Test: Work And Energy


10 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Work And Energy


Description
This mock test of Test: Work And Energy for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Work And Energy (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Work And Energy quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Work And Energy exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Work And Energy extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When a body falls freely under gravity, then the work done by the gravity is

Solution:

If a force acting on a body has a component in the direction of displacement, then the work done by the force is positive. Hence when a body falls freely under the influence of gravity the work done by the gravity is positive.

QUESTION: 2

There are two bodies X and Y with equal kinetic energy but different masses m and 4m respectively. The ratio of their linear momentum is-

Solution:

If X and Y have equal kinetic energy but their masses are m and 4m respectively. Thus we get the ratio of their speed is 2:1. Hence the ratio of their linear momentum is 1:2.

QUESTION: 3

Which of the following is not an example of zero work?

Solution:

Work done, W = Force x Δdisplacement

So, when a person holds some amount of load but does not move from his position, the displacement is 0. Hence, W done = 0.

QUESTION: 4

A truck moves at a steady speed on a horizontal road. What is the work done by the road on the truck? 

Solution:

The work is zero because while the truck does have a displacement over time, the force of the road (the normal force) is perpendicular and so the dot product of the two is zero.

QUESTION: 5

Which of the following is not a unit of energy?

Solution:

Energy The joule ( symbol: J) is a derived unit of energy in the International System of Units. It is equal to the energy transferred to (or work done on) an object when a force of one newton acts on that object in the direction of its motion through a distance of one metre (1 newton metreor N⋅m). 

QUESTION: 6

Which of the following statements is false:

Solution:

We know that KE = ½ mv2
And as nighter the mass nor v2 can be negative.
We get KE cant be negative.

QUESTION: 7

Raindrops fall on the earth with certain kinetic energy on the earth. From where do they get this energy?

Solution:

Every object that tends to fall or does fall on earth's surface does have a gravitational acceleration which is possessed by them due to their gravitational potential energy.

QUESTION: 8

Time rate at which work is done by a force is

Solution:

We know that Work done, W = F.s where F is force and s is displacement due to that force
Thus rate of work done = dW/dt = d(F.s)/dt
So as F is constant we get  dW/dt = F.d(s)/dt
= F.v = P

QUESTION: 9

Output of a truck is 4500 J and its efficiency is 50%, the input energy provided to the truck is

Solution:
QUESTION: 10

When a body slides against a rough horizontal surface, the work done by friction is

Solution:

If a force acting on a body has a component in the opposite direction of displacement, the work done is negative, when a body slides against a rough horizontal surface, its displacement is opposite to that of the force of friction. He work done by the friction is negative.

Related tests