UPSC: History NCERT Based Test- 1


100 Questions MCQ Test UPSC CSE Prelims 2021 Mock Test Series | UPSC: History NCERT Based Test- 1


Description
This mock test of UPSC: History NCERT Based Test- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for UPSC UPSC: History NCERT Based Test- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this UPSC: History NCERT Based Test- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this UPSC: History NCERT Based Test- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other UPSC: History NCERT Based Test- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. In the Bombay Session of Congress 1920, Mahatma Gandhi convinced leaders to start a non-cooperation movement in support of Khilafat movement.

2. The Khilafat issue was taken up in support of Ottoman Turkey.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:

The First World War had ended with the defeat of Ottoman Turkey. And there were rumours that a harsh peace treaty was going to be imposed on the Ottoman emperor – the spiritual head of the Islamic world (the Khalifa).

At the Calcutta session of the Congress in September 1920, he convinced other leaders of the need to start a non-cooperation movement in support of Khilafat as well as for swaraj.

QUESTION: 2

Consider the following statement:

1. Traces of ash have been found around Kurnool caves.

2. An inscribed stone was found in Rosetta, a town on the north coast of Egypt.

3. Tools made from limestone were found in caves of France.

Select the correct answer using the codes given below

Solution:
  • In Kurnool caves of Andhra Pradesh, traces of ash have been found, suggesting that people were familiar with the use of fire.
  • Rosetta is a town on the north coast of Egypt, and here an inscribed stone was found, which contained inscriptions in three different languages and scripts (Greek, and two forms of Egyptian).
  • Tools made from limestone were found in Hunsgi, Karnataka.
QUESTION: 3

Which of the following statements is not true about Mahayana Buddhism?

Solution:

The term Mahayana means "Great Vehicle". Hinayana means "Lesser Vehicle". This sect of Buddhism believes in the heavenliness of Buddha and believes in Idol Worship. The Mahayana sect spread from India to several other nations such as China, Korea, Japan, Taiwan, Nepal, Tibet, Bhutan and Mongolia.

QUESTION: 4

Krishnadeva Raya, the greatest Vijayanagar ruler who was also known as ' Abhinava Bhoja' belonged to which dynasty?

Solution:
  • Krishnadeva Raya belonged to the Tuluva dynasty. Krishnadeva Raya’s rule was characterised by expansion and consolidation.
  • This was the time when the land between the Tungabhadra and Krishna rivers (the Raichur doab) was acquired (1512), the rulers of Orissa were subdued (1514) and severe defeats were inflicted on the Sultan of Bijapur (1520).
QUESTION: 5

The medieval Indian writer who refers to the discovery of America is:

Solution:

Abu Fazl refers to the discovery of America.

QUESTION: 6

Consider the following pairs:

1. Jute - Bengal

2. Tea - Assam

3. Sugarcane - Maharashtra

4. Rice - Punjab

Which of the following is/are correctly matched as per crop produced in India for Europeans?

Solution:

Jute in Bengal, tea in Assam, sugarcane in the United Provinces (now Uttar Pradesh), wheat in Punjab, cotton in Maharashtra and Punjab, rice in Madras.

QUESTION: 7

Regarding Wood's Despatch, Consider the following statements:

1. It argued that literature of East India Company would improve the moral character of Indians

2. Education departments of the government were abolished under this system.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • Wood’s Despatch argued that European learning would improve the moral character of Indians. It would make them truthful and honest, and thus supply the Company with civil servants who could be trusted and depended upon. The literature of the East was not only full of grave errors.
  • Following the 1854 Despatch, several measures were introduced by the British. Education departments of the government were set up to extend control over all matters regarding education.
QUESTION: 8

Consider the following Statements:

1. Distrust between India communities led to the failure of the Civil Disobedience Movement.

2. Dr Bhim Rao Ambedkar demanded a separate electorate for Dalits in the Second Round Table Conference.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • Not all social groups were moved by the abstract concept of swaraj. One such group was the nation’s ‘untouchables’, who from around the 1930s had begun to call themselves Dalit or oppressed.
  • For long the Congress had ignored the Dalits, for fear of offending the sanatanis, the conservative high-caste Hindus. In the north, Swami Dayanand Saraswati, who founded the reform association called Arya Samaj, also supported widow remarriage.
  • Dr B.R. Ambedkar, who organised the Dalits into the Depressed Classes Association in 1930, clashed with Mahatma Gandhi at the second Round Table Conference by demanding separate electorates for Dalits. When the British government conceded Ambedkar’s demand, Gandhiji began a fast unto death.
QUESTION: 9

Consider the following:

1. Sanskrit

2. Persian

3. Magadhi Prakrit

Which of the following influences evolution of Bengali language:

Solution:

The modern Bengali vocabulary contains the vocabulary base from Magadhi Prakrit and Pali, also tatsamas and reborrowings from Sanskrit and other major borrowings from Persian, Arabic, Austroasiatic languages and other languages in contact with.

QUESTION: 10

With reference to the history of India, consider the following statement:

1. Samudragupta, was the first ruler of the Gupta dynasty to adopt the grand title of maharaj-adhiraja.

2. Nagaram was an organisation of merchants controlled by rich samantas.

3. Fa Xian visited india during reign of Harshavardhana

4. Aihole, was the capital of the Chalukyas.

Which of the given statements is/are correct?

Solution:
  • Chandragupta, the father of Samudragupta was the first ruler of the Gupta dynasty to adopt the grand title of maharaj-adhiraja nagaram was an organisation of merchants.
  • These assemblies were likely controlled by rich and powerful landowners and merchants. Fa Xian visited India during the reign of Chandragupta II.
QUESTION: 11

Who declared Bahadur Shah Zafar II as the last Mughal Emperor?

Solution:

In 1856, Governor-General Canning decided that Bahadur Shah Zafar would be the Mughal king.

QUESTION: 12

Which community was associated with the work of goldsmith and bronze Smith in the medieval era?

Solution:

The Craftspersons of Bidar were so famed for their inlay work in copper and silver that it came to be called Bidri. The Panchalas or Vishwakarma community, consisting of goldsmiths, bronze smiths, blacksmiths, masons and carpenters, were essential to the building of temples.

