UPSC: Geography NCERT Based Test- 1


100 Questions MCQ Test UPSC CSE Prelims 2021 Mock Test Series | UPSC: Geography NCERT Based Test- 1


Description
This mock test of UPSC: Geography NCERT Based Test- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for UPSC UPSC: Geography NCERT Based Test- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this UPSC: Geography NCERT Based Test- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this UPSC: Geography NCERT Based Test- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other UPSC: Geography NCERT Based Test- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is the correct sequence of the wind system from the equator to pole?

1. NE/SE Trade Winds

2. Prevailing Westerlies

3. Polar Easterlies

Select the correct answer using the code given below?

Solution: The correct sequence of the wind system from the equator to polar is following l.NE/SE Trade Winds : Tropic of Cancer/Capricorn 2. Prevailing Westerlies : Subtropical High Pressure (N and S) 3. Polar Easterlies : Subpolar Low Pressure (N and S)
QUESTION: 2

Which of the following statements is/are correct?

1. The first railway line was opened between Mumbai and Thane in 1853 and was extended to Kalyan in 1854 and Khopoli in 1856.

2. The general trend of growth of railways has been from ports to hinterlands.

3. Indian railways comprise the largest public sector undertaking in India.

Solution: All the statements are correct.
QUESTION: 3

Consider the following statements:

1. The rhythmic rise and fall of ocean water once in a day is called a tide.

2. The strong gravitational pull exerted by the sun and the moon on the earth's surface causes the tides.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day are called a tide. The strong gravitational pull exerted by the sun and the moon on the earth's surface cause the tides. It is high tides when water covers much of the shore by rising to its highest level.

  • It is low tides when waterfalls to its lowest level and recedes from the shore.

QUESTION: 4

What are the Primary Goals of Sustainability?

1. The end of poverty and hunger

2. Better standards of education and healthcare - particularly as it pertains to water quality and better sanitation

3. To achieve gender equality

4. Sustainable economic growth while promoting jobs and stronger economies

Solution: The Sustainable Development Goals are the blueprint to achieve a better and more sustainable future for all. They address the global challenges we face, including those related to poverty, inequality, climate change, environmental degradation, peace and justice. The 17 Goals are all interconnected, and in order to leave no one behind, it is important that we achieve them all by 2030.
QUESTION: 5

Which of the following railways is not recognised by UNESCO World heritage Site?

Solution:

There are two UNESCO World Heritage Sites on IR viz. the Chhatrapati Shivaji Terminus and the Mountain railways of India. Mountain railways of India is not contiguous, but consists of three separate railway lines located in different parts of the country viz. the Darjeeling Himalayan Railway; the Nilgiri Mountain Railway; and the Kalka-Shimla Railway.

QUESTION: 6

We enjoy the beauty of the mountains, waterfalls, sea, landscapes. Thus, they are resources which value:

Solution: Aesthetic value is the value that an object, event or state of affairs (most paradigmatically an artwork or the natural environment) possesses in virtue of its capacity to elicit pleasure (positive value) or displeasure (negative value) when appreciated or experienced aesthetically.
QUESTION: 7

Which of the following statements is not related to the dichotomy of Human Geography?

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following are the tributaries of the river Ganga?

1. The Son

2. The Teesta

3. The Kosi

4. The Raidak

Select the correct answer using the code given below?

Solution: Some tributaries of the Ganga are as follows:1. Son 2. Kosi 3. Gomati 4. Gandak 5. Yamuna 6. Ghaghara 7. Mahananda 8. Chambal Some tributaries of the Brahmaputra are as follows: 1. Dibang 2. Lohit 3. Teesta 4.Subansiri 5. Raidak 6. Kameng
QUESTION: 9

Which of the following is not related to the human geography?

Solution: Human Geography is concerned with the study of Cultural or Man-made features such as houses, villages, towns, cities, railways, roads, bridges etc. Human Geography is a vast subject and has the largest number of branches. Some of the important branches of human geography are

1. Social/Cultural

2. Population and Settlement

3. Historical

4. Political

5. Economic

QUESTION: 10

Petroleum refinery is/are located in which of the following cities?

1. Jamnagar

2. Bathinda

3. Panipat

Select the correct answer using the code given below.

Solution: Petroleum refineries are located at the following places in India: Barauni, Koyali, Haldia, Mathura, Panipat, Digboi, Bongaigaon, Guwahati, Paradip, Mumbai, Visakhapatnam, Bathinda, Kochi, Chennai, Nagapattinam, Numaligarh, Tatipaka, Mangalore, Jamnagar.
QUESTION: 11

Which railway line runs along the Indian west coast parallel to Arabian Sea and Western Ghats?

Solution: The Konkan Railways passes through 3 states of India – Goa, Maharashtra and Karnataka. It runs along the Indian west coast parallel to Arabian Sea and Western Ghats. It is an extremely beautiful and scenic route running from Maharashtra to Karnataka.
QUESTION: 12

Shadows on the moon's surface are?

Solution: Shadows on the moon's surface are the shadows cast by the landforms on the moon's surface.
QUESTION: 13

Arrange the following National Parks from West to East:

1. Velvadar

2. Gir

3. Navegaon

4. Betla

5. Sirohi

Choose the correct option:

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following National Highway connects the four metro cities of India (Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai)?

Solution:
  • Golden Quadrilateral (GQ) stretch which connects the four metro cities of India (Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai). One of the achievements of the Indian government is the 5846-km Golden Quadrilateral (GQ) highway.

  • It is designated as one of the longest highways in the world.

QUESTION: 15

Consider the following statement(s) is/are related to the Thar Desert

I. The desert continues into Pakistan as the Cholistan Desert.

II. Most of the Thar Desert is situated in Rajasthan, covering 61% of its geographic area.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The Thar Desert, also called the Great Indian Desert, is an arid region of rolling sandhills on the Indian subcontinent.

