UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021)


80 Questions MCQ Test UPSC CSE Prelims 2021 Mock Test Series | UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021)


Description
This mock test of UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 80 Multiple Choice Questions for UPSC UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021) exercise for a better result in the exam. You can find other UPSC CSE Prelims Paper 2 (CSAT) Mock Test - 2 (Feb 14, 2021) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If Q means 'add to', J means 'multiply by', T means 'subtract from' and K means 'divide by' then 40 K 4 Q 5 J 2 T 6 =?

Solution: Using Correct Symbols, we have

Given expression = 40 / 4 + 5 x 2 - 6 = 10 + 10 - 6 = 14

QUESTION: 2

Present ages of Rajeev and Anand are in the ratio of 7: 10 respectively. Five years hence, the ratio of their ages will become 8: 11 respectively. If the Sum of the present age of Rajeev and Anand is ab. then, find what the unit digit of (ab) is?

Solution:

Let the present ages of Rajeev and Anand be 7x and 10x years respectively.

Then,

⇒ 77x + 55 = 80x + 40

⇒ 3x = 15

⇒ x = 5

So, the present ages of Rajeev and Anand are (7 x 5)and (10 x 5) respectively.

The sum of their ages = (35 + 50) = 85 Hence, a = 8 and b = 5

Then, ab = 85

We know unit digit of 8 repeated after 4 powers. So, unit digit of 85 = unit digit of 81 ⇒ 8

QUESTION: 3

Excluding stoppages, the speed of a train is 60 km/h and including stoppages the speed of the train is 50 km/h. For how much time does the train stops per hour?

Solution: Due to stoppages, train covers 10 km less.

Time taken to cover 10 km

QUESTION: 4

One-way governments can decrease air pollution is to impose a tax on industrial carbon dioxide emissions. But why should governments consider a carbon tax when they could control emissions by establishing energy efficiency and conservation standards, by legislating against coal use, or by increasing investment in nuclear? The great virtue of such a tax is that it would provide incentives for industry to achieve emission reductions. Because oil emits more carbon dioxide per unit of energy generated than does natural gas, and coal more than oil, a carbon tax would vary with the type of fuel. Such a tax would induce industry to substitute less-polluting fuels for those carrying a higher tax and also to reduce the total use of energy.

Q. Which one of the following circumstances would most seriously undermine the conclusion “Such a tax would induce industry to substitute less- polluting fuels for those carrying a higher tax”

Solution: From the passage it can be inferred that author mentioned that such a tax would induce industry to substitute less-polluting fuels for those carrying a higher tax because author thinks that the fuel taxed the highest costs considerably less to buy than fuel for those carrying higher tax.

QUESTION: 5

"Popular art" has a number of meanings, impossible to define with any precision, which range from folklore to junk. The poles are clear enough, but the middle tends to blur. The Hollywood Western of the 1930‘s, for example, has elements of folklore, but is closer to junk than to high art or folk art. The case of Giuseppe Verdi is an interesting one: he took a popular genre, bourgeois melodrama set to music and, without altering its fundamental nature, transmuted it into high art. This remains one of the greatest achievements in music, and one that cannot be fully appreciated without recognizing the essential trashiness of the genre. As an example of such a transmutation, consider what Verdi made of the typical political elements of nineteenth-century opera. Generally, in the plots of these operas, a hero or heroine— usually portrayed only as an individual, unfettered by class—is caught between the immoral corruption of the aristocracy and the doctrinaire rigidity or secret greed of the leaders of the proletariat. Verdi transforms this naive and unlikely formulation with music of extraordinary energy and rhythmic vitality, music more subtle than it seems at first hearing. There are scenes and arias that still sound like calls to arms and were clearly understood as such when they were first performed. Such pieces lend an immediacy to the otherwise veiled political message of these operas and call up feelings beyond those of the opera itself. Or consider Verdi’s treatment of character. Before Verdi, there were rarely any characters at all in musical drama, only a series of situations which allowed the singers to express a series of emotional states. Any attempt to find coherent psychological portrayal in these operas is misplaced ingenuity. The only coherence was the singer’s vocal technique.

Q. According to the passage, the immediacy of the political message in Verdi’s operas stems from the

Solution: In the passage it is mentioned that "Verdi transforms this naive and unlikely formulation with music of extraordinary energy and rhythmic vitality, music more subtle than it seems at first hearing.” Implies that the immediacy of the political message in Verdi’s operas stems from the vitality and subtlety of the music.

QUESTION: 6

"Popular art" has a number of meanings, impossible to define with any precision, which range from folklore to junk. The poles are clear enough, but the middle tends to blur. The Hollywood Western of the 1930‘s, for example, has elements of folklore, but is closer to junk than to high art or folk art. The case of Giuseppe Verdi is an interesting one: he took a popular genre, bourgeois melodrama set to music and, without altering its fundamental nature, transmuted it into high art. This remains one of the greatest achievements in music, and one that cannot be fully appreciated without recognizing the essential trashiness of the genre. As an example of such a transmutation, consider what Verdi made of the typical political elements of nineteenth-century opera. Generally, in the plots of these operas, a hero or heroine— usually portrayed only as an individual, unfettered by class—is caught between the immoral corruption of the aristocracy and the doctrinaire rigidity or secret greed of the leaders of the proletariat. Verdi transforms this naive and unlikely formulation with music of extraordinary energy and rhythmic vitality, music more subtle than it seems at first hearing. There are scenes and arias that still sound like calls to arms and were clearly understood as such when they were first performed. Such pieces lend an immediacy to the otherwise veiled political message of these operas and call up feelings beyond those of the opera itself. Or consider Verdi’s treatment of character. Before Verdi, there were rarely any characters at all in musical drama, only a series of situations which allowed the singers to express a series of emotional states. Any attempt to find coherent psychological portrayal in these operas is misplaced ingenuity. The only coherence was the singer’s vocal technique.

Q. According to the passage, all of the following characterize musical drama before Verdi EXCEPT:

Solution: In the passage it is mentioned that "Before Verdi, there were rarely any characters at all in musical drama” implies that before Verdimusic was not used for the purpose of defining a character.

QUESTION: 7

"Popular art" has a number of meanings, impossible to define with any precision, which range from folklore to junk. The poles are clear enough, but the middle tends to blur. The Hollywood Western of the 1930‘s, for example, has elements of folklore, but is closer to junk than to high art or folk art. The case of Giuseppe Verdi is an interesting one: he took a popular genre, bourgeois melodrama set to music and, without altering its fundamental nature, transmuted it into high art. This remains one of the greatest achievements in music, and one that cannot be fully appreciated without recognizing the essential trashiness of the genre. As an example of such a transmutation, consider what Verdi made of the typical political elements of nineteenth-century opera. Generally, in the plots of these operas, a hero or heroine— usually portrayed only as an individual, unfettered by class—is caught between the immoral corruption of the aristocracy and the doctrinaire rigidity or secret greed of the leaders of the proletariat. Verdi transforms this naive and unlikely formulation with music of extraordinary energy and rhythmic vitality, music more subtle than it seems at first hearing. There are scenes and arias that still sound like calls to arms and were clearly understood as such when they were first performed. Such pieces lend an immediacy to the otherwise veiled political message of these operas and call up feelings beyond those of the opera itself. Or consider Verdi’s treatment of character. Before Verdi, there were rarely any characters at all in musical drama, only a series of situations which allowed the singers to express a series of emotional states. Any attempt to find coherent psychological portrayal in these operas is misplaced ingenuity. The only coherence was the singer’s vocal technique.

Q. It can be inferred that the author regards the independence from social class of the heroes and heroines of nineteenth- century opera as

Solution: from the passage it can be concluded that according to the author the independence from social class of the heroes and heroines of nineteenth-century opera is a plot convention with no real connection to political reality.

QUESTION: 8

Although pathogenic organisms constantly alight on the skin, they find it a very unfavourable environment and, in the absence of injury, have great difficulty colonizing it. This "self-sterilizing" capacity of the skin results from the tendency of all well-developed ecosystems toward homeostasis, or the maintenance of the status quo. Species that typically live in

soil, water, and elsewhere rarely multiply on the skin. Undamaged skin is also unfavourable to most human pathogens. The skin is too acid and too arid for some species. The constant shedding of the surface skin layers further hinders the establishment of invaders. The most interesting defence mechanism, however, results from the metabolic activities of the resident flora. Unsaturated fatty acids, an important component of the lipids in sebum collected from the skin surface, inhibit the growth of several bacterial and fungal cutaneous pathogens. These acids are a metabolic product of certain gram-positive members of the cutaneous community, which break down the more complex lipids in freshly secreted sebum.