QUESTION: 13

Consider the following pairs regarding weaver communities of IndiA. 

1. Tanti - Bengal

2. Momin - Hyderabad

3. Devangs - South India

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

The tanti weavers of Bengal, the julahas or momin weavers of north India, sale and kaikollar and devangs of south India are some of the communities famous for weaving.

QUESTION: 14

Regarding Jhum cultivation, Consider the following statements :

1. Jhum cultivation was done on large farms.

2. Ashes of crops were used as fertilisers.

Which of the following is/are correct?

Solution:

Jhum cultivation also known shifting cultivation was done on small patches of land. They spread the ash from the firing, which contained potash to fertilise the soil.

QUESTION: 15

Consider the following pairs:

1. Nagpur. - 1853

2. Awadh. - 1855

3. Sambalpur - 1850

Which of the following is not correctly matched as per year of their annexation by British?

Solution:

Awadh was annexed in 1856. Rest is correct.

QUESTION: 16

In which year the Third Battle of Panipat was fought?

Solution:

In 1761, Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in the third battle of Panipat

QUESTION: 17

Which of the following is not correct in the context of reason for the Birsa movement?

Solution:

The Birsa movement identified all these forces as the cause of the misery the Mundas were suffering. The land policies of the British were destroyed. Their traditional land system, Hindu landlords and Moneylenders were taking over their land, and Missionaries were criticising their traditional culture.

QUESTION: 18

With reference to the history of India, which of the given statements is not correct about Prashastis?

Solution:

Samudragupta’s Prashasti was inscribed on the Ashokan pillar at Allahabad. It was of course not built by him. The Allahabad pillar is an Ashoka Stambha, one of the Pillars of Ashoka, erected by Ashoka, Emperor of the Maurya dynasty, who reigned in the 3rd century BCE.

QUESTION: 19

Which of the following Chinese Buddhist pilgrims never visited India?

Solution:
  • Faxian was a Chinese Buddhist monk and translator who traveled by foot from Ancient China to Ancient India, visiting many sacred Buddhist sites in Central Asia, the Indian subcontinent and Southeast Asia between 399-412 to acquire Buddhist texts.
  • Xuan Zang was a Chinese Buddhist monk, scholar, traveller, and translator who travelled to India in the seventh century and described the interaction between Chinese Buddhism and Indian Buddhism during the early Tang dynasty.
  • I-Qing, was also a Chinese Buddhist monk who came to India about 50 years after Xuan Zang.
  • Lao Zu (also Laozi or Lao-Tzu) is a legendary figure in Chinese folk history. It is believed that Lao Zu lived around 500 BC. He is most famous as the author of the Tao Te Ching — and as such, the founder of the religion/philosophy Taoism. Lao tzu was not a Buddhist and he had never visited India.
QUESTION: 20

Consider the following statement:

1. Collectors emerged as an alternative of Zamindars in respect to authority.

2. Zamindars collected rent with the help of an officer 'Amlah'.

Which of the following statements is correct?

Solution:

Zamindars lost their power to organise local justice and the local police. Over time the collectorate emerged as an alternative centre of authority, severely restricting what the zamindar could do. At the time of rent collection, an officer of the zamindar, usually the amlah, came around to the village.

QUESTION: 21

Under which Governor-General “Policy of Paramountcy" was initiated by British?

Solution:

Lord Hastings was appointed as the Governor-General of India, on 11 November 1813. Under him "Policy of Paramountcy" was initiated by British.

QUESTION: 22

Consider the following statements:

1. The Vijayanagar Kings claimed to rule on behalf of Lord Venkateswara.

2. Vijayanagar Rulers used the title " Hindu Suratrana " which means Hindu Sultan.

Which of the following is/are not correct?

Solution:
  • The very choice of the site of Vijayanagara was likely inspired by the existence of the shrines of Virupaksha and Pampadevi. The Vijayanagara kings claimed to rule on behalf of the god Virupaksha.
  • All royal orders were signed “Shri Virupaksha”, usually in the Kannada script. Rulers also indicated their close links with the gods by using the title “Hindu Suratrana”. This was a Sanskritisation of the Arabic term Sultan, meaning king, so it meant Hindu Sultan.
QUESTION: 23

Consider the following statements:

1. According to the Sunset Law, if payment did not come in by sunset of the specified date, the zamindari was liable to be auctioned.

2. A low demand was imposed in the 1790s, a time when the prices of agricultural produce were depressed.

Which of the following is/are not correct?

Solution:
  • A high revenue demand was imposed in the 1790s, a time when the prices of agricultural produce were depressed, making it difficult for the ryots to pay their dues to the zamindar.
  • According to the Sunset Law, if payment did not come in by sunset of the specified date, the zamindari was liable to be auctioned.
QUESTION: 24

Which of the following is correct about Aftermath of the Santhal Revolt?

Solution:
  • By the 1850s, the Santhals felt that the time had come to rebel against zamindars, moneylenders and the colonial state, in order to create an ideal world for themselves where they would rule.
  • It was after the Santhal Revolt (1855-56) that the Santhal Pargana was created, carving out 5,500 square miles from the districts of Bhagalpur and Birbhum. The colonial state hoped that by creating a new territory for the Santhals and imposing some special laws within it, the Santhals could be reconciled.
QUESTION: 25

The earliest coins belonged to the fifth century B.C. and they are called punch-marked coins that were circulated in which of the following states for the first time? 

Solution:

During the Vedic period, a large number of cities came into existence in north-eastern India. New cities such as Kausambi near Allahabad, Kusinagar (in the Deoria district of Uttar Pradesh), Banaras, Vaisah (in the newly created district, of the same name in north Bihar), Chirand (in the Chapra district) and Rajgir (situated at a distance of about 100 km from Patna). Besides others these cities had many artisans and traders, who began to use coins for the first time. The earliest coins belonged to the fifth century B.C., and they are called punch-marked coins. They circulated for the first time in -eastern Uttar Pradesh and Bihar. The use of coins naturally facilitated trade and commerce, which added to the importance of the Vaisyas.

QUESTION: 26

Consider the following statements.

