The Human Eye And Colorful World - 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | The Human Eye And Colorful World - 1


Description
This mock test of The Human Eye And Colorful World - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 The Human Eye And Colorful World - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this The Human Eye And Colorful World - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this The Human Eye And Colorful World - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other The Human Eye And Colorful World - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Stars twinkle due to

Solution:

Stars appear to twinkle in night sky on account of atmospheric refraction.

QUESTION: 2

The deflection of light by minute particles and molecules of the atmosphere in all direction is called___________of light.

Solution:

The said phenomenon is called scattering of light.

QUESTION: 3

Which of the following diagrams represents refraction of light through a prism correctly ?

Solution:

The diagram (iv) represents the correct path of fight ray passing through a prism. On account of refraction through a prism, a light ray bends towards the base of the prism.

QUESTION: 4

Refraction of light by the earth’s atmosphere due to variation in air density is called

Solution:

This phenomena is called atmospheric refraction.

QUESTION: 5

When a beam of white light passes through a glass prism, it splits up into seven colours. This phenomenon is due to

Solution:

 Splitting of white light into its constituent seven colours, while passing through a prism, is on account of dispersion of fight.

QUESTION: 6

The air layer of atmosphere whose temperature is less then the hot layer behave as optically

Solution:

The cold air layer of the atmosphere acts as a optically denser medium than hot air because the molecules are closely packed together.

QUESTION: 7

When white light passes through a glass prism

Solution:

When white light passes through a glass prism, the violet coloured ray undergoes maximum deviation. The red coloured ray undergoes minimum deviation.

QUESTION: 8

When white light enters a prism, it gets split into its constituent colours. This is due to

Solution:

Dispersion takes place because refractive index of the material of prisra is different for different wavelength.

QUESTION: 9

Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow ?

Solution:

Phenomena of refraction, dispersion and internal reflection are involved in the formation of rainbow.

QUESTION: 10

The image formed on the retina of the human eye is

Solution:

Eye lens is convex, in nature. So, image formed by it on the retina is real and inverted.