  • It is located partly in Rajasthan state, northwestern India, and partly in Punjab and Sindh (Sind) provinces, eastern Pakistan.

  • The Thar Desert covers some 77,000 square miles (200,000 square km) of territory. The irrigated Indus River plain borders it to the west, the Punjab Plain to the north and northeast, the Aravalli Range to the southeast, and the Rann of Kachchh to the south.

QUESTION: 16

Consider the following pairs:

Which of the above pairs are correctly matched?

Solution: Angel Falls is the highest waterfall in the world and located in Venezuela in South America. The Victoria Falls is located on the border between Zambia and Zimbabwe in Africa The Niagara Falls is located on the border between Canada and USA in North America.
QUESTION: 17

Which of the following are the usages of tides occurring in the ocean?

1. Navigation

2. Fishing

3. Electricity generation

4. Developing the marine plants

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • High tides help in navigation.

  • They raise the water level close to the shores. This helps the ships to arrive at the harbour more easily. The high tides also help in fishing.

  • Much more fish come to the shore during the high tides. The rise and fall of the water due to tides is being used to generate electricity in some places. Tides also help in developing marine life. Tidal pools between intertidal areas are used to grow various seaweeds.

QUESTION: 18

What is the total length of the India-Bangladesh border?

Solution:
  • The longest border is shared by Bangladesh which is 4096.70 Km (2,545-mile).

  • India-Bangladesh border is the fifth longest border in the World. Indian states that share borders with Bangladesh are: Assam, West Bengal, Mizoram, Meghalaya and Tripura.

  • West Bengal Indian state shares the longest border between India and Bangladesh. Its length is 2216.70 km. Assam Indian state shares the smallest border between India and Bangladesh. Its length is 263 km.

QUESTION: 19

According to Census 2011, which of the following states has the lowest population density in India?

Solution: According to Census-2011, the population density of Arunachal Pradesh is only 17 people per square km.
QUESTION: 20

A landmass bounded by the sea on three sides is referred to as:

Solution:

A peninsula is a land almost surrounded by water but is connected to the mainland on one side.

QUESTION: 21

Consider the following statements with regard to density of roads in India:

1. Major determinants of density of roads in India are Nature of terrain, Population, Level of economic development.

2. The density of roads is high in most of the northern states and major southern states

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Nature of terrain and the level of economic development are the main determinants of density of roads.

  • Construction of roads is easy and cheaper in the plain areas while it is difficult and costly in hilly and plateau areas. Therefore, not only the density but also the quality of roads is relatively better in plains as compared to roads in high altitude areas, rainy and forested regions.

  • Density of roads (length of roads per 100 square km of area) varies from only 12.14 km in Jammu and Kashmir to 517.77 km in Kerala with a national average of 142.68 km in 2011) The density of road is high in most of the northern states and major southern states.

  • It is low in the Himalayan region, north-eastern region. Madhya Pradesh and Rajasthan despite having high populations have low road density. Thus, population is not a major determinant.

QUESTION: 22

Which of the following are the movement processes that occur in the oceans?

1. Waves

2. Tides

3. Precipitation

4. Currents

Select the correct answer using the code given below?

Solution: The movements that occur in oceans can be broadly categorized as

1. Waves

2. Tides

3. Current

Precipitation is not the phenomena that occur in the ocean. Basically, it occurs in the atmosphere.

QUESTION: 23

Which is also known as golden fibre?

Solution:
  • Jute is known as the Golden Fibre. That's an appropriate name for the yellowish-brown, shiny, natural vegetable fibre produced from genus Corchorus plants.

  • It occupies a place next to cotton in the amount produced and the variety of uses. Due to its inherent high tensile strength, low extensibility, moderate moisture retention and better breathability, jute is used extensively in agricultural bulk packaging.

QUESTION: 24

The origin of Himalayas can best be explained by

Solution:

Plate tectonics, theory dealing with the dynamics of Earth's outer shell—the lithosphere—that revolutionized Earth sciences by providing a uniform context for understanding mountain-building processes, volcanoes, and earthquakes as the evolution of Earth's surface and reconstructing its past continents and oceans.

QUESTION: 25

Consider the following statements:

1. All outer planets are made up of gases and liquids.

2. All outer planets rotate faster than all inner planets.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • All outer planets are made up of gases and hence called gaseous planets or Jovian planets while inner planets are made up of rocks mostly and hence called terrestrial planets.

  • All outer planets rotate faster than the Sun as they are farther away from the Sun and experience the weaker gravitational force of the Sun.

QUESTION: 26

The type of agriculture practised in India is:

Solution:
  • In agricultural economics, intensive agriculture is a system of cultivation using large amounts of labour and capital relative to land area.

  • Large amounts of labour and capital are necessary to apply fertilizer, insecticides, fungicides, and herbicides to growing crops.

  • Capital is significant to the acquisition and maintenance of high-efficiency machinery for planting, cultivating, and harvesting and irrigation equipment where that is required.

  • Optimal use of these materials and machines produces significantly greater crop yields per unit of land than extensive agriculture, which uses little capital or labour. As a result, a farm using intensive agriculture will require less land than an extensive agriculture farm to produce a similar profit.

QUESTION: 27

Which of the following processes are included in the building of landforms?

1. Internal processes

2. External processes

3. Discrete processes

4. Repetitive processes

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Landforms are created by internal and external processes only.
QUESTION: 28

Ecosystem is formed by the interaction of,

1. A11 living organisms with each other.

2. A11 living organism with physical and chemical factors of the environment.

Select the correct answer using the code given below?

