Test: Writing And City Life


10 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: Writing And City Life


Description
This mock test of Test: Writing And City Life for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Writing And City Life (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Writing And City Life quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Writing And City Life exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Writing And City Life extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Mesopotamian city, which was systematically excavated in the 1930s, was

Solution:

The city of Ur was one of the earliest Mesopotamian cities to have been excavated. Its ordinary houses were systematically excavated in the 1930s.

QUESTION: 2

The Mesopotamian ruler who became the king of Akkad, in 2370 BCE, was

Solution:

Sargon was the ruler of Akkad around 2370 BCE. Several centuries later, a statue of Sargon, recovered by Babylonians, was repaired under the instructions of their then ruler, Nabonidus.

QUESTION: 3

The King who released Babylonia from Assyrian domination in 625 BCE was

Solution:

Nabopolassar (625-605 BC) defeated the Assyrians and was crowned king of Babylon. He allied with the Medes of Persia and conquered Assyrian territory.

QUESTION: 4

The earliest temples in Southern Mesopotamia were built in

Solution:

The people of Mesopotamia believed that their world was controlled by gods and goddesses, demons and monsters. They even considered gods as theoretical owners of agricultural fields, fisheries and cattle herds. There were hundreds of gods who were responsible for everything in the world, from rivers and trees to making bread and pottery. Each city was protected by its own special god or goddess and their family. Large temples were built in the centre of the city for these gods to live in. Priests looked after the gods with special rituals. There were also smaller temples throughout the city where ordinary people could make offerings.

QUESTION: 5

The Achaemenids of Iran conquered Babylon in

Solution:

In 539 B.C., Persian forces defeated the Babylonian army at the site of Opis, east of the Tigris. Cyrus entered Babylon and presented himself as a traditional Mesopotamian monarch, restoring temples and releasing political prisoners.

QUESTION: 6

War captives and local people who were put to work for the temple or for the ruler were paid

Solution:

Hundreds of ration lists have been found. They have a list of people’s names against which the quantities of grain, cloth or oil were allotted.

QUESTION: 7

Mesopotamian weapons were prominently made of

Solution:

The Mesopotamian civilisation flourished during the Bronze Age. The name was given on the basis of the predominant use of the metal in almost all spheres of human life.

QUESTION: 8

Inanna was the Goddess of

Solution:

Inanna was the most important goddess of the Sumerian pantheon in ancient Mesopotamia. She is a goddess of love, fertility, and war. Inanna figures prominently in various myths, such as 'Inanna's descent to the underworld'.

QUESTION: 9

In the 2000 BCE, the city that flourished as the royal capital of Mesopotamia was

Solution:

Mari was the royal capital that developed, around 2000 BCE, in the northern Mesopotamian region.

QUESTION: 10

The technological landmark witnessed by the urban economy of the city of Uruk was

Solution:

The principle of the wheel was discovered, at its earliest, in Southern Iraq, in the Mesopotamian civilisation. The use of the potter’s wheel is traced back during the period from 4000 to 3000 BC. The wheel was used as a source of transport during 3600 BCE.

Related tests