Q. The primary purpose of the passage is to

Solution: From the passage it can be concluded that the purpose of the passage is to describe mechanisms by which the skin protects itself against pathogens

QUESTION: 9

Although pathogenic organisms constantly alight on the skin, they find it a very unfavourable environment and, in the absence of injury, have great difficulty colonizing it. This "self-sterilizing" capacity of the skin results from the tendency of all well-developed ecosystems toward homeostasis, or the maintenance of the status quo. Species that typically live in

soil, water, and elsewhere rarely multiply on the skin. Undamaged skin is also unfavourable to most human pathogens. The skin is too acid and too arid for some species. The constant shedding of the surface skin layers further hinders the establishment of invaders. The most interesting defence mechanism, however, results from the metabolic activities of the resident flora. Unsaturated fatty acids, an important component of the lipids in sebum collected from the skin surface, inhibit the growth of several bacterial and fungal cutaneous pathogens. These acids are a metabolic product of certain gram-positive members of the cutaneous community, which break down the more complex lipids in freshly secreted sebum.

Q. The "resident flora” mentioned refer to

Solution: From the passage it can be inferred that by residual flora author implies certain gram positive members of the cutaneous community

QUESTION: 10

Directions : Symbols %, #, $, © are used with different meanings as explained below:

1. ‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.

2. ‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.

3. ‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.

4. ‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.

5. ‘P © Q’ means ‘P is not smaller than Q’.

Q. Three statements showing relationships have been given, which are followed by two conclusions (1) and (2). Assuming that the given statements are true, find out which conclusions(s) is/are definitely true.

Statements: W @ V, V # X, Y © V.

Conclusions:

  1. X % Y

  2. X $ W

Solution:

QUESTION: 11

Read the following information carefully and answer the questions that follow—

A, B, C, D, E and F are six students procuring their Master’s Degree in six different subjects—Data science, Finance, Criminal Justice, Fine arts, Economics and Music.

  • Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home.

  • C does not stay as PG and studies Fine Arts.

  • The students studying Economics and Finance do not stay as PG.

  • E studies Music and D studies, Criminal Justice. F and D stay in Hostel. E stays as PG and B stays at home.

Q. Who studies Data science?

Solution:

QUESTION: 12

Read the following information carefully and answer the questions that follow—

A, B, C, D, E and F are six students procuring their Master’s Degree in six different subjects—Data science, Finance, Criminal Justice, Fine arts, Economics and Music.

  • Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home.

  • C does not stay as PG and studies Fine Arts.

  • The students studying Economics and Finance do not stay as PG.

  • E studies Music and D studies, Criminal Justice. F and D stay in Hostel. E stays as PG and B stays at home.

Q. Which of the following combination of subjects and place of stay is not correct?

Solution:

QUESTION: 13

Read the following information carefully and answer the questions that follow—

A, B, C, D, E and F are six students procuring their Master’s Degree in six different subjects—Data science, Finance, Criminal Justice, Fine arts, Economics and Music.

  • Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home.

  • C does not stay as PG and studies Fine Arts.

  • The students studying Economics and Finance do not stay as PG.

  • E studies Music and D studies, Criminal Justice. F and D stay in Hostel. E stays as PG and B stays at home.

Q. Which of the following pairs of students stay one each at hostel and at home?

Solution:

QUESTION: 14

Read the following information carefully and answer the questions that follow—

A, B, C, D, E and F are six students procuring their Master’s Degree in six different subjects—Data science, Finance, Criminal Justice, Fine arts, Economics and Music.

  • Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home.

  • C does not stay as PG and studies Fine Arts.

  • The students studying Economics and Finance do not stay as PG.

  • E studies Music and D studies, Criminal Justice. F and D stay in Hostel. E stays as PG and B stays at home.

Q. Which subject does B study?

Solution:

QUESTION: 15

Consider two alloys A and B. 70 kg of alloy A is mixed with 90 kg of alloy B. A contains Aluminium and Gold in the ratio 3: 4, and B contains them in the ratio 4: 5 respectively. What is the ratio of Gold to Aluminium in the mixture?

Solution:

In 70 kg of alloy A,

In 90 kg of alloy B,

QUESTION: 16

A Salesman charges sales tax of x% upto Rs. 4,000 and above it he charges y%.

A customer pays total tax of Rs 400, when he purchases the goods worth Rs. 6,000 and he pay’s the total tax of Rs. 2200 for the goods worth Rs. 24,000. The value of x and y is:

Solution:

When customer purchases the good of worth 6000 tax paid =

⇒ 2x + y = 20 ............... (i)

When customer purchases the good of worth 24000 tax paid =

⇒ x + 5y = 55.............. (ii)

From (i) and (ii)

x = 5 and y =10

QUESTION: 17

For some time, scientists have believed that cholesterol plays a major role in heart disease because people with familial hypercholesterolemia, a genetic defect, have six to eight times the normal level of cholesterol in their blood and they invariably develop heart disease. Scientists also noticed that people with familial hypercholesterolemia appear to produce more LDL’s (low-density lipoproteins) than normal individuals. However, scientists wondered, could a genetic mutation that causes a slowdown in the removal of LDL’s from the blood also result in an increase in the synthesis of this cholesterol-carrying protein? Since scientists could not experiment on human body tissue, their knowledge of familial hypercholesterolemia was severely limited. However, a breakthrough came in the laboratories of Yoshio Watanabe of Kobe University in Japan in 1980. Watanabe noticed that a male rabbit in his colony had ten times the normal concentration of cholesterol in its blood. By appropriate breeding, Watanabe obtained a strain of rabbits that had very high cholesterol levels. These rabbits spontaneously developed heart disease. To his surprise, Watanabe further found that the rabbits, like humans with familial hypercholesterolemia, lacked LDL receptors. What scientists learned by studying the Watanabe rabbits is that the removal of the VLDL (very low-density lipoproteins) remnant requires the LDL receptor. Normally, the majority of the VLDL remnants go to the liver where they bind to LDL receptors and are degraded. In the Watanabe rabbit, due to a lack of LDL receptors on liver cells, the VLDL remnants remain in the blood and are eventually converted to LDL’s. The LDL receptors thus have a dual effect in controlling LDL levels. They are necessary to prevent over synthesis of LDL’s from VLDL remnants and they are necessary for the normal removal of LDL’s from the blood.

Q. The passage supplies information to answer which of the following questions?

Solution: From the sentence "Normally, the majority of the VLDL remnants go to the liver where they bind to LDL receptors and are degraded. ” passage supplies information about the answer of "Where in the body are VLDL remnants degraded.”.

QUESTION: 18

For some time, scientists have believed that cholesterol plays a major role in heart disease because people with familial hypercholesterolemia, a genetic defect, have six to eight times the normal level of cholesterol in their blood and they invariably develop heart disease. Scientists also noticed that people with familial hypercholesterolemia appear to produce more LDL’s (low-density lipoproteins) than normal individuals. However, scientists wondered, could a genetic mutation that causes a slowdown in the removal of LDL’s from the blood also result in an increase in the synthesis of this cholesterol-carrying protein? Since scientists could not experiment on human body tissue, their knowledge of familial hypercholesterolemia was severely limited. However, a breakthrough came in the laboratories of Yoshio Watanabe of Kobe University in Japan in 1980. Watanabe noticed that a male rabbit in his colony had ten times the normal concentration of cholesterol in its blood. By appropriate breeding, Watanabe obtained a strain of rabbits that had very high cholesterol levels. These rabbits spontaneously developed heart disease. To his surprise, Watanabe further found that the rabbits, like humans with familial hypercholesterolemia, lacked LDL receptors. What scientists learned by studying the Watanabe rabbits is that the removal of the VLDL (very low-density lipoproteins) remnant requires the LDL receptor. Normally, the majority of the VLDL remnants go to the liver where they bind to LDL receptors and are degraded. In the Watanabe rabbit, due to a lack of LDL receptors on liver cells, the VLDL remnants remain in the blood and are eventually converted to LDL’s. The LDL receptors thus have a dual effect in controlling LDL levels. They are necessary to prevent over synthesis of LDL’s from VLDL remnants and they are necessary for the normal removal of LDL’s from the blood.