1. After World War I India witnessed growth in Industrialization.

2. In 1921 Indentured labour migration was abolished.

Which of the following is/are correct?

Solution:

After World War I India witnessed a growth in Industrialisation as war led to a shortage of essential items. To tackle this issue new industries were established in India. From the 1900s India’s nationalist leaders began opposing the system of indentured labour migration as abusive and cruel. It was abolished in 1921.

QUESTION: 27

In the context of early Medieval architecture, consider the following statement:

1. Number of windows and doors were reduced.

2. Trabeate style was used in the construction of temples, mosques, tombs.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Between the seventh and tenth centuries, architects started adding more rooms, doors and windows to buildings.
  • Roofs, doors and windows were still made by placing a horizontal beam across two vertical columns, a style of architecture called “trabeate” or “corbelled”.
  • Between the eighth and thirteenth centuries, the trabeate style was used in the construction of temples, mosques, tombs and buildings attached to large stepped-wells (baolis).
QUESTION: 28

Consider the following statement:

1. " A history of British India" was published by James mill in 1817.

2. He was first to divide Indian history into Ancient, Medieval and Modern phase

Which among them is/are not correct?

Solution:

James Mill wrote the monumental work History of British India in 1817. He was the first writer to divide Indian history into three parts: Hindu, Muslim and British He didn't divide Indian history into Ancient, Medieval and Modern phase.

QUESTION: 29

Which Indian city was first to get Smoke Nuisance Legislation?

Solution:

The high content of ash in Indian coal was a problem. Many pleas were made to banish the dirty mills from the city, with no effect. However, in 1863, Calcutta became the first Indian city to get smoke nuisance legislation.

QUESTION: 30

Consider the following statement with reference of Aftermath of the 1857 revolt?

1. British crown was assumed as directly responsible for Indian Administration.

2. Policy of annexation ended.

3. Land of Zamindars and Landlords were confiscated on a large scale.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:

Land and property of Muslims were confiscated on a large scale. Policies were made to protect landlords and zamindars and give them the security of rights over their lands.

QUESTION: 31

Who expressed the pain and anger for Jallianwala Bagh atrocities by renouncing his knighthood?

Solution:

The Jallianwala Bagh atrocities, inflicted by General Dyer in Amritsar on Baisakhi Day (13 April), were a part of this repression. On learning about the massacre, Rabindranath Tagore expressed the pain and anger of the country by renouncing his knighthood. Knighthood is an honour granted by the British Crown for exceptional personal achievement or public service.

QUESTION: 32

Regarding the role of Jati panchayats, consider the following statements:

(a) Jati panchayats arbitrated civil disputes between members of different castes.

(b) In most cases, except in matters of criminal justice, the state respected the decisions of jati panchayats.

Which of the following is/are correct?

Solution:

In addition to the village panchayat, each caste or jati in the village had its jati panchayat. These panchayats wielded considerable power in rural society. In Rajasthan jati panchayats arbitrated civil disputes between members of different castes.

QUESTION: 33

Consider the following statement:

1. East India Company acquired a charter from the ruler of England.

2. Despite this charter they faced huge competition from English traders in the East.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:

The company received a Royal Charter from Queen Elizabeth I on 31 December 1600, coming relatively late to trade in the Indies. It granted EIC the sole right to trade with East this means no other English company was allowed to compete with them in East.
QuestionId: 493892

QUESTION: 34

Consider the following statement.

1. Potti Sriramulu went on a hunger strike demanding the formation of a Tamil state.

2. In 1956, the Second Five Year Plan was formulated. This focused strongly on the development of the Education and health sector.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:

In October of 1952, a veteran Gandhian named Potti Sriramulu went on a hunger strike demanding the formation of Andhra state to protect the interests of Telugu speakers. As the fast went on, it attracted much support. Hartals and bandhs were observed in many towns. In 1956, the Second Five Year Plan was formulated. This focused strongly on the development of heavy industries such as steel, and the building of large dams.

QUESTION: 35

Consider the following statements:

1. Low price.

2. Cheap quality.

3. Machine made

Which of the following statements is/are correct about Manchester made clothes?

Solution:

Clothes made in Manchester were cheap compared to Indian made cloth. The label was also to be a mark of quality. When buyers saw ‘MADE IN MANCHESTER’ written in bold on the label, they were expected to feel confident about buying the cloth. Clothes made in Manchester were machine-made that’s why they were low in price.

QUESTION: 36

Who was responsible for bringing ruins of Hampi to light?

Solution:

The ruins at Hampi were brought to light in 1800 by an engineer and antiquarian named Colonel Colin Mackenzie. An employee of the English East India Company, he prepared the first survey map of the site.

QUESTION: 37

Consider the following statement in the context of Bastar :

1. In 1905 the colonial government proposed to stop hunting and collection of forest produce but allowed shifting agriculture.

2. Dhurwas are not among those communities who were inhabited by Bastar.

Which among them is/are not correct?

Solution:
  • Several different communities live in Bastar such as Maria and Muria Gonds, Dhurwas, Batras and Halbas.
  • They speak different languages but share common customs and beliefs. When the colonial government proposed to reserve two-thirds of the forest in 1905 and stop shifting cultivation, hunting and collection of forest produce, the people of Bastar were very worried.
QUESTION: 38

When did Nadir Shah invade India?

Solution:

In 1739, Nadir Shah invaded India and sacked Delhi.

QUESTION: 39

Consider the following statement regarding the Baigas Tribe.

1. They often needed to buy and sell to be able to get the goods that were not produced within the locality.

2. In search of work many of them became labourers.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:

All are incorrect. The Baigas saw themselves as people of the forest who could only live on the produce of the forest. It was below the dignity of a Baiga to become a labourer. They did not prefer to do trade outside their community.

QUESTION: 40

Consider the following statement:

1. Qandahar was a bone of contention between the Ottomans and the Mughals.

2. Mughals lost Qandahar during the reign of Jhanagir.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Qandahar was a bone of contention between the Safavids and the Mughals. The Fortress-town had initially been in the possession of Humayun, reconquered in 1595 by Akbar.In the winter of 1622 during reign of Jahangir, Persian army besieged Qandahar.
  • The ill-Prepared Mughal garrison was defeated and had to surrender the fortress and the city To the Safavids. Perfecting prelims: Previous year questions from this chapter-
QUESTION: 41

Why Mughal Empire appoint the East India Company as Diwan of Bengal in 1765?