Solution: Ecosystem is a system formed by the interaction of all living organisms with each other and physical and chemical factors of the environment in which they live, all linked by transfer of energy and material.
QUESTION: 29

Consider the following statement(s) is/are related to the Chota Nagpur Plateau

I. It is situated in eastern India, covering much of Jharkhand and adjacent parts of Odisha, Bihar and Chhattisgarh.

II. The natural vegetation in most of the peninsula is xeric scrub, part of the Northwestern thorn scrub forest ecoregion.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • Chota Nagpur, a plateau in eastern India, in northwestern Chhattisgarh and central Jharkhand states.

  • The plateau is composed of Precambrian rocks (i.e., rocks more than about 540 million years old).

  • Chota Nagpur is the collective name for the Ranchi, Hazaribagh, and Koderma plateaus, which collectively have 25,293 square miles (65,509 square km).

  • Its largest division is the Ranchi Plateau, which has an average elevation of about 2,300 feet (700 metres). In its entirety, the Chota Nagpur plateau lies between the basins of the Ganges (Ganga) and Son rivers to the north and the Mahanadi River to the south.

QUESTION: 30

Which of the following countries does not share a land boundary with India?

Solution:
  • Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Bangladesh and Myanmar share a land border with India.

  • It might also share a border with Sri Lanka (the boundary runs over Adam’s Bridge and may or may not run over one of its islands or shoals) and Afghanistan (Afghanistan shares a border with Kashmir, which is claimed by both India and Pakistan, but it only borders the part that is occupied by Pakistan, so India considers it sharing a border with it, but other countries do not). All other countries (over 180) do not share a land border with India.

QUESTION: 31

Consider the following statements:

1. Jupiter has the largest number of satellites.

2. Being the largest planet, it takes more time to spin than other planets.

3. NASA sent the Juno probe to the orbit of Jupiter.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Jupiter takes the least time to spin on its axis. It has the largest number of satellites, and the Juno probe sent by NASA entered the orbit of Jupiter in 2016.

QUESTION: 32

Which of the following currents originate in the northern hemisphere?

1. California Current

2. Florida Drift

3. Humboldt Current

4. Cape horn Current

5. Gulf Stream

Select the correct answer using the code given below?

Solution:

Currents originating in the Northern hemisphere are the following:

1. Californian current

2. Florida Current

3. Gulf Stream

4. Canaries Current

5. Kuroshio and Oyashio

Currents originate in the Southern hemisphere are as follows:

1. Peruvian(Humboldt) Current

2. Brazil Current

3. Falkland Current

4. Benguela Current

5. Agulhas Current

QUESTION: 33

Consider the following statements:

1. Tropical deserts are found in eastern margins of the continents.

2. The vegetation cover is very scarce here.

Select the correct answer using the code given below?

Solution: Tropical deserts are found in western margins of the continents. The vegetation cover is very scarce here because of scanty rain and scorching heat. Thorny bushes (scrubs and shrubs) are found in the dry desert-like regions.
QUESTION: 34

Jhumming, Ladang, Milap, Roca & Ray are also known as:

Solution:

Shifting Cultivation is known as Ladang in Indonesia, Caingin in the Philippines, Milpa in Central America & Mexico, Ray in Vietnam, Taungya In Myanmar, Tamrai in Thailand, Chena in Sri Lanka, Conoco in Venezuela, Roca in Brazil, Masole in central Africa.

QUESTION: 35

According to Census 2011, what was the population growth rate of India from 2001 to 2011?

Solution: According to Census 2011, the population of India has increased from 17.71% in 2001 to 2011.
QUESTION: 36

Consider the following statements regarding the iron and steel industry in India:

1. Indian Petro-Chemical Corporation has set up a huge petro-chemical complex near vadodara producing a wide range of products.

2. India is self-sufficient in the production of petro-chemicals.

3. The only private oil refineries belonging to Reliance Industries Ltd. is located at Jamnagar (Gujarat).

Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:
  • Petro-chemicals industry is one of the fastest growing industries of India. This industry has revolutionised the industrial scene by providing the products which are substituting the traditional raw materials like wood, glass and metals.

  • Its products meet various needs of the people at the low cost. Petrochemicals are derived from petroleum or natural gas.

  • We use a variety of products from morning till evening made from petrochemicals Toothbrushes, toothpaste, combs, hairpins, soap cases, plastic mugs, garments, radiocaes, ball point pens, detergents, electric switches, lipstick, insecticides, bags, bed covers, and foam are some of the goods made from petro-chemicals.

  • Indian Petro-Chemical Corporation has set up a huge petro-chemical complex near vadodara producing a wide range of products. Besides Vadodara, Gandhar, and Hazira in Gujarat and Nagathone in Maharashtra are other important centres of the petro-chemical industry.

  • India is self-sufficient in the production of petro-chemicals. Crude oil has no value unless it is refined, while refining crude oil; thousands of products like kerosene, diesel, lubricants and raw material for the petro-chemical industry are derived.

  • India has at present 18 refineries. Industries can be classified into different categories on the basis, such as sources of raw material, ownership, functions, size of industry and weight of raw material and finished products. Since India is still an agricultural country, it has developed various agro-based industries such as cotton textile, woolen textile, jute textile and sugar industry. So, an UPSC IAS aspirant must have such understanding of industrial development.

QUESTION: 37

On which river National Waterway 1 ( NW1) is located?

Solution: The National Waterway 1 or NW-1 or Ganga-Bhagirathi-Hooghly river system is located in India and runs from Haldia (Sagar) to Prayagraj across the Ganges, Bhagirathi and Hooghly river systems. It is 1,620 km (1,010 mi) long, making it the longest waterway in India.
QUESTION: 38

Consider the following statements about planets:

1. All planets have their own satellites.

2. Earth is the third largest planet of the solar system.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Mercury and Venus do not have their own satellites. Earth is the fifth largest planet of the Solar system.
QUESTION: 39

Which of the following countries have common borders with the Indian States like Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim?