Q. According to the passage, by studying the Watanabe rabbits’ scientists learned that

Solution: In the passage it is mentioned that "What scientists learned by studying the Watanabe rabbits is that the removal of the VLDL (very low-density lipoproteins) remnant requires the LDL receptor. Normally, the majority of the VLDL remnants go to the liver where they bind to LDL receptors and are degraded.”

QUESTION: 19

For some time, scientists have believed that cholesterol plays a major role in heart disease because people with familial hypercholesterolemia, a genetic defect, have six to eight times the normal level of cholesterol in their blood and they invariably develop heart disease. Scientists also noticed that people with familial hypercholesterolemia appear to produce more LDL’s (low-density lipoproteins) than normal individuals. However, scientists wondered, could a genetic mutation that causes a slowdown in the removal of LDL’s from the blood also result in an increase in the synthesis of this cholesterol-carrying protein? Since scientists could not experiment on human body tissue, their knowledge of familial hypercholesterolemia was severely limited. However, a breakthrough came in the laboratories of Yoshio Watanabe of Kobe University in Japan in 1980. Watanabe noticed that a male rabbit in his colony had ten times the normal concentration of cholesterol in its blood. By appropriate breeding, Watanabe obtained a strain of rabbits that had very high cholesterol levels. These rabbits spontaneously developed heart disease. To his surprise, Watanabe further found that the rabbits, like humans with familial hypercholesterolemia, lacked LDL receptors. What scientists learned by studying the Watanabe rabbits is that the removal of the VLDL (very low-density lipoproteins) remnant requires the LDL receptor. Normally, the majority of the VLDL remnants go to the liver where they bind to LDL receptors and are degraded. In the Watanabe rabbit, due to a lack of LDL receptors on liver cells, the VLDL remnants remain in the blood and are eventually converted to LDL’s. The LDL receptors thus have a dual effect in controlling LDL levels. They are necessary to prevent over synthesis of LDL’s from VLDL remnants and they are necessary for the normal removal of LDL’s from the blood.

Q. The passage implies that Watanabe rabbits differ from normal rabbits in which of the following ways?

Solution: In the passage it is mentioned that “Watanabe further found that the rabbits, like humans with familial hypercholesterolemia, lacked LDL receptors.” Implies Watanabe rabbit’s blood contains more VLDL remnants than does the blood of normal rabbits.

QUESTION: 20

"I want to criticize the social system, and to show it at work, at its most intense." Virginia Woolf’s provocative statement about her intentions in writing Mrs. Dalloway has regularly been ignored by the critics, since it highlights an aspect of her literary interests very different from the traditional picture of the "poetic” novelist concerned with examining states of reverie and vision and with following the intricate pathways of individual consciousness. In her novels, Woolf is deeply engaged by the questions of how individuals are shaped (or

deformed) by their social environments, how historical forces impinge on people’s lives, how class, wealth, and gender help to determine people’s fates. Most of her novels are rooted in a realistically rendered social setting and in a precise historical time.Woolf’s focus on society has not been generally recognized because of her intense antipathy to propaganda in art. The pictures of reformers in her novels are usually satiric or sharply critical.Woolf detested what she called "preaching" in fiction, too, and criticized novelist D. H. Lawrence (among others) for working by this method. Woolf’s own social criticism is expressed in the language of observation rather than in direct commentary, since for her, fiction is a contemplative, not an active art. Woolf’s literary models were acute social observers like Chekhov and Chaucer. As she put it in The Common Reader, "It is safe to say that not a single law has been framed or one stone set upon another because of anything Chaucer said or wrote; and yet, as we read him, we are absorbing morality at every pore."

Q. It can be inferred from the passage that Woolf chose Chaucer as a literary model because she believed that

Solution: In the passage it is mentioned that “It is safe to say that not a single law has been framed or one stone set upon another because of anything Chaucer said or wrote; and yet, as we read him, we are absorbing morality at every pore. ” Implies that Woolf chose Chaucer as a literary model because she believed that Chaucer’s writing was greatly, if subtly, effective in influencing the moral attitudes of his readers.

QUESTION: 21

"I want to criticize the social system, and to show it at work, at its most intense." Virginia Woolf’s provocative statement about her intentions in writing Mrs. Dalloway has regularly been ignored by the critics, since it highlights an aspect of her literary interests very different from the traditional picture of the "poetic” novelist concerned with examining states of reverie and vision and with following the intricate pathways of individual consciousness. In her novels, Woolf is deeply engaged by the questions of how individuals are shaped (or

deformed) by their social environments, how historical forces impinge on people’s lives, how class, wealth, and gender help to determine people’s fates. Most of her novels are rooted in a realistically rendered social setting and in a precise historical time.Woolf’s focus on society has not been generally recognized because of her intense antipathy to propaganda in art. The pictures of reformers in her novels are usually satiric or sharply critical.Woolf detested what she called "preaching" in fiction, too, and criticized novelist D. H. Lawrence (among others) for working by this method. Woolf’s own social criticism is expressed in the language of observation rather than in direct commentary, since for her, fiction is a contemplative, not an active art. Woolf’s literary models were acute social observers like Chekhov and Chaucer. As she put it in The Common Reader, "It is safe to say that not a single law has been framed or one stone set upon another because of anything Chaucer said or wrote; and yet, as we read him, we are absorbing morality at every pore."

Q. It can be inferred from the passage that the most probable reason Woolf realistically described the social setting in the majority of her novels was that she

Solution: In the passage it is mentioned that “Woolf is deeply engaged by the questions of how individuals are shaped (or deformed) by their social environments, how historical forces impinge on people’s lives, how class, wealth, and gender help to determine people’s fates. Most of her novels are rooted in a realistically rendered social setting and in a precise historical time.” Implies that she was interested in the effect of a person’s social milieu on his or her character and actions.

QUESTION: 22

A father is six times as old as his son and the mother is five times as old as the son. Let the age of son be "x" then the sum of the father's and the mother's age is [(x - 1)2 - 1] years. What is the age of the son?

Solution:

Given, the age of son is “x”

So, the age of father’s and mother’s be 6x and 5x respectively.

So, according to the question,

= 5x + 6x = [(x - 1)2 - 1]

⇒ 11x = x2 + 1 - 2x - 1

⇒ x2 = 13x

⇒ x = 13

So, the age of the son is 13 years.

QUESTION: 23

The ratio of milk and water in a mixture of 24 liters is 1:1. How much water must be added to the mixture so that the ratio of milk and water be 1:2?

Solution: The quantity of milk in the original mixture

Quantity of water = 24-12= 12

Let quantity of water added = x

QUESTION: 24

Find % change in the breadth of a rectangle if the length of a rectangle is

doubled and the area remains fixed.

Solution: Area of rectangle = Length x breadth (fixed)

QUESTION: 25

If 4+9= 18, 5+8=20 and 5+6 =15, then the value of 8+112=?

Solution: In the given question

So, we can easily notice the pattern that the numbers are multiplied and then divided by 2

QUESTION: 26

Consider the following and answer the question based on it.

  1. Aayush’s playing schedule consists of Cricket, Hockey, Soccer, Tennis, and Volleyball from Monday to Saturday; each game is on one day, one day being a rest day.

  2. Cricket is played neither on the first day nor on last day but is played earlier than Tennis.

  3. Volleyball is played on the immediate next day of the tennis day.

  4. Hockey is played on the immediate previous day of the rest day.

    1. Volleyball and Soccer were played with a 2-day gap between them.

    2. Soccer is played on the day following the rest day.

Q. Which of the following is a rest day?

Solution:

QUESTION: 27

Consider the following and answer the question based on it.

  1. Aayush’s playing schedule consists of Cricket, Hockey, Soccer, Tennis, and Volleyball from Monday to Saturday; each game is on one day, one day being a rest day.

  2. Cricket is played neither on the first day nor on last day but is played earlier than Tennis.

  3. Volleyball is played on the immediate next day of the tennis day.

  4. Hockey is played on the immediate previous day of the rest day.

    1. Volleyball and Soccer were played with a 2-day gap between them.

    2. Soccer is played on the day following the rest day.

Q. Hockey and Volleyball days have a gap of how many days between them?

Solution:

QUESTION: 28

Consider the following and answer the question based on it.

  1. Aayush’s playing schedule consists of Cricket, Hockey, Soccer, Tennis, and Volleyball from Monday to Saturday; each game is on one day, one day being a rest day.

