’ in the Keyword.

QUESTION: 20

Directions: From the given alternative, find the word which can be formed from the letters used in the given word.

ARISTOCRATIC

Solution:

Except in the word STATIC, there is the letter ‘E’ in all the other three words. But there is no letter ‘E’ in the Keyword.

QUESTION: 21

Directions: From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

PRAGMATIC

Solution:

There is no ‘E‘ letter in the given word. Therefore, the word GAME cannot be formed.

There is no ‘K letter in the given word. Therefore, the word AGMARK cannot be formed.

There is no ‘T’ letter in the given word. Therefore, the word GUITAR cannot be formed.

QUESTION: 22

Directions: In question, a word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given words. Find out that word.

CONSTRUCTION

Solution:

There is no ‘A’ letter in the given word. Therefore, the word CAUTION cannot be formed.

QUESTION: 23

Directions: In the following questions, which one of the following words cannot be formed from the letters of the given word (using each letter once)?

EFFICIENT

Solution:

There is no ‘A’ letter in the keyword.

QUESTION: 24

Directions: In the following questions, which one of the following words cannot be formed from the letters of the given word (using each letter once)?

NECESSARY

Solution:

There is no ‘T’ letter in the keyword.

QUESTION: 25

Directions: From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

AGRICULTURE

Solution:

There are no ‘M’ letter in-the given word.

Similar Content

Related tests