Solution:
  • Shah Alam II was the Mughal emperor who appointed the East India Company as the diwan of Bengal on 12 August 1765. This was done as a part of the "Treaty of Allahabad".
  • This treaty was signed after the combined forces of "Shah Alam II", "Nawab of Bengal" and "Nawab of Awadh" were defeated in the Battle of Buxar. As per the treaty, the "East India Company" got the "rights to collect taxes" from the "east province of Bengal.
QUESTION: 42

Regarding the late ancient era consider the following statement:

1. Puranic stories and local deities became popular.

2. As per Puranas only Upper Caste devotees can receive the grace of God.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:

Local myths and legends became a part of the Puranic stories, and methods of worship recommended in the Puranas were introduced into the local cults.
Eventually, the Puranas also laid down that devotees could receive the grace of God regardless of their caste status.

QUESTION: 43

Consider the following pairs:

1. Direct Action Day - Congress

2. Bhagat Singh - Hindustan Socialist Republican Association

3. Purna Swaraj - 1929

Which of the following is/are correctly matched?

Solution:
  • After the failure of the Cabinet Mission, the Muslim League decided on mass agitation for winning its Pakistan demand. It was announced 16 August 1946 as “Direct Action Day”.
  • Revolutionary nationalists such as Bhagat Singh, Chandra Shekhar Azad, Sukhdev and others wanted to fight against the colonial rule and the rich exploiting classes through a revolution of workers and peasants.
  • For this purpose, they founded the Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) in 1928 at Feroz Shah Kotla in Delhi. On 17 December 1928, Bhagat Singh, Azad and Rajguru assassinated Saunders, a police officer who was involved in the lathi-charge that had caused the death of Lala Lajpat Rai.
  • Congress resolved to fight for Purna Swaraj (complete independence) in 1929 under the presidency of Jawaharlal Nehru. Consequently, “Independence Day” was observed on26 January 1930 all over the country.
QUESTION: 44

Regarding India and Great depression, Consider the following statements :

1. India's export increased during the Great depression due to shortage of agricultural goods in other countries.

2. India's Imports nearly halved during the Great depression.

Which of the following is/are correct?

Solution:

The depression immediately affected Indian trade. India’s exports and imports nearly halved between 1928 and 1934. As international prices crashed, prices in India also plunged. Between 1928 and 1934, wheat prices in India fell by 50 per cent.

QUESTION: 45

In the context of dance forms, consider the following:

1. Bharatanatyam - Andhra Pradesh

2. Kathakali - Karnataka

3. Kuchipudi - Tamil Nadu

Which among these is/are not correctly matched?

Solution:

All are incorrect. Dance forms that are recognised as classical at present are: Bharatanatyam (Tamil Nadu), Kathakali (Kerala), Odissi (Orissa), Kuchipudi (Andhra Pradesh), Manipuri (Manipur)

QUESTION: 46

Which of the following was the correct reason behind the Britisher's effort of settling down the tribes?

1. For easier control and administer.

2. For regular revenue source for the state

Solution:

The British wanted tribal groups to settle down and become peasant cultivators. Settled peasants were easier to control and administer than people who were always on the move. They also wanted a regular revenue source for the state.

QUESTION: 47

The term ‘Dehliwal’ in medieval history is used for:

Solution:

Many rich Jaina merchants lived in the city and constructed several temples. Coins minted here, called dehliwal, had a wide circulation.

QUESTION: 48

Consider the following statement regarding Kabir:

1. Kabir’s teachings were based on tolerance towards major religious traditions.

2. The language of his poetry was a form of spoken Hindi widely understood by ordinary people.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Kabir’s teachings were based on a complete, indeed vehement, rejection of the major religious traditions. His teachings openly ridiculed all forms of external worship of both Brahmanical Hinduism and Islam, the pre-eminence of the priestly classes and the caste system.
  • The language of his poetry was a form of spoken Hindi widely understood by ordinary people. He also sometimes used cryptic language, which is difficult to follow.
QUESTION: 49

Which of the following is not correct in the context of reason for the Birsa movement?

Solution:

The Birsa movement identified all these forces as the cause of the misery the Mundas were suffering. The land policies of the British were destroyed. Their traditional land system, Hindu landlords and Moneylenders were taking over their land, and Missionaries were criticising their traditional culture.

QUESTION: 50

Whose policy led to the decline of the Imperial city of Vijayanagar?

Solution:

Although the armies of the Sultans were responsible for the destruction of the city of Vijayanagara It was the adventurous policy of Rama Raya who tried to play off one Sultan against another that led the Sultans to combine and decisively defeat him.

QUESTION: 51

Consider the following statement:

1. The bazaar of Chandni Chowk, the throbbing centre of Shahjahanabad, was designed by Roshanara.

2. The book ‘Char Chaman’ was written during the reign of Akbar.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • The bazaar of Chandni Chowk,the throbbing centre of Shahjahanabad, was designed by Jahanara.
  • Chandrabhan Barahman described the Mughal nobility in his book Char Chaman (Four Gardens) was written during the reign of Shah Jahan
QUESTION: 52

Which Mughal emperor introduced Jharokha darshan?

Solution:

Jharokha darshan was introduced by Akbar with the objective of broadening the acceptance of The imperial authority as part of popular faith.

QUESTION: 53

Muhammad waris was a Mughal historian who completed Lahori’s ‘Badshahnama’ in 1656.

Which Mughal ruler patronised Muhammad Waris?

Solution:
  • Shah Jahan in his eighth regnal year asked Muhammad Amin Qazvini to write an official History of his reign and he completed his Badshahnama in 1636, which covers the first ten (lunar) years of Shah Jahan’reign.
  • Jalaluddin Tabatabai wrote another Badshahnama, but the extant portion of the text covers Only four years, from fifth to eighth regnal year of the emperor. The project was later given to Abdul Hamid Lahori, who wrote his Badshahnama in two volumes.
  • The first volume of this Work is based upon Qazvini’s work but has more details. The second volume covers the next Ten (lunar) years of Shah Jahan’s reign. He completed his work in 1648. Lahori died in 1654.
  • Muhammad Waris, a pupil of Lahori was given the responsibility to complete the task and his Badshahnama (completed in 1656) covers the rest of the period of Shah Jahan’s reign. His Work was published by the Asiatic Society as the third volume of the Badshahnama of Lahori.
QUESTION: 54

Which of the following organisations or movements was not associated with Dr B. R. Ambedkar?

