Current Affairs Mock Test 1


25 Questions MCQ Test UPSC CSE Prelims 2021 Mock Test Series | Current Affairs Mock Test 1


Description
This mock test of Current Affairs Mock Test 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Current Affairs Mock Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Current Affairs Mock Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Current Affairs Mock Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Current Affairs Mock Test 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements regarding Ken-Betwa river interlinking project. 
1. It is the country’s first river interlinking project. 
2. Ken and Betwa rivers originate in Madhya Pradesh and are the tributaries of Yamuna. 
3. Ken River passes through Panna tiger reserve. 
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

About Ken- Betwa project: 

  • Conceived as a two-part project, this is the country’s first river interlinking project. 
  • It is perceived as a model plan for similar interstate river transfer missions. 
  • The project aims to transfer surplus water from the Ken river in MP to Betwa in UP to irrigate the drought-prone Bundelkhand region spread across the districts of two states mainly Jhansi, Banda, Lalitpur and Mahoba districts of UP and Tikamgarh, Panna and Chhatarpur districts of MP. 
  • Key facts: 
  1. Ken and Betwa rivers originate in MP and are the tributaries of Yamuna. 
  2. Ken meets with Yamuna in Banda district of UP and with Betwa in Hamirpur district of UP. 
  3. Rajghat, Paricha and Matatila dams are over Betwa river. 
  4. Ken River passes through Panna tiger reserve.
QUESTION: 2

If crude oil price goes up in the international market, what impact will it have on India?

1. Increase in trade deficit
2. Decrease in GDP (gross domestic product)
3. Rise in inflation 

Solution:

It is due to the fact that when price of crude oil increases, then the price of petroleum products also increases. Therefore, their demand gets lowered. So GDP rate decreases. As India is a major importer of petroleum products, therefore India's trade also gets affected and there is also rise in inflation.

 

QUESTION: 3

With reference to the Commonwealth Nations, consider the following statements:

1. It was founded in 1931.
2. All its members must be former colonies of the British Empire. 
3. India became its member in 1950.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • The Commonwealth Nations was found in 1931.
  • In 1947 India and Pakistan became members of the Commonwealth, the first with chiefly non-European populations.
  • It is not necessary that all its members must be former colonies of British empire.
QUESTION: 4

Who among of the following can only be removed from their post by impeachment or impeachment like process?

1.  The President of India
2.  The Prime Minister of India 
3.  Chief Justice of India
4.  Attorney General of India 

Solution:

The President and Chief Justice of India are the only officials that can be removed from their posts by Impeachment or Impeachment like process.

QUESTION: 5

With reference to the monetary policy of the Reserve bank of India, which of the statement given below is INCORRECT?

Solution:

Reverse Repo Rate is lower than Repo Rate because RBI cannot pay greater interest on deposits than charge interest on loans. This is to facilitate cash flow from RBI to commercial banks, which in turn will increase the purchasing power of the market.

According to this, correct answer is B.

QUESTION: 6

Which of the following is/are related to the meaning of the word ‘Guillotine’?

1. A method of Death penalty
2. Acceptance of ‘Demands for Grants’ in Parliament 
3. A type of protein found in the human body

Solution:

A guillotine is an apparatus designed for efficiently carrying out executions by beheading. The device consists of a tall, upright frame with a weighted and angled blade suspended at the top. The condemned person is secured with stocks at the bottom of the frame, positioning the neck directly below the blade. 

Guillotine refers to the exercise vide which the Speaker of the House, on the very last day of the period allotted for discussions on the Demands for Grants, puts to vote all outstanding Demands for Grants at a time specified in advance. The aim of the exercise is to conclude discussions on financial proposals within the time specified.

All outstanding Demands for Grants must be voted by the House without discussions once the guillotine is invoked.

Once the pre-specified time for invoking the guillotine is reached, the member who is in possession of the house at that point in time, is requested by the Speaker to resume his or her seat following which Demands for Grants under discussion are immediately put to vote. Thereafter, all outstanding Demands are guillotined.

Invoking the guillotine ensures timely passage of the Finance Bill and the conclusion of debates and discussions on the year’s Budget.

QUESTION: 7

For which of the following places does China continue to dispute with India?