Solution:
  1. India is an ancient civilization but now it is a developing nation. It has shown remarkable progress in various fields.

  2. India has an important position in South Asia and has 28 States and 9Union Territories. India shares its boundaries with Pakistan, Afghanistan, China, Nepal, Bangladesh, Myanmar and Bhutan.

  3. The southern neighbors across the sea consist of the two island countries, namely Maldives and Sri Lanka. Sri Lanka is separated from India by Pak Strait, a narrow strip of sea. India always had and had strong geographical and historical links with her neighbors. India stands apart from the rest of Asia. Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with Nepal.

    1. Nepal is one of the friendly nations of India and has no rivalry with India.

    2. It is a peace-loving country like India and has no terrorist activities

    3. It is a beautiful country with lots of tourism destinations

QUESTION: 40

Consider the following statements:

1. Saturn is the most oblate planet in the Solar system.

2. Cassini is the first probe to enter the orbit of Saturn.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Oblate means the equatorial diameter is longer than the polar diameter, which is more for Saturn than other planets. Cassini-Huygens spacecraft was launched to Saturn in 1997 and arrived there in 2004. It will be deorbited in September 2017.
QUESTION: 41

Consider the following pairs:

Country: Producer

1. Chile: Copper

2. Australia: Bauxite

3. Bolivia: Tin

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

Solution: Chile and Peru are leading producers of copper. Brazil and Bolivia are among the world's largest producers of tin. Australia is the largest producer of bauxite in the world.
QUESTION: 42

The only planet which takes more time for rotation than revolution is?

Solution: Venus is the only planet which takes more time for rotation than revolution.
QUESTION: 43

Which one of the following sets of States stands to benefit from the Konkan railways:

Solution:
  • The Konkan Railway is a railway operated by the Konkan Railway Corporation, with its headquarters at CBD Belapur in Navi Mumbai, Maharashtra, India.

  • The first passenger train ran on Konkan railway tracks on 20 March 1993, between Udupi and Mangalore. During its initial years of operation in the mountainous Konkan region, a number of accidents prompted Konkan Railway to implement new technology.

  • Anti-collision devices, the Sky Bus and roll-on/roll-off (RORO) are several of the railway's innovations. The 741-km (461-mi) line connects the states of Maharashtra, Goa and Karnataka. The first train on the completed track was sent off on January 26, 1998.

QUESTION: 44

Which of the following states is not crossed by the Tropic of Cancer?

Solution: The tropic of cancer passes through 8 Indian states. They areGujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, West Bengal, Jharkhand, Tripura and Mizoram.
QUESTION: 45

Consider the following statements regarding the impact of Economic liberalisation industrialisation in India:

1. The process of industrialization in India can be divided into two parts – before and after 1992.

2. In August 1992, Government of India took a bold step by changing its economic policies from state control to market forces.

3. The immediate cause of these changes in economic policy was to tide over balance of payment crises but having wide social, economic, political and geographical implications.

Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The process of industrialization in India can be divided into two parts – before and after 1992.

  • During the first forty years after independence the Indian economy had diversified and expanded very fast. But this growth was characterized by rigid controls and regulations. In August 1992, Government of India took a bold step by changing its economic policies from state control to market forces.

  • A need was felt to give more responsibility to private capital and enterprise, both domestic as well as foreign. In response to this, the new industrial policy of liberalization, privatisation and globalization was adopted in August 1992.

  • The immediate cause of these changes in economic policy was to tide over balance of payment crises but having wide social, economic, political and geographical implications.

QUESTION: 46

Consider the following statements.

1. National Highways constitute less than 2% of the total road length but carry about 40% of the traffic.

2. National Highway No. 7 is the longest highway in India.

Solution:
  • A major part of NH 7 covers the North-South Corridor of NHDP and it is officially listed as running over 2,369 km (1,472 mi) from Varanasi to Kanyakumari. It is the longest national highway in India.

  • The National Highways constitute only two per cent of the total road length but carry 40 per cent of the road traffic. The National Highways Authority of India (NHAI) is the apex body to improve the quality of the National Highways.

  • It was constituted by an act of Parliament, the National Highways Authority of India Act, 1988. It is responsible for the development, maintenance and management of National Highways entrusted to it and for matters connected or incidental thereto.

QUESTION: 47

Consider the following statement(s) is/are related to the Eastern Ghats

I. It is a discontinuous range of mountains, which have been eroded and vivisected by the four major rivers of southern India, the Godavari, Mahanadi, Krishna, and Kaveri.

II. The Nilgiri hills in Tamil Nadu lie at the junction of the Eastern and Western Ghats.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The Eastern Ghats are a discontinuous range of mountains along India's eastern coast.

  • The Eastern Ghats run from the northern Odisha through Andhra Pradesh to Tamil Nadu in the south passing some parts of Karnataka and Kerala's Wayanad district.

  • They are eroded and cut through by four major rivers of peninsular India, viz. Godavari, Mahanadi, Krishna, and Kaveri.

  • The mountain ranges run parallel to the Bay of Bengal. The Deccan Plateau lies to the west of the range, between the Eastern Ghats and the Western Ghats.

QUESTION: 48

Block mountains are formed when?

Solution: Block mountains are formed due to the vertical displacement of rocks.
QUESTION: 49

Which of the following cities has maximum northern latitude?

Solution:

Patna/Coordinates

25.5941° N

QUESTION: 50

Through which of the following countries Ural mountains pass through?

1. Russia

2. Finland

3. Kazakhstan

4. Belarus

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Ural mountains forming the natural divide between Europe and Asia pass through Russia and Kazakhstan only.
QUESTION: 51

The atmosphere is a thin layer of the air that surrounds the earth. It consists of several

1. Gases

2. Dust

3. Water vapour

4. Heat

Select the correct answer using the code given below?