Solution:

 The Satyashodhak Samaj was an association founded with Jyotiba Phule. He founded Satyashodhak Samaj in 1873. Rest is associated with Dr BR Ambedkar.

QUESTION: 55

Consider the following statement.

1. Gopuram was a pavilion that ran around the shrines within the temple complex.

2. Mandapas were placed at the top of the Virupaksha temple.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Raya gopurams were royal gateways (not a pavilion) that often dwarfed the towers on the central shrines, and signalled the presence of the temple from a great distance.
  • This was a tricky question to check your grip on terms. Mandapas WERE pavilions and long, pillared corridors (so this can’t be placed at the top of Virupaksha temple) that often ran around the shrines within the temple complex. Let us look at two temples more closely – the Virupaksha temple and the Vitthala temple.
QUESTION: 56

Consider the following statement in the context of Blue Rebellion:

1. Local zamindars supported the ryots in rebellion.

2. Zamindars were annoyed with the increasing power of the planters

Which among them is/are not correct?

Solution:

All are correct. In many villages, headmen who had been forced to sign indigo contracts mobilised the indigo peasants and fought pitched battles with the lathiyals. In other places, even the zamindars went around villages urging the ryots to resist the planters. These zamindars were unhappy with the increasing power of the planters and angry at being forced by the planters to give them land on long leases.

QUESTION: 57

Word "Calico" coined by Europeans was in general refers to:

Solution:

When the Portuguese first came to India in search of spices they landed in Calicut on the Kerala coast in south-west India. The cotton textiles which they took back to Europe, along with the spices, came to be called “calico” (derived from Calicut), and subsequently calico became the general name for all cotton textiles.

QUESTION: 58

Consider the following Statements:

1. Under Forest Acts, forests which produced commercially valuable timber like Deodar or Sal were declared 'Protected'. No pastoralist was allowed access to these forests.

2. Other forests were classified as ‘Reserved’ and in these, some customary grazing rights of pastoralists were granted.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • By the mid-nineteenth century, various Forest Acts were also being enacted in different provinces.
  • Through these Acts, some forests which produced commercially valuable timber like Deodar or Sal were declared ‘Reserved’.
  • No pastoralist was allowed access to these forests. Other forests were classified as ‘Protected’. In these, some customary grazing rights of pastoralists were granted but their movements were severely restricted.
QUESTION: 59

Why British government? did not expand Permanent Settlement beyond Bengal?

Solution:
  • As British rule expanded from Bengal to other parts of India, new systems of revenue were imposed. The Permanent Settlement was rarely extended to any region beyond Bengal. Reason was that after 1810, agricultural prices rose, increasing the value of harvest produce, and enlarging the income of the Bengal zamindars.
  • Since the revenue demand was fixed under the Permanent Settlement, the colonial state could not claim any share of this enhanced income. Keen on expanding its financial resources, the colonial government had to think of ways to maximise its land revenue. So in territories annexed in the nineteenth century, temporary revenue settlements were made.
QUESTION: 60

When did Mahatma Gandhi return from South Africa?

Solution:
QUESTION: 61

Consider the following statements.

1. Kheda Satyagrah of Gujarat 1917 was the first satyagrah of Mahatama Gandhi in India.

2. In Ahmedabad, 1918 Mahatma Gandhi organised a satyagraha in support of peasants.

Which of them is/are correct?

Solution:
  • In 1916 he travelled to Champaran in Bihar to inspire the peasants to struggle against the oppressive plantation system.
  • Then in 1917, he organised a satyagraha to support the peasants of the Kheda district of Gujarat. Affected by crop failure and a plague epidemic, the peasants of Kheda could not pay the revenue, and were demanding that revenue collection be relaxed.
  • In 1918, Mahatma Gandhi went to Ahmedabad to organise a satyagraha movement amongst cotton mill workers.
QUESTION: 62

Consider the following statement:

1. The rulers of Aryavarta, surrendered to Samudragupta after being defeated and he then allowed them to rule again.

2. He was defeated by the ruler belonging to the Chalukya dynasty, Pulakeshin II.

3. Descendants of the Kushanas and Shakas were uprooted, and their kingdoms were made a part of Samudragupta’s empire.

Which of the following statements is correct regarding the conquests of Samudragupta?

Solution:
  • Rulers of Aryavarta, the nine rulers who were uprooted, and their kingdoms were made a part of Samudragupta’s empire.
  • Harshavardhana, the ruler of Vardhana dynasty was defeated by the ruler belonging to the Chalukya dynasty, Pulakeshin II.
  • The descendants of the Kushanas and Shakas, and the ruler of Sri Lanka, who submitted to him and offered daughters in marriage.
QUESTION: 63

Consider the following statement:

1. The Ramayana was translated into persian as the Razmnama.

2. Abu’l-Hasan was a painter in the court of Jahangir.

Which of the following statements is correct?

Solution:
  • Mughal chronicles such as the Akbar Nama written in Persian, others, like Babur’s Memoirs, were translated from the Turkish into the Persian Babur Nama. Translations of Sanskrit texts such as the Mahabharata and the Ramayana into Persian were commissioned By the Mughal emperors.
  • The Mahabharata was translated as the Razmnama (Book of Wars) Abu’l-Hasan (or Abu al-Hasan) (1589 – c. 1630), from Delhi, India, was a Mughal painter of Miniatures in the reign of Jahangir.Abu al-Hasan was initially trained by the emperor himself in his large studios and workshops But soon surpassed his father and his employer.
  • Jahangir said of him that he had no equal and Bestowed the title Nadir-uz-Saman (“Wonder of the Age”) on him.
QUESTION: 64

Which among them is not correct regarding developments in Hinduism in the Medieval period?