  2. Cricket is played neither on the first day nor on last day but is played earlier than Tennis.

  3. Volleyball is played on the immediate next day of the tennis day.

  4. Hockey is played on the immediate previous day of the rest day.

    1. Volleyball and Soccer were played with a 2-day gap between them.

    2. Soccer is played on the day following the rest day.

Q. On which day is soccer played?

Solution:

QUESTION: 29

Consider the following and answer the question based on it.

  1. Aayush’s playing schedule consists of Cricket, Hockey, Soccer, Tennis, and Volleyball from Monday to Saturday; each game is on one day, one day being a rest day.

  2. Cricket is played neither on the first day nor on last day but is played earlier than Tennis.

  3. Volleyball is played on the immediate next day of the tennis day.

  4. Hockey is played on the immediate previous day of the rest day.

    1. Volleyball and Soccer were played with a 2-day gap between them.

    2. Soccer is played on the day following the rest day.

Q. Which of the following is a correct statement?

Solution: The starting figure we start with when we read the first statement is

Games are hockey, tennis, cricket, volleyball, and soccer.

From the second and third clues (cricket is played neither on the first day nor on the last day but was played earlier than tennis, and volleyball was played on the day immediately following the tennis day), we know that tennis and volleyball should be together and also that cricket has to be somewhere before this.

Visually this can be represented as:

C ⇒ TV

From the fourth and sixth clues we have:

H-REST DAY’S

Note: Putting it in a box signifies that there is no break between the items in the box.

Once we have these two visual representations we can go back to our original figure and think as follows:

Since cricket has to precede tennis and volleyball, and cricket is not on the first day we can have three possibilities of placing cricket viz., Tuesday, Wednesday or Thursday

Possibility 1:

This case is rejected because once we place cricket we would need to place tennis and volleyball in either Wednesday-Thursday or Thursday-Friday or Friday-Saturday. In each case, we would also need to place a 3-day having Hockey-Rest Day-Soccer. It can be easily seen that in any of these three situations under possibility 1, we do not have a complete 3-day period anywhere in the week. Thus, we can reject possibility 1.

Possibility 2

Rejected on the same logic as possibility 1. There is no availability of a 3-day having Hockey-Rest Day-Soccer.

Possibility 3:

This is the only possibility that would work, as in this case, the respective game order

would be:

QUESTION: 30

Correct the given equations by interchanging the two signs (10 - 14 ÷ 7 x 3 + 4 = 20)

Solution:

Interchange of sign + and x makes the equation into 10 – 14 ÷ 7 + 3 x 4 = 10 - 2 + 3 × 4 = 20. Hence, option (b) is the correct answer.

 

 

QUESTION: 31

Directions: Eight persons M, N, O, P, Q, R, S and T are standing in such a way that O is 20 m apart from N towards West, N is 30 m South with respect to M. M is 40 m towards West with respect to Q. P is 50 m towards South with respect to Q. R is 15 m apart from S towards North. T is 20 m towards East with respect to S. R is 40 m towards West with respect to P.

Q. In which direction is Q standing with respect to R?

Solution:

QUESTION: 32

Directions: Eight persons M, N, O, P, Q, R, S and T are standing in such a way that O is 20 m apart from N towards West, N is 30 m South with respect to M. M is 40 m towards West with respect to Q. P is 50 m towards South with respect to Q. R is 15 m apart from S towards North. T is 20 m towards East with respect to S. R is 40 m towards West with respect to P.

Q. If one more person U is standing towards South-West with respect to P, then in which direction is T, standing with respect to U?

Solution:

QUESTION: 33

Directions: Eight persons M, N, O, P, Q, R, S and T are standing in such a way that O is 20 m apart from N towards West, N is 30 m South with respect to M. M is 40 m towards West with respect to Q. P is 50 m towards South with respect to Q. R is 15 m apart from S towards North. T is 20 m towards East with respect to S. R is 40 m towards West with respect to P.

Q. What is the direction of O with respect to S?

Solution: Firstly, draw diagram according to the given information.

QUESTION: 34

Statement: Most of those who study in premier medical colleges in India migrate to Russia for better prospects in their professional pursuits.

Courses of Action:

All the students joining these colleges should be asked to sign a bond at the time of admission to the effect that they will remain in India at least for ten years after they complete education.

All those students who desire to settle in Russia should be asked to pay entire cost of their education which the government subsidies.

Solution: Clearly, no student can be bound to live and work in the country against his wish. So, 1 does not follow. However, it is quite right to recover the extra benefits awarded to students if they do not serve their own country. So, 2 follows.

QUESTION: 35

The Bombay High Court stumped India’s most powerful sporting body, BCCI, by ordering it to move the cash cow IPL out of the drought-stricken Maharashtra. The court orders struck a chord among many, including die-hard cricket fans. The stark contrast between parched lands and dry throats of rural and semi-urban Maharashtra and the manufactured euphoria around water-guzzling cricket pitches did shake people’s conscience. The arguments in the court captured the latent and at times, simmering unease in the public mind over the degeneration of cricket from a sport to a money-spinner and worse.

Moreover, cricket, another colonial gift, had become the de facto national sport, crushing hockey and all other sports under its pitch rollers. On top of it, the mighty cricket board, perceived to be a hub of myriad commercial and political vested interests, became a law unto itself.

Q. What does the term ‘cash cow’ mean in the passage?

Solution: Cash cow is business jargon for a business venture that generates a steady return of profits that far exceed the outlay of cash required to acquire or start it.

QUESTION: 36

The Bombay High Court stumped India’s most powerful sporting body, BCCI, by ordering it to move the cash cow IPL out of the drought-stricken Maharashtra. The court orders struck a chord among many, including die-hard cricket fans. The stark contrast between parched lands and dry throats of rural and semi-urban Maharashtra and the manufactured euphoria around water-guzzling cricket pitches did shake people’s conscience. The arguments in the court captured the latent and at times, simmering unease in the public mind over the degeneration of cricket from a sport to a money-spinner and worse.

Moreover, cricket, another colonial gift, had become the de facto national sport, crushing hockey and all other sports under its pitch rollers. On top of it, the mighty cricket board, perceived to be a hub of myriad commercial and political vested interests, became a law unto itself.

Q. The Bombay High Court mainly ordered not to conduct the IPL matches in Maharashtra because of:

Solution: The first line of the passage clearly indicates that the Bombay High Court mainly ordered not to conduct the IPL matches in Maharashtra because of present drought situation in Maharashtra.

QUESTION: 37

The Bombay High Court stumped India’s most powerful sporting body, BCCI, by ordering it to move the cash cow IPL out of the drought-stricken Maharashtra. The court orders struck a chord among many, including die-hard cricket fans. The stark contrast between parched lands and dry throats of rural and semi-urban Maharashtra and the manufactured euphoria around water-guzzling cricket pitches did shake people’s conscience. The arguments in the court captured the latent and at times, simmering unease in the public mind over the degeneration of cricket from a sport to a money-spinner and worse.

Moreover, cricket, another colonial gift, had become the de facto national sport, crushing hockey and all other sports under its pitch rollers. On top of it, the mighty cricket board, perceived to be a hub of myriad commercial and political vested interests, became a law unto itself.

Q. Why does the author mean by referring cricket as the ‘de facto national sport’ in the passage?

Solution: In the second last line of the passage, the author clearly states that cricket, another colonial gift, had become the de facto national sport, crushing hockey and all other sports under its pitch rollers

QUESTION: 38

Smartphone is the essential digital gadgets that teenagers nowadays have. However, despite the convenience it brings to use, sometimes it might affect our daily life in a negative sense. One of the typical examples is the overuse of Smartphone. Smart phone can easily get our attention and distracts us. People, especially students, therefore are easily overusing the Smartphone. The distraction lower students’ productivity and takes their time. It also lowers the quality of the work done.

Q. Which of the following can be inferred from the passage?

  1. Parent mustn’t allow their children to use Smart phones.

  2. Overuse of Smartphones distract teenagers

  3. For children Laptop is more useful gadget than Smartphone

  4. Smart phone is more hazardous than convenience for student.

Solution: In the given passage author didn’t mention anything about (1), (3) and (4) while statement (2) can be inferred.