Solution: Atmosphere consists of several gases, dust and water vapour but not heat. Heat is the factor responsible for the change in atmospheric temperature.
QUESTION: 52

Which of the following states has the highest population growth rate?

Solution: Uttar Pradesh has the highest population growth rate of 20.23% among all the state
QUESTION: 53

Which of the following is correct about India?

1. India has a total area of 3.28 million sKm.

2. India has a coastline of 6100 km in the mainland.

3. India has a total coastline of 7600 km including islands.

Solution:
  1. It is the seventh-largest country in the world, with a total area of 3,287,263 square kilometres (1,269,219 sq mi).

  2. India measures 3,214 km (1,997 mi) from north to south and 2,933 km (1,822 mi) from east to west.

  3. It has a land frontier of 15,200 km (9,445 mi) and a coastline of 7,516.6 km (4,671 mi).

  4. India measures 3,214 km (1,997 mi) from north to south and 2,933 km (1,822 mi) from east to west.

  5. It has a land frontier of 15,200 km (9,445 mi) and a coastline of 7,516.6 km (4,671 mi). India has a total coastline of 7516.6 km, out of which mainland coastline consists of 5422.6 km and the islands' coastline consists of 2094 km.

QUESTION: 54

It can be obtained by building dams at narrow openings of the sea:

Solution:
  • Tidal energy is one of the oldest forms of energy generation. It is a renewable form of energy that converts the natural rise and fall of the tides into electricity.

  • Tides are caused by the combined effects of gravitational forces exerted by the Moon, the Sun, and Earth's rotation. Tidal energy presents an evolving technology with tremendous potential.

  • However, it can only be installed along coastlines. Coastlines often experience two high tides and two low tides daily.

  • The difference in water levels must be at least 5 meters high to produce electricity. Tidal electricity can be created from several technologies: tidal barrages, tidal fences and tidal turbines.

QUESTION: 55

India's first Post Office set up in which place?

Solution: The first post office in India was established by British East India Company in Bombay in 1764. Postage stamps were first used in India in 1852 in the district of scinde (also known as scinde dawk).
QUESTION: 56

Consider the following statements:

1. Less than 3 percent of Earth's water is freshwater.

2. Ice sheets, glaciers and underground water are forms of freshwater.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

More than 97 percent of the Earth's water is saltwater, and the rest is fresh water.

QUESTION: 57

Match the following:

Set I

a. Rail Wheel Factory

b. Rail Coach Factory

c. Integral Coach Factory

d. Diesel Loco modernisation works

Set II

1. Patiala

2. Chennai

3. Kapurthala

4. Bengaluru

Solution:

The correct match is given below: Railwheel Factory- Bengaluru Rail Coach Factory- Kapurthala Integral Coach Factory- Chennai Diesel Loco modernisation works- Patiala.

QUESTION: 58

Consider the following statements:

1. Pointer stars are part of Saptarishi.

2. Pole stars and pointer stars lie on the same line.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Pointer stars, part of the Saptarishi or Great Bear constellation are used to locate pole stars as they lie on the same line and point towards the Pole star.
QUESTION: 59

Resources created by human beings are called:

Solution:

Human-made resources are items or substances that value human lives that do not occur in the natural world. Examples of human-made resources include plastic, paper, soda, sheet metal, rubber and brass.

QUESTION: 60

Which is the easternmost longitude of India?

Solution:
  • "97° 25' East" is the "eastern most longitude of India". It is located in "Arunachal Pradesh". It is this longitude beyond which the territory of India doesn’t extend. Longitudes are the imaginary lines that run from the "North Pole" to the "south pole".

  • Longitudes help in finding the time at a place. The "Prime meridian" which passes through "Greenwich" is used for this purpose. Longitudes along with latitudes help in "determining the position" of a place.

QUESTION: 61

Consider the following statements about Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY).

1. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana is a nationwide plan to provide good all-weather road connectivity to all unconnected villages.

2. PMGSY also involves Road Connectivity for Left Wing Extremism affected Areas.

3. PMGSY phase three involves consolidation of Through Routes and Major Rural Links connecting habitations to Gramin Agricultural Markets (GrAMs), Higher Secondary Schools and Hospitals.

Which of the above statements is/are correct?

Solution:
  • Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the launch of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-lll (PMGSY-III).

  • Under the PMGSY-III Scheme, it is proposed to consolidate 1,25,000 Km road length in the States.It involves consolidation of Through Routes and Major Rural Links connecting habitations to Gramin Agricultural Markets (GrAMs), Higher Secondary Schools and Hospitals.

  • The funds would be shared in the ratio of 60:40 between the Centre and State for all States except for 8 North Eastern and 3 Himalayan States (Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh & Uttarakhand) for which it is 90:10.

  • PMGSY was launched in December, 2000 with an objective to provide single all-weather road connectivity to eligible unconnected habitation of designated population size (500+ in plain areas and 250+ in NorthEast, hill, tribal and desert areas as per Census, 2001) for overall socio-economic development of the areas.

QUESTION: 62

Out of the following which is not a cropping season of India?

Solution:
  • Agriculture in India is an important topic in Indian geography. 49% of the population in India is dependent on agriculture.

  • There are three chief cropping seasons in India, namely Kharif, Rabi and Zaid. The Kharif season spreads from July to the month of October and the Rabi season is from October to the month of March. The crops cultivated between March and June are called Zaid.

QUESTION: 63

Consider the following statement(s) is/are related to the Deccan Plateau

I. It is a large triangular plateau, bounded by the Vindhyas to the north and flanked by the Eastern and Western Ghats.

II. It slopes gently from west to east and gives rise to several peninsular rivers such as the Godavari, the Krishna, the Kaveri and the Mahanadi which drain into the Bay of Bengal.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The entire southern peninsula of India south of the Narmada River marked centrally by a high triangular tableland.