Solution:
  • During the medieval period, important changes occurred in what we call Hinduism today. These included the worship of new deities, the construction of temples by royalty and the growing importance of Brahmanas, the priests, as dominant groups in society.
  • Their knowledge of Sanskrit texts earned the Brahmanas a lot of respect in society. Their dominant position was consolidated by the support of their patrons — new rulers searching for prestige.
QUESTION: 65

Which of the following statement is not correct:

Solution:

Muslim Sultans and Padshahs did not claim to be incarnations of god but Persian court chronicles described the Sultan as the “Shadow of God”.

QUESTION: 66

Who were Jotedars?

Solution:

While many zamindars were facing a crisis at the end of the eighteenth century, a group of rich peasants were consolidating their position in the villages. In Francis Buchanan’s survey of the Dinajpur district in North Bengal we have a vivid description of this class of rich peasants known as Jotedars.

QUESTION: 67

Regarding colonial rule and pastoral life, consider the following statement:

1. Colonial states wanted to transform all grazing lands into cultivated farms.

2. However under Waste Land Rules uncultivated lands were taken over and given to pastoralists.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Under colonial rule, the life of pastoralists changed dramatically. First, the colonial state wanted to transform all grazing lands into cultivated farms.
  • Land revenue was one of the main sources of its finance. By expanding cultivation it could increase its revenue collection. Then From the mid-nineteenth century, Waste Land Rules were enacted in various parts of the country.
  • By these Rules, uncultivated lands were taken over and given to select individuals. These individuals were granted various concessions and encouraged to settle these lands.
  • Some of them were made headmen of villages in the newly cleared areas. In most areas, the lands taken over were grazing tracts used regularly by pastoralists. So the expansion of cultivation inevitably meant the decline of pastures and a problem for pastoralists.
QUESTION: 68

In the context of the Mughal Empire, who is Mutasaddi?

Solution:

The port administration was independent of the provincial authority. The governor of the port was called Mutasaddi

QUESTION: 69

Consider the following:

1. Rig Veda

2. Samaveda

3. Yajurveda

4. Atharvaveda.

Which of the following is/are not a later vedic book?

Solution:

Samaveda, Yajurveda and Atharvaveda, are often called later Vedic, because they were composed after the Rigveda. Some other books were composed by priests and described how rituals were to be performed. They also contained rules about society.

QUESTION: 70

For what purpose British East India Company hire Francis Buchanan?

Solution:
  • Francis Buchanan was a physician who came to India and served in the Bengal Medical Service (from 1794 to 1815). For a few years he was surgeon to the Governor-General of India, Lord Wellesley.
  • During his stay in Calcutta (present-day Kolkata), he organised a zoo that became the Calcutta Alipore Zoo; he was also in charge of the Botanical Gardens for a short period. On the request of the Government of Bengal, he undertook detailed surveys of the areas under the jurisdiction of the British East India Company.
  • In 1815 he fell ill and returned to England. Upon his mother’s death, he inherited her property and assumed her family name Hamilton. So he is often called Buchanan-Hamilton.
QUESTION: 71

Consider the following statement:

1. Sir Syed Ahmad Khan was a supporter of traditional ways of religion and was against western education.

2. Ramakrishna Mission was only limited to religion.

Which among these is/are correct statements?

Solution:
  • The Mohammedan Anglo-Oriental College was founded by Sayyid Ahmed Khan in 1875 at Aligarh, later became the Aligarh Muslim University.
  • The institution offered modern education, including Western science, to Muslims.
  • The Aligarh Movement, as it was known, had an enormous impact in the area of educational reform.
  • Swami Vivekananda was the first Indian in modern times, who re-established the spiritual pre-eminence of Vedanta philosophy on a global scale.
  • But his mission was not simply to talk of religion. He was extremely pained at the poverty and the misery of his countrymen. He firmly believed that any reform could become successful only by uplifting the condition of the masses. Swami Vivekanand was the founder of the Ramakrishna Mission.
QUESTION: 72

In which year ryots of Supa rose to revolt?

Solution:
  • The movement began at Supa, a large village in Poona (present-day Pune) district. It was a market centre where many shopkeepers and moneylenders lived. On 12 May1875, ryots from surrounding rural areas gathered and attacked the shopkeepers, demanding their bahi khatas (account books) and debt bonds.
  • They burnt the khatas, looted grain shops, and in some cases set fire to the houses of sahukars.
QUESTION: 73

Consider the following statement regarding Akbar Nama:

1. Written in three volumes by Abul Fazl.

2. The first two volumes dealt with Akbar’s ancestors.

3. Its third volume, Ain-I-Akbari deals with Akbar’s administration and other aspects also.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Akbar ordered one of his close friends and courtiers, Abul Fazl, to write a history of his reign.
  • Abul Fazl wrote a three-volume history of Akbar’s reign titled, Akbar Nama.
  • The first volume dealt with Akbar’s ancestors and the second volume recorded the events of Akbar’s reign. The third volume is Ain-I-Akbari.
  • It deals with Akbar’s administration, household, army, the revenues and geography of his empire. It also provides rich details about the traditions and culture of the people living in India. The most interesting aspect about the Ain-i Akbari is its rich statistical details about things as diverse as crops, yields, prices, wages and revenues.
QUESTION: 74

Consider the following statement.

1. Raja Ravi Verma declared that the western style of painting was unsuitable for depicting the nation’s ancient myths and legends.

2. Painting of Famous Battle of Pollilur was painted by court painter Murshidabad.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:
  • Abanindranath Tagore the nephew of Rabindranath Tagore rejected the art of Ravi Varma as imitative and westernised and declared that such a style was unsuitable for depicting the nation’s ancient myths and legends.
  • In Mysore, Tipu Sultan also resisted the cultural traditions associated with them and had the walls of his palace at Seringapatam covered with Mural paintings done by local artists such as a painting of the famous battle of Pollilur of 1780 in which Tipu and Haidar Ali defeated the English troops.
QUESTION: 75

Consider the following Statement:

1. Mahanavmi Dibba was located on the highest point of Vijayanagar City.

2. Hazara Rama temple was built by Vijayanagara Rulers for subjects of the empire.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Located on one of the highest points in the city, the “Mahanavami Dibba” is a massive platform rising from a base of about 11,000 sq. ft to a height of 40 ft. There is evidence that it supported a wooden structure.
  • The base of the platform is covered with relief carvings. The Hazara Rama temple. This was probably meant to be used only by the king and his family.
QUESTION: 76

Which of the following is not among the early demands of Moderates?