QUESTION: 39

Bigotry and racism are among the deadliest social ills plaguing the world today, but, unlike a team of costumed super-villains, they can’t be halted with a punch in the snoot or a zap from a ray gun. The only way to destroy them is to expose them - to reveal them for the insidious evils they really are. The bigot is an unreasoning hater - one who hates blindly, fanatically,

indiscriminately. If his hang-up is black men, he hates ALL black men. If a redhead once offended him, he hates ALL redheads. If some foreigner beat him to a job, he’s down on ALL foreigners. He hates people he’s never seen - people he’s never known - with equality intensity - with equal venom. Now, we’re not trying to say it’s

unreasonable for one human being to bug another. But, although anyone has the right to dislike another individual, it’s totally irrational, patently insane to condemn an entire race - to despise an entire nation - to vilify an entire religion. Sooner or later, we must learn to judge each other on our own merits. Sooner or later, if man is ever to be worthy of his destiny, we must fill our hearts with tolerance. For then, and only then, will we be truly worthy of the concept that man was created in the image of God - a God who calls us ALL - His children. Pax et Justitia

Q. According to the author, what is the way to halt Bigots?

Solution: In the passage, the author mentioned that we can’t halt them by punching in snoot or by punishing them. The best way to halt them is to expose them make people aware about the insidious evils they really are.

QUESTION: 40

Bigotry and racism are among the deadliest social ills plaguing the world today, but, unlike a team of costumed super-villains, they can’t be halted with a punch in the snoot or a zap from a ray gun. The only way to destroy them is to expose them - to reveal them for the insidious evils they really are. The bigot is an unreasoning hater - one who hates blindly, fanatically,

indiscriminately. If his hang-up is black men, he hates ALL black men. If a redhead once offended him, he hates ALL redheads. If some foreigner beat him to a job, he’s down on ALL foreigners. He hates people he’s never seen - people he’s never known - with equality intensity - with equal venom. Now, we’re not trying to say it’s

unreasonable for one human being to bug another. But, although anyone has the right to dislike another individual, it’s totally irrational, patently insane to condemn an entire race - to despise an entire nation - to vilify an entire religion. Sooner or later, we must learn to judge each other on our own merits. Sooner or later, if man is ever to be worthy of his destiny, we must fill our hearts with tolerance. For then, and only then, will we be truly worthy of the concept that man was created in the image of God - a God who calls us ALL - His children. Pax et Justitia

Q. According to the author, Radicals hate which type of person?

Solution: In the passage, Author mentioned that “if his (bigot) hang-up is black men, he hates ALL black men. If a redhead once offended him, he hates ALL redheads. If some foreigner beat him to a job, he’s down on ALL foreigners. He hates people he’s never seen – people he’s never known – with equality intensity – with equal venom” implies that Bigot hates every person of community or race of which community or race a person once offended him.

QUESTION: 41

Bigotry and racism are among the deadliest social ills plaguing the world today, but, unlike a team of costumed super-villains, they can’t be halted with a punch in the snoot or a zap from a ray gun. The only way to destroy them is to expose them - to reveal them for the insidious evils they really are. The bigot is an unreasoning hater - one who hates blindly, fanatically,

indiscriminately. If his hang-up is black men, he hates ALL black men. If a redhead once offended him, he hates ALL redheads. If some foreigner beat him to a job, he’s down on ALL foreigners. He hates people he’s never seen - people he’s never known - with equality intensity - with equal venom. Now, we’re not trying to say it’s

unreasonable for one human being to bug another. But, although anyone has the right to dislike another individual, it’s totally irrational, patently insane to condemn an entire race - to despise an entire nation - to vilify an entire religion. Sooner or later, we must learn to judge each other on our own merits. Sooner or later, if man is ever to be worthy of his destiny, we must fill our hearts with tolerance. For then, and only then, will we be truly worthy of the concept that man was created in the image of God - a God who calls us ALL - His children. Pax et Justitia

Q. Which of the following inferred from the passage?

  1. Best way to halt bigotry and racism by exposing this type of person.

  2. The author wants people to judge anyone on its merits, not on its race.

  3. The author wants to stop bigot by zapping them from a ray gun.

  4. The author hopes that someday people would be Peaceful and Just.

Solution: The author mentioned in the passage that we can’t halt bigotry by zapping them with a ray gun. So, statement (3) doesn’t infer from the passage in the same line the author mentioned that the only way to halt them is to expose them. At the end of the passage, the author mentioned that we must learn to judge each other on our own merits and at last author mentioned that “us ALL – His children. Pax et Justitia implies peaceful and just.

QUESTION: 42

Direction for: A, R, D, S, J and I are 6 members of a family. There are two couples. Each loves a sport namely soccer, cricket, volleyball, tennis, hockey and kabaddi. A who loves soccer is father of R who does not loves volleyball and married to a woman who loves hockey, S is sister of J who loves cricket. D, the only daughter of A and her maternal Aunt J’s husband is I who loves kabaddi.

Q. How S related to D?

Solution: Using statement, we conclude that A is father of R as well as D and J and I are his sister-in-law and brother-in-law respectively. So, S must be his wife. Now, tabulate the concluded information,

R does not love volleyball then he must love tennis; D loves Volleyball.

QUESTION: 43

Direction: A, R, D, S, J and I are 6 members of a family. There are two couples. Each loves a sport namely soccer, cricket, volleyball, tennis, hockey and kabaddi. A who loves soccer is father of R who does not loves volleyball and married to a woman who loves hockey, S is sister of J who loves cricket. D, the only daughter of A and her maternal Aunt J’s husband is I who loves kabaddi.

Q. which sport R loves?

Solution:

Using statement, we conclude that A is father of R as well as D and J and I are his sister-in-law and brother-in-law respectively. So, S must be his wife. Now, tabulate the concluded information,

R does not love volleyball then he must love tennis; D loves Volleyball.

QUESTION: 44

Directions: These questions are based on the following pie-charts.

Cheese: Market size 120 crore

  1. Amul
  2. Vadilal
  3. Mother Dairy
  4. Other

Q. In the chart of cheese, what is the difference between the central angles formed by Amul and Vadilal?

Solution: Amul and Vadilal hold 70% and 15% of the cheese market respectively. This is a difference of 55%, i.e., a difference of between the respective central angles.
QUESTION: 45

Directions: These questions are based on the following pie-charts.

Cheese: Market size 120 crore

  1. Amul
  2. Vadilal
  3. Mother Dairy
  4. Other

Q. Kanpur is exactly representative of the total market for these products, except that it is one-thousandth the size of the total market. If it has a population of 55000 people, what is the average total per capita expenditure (in Rupees) on these three items?

Solution: The total market for cheese, ketchup and noodles is 550 crores. Kanpur has a market which is 1/1000 of the total market, i.e., 55 lakhs. As the population of Kanpur is 55000, the average total per capita expenditure is 100.

QUESTION: 46

Directions: These questions are based on the following pie-charts.

Cheese: Market size 120 crore

  1. Amul
  2. Vadilal
  3. Mother Dairy
  4. Other

 

Q. The elders in Kanpur recalled that a couple of decades ago when the population of the town was just 30000 (present population = 55000), they used to spend Rs 125 per capita for these items as well as bread. At that time, the total market share of bread must have been lakh rupees. Assume per capita expenses growth at 1% p.a.

Solution:

The rate of expansion is not given. Therefore, we can’t calculate the total market

share.

 

 

 

 

QUESTION: 47

Directions: These questions are based on the following pie-charts.

Cheese: Market size 120 crore

  1. Amul
  2. Vadilal
  3. Mother Dairy
  4. Other

Q. If Kisan diversified into the Noodles market, capturing 15% of the market held by Maggi, what would be the share of Kisan in the entire food market given (Rs crores)?

Solution: If Kisan diversified into the noodles market and captured 15% of Maggie’s share, Kisan’s total share would be (60% × 80) + (15% of 50% × 350) = 48 + 26.25 = 74.25.

QUESTION: 48

Directions: These questions are based on the following pie-charts.

Cheese: Market size 120 crore

  1. Amul
  2. Vadilal
  3. Mother Dairy
  4. Other

Q. If Maggi produces Superior and Ordinary types of its products - noodles and ketchup - in the ratio of 3 : 2 and 7 : 3 respectively, find the total market share (in Rupees crore) of the Ordinary type of products of Maggi.

Solution: Maggie’s market share for ketchup and noodles is 25% 80 = 20 and 50% 350 = 175 respectively. The share of ordinary ketchup is (3/10) *20 = 6 and the share of ordinary

noodles is (⅖) x 175 = 70. So the total market share of ordinary products is 76

QUESTION: 49

In a test, Ram was asked to find 3/5 of a number. By mistake, he found 3/2 of it. His answer was 270 more than the correct answer. The given number is:

Solution:

Let the given number = x

Then, the correct answer = ⅗ x

Ram’s answer = 3/2 x

QUESTION: 50

a, b, c, d and e are five consecutive integers in increasing order of size. Which one of the following expressions is not odd?

