Why Do We Fall Il? - Compulsory Test


25 Questions MCQ Test | Why Do We Fall Il? - Compulsory Test


Description
This mock test of Why Do We Fall Il? - Compulsory Test for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Why Do We Fall Il? - Compulsory Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Why Do We Fall Il? - Compulsory Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Why Do We Fall Il? - Compulsory Test exercise for a better result in the exam. You can find other Why Do We Fall Il? - Compulsory Test extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is not a bacterial disease?

Solution:

Cholera, tuberculosis and anthrax are bacterial disease. Influenza is a viral disease that has very high fever, vomiting and body ache.

QUESTION: 2

Diarrhea is caused by

Solution:

Diarrhea is caused by bacteria E.coli,.protozoaEntamoebahistolytica and virus Rotavirus etc. so, diarrhea is caused by bacteria, virus as well as protozoa.

QUESTION: 3

Match the following with correct response. 
(1) Protozoa 
(2) Virus 
(3) Bacteria 
(4) Worms 

(A) Chicken Pox
(B) Elephantiasis 
(C) Tuberculosis 
(D) Malaria

Solution:
QUESTION: 4

Match the following with correct response. 
(1) Air-borne disease 
(2) Water borne disease 
(3) Carriers 
(4) Physical contact 

(A) Gonorrhea 
(B) Cholera 
(C) Pneumonia 
(D) Rabies

Solution:
QUESTION: 5

Match the following with correct response. 
(1) Sleeping sickness 
(2) Kala-azar 
(3) Round worm found in human intestine 
(4) Acne 

(A) Ascarislumbricoides 
(B) Trypanosoma 
(C) Staphylococci 
(D) Leishmania

Solution:
QUESTION: 6

Name of the biologist who established that pathogen is a disease agent.

Solution:

Robert Koch was the first pathologists who established that disease are mainly caused by pathogen. Disease causing microbes are called pathogen.

QUESTION: 7

Find the incorrect statement.

Solution:

Germinated pulses contain more vitamins. A vegetarian diet is better than a non-vegetarian diet. Proteins give less energy than fats and carbohydrates. We should prefer balanced diet in place of fast food.

QUESTION: 8

Iodine test is used to detect

Solution:

Iodine test is used to detect carbohydrates in food items. Food item containing carbohydrates gives blue colour in presence of iodine.

QUESTION: 9

Name the vitamin abundantly present in citrus fruit

Solution:

Citrus fruits contains Vitamins C is large quantity. Due to presence of this citrus foods are sour in taste.

QUESTION: 10

In which of the following case do you think the long term effects on your health are likely to be most unpleasant?

Solution:

Chronic disease cause long term effects on health as these disease lasts for long duration and harms the vital organs. Lice, acne etc. have no long term effects on our health but jaundice causes long term effects on health.

QUESTION: 11

Which of the following is a chronic disease?

Solution:

Asthma and Diabetes are chronic disease as they last for long duration and adversely affects the health of individual. Common cold is acute disease.

QUESTION: 12

Dietary requirement of protein increases

Solution:

Protein is called as body building food. Protein is required in higher quantity during lactation period after the parturition. Milk contains all the nutrients required for growth of baby.

QUESTION: 13

To take sufficient carbohydrate one should take

Solution:

Carbohydrate is present in rice and potato in large quantity. Groundnut contains larger quantity of fat.

QUESTION: 14

Find the correct pair

Solution:

Whole meal bread contains roughage. Sugar provide energy, eggs contain protein and butter provides insulation to body.

QUESTION: 15

Which parameters to health are difficult to measure?

Solution:

The state of complete physical, mental and social well-being is called healthy. Mental and social well-being are difficult to measure.

QUESTION: 16

Which of the following statement is incorrect
A. Infectious diseases are caused by micro-organisms
B. Antibiotics work against viral infections 
C. Vaccines develops immunity in the children
D. Female anopheles is a causal organism of malaria

Solution:
QUESTION: 17

Which of the following is not an antibiotic?

A. Penicillin 
B. Insulin 
C. Streptomycin 
D. BCG

Solution:
QUESTION: 18

Which of the following is important for good health
A. Living in clean space 
B. Living in large furnished house
C. Social equality & harmony 
D. Balanced diet

Solution:
QUESTION: 19

AIDS can be transmitted by
A. Sexual contact 
B. Handshake
C. Hugs 
D. Breast-feeding

Solution:
QUESTION: 20

Choose the correct statement-
A. High blood pressure is caused by excessive weight and lack of exercise 
B. Cancers can be caused by genetic abnormalities 
C. Peptic ulcers are caused by eating acidic food 
D. Acne is not caused by staphylococci

Solution:
QUESTION: 21

Find the incorrect statement.

Solution:

World AIDS day is observed on December 1. Malaria day is observed on 20th August. World TB day is observed on24th March. TAB vaccine provides immunity for 3 years.

QUESTION: 22

Name the enzyme present in tears which prevent eye infections.

Solution:

The enzyme present in tears contain Lysozyme enzyme that prevents eye infection by creating physiological barrier.

QUESTION: 23

Blood capillaries can easily rupture due to the deficiency of

Solution:

Blood capillaries can easily rupture due to deficiency of Vitamin C.

QUESTION: 24

A doctor advised a patient to increase intake of a particular vitamin in his diet to improve his vision in dim light. Name the vitamin

Solution:

Vitamin A is required for proper vision. So, particular vitamin that improves the vision in dim light is called vitamin A.

QUESTION: 25

Which of the following is not an antibiotic? 
A. Penicillin 
B. Insulin  
C. Streptomycin 
D. BCG 

Solution:

Related tests