  • The name derives from the Sanskrit Dakshina ("south"). The plateau is bounded on the east and west by the Ghats, escarpments that meet at the plateau's southern tip.

  • Its northern extremity is the Satpura Range. The Deccan's average elevation is about 2,000 feet (600 metres), sloping generally eastward. Its principal rivers— the Godavari, Krishna, and Kaveri (Cauvery)—flow from the Western Ghats eastward to the Bay of Bengal. The plateau's climate is drier than that on the coasts and is arid in places.

QUESTION: 64

Consider the following statement:

1. About 80 percent of the total road length in India are categorised as district roads.

2. District Roads are the connecting link between District Headquarters and the other important nodes in the district.

Select the correct answer using the code given below.

Solution: About 80 per cent of the total road length in India are categorised as rural roads. District Roads are the connecting link between District Headquarters and the other important nodes in the district.
QUESTION: 65

Consider the following statements:

1. All meridians of longitude form great circles.

2. The Equator is the only latitude that is a great circle.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • A great circle passes through Earth's circumference and can divide the Earth into two halves.

  • All meridians of longitude are semicircles or half of a great circle. The Equator is the only latitude that is a great circle.

QUESTION: 66

What is the world ranking of Indian Railway network?

Solution: Indian Railway is the 3rd largest rail network in the world after US and China. It is a multi-gauge, multi-traction system.
QUESTION: 67

Consider the following pairs:

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Hundru falls by Subarnarekha river in Ranchi district, and Jog falls by Sharavathi in Karnataka.
QUESTION: 68

Considering the following statement(s) is/are related to Vindhya range

I. Geographically, it separates Northern India from Southern India.

II. The western end of the range lies in eastern Gujarat, near its border with Madhya Pradesh, and runs east and north, almost meeting the Ganges at Mirzapur

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The Gujarat state on the west extends about 675 miles (1,086 km) across Madhya Pradesh state to abut on the Ganges (Ganga) River valley near Varanasi Uttar Pradesh.

  • The mountains form the southern edge of the Malwa Plateau. They then divide into two branches: the Kaimur Range, running north of the Son River into western Bihar state, and the southern branch, running between the upper reaches of the Son and Narmada rivers to meet the Satpura Range in the Maikala Range (or Amarkantak Plateau).

QUESTION: 69

Consider the following statement (s) related to composition of population.

1. The population is usually divided into three age groups- children (0-14yrs), adults (15-59yrs) and aged (60 and over).

2. Population of males and females, children, young and old comprises the population of a country.

Which is / are correct option?

Solution:
  • Population of males and females, children, young and old comprises the population of a country. The population is usually divided into three age groups- children (0-14yrs), adults (15-59yrs) and aged (60 and over).

  • This is called the age-group of the population. The proportion of the adult population is the least variable in the three groups. The main difference is found in the population of children and old people.

  • The proportion of children is quite low in first world countries like Sweden whereas in countries like Japan, the proportion of old people is high. When it comes to India, the sex ratio, the number of females per thousand males is very low.

  • Only Kerala is an exception with a higher number of females per thousand males and also has a good literacy rate. A person who is above 7yrs and can read and write any language with understanding is called a literate. Literacy, the percentage of literate people, is one of the indicators of the quality of population.

QUESTION: 70

Bering strait connects?

Solution: Bering strait connects the Arctic Ocean and the Pacific ocean.
QUESTION: 71

Consider the following statements:

1. We can see a full moon twice in about a month.

2. New moon can be seen only during a clear night.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • The full moon can be seen only once in about a month. It is also called Poornima.

  • The new moon cannot be seen at all. It is also called Amavasya.

QUESTION: 72

Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?

Solution: The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman Islands and Nicobar Islands from each other in the Bay of Bengal. The two sets of islands together form the Indian Union Territory (UT) of Andaman and Nicobar Islands.
QUESTION: 73

Consider the following statements:

1. As the river approaches the sea, the speed of water increases.

2. As the river approaches the sea, it breaks up into many streams and tributaries.

3. The collection of sediments of all the distributaries at the mouth forms a delta of the river.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • As the river approaches the sea, the water speed decreases, and it begins to break up into several streams called distributaries. The rivers become so slow it begins to deposit its load.

  • The collection of sediments of all the distributaries at the mouth forms a delta of the river. Each distributary forms its own mouth.

QUESTION: 74

Consider the following statements:

1. Europe is bounded by water on three sides.

2. The Arctic circle passes through Europe.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Europe is bounded by water on three sides. The Arctic circle passes through Europe.
QUESTION: 75

Consider the following statements:

1. An earthquake is measured with a machine called the Richter scale.

2. The magnitude of the earthquake is measured on seismographs.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • An earthquake is measured with a machine that is called a seismograph.

  • The magnitude of the earthquake is measured on the Richter scale. On the Richter scale, an earthquake of 2.0 or less can be felt only a little. An earthquake over 5.0 can cause damage from things falling.

  • A 6.0 or higher magnitude is considered very strong and 7.0 is classified as a major earthquake.

QUESTION: 76

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/are correctly matched?

Solution:

These four subsystems are called "spheres." Specifically, they are the "lithosphere" (land), "hydrosphere" (water), "biosphere" (living things), and "atmosphere" (air).

QUESTION: 77

Consider the following statements:

1. The air pressure is the lowest at sea level and decreases with height.

2. The air always moves from high-pressure areas to low-pressure areas.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • As we go up the layers of the atmosphere, the pressure falls rapidly. The air pressure is the highest at sea level and decreases with height.