Solution:

Choice (A):ab+c

At least one of every two consecutive positive integers a and b must be even.

Hence, the product ab is an even number.

Now, if c is odd (which happens when a is odd), ab+c must be odd.

For example, If a=3, b=4, and c=5, then ab+c must equal 12 + 5 = 17, an odd number. Reject.

Choice (B):ab+d

We know that ab being the product of two consecutive numbers must be even. Hence, if d happens to be an odd number (it happens when b is odd), then the sum ab+d is also odd.

For example, If a=4, then b=5, c=6 and d=7, then ab+d =3×5+7=15+7=23, an odd number. Reject.

Choice (C):ac+d

Suppose a is odd. Then c must also be odd, being a number 2 more than a.

Hence, ac is the product of two odd numbers and must therefore be odd.

Now, d is the integer following c and must be even.

Hence, ac+d= odd + even = odd.

For example,

If a=3, then b=3+1=4, c=4+1=5 (odd) and d=5+1=6 (even) and ac+d =3 × 5 + 6 = 21, an odd number. Reject.

Choice (D):ac+e

Suppose a is an odd number.

Then both c and e must also be odd.

Now, ac is product of two odd numbers and therefore must be odd.

Summing this with another odd number e yields an even number.

For example, if a=1, then c must equal 3, and e must equal 5 and ac+e must equal 1 × 3 + 5 = 8, an even number.

Now, suppose a is an even number.

Then both c and e must also be even.

Hence, ac+e = (product of two even numbers) + (an even number) =(even number) + (even number) =an even number

For example,

If a=2, then c must equal 4, and e must equal 6 and the expression ac+e equals 14, an even number. Hence, in any case, ac + e is even. Correct.

 

 

QUESTION: 51

The H.C.F of two numbers, each having three digits, is 19 and their L.C.M. is 3553. The sum of the numbers will be:

Solution: Let two numbers be 19x and 19y respectively, as 19 is the HCF of these numbers.

Now, LCM of 19x and 19y is 19xy and, according to the question LCM of these two numbers, =3553

⇒19xy =3553

Now we have two possible scenarios,

Either, x=17 and y=11 ---- (1)

Or, x=11 and y=17 ---- (2)

In the first scenario, where x=17 and y=11, numbers will be,

19x=19 × 17=323

19y=19 × 11=209.

Or, in the second case where x=11 and y=17, numbers will be 209 and 323.

Required sum would be =209+323 =532.

QUESTION: 52

Directions: Read the following information carefully and answer the questions that follow—

Five plays A, B, C, D and E are to be staged from Monday to Friday of a week. On each day, only one play will be staged. D or E should not be either the first or last to be staged. E should be immediately followed by C. B should be staged immediately after D. One play is staged between A and B.

Q. Which is the first play to be staged?

Solution:

A is the first play to be staged.

QUESTION: 53

Directions: Read the following information carefully and answer the questions that follow—

Five plays A, B, C, D and E are to be staged from Monday to Friday of a week. On each day, only one play will be staged. D or E should not be either the first or last to be staged. E should be immediately followed by C. B should be staged immediately after D. One play is staged between A and B.

Q. Which of the following is the correct sequence of staging all the plays?

Solution:

The proper sequence is ADBEC.

QUESTION: 54

Directions: Read the following information carefully and answer the questions that follow—

Five plays A, B, C, D and E are to be staged from Monday to Friday of a week. On each day, only one play will be staged. D or E should not be either the first or last to be staged. E should be immediately followed by C. B should be staged immediately after D. One play is staged between A and B.

Q. Which play was staged on Wednesday?

Solution:

B was staged on Wednesday.

QUESTION: 55

The latest data to show that the overall power situation has gotten worse, with the ratio for peak load shortages now the highest in a decade. In absolute terms, the power deficit has hit record levels and seems almost certain to further deteriorate without real reforms on the ground. Even as aggregate technical and commercial losses in the power system remain much high at over a third of total generation, pan- India capacity addition is now well below target. A shortage of equipment and skills is blamed for the marked slow down in augmenting power capacity. But the dearth of resources can only be relative. In fact, the real bane of the sector is continuing revenue leakage in the state power utilities and unacceptably high aggregate technical and commercial losses, much of it plain theft of electricity. Given the preponderance of state utilities in power supply, the fact that they remain very much in red does affect investor comfort and return funds flow.

Q. Which of the following inference(s) is/are definitely true?

Solution: Given in the passage much of it plain theft of electricity. Hence, ‘definitely true.’

QUESTION: 56

The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to the dissipated in the futile memories of past regrets or failures, nor in the excitement of the present. And thus, bring that entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is still now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude, it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.

If each one is given a car to achieve an ideal socialistic pattern and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Every one of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to the proper destination.

Q. The author’s chief concern is

Solution: (c) is only the first step, the starting point, which provides a basis for (d).

QUESTION: 57

The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to the dissipated in the futile memories of past regrets or failures, nor in the excitement of the present. And thus, bring that entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is still now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude, it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.

If each one is given a car to achieve an ideal socialistic pattern and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Every one of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to the proper destination.

Q. Which of the following will cause the country to perish?

Solution: See the second paragraph. (b) is only a simple and should not be confused with the actual thing

QUESTION: 58

The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to the dissipated in the futile memories of past regrets or failures, nor in the excitement of the present. And thus, bring that entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is still now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude, it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.

If each one is given a car to achieve an ideal socialistic pattern and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Every one of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to the proper destination.

Q. Which of the following could lead to success?

Solution: See the second half of the first paragraph. (d) is only a safeguard avoiding the

negative.

QUESTION: 59

Direction: In a world cup tournament 16 teams participated. These 16 teams are seeded from 1 to 16 with seed 1 being the top seed and seed 16 being the bottom seed. The tournament is conducted in different stages. In stage 1 seed 1 played with seed 16 and that match is named as match 1 of stage 1, seed 2 played with seed 15 and that match is named as match 2 of stage 1, and so on. In stage 2, winner of match 1 and match 8 of stage 1 played against each other and that match is named as Match 1 of stage 2, then winner of match 2 and match 7 of stage 1 played against each other and that match is named as Match 2 of stage 2. And so on The same procedure is followed in further stages. Now answer the following questions.

Q. How many stages are in the tournament?

Solution:

Since 16 = 24 hence we will have total 5th stages in the tournament with last 5th stage is the final match

 

 

QUESTION: 60

Direction: In a world cup tournament 16 teams participated. These 16 teams are seeded from 1 to 16 with seed 1 being the top seed and seed 16 being the bottom seed. The tournament is conducted in different stages. In stage 1 seed 1 played with seed 16 and that match is named as match 1 of stage 1, seed 2 played with seed 15 and that match is named as match 2 of stage 1, and so on. In stage 2, winner of match 1 and match 8 of stage 1 played against each other and that match is named as Match 1 of stage 2, then winner of match 2 and match 7 of stage 1 played against each other and that match is named as Match 2 of stage 2. And so on The same procedure is followed in further stages. Now answer the following questions.

Q. What is the total number of matches in the tournament?

Solution: Total number of matches is 8 + 4 +2 + 1 = 15

Or else since total number of teams is 16 hence number of matches must be 16 - 1 = 15

QUESTION: 61

What is the remainder when 55 is divided by 8?

Solution:

We know that 55= 5 × 52 × 52

The number immediately before 25 that is divisible by 8 is 24.

Hence, replace 25 with 24+1.

Then we have:

= 55 = 5(252) = 5(24 + 1)2 = 5(242 + 2 × 24 × 1 + 12)

= 5 × 242 + 5 × 2 × 24 + 5 × 1

Now,

Hence, the remainder is 5.

QUESTION: 62

The main benefit to the economy from an active stock market is the ready availability of risk capital for investment in equities through the primary market. For that risk capital be readily available. Investors need to have an easy exit route. A liquid secondary market provides an easy exit route through the active involvement of buyers and sellers. It does not matter whether these buyers and sellers have short or long term investment horizons. Liquidity in the market is enhanced by leveraged players who either borrow to play the market or achieve a similar result through futures contracts whose economic value includes financing costs. Short sellers confer a similar benefit by borrowing stock or achieving the same result through futures contracts.

Q. Which of the following inference(s) is/are definitely true?

Solution: From the passage it can be inferred that Passive stock market enhances availability of capital.

