Test: World Political Geography - (2019 - 2010)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: World Political Geography - (2019 - 2010)


Description
This mock test of Test: World Political Geography - (2019 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Political Geography - (2019 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Political Geography - (2019 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Political Geography - (2019 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Political Geography - (2019 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above are correctly matched?

[2019]

Solution:
  • 3 Caspian Sea: Kazakhstan is correct. So a and c are eliminated.
  • 5: Syria touches Mediterranean sea and not Black Sea. So, 5 is wrong, this eliminates d. Thus, we are left with answer b.
QUESTION: 2

Which of the following has/have shrunk immensely/dried up in the recent past due to human activities?
1. Aral Sea
2. Black Sea
3. Lake Baikal

Select the correct answer using the code given below:

[2018]

Solution:
  • The Aral Sea, in Central Asia, used to be the fourth largest lake in the world, after the Caspian Sea, and Lakes Superior and Victori(a) Now barely 10% of it is left. BBC-2014.
  • Lake Baikal 's has been crippled by a series of detrimental phenomena….They include the disappearance of the omul fish, rapid growth of putrid algae and the death of endemic species of sponges across its vast 3.2 million-hectare are(a) [The Hindu 2017-Oct], but there is no mention of immensely drying up. Hence answer A: 1 only.
QUESTION: 3

Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?
1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria

Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

In the map, you can see Mediterranean Sea doesn't touch Jordan and Iraq so, by elimination, we are left with answer "c".

QUESTION: 4

Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?

[2017]

Solution:

In the map, Sumatra is quite closer to Great Nicobar than Sri Lanka. See:

QUESTION: 5

With reference to the ‘Trans-Pacific Partnership’, consider the following statements:
1. It is an agreement among all the Pacific Rim countries except China and Russia.
2. It is a strategic alliance for the purpose of maritime security only.

Which of the statements given above is/are correct?

[2016]

Solution:

All 12 Pacific Rim Countries have signed Trans -Pacific Partnership (TPP) agreement.
These 12 countries are: Singapore, Malaysia, Vietnam, Brunei, Darussalam, Japan, Canada, United States, Mexico, Peru, Chile, Australia and New Zealand.
Objectives of TPP:
(i) Lower track barriers such as tariffs.
(ii) Establish a common framework for intellectual property.
(iii) Enforce standards for labour low and environmental low.
(iv) Establish an investor - state dispute settlement mechanism.

QUESTION: 6

Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?

[2015]

Solution:

Jordan does not open out to the Mediterranean Sea.

QUESTION: 7

What is the correct sequence of occurrence of the following cities in South-East Asia as one proceeds from south to north?
1. Bangkok
2. Hanoi
3. Jakarta
4. Singapore

Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

The correct sequence of occurrence of the following cities in South-East Asia as one proceeds from south to north is Jakarta-Singapore-Bangkok and Hanoi.

QUESTION: 8

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/are correctly matched?

[2014]

Solution:

The Chechen Republic is a federal subject (a republic) of Russia. Darfur is a region in western Sudan. Swat is a valley and an administrative district in Pakistan.

QUESTION: 9

Turkey is located between

[2014]

Solution:

Turkey's smaller part is in Southeastern Europe and its larger part in Western Asia which is located between Black Sea and Mediterranean

QUESTION: 10

Which one of the following can come across if one travels through the Strait of Malacca?

[2010]

Solution:

Malacca strait is between the Indonesian island of Sumatra and the Malaya Peninsula. Singapore lies on the tip of the Malay Peninsular.

Related tests