Solution:

It was 1906 in the Calcutta session that for the first time congress demanded self-government.

QUESTION: 77

Who was the viceroy of India during the Civil Disobedience Movement of 1930?

Solution:

Mahatma Gandhi found in salt a powerful symbol that could unite the nation. On 31 January 1930, he sent a letter to Viceroy Lord Irwin starting eleven demands. Some of these were of general interest; others were specific demands of different classes, from industrialists to peasants.

QUESTION: 78

Consider the following:

1. Aghas

2. Chaudhari

3. Khwajasara

Who among them was not a part of Mughal household?

Solution:
  • The chaudhuri means in charge of revenue collection. They were not a part of Mughal Household. The term “harem” is frequently used to refer to the domestic world of the Mughals. It Originates in the Persian word haram, meaning a sacred place.
  • The Mughal household Consisted of the emperor’s wives and concubines, his near and distant relatives (mother, step- and foster-mothers, sisters, daughters, daughters-in-law, aunts, children, Etc.), and female servants and slaves.
  • In the Mughal household a distinction was maintained between wives who came from Royal families (begams), and other wives (aghas) who were not of noble birth. Apart from wives, numerous male and female slaves populated the Mughal household.
  • The tasks they performed varied from the most mundane to those requiring skill, tact And intelligence. Slave eunuchs (khwajasara) moved between the external and internal Life of the household as guards, servants, and also as agents for women dabbling in Commerce.
QUESTION: 79

Concerning the history of India, consider the following statement:

1. Wheat and Barley were the first crops to be grown.

2. Garo hills and banks of river Kaveri were some of the areas where agriculture developed.

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
  • Wheat and Barley were the first crops to be grown in the region of Sulaiman and Kirthar hills to the northwest of India about 8000 years ago.
  • The Garo Hills to the north-east and the Vindhyas in central India were some of the areas where agriculture developed.
  • There is no such reference for river Kaveri. The places where rice was first grown are to the north of the Vindhyas.
QUESTION: 80

Consider the following pairs:

1. Gujjars - Punjab

2. Labadis - Rajasthan

3. Gaddis - Andhra Pradesh

4. Bakarwals - Kashmir

Which of the following is/are not correctly matched?

Solution:

The Van Gujjars of the Punjab hills and the Labadis of Andhra Pradesh were cattle herders, the Gaddis of Kulu were shepherds, and the Bakarwals of Kashmir reared Goats.

QUESTION: 81

Consider the following :

(i) Tuluvas dynasty

(ii) Saluvas dynasty

(iii) Sangam dynasty

(iv) Aravidu dynasty

Arrange the following dynasties incorrect chronology:

Solution:
  • The Vijayanagar Empire was founded in 1336 AD by Harihar I and his brother Bukka Raya I in Deccan in the wake of the rebellions against Tughluq rule. The empire is named after its capital city of Vijayanagar.
  • There were four dynasties which ruled over Vijayanagar- Sangama Dynasty, Saluva Dynasty, Tuluva Dynasty and Aravidu Dynasty.
QUESTION: 82

Consider the following statement:

1. In 1871, the colonial government in India passed the Criminal Tribes Act.

2. Once this Act came into force, many communities were classified as Criminal Tribes and were put into concentration camps.

Which of the following statements is/are incorrect?

Solution:

In 1871, the colonial government in India passed the Criminal Tribes Act. Under this many communities were classified as Criminal Tribes. Once this Act came into force, these communities were expected to live only in notified village settlements.

QUESTION: 83

Regarding Mughal Administration, what was the role of Qanungos?

Solution:

Qanungos were the local hereditary officials of land record keeping.

QUESTION: 84

Concerning Vijayanagar Empire "Kudirai Chettis" were?

Solution:

The trade-in Vijaynagar Empire was initially controlled by Arab traders. Local communities of merchants known as kudirai chettis or horse merchants also participated in these exchanges.

QUESTION: 85

On what grounds Awadh was annexed by Britishers?

Solution:

Awadh was one of the last territories to be annexed. In 1801, a subsidiary alliance was imposed on Awadh and in 1856 it was taken over. Governor-General Dalhousie declared that the territory was being mis-governed and British rule was needed to ensure proper administration.

QUESTION: 86

Who among them was not a Pastoral nomad?

Solution:

Bhatras were an inhabitant of Bastar, Chhattisgarh and they were not a Pastoral nomad. Rest was Pastoral nomad.

QUESTION: 87

Consider the following statements:

1. Members of the Jesuit mission were impressed by Shah Jahan.

2. Shah Jahan was curious about Christianity and dispatched an embassy to Goa to invite Jesuit priests.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • The high respect shown by Akbar towards the members of the Jesuit mission impressed them deeply. They interpreted the emperor’s open interest in the doctrines of Christianity as a Sign of his acceptance of their faith. This can be understood in the light of the prevailing Climate of religious intolerance in Western Europe.
  • Monserrate remarked that “the king cared little that in allowing everyone to follow his religion he was in reality violating all”. Akbar was curious about Christianity and dispatched an embassy to Goa to invite Jesuit Priests.
QUESTION: 88

Consider the following statements:

1. Dam on the river Tungabhadra was built by Krishnadeva Raya.

2. Fortification was only done around the city.

Which of the following statements is/are incorrect?

Solution:
  • A dam across the Tungabhadra and irrigated the cultivated valley that separated the “sacred centre” from the “urban core”. This was built by kings of the Sangama dynasty. But we know Krishnadeva Raya belonged to the Tuluva dynasty.
  • About fortifications, it is mentioned about seven lines of forts. These encircled not only the city but also its agricultural hinterland and forests. The outermost wall linked the hills surrounding the city. The massive masonry construction was slightly tapered.
  • No mortar or cementing agent was employed anywhere in the construction. The stone blocks were wedge-shaped, which held them in place, and the inner portion of the walls was of earth packed with rubble. Square or rectangular bastions projected outwards.
QUESTION: 89

Who among the following was defeated in the Battle of Buxar, 1764?