QUESTION: 63

It has long been known that the rate of oxidative metabolism (the process that uses oxygen to convert food into energy) in any animal has a profound effect on its living patterns. The high metabolic rate of small animals, for example, gives them sustained power and activity per unit of weight, but at the cost of requiring constant consumption of food and water. Very large animals, with their relatively low metabolic rates, can survive well on a sporadic food supply, but can generate little metabolic energy per gram of body weight. If only oxidative metabolic rate is considered, therefore, one

might assume that smaller, more active, animals could prey on larger ones, at least if they attacked in groups. Perhaps they could if it were not for anaerobic glycolysis, the great equalizer. Anaerobic glycolysis is a process in which energy is produced, without oxygen, through the breakdown of muscle glycogen into lactic acid and adenosine triphosphate (ATP), the energy provider. The amount of energy that can be produced anaerobically is a function of the amount of glycogen present—in all vertebrates about 0.5 percent of their muscle’s weight. Thus, the anaerobic energy reserves of a vertebrate are proportional to the size of the animal. If, for example, some predators had attacked a 100-ton dinosaur, normally torpid, the dinosaur would have been able to generate almost instantaneously, via anaerobic glycolysis, the energy of 3,000 humans at maximum oxidative metabolic energy production. This explains how many large species have managed to compete with their more active neighbours: the compensation for a low oxidative metabolic rate is glycolysis.

Q. According to the author, glycogen is crucial to the process of anaerobic glycolysis because glycogen

Solution: In the passage it is mentioned that “Anaerobic glycolysis is a process in which energy is produced, without oxygen, through the breakdown of muscle glycogen into lactic acid and adenosine triphosphate (ATP), the energy provider.” Implies glycogen is crucial to the process of anaerobic glycolysis because glycogenis the material from which ATP is derived.

QUESTION: 64

It has long been known that the rate of oxidative metabolism (the process that uses oxygen to convert food into energy) in any animal has a profound effect on its living patterns. The high metabolic rate of small animals, for example, gives them sustained power and activity per unit of weight, but at the cost of requiring constant consumption of food and water. Very large animals, with their relatively low metabolic rates, can survive well on a sporadic food supply, but can generate little metabolic energy per gram of body weight. If only oxidative metabolic rate is considered, therefore, one might assume that smaller, more active, animals could prey on larger ones, at least if they attacked in groups. Perhaps they could if it were not for anaerobic glycolysis, the great equalizer. Anaerobic glycolysis is a process in which energy is produced, without oxygen, through the breakdown of muscle glycogen into lactic acid and adenosine triphosphate (ATP), the energy provider. The amount of energy that can be produced anaerobically is a function of the amount of glycogen present—in all vertebrates about 0.5 percent of their muscle’s weight. Thus, the anaerobic energy reserves of a vertebrate are proportional to the size of the animal. If, for example, some predators had attacked a 100-ton dinosaur, normally torpid, the dinosaur would have been able to generate almost instantaneously, via anaerobic glycolysis, the energy of 3,000 humans at maximum oxidative metabolic energy production. This explains how many large species have managed to compete with their more active neighbours: the compensation for a low oxidative metabolic rate is glycolysis.

Q. The passage suggests that the total anaerobic energy reserves of a vertebrate are proportional to the vertebrate’s size because

Solution: Total anaerobic energy reserves of a vertebrate are proportional to the vertebrate’s size because as we know the amount of muscle tissue in a vertebrate is directly related to its

Size.

QUESTION: 65

It has long been known that the rate of oxidative metabolism (the process that uses oxygen to convert food into energy) in any animal has a profound effect on its living patterns. The high metabolic rate of small animals, for example, gives them sustained power and activity per unit of weight, but at the cost of requiring constant consumption of food and water. Very large animals, with their relatively low metabolic rates, can survive well on a sporadic food supply, but can generate little metabolic energy per gram of body weight. If only oxidative metabolic rate is considered, therefore, one might assume that smaller, more active, animals could prey on larger ones, at least if they attacked in groups. Perhaps they could if it were not for anaerobic glycolysis, the great equalizer. Anaerobic glycolysis is a process in which energy is produced, without oxygen, through the breakdown of muscle glycogen into lactic acid and adenosine triphosphate (ATP), the energy provider. The amount of energy that can be produced anaerobically is a function of the amount of glycogen present—in all vertebrates about 0.5 percent of their muscle’s weight. Thus, the anaerobic energy reserves of a vertebrate are proportional to the size of the animal. If, for example, some predators had attacked a 100-ton dinosaur, normally torpid, the dinosaur would have been able to generate almost instantaneously, via anaerobic glycolysis, the energy of 3,000 humans at maximum oxidative metabolic energy production. This explains how many large species have managed to compete with their more active neighbours: the compensation for a low oxidative metabolic rate is glycolysis.

Q. The author suggests that, on the basis of energy production, a 100-ton dinosaur would have been markedly vulnerable to which of the following?

  1. Repeated attacks by a single smaller, more active adversary

  2. Sustained attack by numerous smaller, more active adversaries

  3. An attack by an individual adversary of similar size

Solution: In the passage it is mentioned in the passage “If only oxidative metabolic rate is considered, therefore, one might assume that smaller, more active, animals could prey on larger ones, at least if they attacked in groups.” Implies that on the basis of energy production, a 100-ton dinosaur would have been markedly vulnerable to attack by numerous smaller, more active adversaries.

QUESTION: 66

One-way governments can decrease air pollution is to impose a tax on industrial carbon dioxide emissions. It is not clear how high taxes imposed on carbon dioxide emissions should be or what its economic and environmental implications would be. At first glance, it is not difficult to estimate roughly the size of the tax needed to effect a given level of emission reduction. One writer estimate, for example, that a tax of 41 percent on the price of coal, 33 percent on oil, and 25 percent on gas would reduce the United Kingdom’s emissions by 20 percent (using 1988as the base year) by the year 2005, the target recommended by the 1988 Toronto Conference. These numbers are based on the assumption that all countries will behave cooperatively in imposing a carbon tax.

Q. According to the passage, the size of the carbon tax levied on a given fuel would vary with the

Solution: In the passage it is mentioned that “a tax of 41 percent on the price of coal, 33 percent on oil, and 25 percent on gas” implies that according to the passage, the size of the carbon tax levied on a given fuel would vary with the amount of pollution caused by the fuel being taxed.

QUESTION: 67

One-way governments can decrease air pollution is to impose a tax on industrial carbon dioxide emissions. A significant decrease is achieved only when all countries will behave cooperatively in imposing carbon tax. There are very strong reasons to believe that cooperation would be difficult to win. If most countries cooperated, then any country that chose not to cooperate would be advantaged: it would have no abatement costs, and the effect on the environment of its defection would be relatively small. Because of this "free rider" effect, cooperation on a scale needed to reduce carbon dioxide emissions might prove elusive. Should countries act unilaterally to curb emissions? If a country were to act unilaterally, the benefits would be spread across the globe, whereas the costs would fall solely on the country taking the action. The action would reduce emissions globally, and the effect of this would be to reduce the benefit other countries would receive if they reduced emissions. As a consequence, other countries would have less incentive to reduce emissions and would probably emit more carbon dioxide than they would have if the unilateral action had not been taken. The entire effect of the emission reduction may not be lost, but it would surely be diminished by this free-riding behaviour.

Q. Which one of the following is most parallel to the "free rider” effect mentioned in passage?

Solution: Ramu’s father has five children in which four are sisters. Clearly, Ramu is the only son in the family. Thus, we can say, Ramu has no brother.

QUESTION: 68

One-way governments can decrease air pollution is to impose a tax on industrial carbon dioxide emissions. A significant decrease is achieved only when all countries will behave cooperatively in imposing carbon tax. There are very strong reasons to believe that cooperation would be difficult to win. If most countries cooperated, then any country that chose not to cooperate would be advantaged: it would have no abatement costs, and the effect on the environment of its defection would be relatively small. Because of this "free rider" effect, cooperation on a scale needed to reduce carbon dioxide emissions might prove elusive. Should countries act unilaterally to curb emissions? If a country were to act unilaterally, the benefits would be spread across the globe, whereas the costs would fall solely on the country taking the action. The action would reduce emissions globally, and the effect of this would be to reduce the benefit other countries would receive if they reduced emissions. As a consequence, other countries would have less incentive to reduce emissions and would probably emit more carbon dioxide than they would have if the unilateral action had not been taken. The entire effect of the emission reduction may not be lost, but it would surely be diminished by this free-riding behaviour.