1. Asaphila
2. Doklam
3. Pangong Lake

Solution:

In June, a military standoff occurred between India and China in the disputed territory of Doklam, near the Doka La pass. On June 16, 2017, the Chinese brought heavy road building equipment to the Doklam region and began constructing a road in the disputed area

In a fresh incident of friction, the Chinese military last month strongly protested against the Indian Army's “transgression” into the strategically sensitive Asaphila area along the disputed border in Arunachal Pradesh, but India rejected the complaint, official sources said.

The LAC mostly passes on the land, but Pangong Tso is a unique case where it passes through the water as well. The points in the water at which the Indian claim ends and Chinese claim begins are not agreed upon mutually. Most of the clashes between the two armies occur in the disputed portion of the lake

QUESTION: 8

With reference to the ‘International Energy Forum’, consider the following statements: 

1. This organization consists of nations involved in 90 percent of world’s energy demand and supply.
2. The headquarter of this organization is in Riyadh, Saudi Arabia.
3. Its 16th Ministerial conference was held in India in 2018.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • The IEF member countries account for more than 90 percent of global oil and gas supply and demand.
  • The headquarter of this organization is in Riyadh, Saudi Arabia.
  • In National Current Affairs, India hosted 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial Meeting from 10-12th April 2018 in New Delhi.
QUESTION: 9

Which of the following sector does the World Trade Organization (WTO) regulate? 

1. Goods
2. Services
3. Intellectual property
4. Environment protection 

Solution:

The WTO deals with regulation of trade in goods, services and intellectual property between participating countries by providing a framework for negotiating trade agreements and a dispute resolution process aimed at enforcing participants' adherence to WTO agreements, which are signed by representatives of member governments

QUESTION: 10

Which of the following industries come under the ‘core sector’ of the economy? 

1. Steel Industry
2. Chemical fertilizer
3. Textile Industry
4. Petroleum Industry
5. Cement 

Solution:

Eight Core Industries are Electricity, steel, refinery products, crude oil, coal, cement, natural gas and fertilizers.

QUESTION: 11

In which country did the incident related to ‘Labor Day’ occur on May 1, 1886?

Solution:

The May 1, 1886, labor action wasn’t just any strike—it was part of what became known as the Haymarket affair. On May 1 of that year, Chicago (along with other cities) was the site of a major union demonstration in support of the eight-hour workday.

QUESTION: 12

With reference to the ‘Dehang-Debang Biosphere Reserve’ constituted in 1998, consider the following two statements: 

1. It is located in Arunachal Pradesh.
2. It has natural vegetation stretching in an unbroken sequence from the tropics to mountain tundra.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Dihang-Dibang Biosphere Reserve (DDBR) is located in the Reserved Forests spread in West Siang, Upper Siang and Dibang valley of the Arunachal Pradesh State. It is also called as Dehang-Debang Biosphere Reserve in Arunachal Pradesh.

The Reserve Forest that is spread in the three districts, West Siang, Upper Siang and Dibang valley was first identified as a biosphere reserve in Arunachal Pradesh. Later the government of Arunachal Pradesh constituted the biosphere reserve as Dihang-Dibang Biosphere Reserve in the year 1998 to protect various endangered species of plants, trees, animals and birds in Arunachal Pradesh. An important fact relating to this Biosphere reserve is that it has natural vegetation stretching in an unbroken sequence from the tropics to mountain tundra.

QUESTION: 13

From where does Bajau tribe, also known as ‘Marine tribe’, belongs to?

Solution:

Making their living primarily off of fishing, the Bajau people live on long houseboats known as lepas. Residing primarily on the waters off Indonesia, Malaysia, and the Phillippines, they usually come ashore to trade or seek shelter during storms.

QUESTION: 14

Who presents the Union budget of India in the parliament?

Solution:

The Union Budget is presented by the Union Finance Minister.

QUESTION: 15

Which of the following groups of places is not included in ‘Buddhist Circuit’?

Solution:

The major destinations covered in a Buddhist Circuit Tour are: Varanasi, Bodhgaya, Rajgir, Nalanda, Patna, Kushinagar, Shravasti, Balrampur, Lucknow and Lumbini in Nepal.