  • Horizontally the distribution of air pressure is influenced by the temperature of the air at a given place The air always moves from high-pressure areas to low-pressure areas.

QUESTION: 78

Which is the correct sequence of the decreasing population density of union territories?

Solution: Delhi: 11320, Chandigarh: 9528, Puducherry: 2547, Daman and Diu: 2191
QUESTION: 79

What is the unit of population density measurement?

Solution: Population density is measured in person per km. It is measured that how many people live in one km.
QUESTION: 80

River Nile drains into?

Solution: The River Nile is in Africa. It originates in Burundi, south of the equator, and flows northward through northeastern Africa, eventually flowing through Egypt and finally draining into the Mediterranean Sea.
QUESTION: 81

Which state of India shares the longest border with Pakistan?

Solution:
  • Jammu and Kashmir, the state of India shares the longest border with Pakistan having a length of 1222 km, followed by Rajasthan with 1170 km. Gujarat has 506 km, while Punjab has 425 km.

  • The borders of Pakistan were drawn just after two days of partition that is on 17 August, 1947. Let us tell you that the Radcliffe Line was officially announced on August 17, 1947, a few days after the independence of India and Pakistan. Indian states that share boundaries with Pakistan are: Jammu and Kashmir, Rajasthan, Gujarat and Punjab.

QUESTION: 82

Which of the following attributes supplement when the geographer defines patterns and processes of spatial interaction?

Solution:
  • SPATIAL INTERACTION IS A dynamic flow process from one location to another. It is a general concept that may refer to the movement of human beings such as intra urban commuters or intercontinental migrants, but may also refer to traffic in goods such as raw materials or to flows of intangibles such as information.

  • While the origin of the term may be traced to French geographers of the early 20th century, Edward Ullman's Geography as Spatial Interaction is normally cited as the seminal statement of the concept.

  • In Ullman's conception there were “three bases for spatial interaction” or more fundamentally, three reasons for why things move: complementarity, transferability, and intervening opportunity.

QUESTION: 83

Consider the following statement(s) is/are related to the Northern Mountains

I. A great arc of mountains, consisting of Nepal, Hindu Kush, and Patkai ranges define the northern Indian subcontinent.

II. The mountains in these ranges include some of the world's tallest mountains which act as a natural barrier to cold polar winds.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The north and north-eastern India comprises the Himalayas that separates India from the Tibetan plateau and the other Hindu Kush and Patkai at the north-eastern border with Burma.

  • These ranges include the world's tallest mountains that impact the climatic conditions of India. Some of the major Indian rivers originate from these ranges and flow through the plains, joining the ocean.

  • The Satpura and the Aravallis are also important mountain ranges running across parts of central and northern India. It is the world's highest mountain range bordering India at northeast that holds the tallest peak known as Mount Everest.

QUESTION: 84

Consider the following statements:

1. Constellations are groups of all celestial bodies.

2. Sun is not a part of a constellation.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Constellations are closed groups of stars which form recognizable shapes and patterns. The Sun is the only known star in our galaxy which is not part of a constellation.
QUESTION: 85

Consider the following statement (s) is/ are related to the Population composition

1. Population is divided into two parts-rural and urban on the basis of the size and occupation of settlements.

2. The distribution within a group of people of specified individual attributes such as sex, age, marital status, education, occupation, and relationship to the head of household.

Which of the following statement(s) is true?

Solution:
  • The distribution within a group of people of specified individual attributes such as sex, age, marital status, education, occupation, and relationship to the head of household is called Population composition.

  • Population is divided into two parts-rural and urban on the basis of the size and occupation of settlements.

  • The rural population consists of small sized settlements scattered over the countryside. Urban population is one that lives in large size settlements i.e. towns and cities.

  • Rural – Urban Composition: An important indicator of social and economic characteristics is the composition of population by their respective places of residence. For the first time since Independence, the absolute increase in population is more in urban areas than in rural areas. Rural – Urban distribution: 68.84% & 31.16%.

QUESTION: 86

Consider the following statements:

1. Bromeliads are special plants that store water in their leaves.

2. These plants grow as plant parasites.

Select the correct answer using the code given below?

Solution: Bromeliads are special plants that store water in their leaves. Animals like frogs use these pockets of water for laying their eggs. These plants grow as plant parasites in the rainforest.
QUESTION: 87

Which of the following are the main crops that are grown in the Amazon basin?

1. Tropica

2. Cocoa

3. Pineapple

4. Olives

Select the correct answer using the code given below?

Solution: The main crops which are grown in the Amazon basin are following: 1. Tropica 2. Sweet potato 3. Pineapple 4. Cocoa 5. Coffee 6. Maize Coffee, cocoa and maize are cash crops which are grown there.
QUESTION: 88

Consider the following statements:

1. Environment is basic life support for all living beings.

2. Human beings can not modify the natural environment.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • The environment is our basic life support system. It provides the air we breathe, the food we eat, the water we drink and the land where we live. Human beings make cars, mills, factories and manufacture containers.

  • They are responsible for deforestation and degradation. They have modified the natural environment to a great extent.

QUESTION: 89

Consider the following statements:

1. All meridians are of equal length.

2. All latitudes and longitudes intersect at 90°.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: All meridians of longitudes run from North pole to South pole, and they intersect with latitudes at 90°.
QUESTION: 90

Consider the following statements:

1. The temperature decreases from the equator towards the poles.

2. Temperature in cities is much higher than in the villages.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:
  • The amount of insolation decreases from the equator towards the poles. Therefore temperature decreases in the same manner.

  • It is the major reason why the poles are covered with snow all the time. An equator is the hottest place on the earth.

  • Temperature in cities is much higher than the villages because the concrete and metals in buildings and the asphalt of roads get heated up during the day.

  • This heat is released during the night. Also, the crowded high rise buildings of the cities trap the warm air and thus raise the temperature of the cities.