Q. How many brothers does Ram have?

Statement-1:   Ramu’s father has five children.

Statement-2: Ramu has four sisters.

Solution:

Ramu’s father has five children in which four are sisters. Clearly, Ramu is the only son in the family. Thus, we can say, Ramu has no brother.

QUESTION: 69

Directions: Symbols @, %, #, $, ©

are used with different meanings as explained below:

‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.

‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.

‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.

‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.

‘P © Q’ means ‘P is not smaller than Q’.

Three statements showing relationships have been given, which are followed by two conclusions (1) and (2). Assuming that the given statements are true, find out which conclusions(s) is/are definitely true.

Q. Statements—H © D, D # R, R @ L. Conclusions—

  1. L @ H

  2. H # R

Solution:

QUESTION: 70

Directions: Study the following information carefully and answer the questions below.

A team of five is to be selected from amongst five boys A, B, C, D and E and four girls P, Q, R and S. Some criteria for selection are—

  • A and S have to be together

  • P cannot be put with R

  • D and Q cannot go together

  • C and E have to be together

  • R cannot be put with B

Unless otherwise stated, these criteria are applicable to all questions below.

Q. If two of the members have to be boys, the team will consist of—

Solution:

If A is selected naturally S has to be selected. If B is selected R cannot be selected. If D is selected Q cannot be selected. So, the options ADSQR and BDSRQ are wrong and CESPQ is not possible because S has to be accompanied with A.

QUESTION: 71

Study the following information carefully and answer the questions below.

A team of five is to be selected from amongst five boys A, B, C, D and E and four girls P, Q, R and S. Some criteria for selection are—

●     A and S have to be together

●     P cannot be put with R

●     D and Q cannot go together

●     C and E have to be together

●     R cannot be put with B

Unless otherwise stated, these criteria are applicable to all questions below.

Q. If R be one of the members, the other members of the team are—

Solution:

If R is selected P cannot be selected, therefore option PSAD is wrong. D and Q cannot go together. So, QSAD is wrong. S and A have to be together. So, QSCE is wrong. Now, the team combination will be SACE

QUESTION: 72

Directions: Study the following information carefully and answer the questions below.

A team of five is to be selected from amongst five boys A, B, C, D and E and four girls P, Q, R and S. Some criteria for selection are—

  • A and S have to be together

  • P cannot be put with R

  • D and Q cannot go together

  • C and E have to be together

  • R cannot be put with B

Unless otherwise stated, these criteria are applicable to all questions below.

Q. If two of the members are girls and D is one of the members, the members of the team other than D are—

Solution: If D is selected Q cannot be selected. therefore, PQBC and PQCE are not correct. S and A have to be always together. Therefore, PSCE is wrong.

QUESTION: 73

Directions : Study the following information carefully and answer the questions below.

A team of five is to be selected from amongst five boys A, B, C, D and E and four girls P, Q, R and S. Some criteria for selection are—

  • A and S have to be together

  • P cannot be put with R

  • D and Q cannot go together

  • C and E have to be together

  • R cannot be put with B

Unless otherwise stated, these criteria are applicable to all questions below.

Q. If A and C are the members, the other members of the team cannot be—

Solution: If A and C are the members, S and E have to be selected. Therefore, option (D) PQE is not the correct combination.

QUESTION: 74

How many different words can be formed with the letter of the word DELHI. If these words begin with D and ends with H?

Solution: There are 5 letter in the word DELHI of which all are each of its own kind.

So, after fixing D in the first place and H in the last place, we have 3 letters.

So, number of words can be formed = 3!

QUESTION: 75

4 equidistant vertical lines are drawn on board 4 equidistant horizontal lines are also drawn on the board cutting the 4 vertical lines, and the distance between any two consecutive horizontal lines is equal to that between any two consecutive vertical lines. What is the maximum number of squares thus formed?

Solution:

Single square boxes.

Single square boxes along a horizontal row = 3

Single square boxes along a vertical row = 3

Number of single square boxes = 3 × 3 = 9

Case II: Double square boxes = double square box along horizontal X double square box along vertical = 2 × 2 = 4

Case III: Triple square boxes = 1 × 1 = 1

∴ Total number of squares = 9 + 4 + 1 = 14

QUESTION: 76

In quarterly exam marks of Rohan, Sohan and Mohan are in ratio 4:2: 3. If in final exam there is increment of 25%, 10% and 50% respectively in their quarterly marks then what will be the new ratio of their final marks?

Solution: Let Rohan’s quarterly marks = 4k, Sohan’s quarterly marks = 2k and Mohan’s quarterly marks= 3k

QUESTION: 77

Great comic art is never otherworldly, it does not seek to mystify us, and it does not deny ambiguity by branding as evil whatever differs from good. Great comic artists assume that truth may bear all lights, and thus they seek to accentuate contradictions in social action, not gloss over or transcend them by appeals to extra social symbols of divine ends, cosmic purpose, or laws of nature. The moment of transcendence in great comic art is a social moment, born out of the conviction that we are human, even though we try to be gods. The comic community to which artists address themselves is a community of reasoning, loving, joyful, compassionate beings, who are willing to assume the human risks of acting rationally. Without invoking gods or demons, great comic art arouses courage in reason, courage which grows out of trust in what human beings can do as humans.

Q. It can be inferred from the passage that the author admires great comic artists primarily for their

Solution: In the passage it is mentioned that “Great comic artists assume that truth may bear all lights” implies that the author admires great comic artists primarily for their insistence on confronting the truth about the human condition

QUESTION: 78

Growth through acquisitions and alliances has become a critical part of creating value for pharma and biotech manufacturers and their shareholders. However, companies and their investors may risk value destruction if they acquire rights to a drug that suddenly poses unanticipated safety risks for patients. Similarly, safety related compliance violations committed by an acquired company could significantly impair the ultimate value of the transaction and the reputation of the acquirer. The pace of deal making between pharma and biotech companies continued to accelerate in 2006, increasing 17% to about $ 18 billion. Pharma companies were typically the buyers, and the premiums they paid increased substantially as competition intensified, to secure access to novel drugs and biologics. The stakes increase everyday as competition pushes up prices and drives deal making to earlier development stages with greater uncertainty and less time to complete thorough due diligence—

Q. Which of the following inference(s) is/are definitely true?

Solution: The inference (a) is definitely true because according to the given passage “The pace of deal making between pharma and biotech in 2006 is increasing acceleratory”.

QUESTION: 79

There are distinct phases of outside help to end a conflict. In the first phase focus is on providing food, water, shelter and medicine to refugees, i.e., humanitarian. In the second, emphasis is on the refugees returning home while in the last phase long-term investments and strengthening of courts is the main focus. However, once a conflict is over, aid agencies sanctioned by the World Bank send study groups instead of requisite personnel. There is a gap of several years before moving from humanitarian relief arrives the war has restarted. It is possible to restart economic development through targeted "quick impact" initiatives. Most economies in post conflict countries are based on agriculture. Providing free packages of seeds, fertilizers and low-cost equipment quickly will ensure that former soldiers will return to their farms and establish their livelihood. But the window of opportunity closes quickly and

one has to implement these measures almost immediately.

Q. Which of the following is NOT TRUE in the context of the passage?

  1. Focus in the first phase of a war is on providing humanitarian aid

  2. Adequate time must be taken to plan and implement quick impact strategies.

Solution: From the passage it is concluded that author implies that quick impact strategies is to be adopted quick. So (2) isn’t true.

QUESTION: 80

There are distinct phases of outside help to end a conflict. In the first phase focus is on providing food, water, shelter and medicine to refugees, i.e., humanitarian. In the second, emphasis is on the refugees returning home while in the last phase long-term investments and strengthening of courts is the main focus. However, once a conflict is over, aid agencies sanctioned by the World Bank send study groups instead of requisite personnel. There is a gap of several years before moving from humanitarian relief arrives the war has restarted. It is possible to restart economic development through targeted "quick impact" initiatives. Most economies in post conflict countries are based on agriculture. Providing free packages of seeds, fertilizers and low-cost equipment quickly will ensure that former soldiers will return to their farms and establish their livelihood. But the window of opportunity closes quickly and

one has to implement these measures almost immediately.

Q. What is the benefit of "quick impact" aid?

Solution: In the passage it is mentioned “. There is a gap of several years before moving from humanitarian relief arrives the war has restarted. It is possible to restart economic development through targeted "quick impact" initiatives.” implies that quick impact provide alternate livelihood to soldiers before war can restart.