QUESTION: 16

Identify those which are part Nordic countries: 

1. Norway
2. Sweden
3. Denmark
4. Switzerland
5. Finland

Solution:

The Nordic countries are generally considered to refer to Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden.

QUESTION: 17

With reference to the ‘Commonwealth Games 2018’ held in Australia, consider the following statements: 

1. India displayed its best performance ever in the history of Commonwealth Games.
2. Women athletes won the highest Gold medals for India.
3. India won the highest Gold medals in Shooting.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

It was India's best position since the 2010 Commonwealth Games, which they hosted.

QUESTION: 18

Which of the following is not included in the objectives of ‘Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan’?

Solution:

Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA) is a revamped version of Rajiv Gandhi Panchayat Sashaktikaran Abhiyan (RGPSA) and covers various projects to strengthen the Panchayati Raj system in the country. The primary aim of RGSA is strengthening Panchayati Raj Institutions (PRIs) for achieving Sustainable Development Goals (SDGs).

The components for which support is extended under the programme include the following:

1. Capacity building for strengthening Panchayati Raj

2. Development of institutional capability for training

3. Implementation of PESA

4. E- governance support structures

QUESTION: 19

The Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 has been implemented in which of the following states/territories till date? 

1. Arunachal Pradesh
2. Assam
3. Naxalite area of Chhattisgarh
4. Mizoram
5. Meghalaya

Solution:

Armed Forces Special Powers Act (AFSPA), 1958 is an act of the Parliament of India that grant special powers to the Indian Armed Forces the power to maintain public order in “disturbed areas”.
It is effective in the whole of Nagaland, Assam, Manipur (excluding seven assembly constituencies of Imphal) and parts of Arunachal Pradesh.
 

QUESTION: 20

With reference to the process of removal of the Judges of the Supreme Court by impeachment, consider the following three statements: 

1. Judges can be removed only on the basis of their proven misbehavior and incapacity.
2. The impeachment process for judges is mentioned in the Constitution.
3. The impeachment motion requires to be passed by a special majority in both the houses.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • A judge may be removed from office through a motion adopted by Parliament on grounds of ‘proven misbehaviour or incapacity’.
  • The Constitution provides that a judge can be removed only by an order of the President, based on a motion passed by both Houses of Parliament. 
QUESTION: 21

With reference to Cambridge Analytica firm, consider on the following statements: 

1. This is an American firm.
2. Its main business is to provide political consultation.
3. Due to allegations of personal data theft, the firm finally closed its operations.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:
  • Cambridge Analytica Ltd (CA) was a British political consulting firm which combined misappropriation of digital assets, data mining, data brokerage, and data analysis with strategic communication during the electoral processes.
  • The company closed operations in 2018 in the course of the Facebook–Cambridge Analytica data scandal, although related firms still exist.
QUESTION: 22

Which of the following has a mention of the obligations regarding protection of monuments, places and objects of artistic and historical interest that have been declared by or under law made by the Parliament to be of national importance?

Solution:

The correct option is Option A.

The Directive Principles of State Policy aims to create social and economic conditions under which the citizens can lead a good life. They also aim to establish social and economic democracy through a welfare state.

QUESTION: 23

With reference to the Cantonment Council, observe the following: 

1. The Cantonment Act, 2006 has been enacted by the Central Government.
2. The Executive Officer of the Council is appointed by Government of India.
3. It works under the administrative control of the Ministry of Defense.

Q. Which of the ideas given above are correct?

Solution:

A cantonment board is a civic administration body in India under control of the Ministry of Defence.

QUESTION: 24

In what ratio (percentage-wise) will the expenditure of ‘Ayushman Bharat’ scheme be borne by the Central and State Governments respectively?

Solution:

The expenditure incurred in premium payment will be shared between central and state governments in a specified ratio: 60:40 for all states and UTs .

QUESTION: 25

With reference to the ‘Nuclear Supplier Group’, which of the following statements is incorrect?

Solution:

On 31 January, 2019, China stated that India must sign the Non-Proliferation Treaty before China will allow India to join the Nuclear Suppliers Group, halting further progress for India’s admittance to the group.

Related tests