QUESTION: 91

Consider the following statements:

1. There are nine coastal states in India.

2. The state with the largest coastline in India in Andhra Pradesh.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Nine coastal states are Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Orissa and West Bengal. The state with the largest coastline in India is Gujarat. Andhra Pradesh has the second largest coastline in India.
QUESTION: 92

Which state of India shares the smallest border with China?

Solution:
  • Himachal Pradesh shares about 200 km border with China which is the smallest among other sharing border states of India

  • China and India are the two neighbouring countries in Asia. India shares 3488 km of border with China.

  • Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand and Arunachal Pradesh Indian states share border with China. Also, the Tibet Autonomous region of China touches the border with India.

  • The Jammu and Kashmir border shares 1597 km length with China, which is the longest.

QUESTION: 93

Seasonal migration of people with their animals is called:

Solution:
  • Transhumance is a pastoral practise that is organized around the movement of livestock between winter and summer pastures.

  • In montane areas, it means movement between lower valleys during winters and higher fields in summers.

  • The herders who practice seasonal pastoralism have a permanent settlement where their families live, and only a small group of people migrate with the herd.

  • Transhumance is common in the highlands, mountains, and regions that are too cold to be utilized and inhabited except during summer.

QUESTION: 94

Which of the following railways is not recognised by UNESCO World heritage Site?

Solution: There are two UNESCO World Heritage Sites on IR viz. the Chhatrapati Shivaji Terminus and the Mountain railways of India. Mountain railways of India is not contiguous, but consists of three separate railway lines located in different parts of the country viz. the Darjeeling Himalayan Railway; the Nilgiri Mountain Railway; and the Kalka-Shimla Railway.
QUESTION: 95

Which of the following pairs are correctly matched?

1. Walrus: Softwood tree

2. Cedar: A citrus fruit

3. Olive: A polar animal

4. Downs: Tropical grassland

Select the correct answer using the code given below?

Solution: Correct matching of the given pairs is given as

1. Walrus: A polar animal

2. Cedar: Softwood tree

3. Olive: A citrus fruit

4. Downs: Temperate grassland in Australia

QUESTION: 96

Consider the following statement(s) is/are related to the Western Ghats of Sahyadri mountains

I. It runs along India's Deccan Plateau's western edge and separates it from a narrow coastal plain along the Arabian Sea.

II. The range runs approximately 1,600 km from south of the Tapti River near the Gujarat–Maharashtra border and across Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu to the southern tip of the Deccan peninsula.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The Western Ghats are internationally recognized as a region of immense global importance for conserving biological diversity, besides containing areas of high geological, cultural and aesthetic values.

  • A chain of mountains running parallel to India's western coast, approximately 30-50 km inland, the Ghats traverse Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Goa, Maharashtra and Gujarat. These mountains cover around 140,000 km² in a 1,600 km long stretch that is interrupted only by the 30 km Palghat Gap at around 11°N.

  • Older than the great Himalayan mountain chain, India's the Western Ghats are a geomorphic feature of immense global importance. The Outstanding Universal Value of the Western Ghats is manifested in the region's unique and fascinating influence on large-scale biophysical and ecological processes over the entire Indian peninsula.

QUESTION: 97

Which of the following defines the northern frontiers of India?

Solution:
  • The great Himalayas are also called Higher Himalayas or Great Himalaya Range, highest and Northernmost section of the Himalayan mountain ranges.

  • It extends southeastward across northern Pakistan, northern India, and Nepal before trending eastward across Sikkim state (India) and Bhutan and finally turning northeastward across northern Arunachal Pradesh state (India); throughout nearly all of its length, it adjoins to the north the southern Tibet Autonomous Region of China.

QUESTION: 98

Consider the following statements regarding the distribution of cotton textile industry in India:

1. These mills are located in more than 88 centres in different parts of the country.

2. Majority of cotton textile mills are still located in the cotton growing areas of the Great Plains and peninsular India.

Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:
  • Cotton textile industry is one of the most widely distributed industries in our country. These mills are located in more than 88 centres in different parts of the country But majority of cotton textile mills are still located in the cotton growing areas of the Great Plains and peninsular India.

  • Maharashtra is the leading producer of cotton textile in the country. Mumbai is the major centre of textile mills. About a half of the Cotton textile mills are located in Mumbai alone. It is, therefore, rightly called the ‘Cottonopolis’ of India. Sholapur, Kolhapur, Nagpur, Pune, Aurangabad and Jalgaon are other important centres in Maharashtra.

QUESTION: 99

In this farming the land is used for growing food and fodder crops and rearing livestock?

Solution:
  • Mixed farming exists in many forms depending on external and internal factors. External factors are weather patterns, market prices, political stability, technological developments, etc.

  • Internal factors relate to local soil characteristics, the composition of the family and farmers' ingenuity.

  • Farmers can decide to opt for mixed enterprises when they want to save resources by interchanging them on the farm - because these permit wider crop rotations and thus reduce dependence on chemicals, because they consider mixed systems closer to nature, or because they allow diversification for better risk management.

QUESTION: 100

With reference to the tropical grassland consider the following statements:

1. These grow only on the north side of the tropic of cancer.

2. This vegetation grows in the areas of moderate to low amounts of rainfall.

3. Elephants and Giraffes are common in these grasslands.

Select the correct answer using the code given below?

Solution:

Tropical grasslands grow on either side of the equator and extend till the tropics. This vegetation grows in the areas of moderate to low amounts of rainfall. They can grow very tall, about 3 to 4 meters in height.

Tropical Grasslands are

1. East Africa: Savanna

2. Brazil: Campos

3. Venezuela: Llanos

Following are the common animals found here: 1. Elephant 2. Zebras 3. Giraffes 4. Deer 5. Leopards