Solution:
  • Mir Qaim was defeated in the Battle of Buxar, 1764. The Battle of Buxar was fought on 22 October 1764, between the forces under the command of the British East India Company, led by Hector Munro, and the combined armies of Mir Qasim, the Nawab of Bengal till 1763.
  • After being defeated in 4 battles in Katwa, Giria and Uday Nala, the Nawab of Awadh Shuja-ud-Daula and the Mughal Emperor Shah Alam II, accompanied by Raja Balwant Singh of Kashi allied with Mir Qasim.
QUESTION: 90

In medieval India, Mansabdari system was introduced for:

Solution:

Mansabdari system was introduced in 1595–96, was a combined status showing a noble’s civil and military capacity

QUESTION: 91

Consider the following statements in the context of classification of land under Mughal Emperor Akbar:

1. Polaj is land which is annually cultivated for each crop in succession and is never allowed to lie fallow.

2. Chachar is land that has lain fallow for three or four years.

Which of the following is/are incorrect?

Solution:
  • Both are correct as Emperor Akbar in his profound sagacity classified the lands and fixed a different revenue to be paid by each.
  • Polaj is land which is annually cultivated for each crop in succession and is never allowed to lie fallow. Parauti is land left out of cultivation for a time that it may recover its strength.
  • Chachar is land that has lain fallow for three or four years. Banjar is land uncultivated for five years and more. Of the first two kinds of land, there are three classes, good, middling, and bad.
  • They add together the produce of each sort, and the third of this represents the medium produce, one-third part of which is exacted as the Royal dues.
QUESTION: 92

Consider the following statement regarding Permanent Settlement.

1. It was introduced by the British in 1793.

2. Revenue was collected without the involvement of intermediaries.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:

The Company introduced the Permanent Settlement in 1793. By the terms of the settlement, the rajas and taluqdars were recognised as zamindars. They were asked to collect rent from the peasants and pay revenue to the Company. So there was the involvement of intermediaries.

QUESTION: 93

Consider the following statements:

1. Henry Bloachman was the first scholar to translate all 3 volumes of Ain-e-Akbari into English.

2. Henry Bloachman was associated with the Asiatic Society of Bengal.

Which of the following is/are correct?

Solution:

Ain-e-Akbari has been translated for use by several scholars. Henry Blochmann edited it and the Asiatic Society of Bengal, Calcutta (present-day Kolkata), published it in its Bibliotheca Indica series.

QUESTION: 94

Which of the following is not a Palaeolithic site?

Solution:

Bhimbetka caves, Hunsgi, Kurnool are Palaeolithic sites while Mehrgarh is a Neolithic site located in present day Pakistan.

QUESTION: 95

Which of the following is not a Mahajanapada?

1. Vajji

2. Malla

3. Vatsa

4. Assaka

Choose from the following options:

Solution:

All are Mahajanapadas. There were sixteen of such Mahajanapadas: Kasi, Kosala, Anga, Magadha, Vajji, Malla, Chedi, Vatsa, Kuru, Panchala, Machcha, Surasena, Assaka, Avanti, Gandhara and Kamboja.

QUESTION: 96

Which of the following movements was not associated with anti-caste Struggle?

Solution:
  • In Bombay, the Paramhans Mandali was founded in 1840 to work for the abolition of caste. Many of these reformers and members of reform associations were people of upper castes. Often, in secret meetings, these reformers would violate caste taboos on food and touch, to get rid of the hold of caste prejudice in their lives.
  • Periyar founded the Self Respect Movement. He argued that untouchables were the true upholders of an original Tamil and Dravidian culture which had been subjugated by Brahmans.
  • Orthodox Hindu society also reacted by founding Sanatan Dharma Sabhas and the Bharat Dharma Mahamandal in the north, and associations like the Brahman Sabha in Bengal.
  • The object of these associations was to uphold caste distinctions as a cornerstone of Hinduism, and show how this was sanctified by scriptures. The Prarthana Samaj was established in 1867 at Bombay, the Prarthana Samaj sought to remove caste restrictions, abolish child marriage, encourage the education of women, and end the ban on widow remarriage. Its religious meetings drew upon Hindu, Buddhist and Christian texts.
QUESTION: 97

System of Amara-nayaka was inspired from?

Solution:

The Amara-nayaka system was a major political innovation of the Vijayanagara Empire. Many features of this system were likely derived from the iqta system of the Delhi Sultanate.

QUESTION: 98

Consider the following pairs:

1. Robe of honour - Khilat

2. Sash - Patka

3. Gift of large amount of money - Nazr

Which of the following is not correctly matched?

Solution:
  • Awards included the robe of honour (khilat), a Garment once worn by the emperor and imbued with his Benediction. One gift, the sarapa (“head to foot”), consisted Of a tunic, a turban and a sash (patka).
  • Jewelled ornaments Were often given as gifts by the emperor. The lotus blossom Set with jewels (padma murassa) was given only in Exceptional circumstances.A courtier never approached the emperor empty handeD. He offered either a small sum of money (nazr ) or a large Amount (peshkash).
QUESTION: 99

Who was the writer of the book Hind Swaraj?

Solution:

 In his famous book Hind Swaraj (1909) Mahatma Gandhi declared that British rule was established in India with the cooperation of Indians, and had survived only because of this cooperation. If Indians refused to cooperate, British rule in India would collapse within a year, and Swaraj would come.

QUESTION: 100

Consider the following Statements:

1. Due to efforts of Ishwar Chandra Vidyasagar Hindu Widow's Remarriage Act 1856 was passed.

2. Arya Samaj advocated Hindus traditional values and were against widow remarriage.

Which of the following is/are not correct?

Solution:
  • Ishwarchandra Vidyasagar used the ancient texts to suggest that widows could remarry. His suggestion was adopted by British officials, and a law was passed in 1856 permitting widow remarriage.
  • In the north, Swami Dayanand Saraswati, who founded the reform association called Arya Samaj, also supported widow remarriage.

Related tests