UPSC: History NCERT Based Test- 2


100 Questions MCQ Test UPSC CSE Prelims 2021 Mock Test Series | UPSC: History NCERT Based Test- 2


Description
This mock test of UPSC: History NCERT Based Test- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for UPSC UPSC: History NCERT Based Test- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this UPSC: History NCERT Based Test- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this UPSC: History NCERT Based Test- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other UPSC: History NCERT Based Test- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:

1. Dhaka

2. Madras

3. Surat

Which of these commercial centres declined during colonial rule?

Solution: From the mid-eighteenth century, there was a new phase of change. Commercial centres such as Surat, Masulipatnam and Dhaka, which had grown in the seventeenth century, declined when trade shifted to other places.
QUESTION: 2

In the context of early British Administration, consider the following :

1. Qazi - Military commander

2. Faujdari Adalat - Criminal court

3. Diwani Adalat - Civil court

Which among these is/are not correctly matched?

Solution: Only 1 is incorrect. A Qazi is not a Military commander. He is a magistrate or judge of a Sharia court, who also exercises extrajudicial functions, such as mediation, guardianship over orphans and minors, and supervision and auditing of public works.
QUESTION: 3

Consider the following in the context of opium cultivation in IndiA.

1. If cultivators planted opium on their land, then pulses could not be grown there

2. The price the government paid to the cultivators for the opium they produced was very low.

Which of the above is/are not correct?

Solution:
  • Both are correct. For a variety of reasons, cultivators were unwilling to turn their fields over to poppy. First, the crop had to be grown on the best land, on fields that lay near villages and were well manured.

  • On this land peasants usually produced pulses. If they planted opium on this land, then pulses could not be grown there. The price the government paid to the cultivators for the opium they produced was very low. It was unprofitable for cultivators to grow opium at that price.

QUESTION: 4

Consider the following pairs:

1. Jhansi - Rani Laxmibai

2. Lucknow - Khan Bahadur

3. Bihar - Kunwar Singh

4. Faizabad - Bakht Khan

Solution: 1 and 3 are correct. In Lucknow, Birjis Qadr, the son of the deposed Nawab Wajid Ali Shah, was proclaimed the new Nawab. In Faizabad, Ahmadullah Shah a maulvi was proclaimed as new leaders
QUESTION: 5

What does Ganj mean?

Solution: Ganj refers to a small fixed market. Both qasbah and ganj dealt in cloth, fruit, vegetables and milk products.

They provided for noble families and the army.

QUESTION: 6

Consider the following Statements:

1. British government official documents helped us to know the mindset of the general public in the colonial period.

2. Advent of Europeans led to a fall in the price of goods that were imported by them.

Which of the following is/are correct?

Solution: Both are incorrect. British government official documents did not help in knowing the mindset of the general public in the colonial period. The advent of Europeans pushed up the price of goods that were imported by them. This happened due to the huge competition between European traders.
QUESTION: 7

Consider the following statement.

1. Santhals rose in revolt in 1855.

2. Warli Revolt took place in Orissa in 1940.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: Santhals rose in revolt in Jharkhand in 1855 and the Warli Revolt in Maharashtra in 1940.
QUESTION: 8

Which of the following was the immediate reason for choosing salt as a symbol of struggle in Dandi March?

Solution:
  • Soon after the observance of this “Independence Day”, Mahatma Gandhi announced that he would lead a march to break one of the most widely disliked laws in\ British India, which gave the state a monopoly in the manufacture and sale of salt.

  • His picking on the salt monopoly was another illustration of Gandhiji’s tactical wisdom. For in every Indian household, salt was indispensable; yet people were forbidden from making salt even for domestic use, compelling them to buy it from shops at a high price. The state monopoly over salt was deeply unpopular; by making it his target, Gandhiji hoped to mobilise a wider discontent against British rule.

QUESTION: 9

The term 'Saracen' was designated to?

Solution: Towards the beginning of the twentieth century a new hybrid architectural style developed which combined the Indian with the European. This was called Indo-Saracenic. “Indo” was shorthand for Hindu and “Saracen” was a term Europeans used to designate Muslim.
QUESTION: 10

Which of the following is the correct reason for the shift of indigo plantation to Bihar?

Solution:
  • In March 1859 thousands of ryots in Bengal refused to grow indigo. As the rebellion spread, ryots refused to pay rents to the planters and attacked indigo factories armed with swords and spears, bows and arrows.

  • Women turned up to fight with pots, pans and kitchen implements. After the revolt, indigo production collapsed in Bengal. But the planters now shifted their operation to Bihar.

QUESTION: 11

Regarding 18th century India, consider the following statement:

1. Richest merchants and bankers were gaining a stake in the new political order of states like Awadh and Bengal.

2. During Alivardi Khan’s reign the rich bankers of Kansari Community became extremely prosperous.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:

Kansaris were bell metalworkers. Many of the modest brick and terracotta temples in Bengal were built with the support of several “low” social groups, such as the Kolu (oil pressers) and the Kansaris. Regional states were emerging relationships with rich bankers and merchants.

QUESTION: 12

Consider the following in the context of East India Company's activities in Bengal :

1. Fortification of factories

2. Revenue dues

3. Political interference

Which of the following is not responsible for the fall of Calcutta in Siraj Ud Daulah's reign?

Solution:
  • All are responsible for the fall of Calcutta in Siraj Ud Daulah's reign. When Siraj became Nawab he asked the East India Company to stop meddling in political affairs, stop fortifications and pay dues.

  • When the British refused to cease their constructions, the Nawab led a detachment of 3,000 men to surround the fort and factory of Cossimbazar and took several British officials as prisoners, before moving to Calcutta.

  • The defences of Calcutta were weak and negligible. The city was occupied on 16 June by Siraj's force and the fort surrendered after a brief siege on 20 June.

QUESTION: 13

Consider the following statement in the context of 1857 revolt:

1. Revolt of 1857 began at Barrackpore regiment with Mangal Pandey.

2. Local chieftains declared themselves as governor of Mughal Authority.

3. Introduction of the new rifle and its cartridge raised the discontentment of Sepoy against Britishers.

Which among them is/are correct?

Solution:
  • Sepoys mutinied in several places beginning from Meerut. On 29 March 1857, a young soldier, Mangal Pandey, was hanged to death for attacking his officers in Barrackpore.

  • Most Smaller rulers and chieftains controlled different territories on behalf of the Mughal ruler.

  • Threatened by the expansion of British rule, many of them felt that if the Mughal emperor could rule again, they too would be able to rule their territories once more, under Mughal authority.

  • Sepoys of the regiment at Meerut refused to do the army drill using the new cartridges which were suspected of being coated with the fat of cows and pigs.

QUESTION: 14

Which of the following was called 'Nursery of Bengal Army'?

Solution: The large majority of the sepoys of the Bengal Army were recruited from the villages of Awadh and eastern Uttar Pradesh. Many of them were Brahmins or from the “upper” castes. Awadh was, in fact, called the “nursery of the Bengal Army’’.
QUESTION: 15

Consider the following statements:

1. During the 18th century of Colonial rule, the pre-colonial commercial centre declined.

2. In pre-colonial towns separation between town and country was fluid.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • In most parts of the Western world, modern cities emerged during and due to Industrialisation. In Britain, for example, industrial cities like Leeds and Manchester grew rapidly in the 19th and 20th centuries. In the late 18th century, Calcutta, Bombay, and Madras rose in importance as Presidency cities, centres of British power in India.

  • At the same time, historically important ports and cities such as Machilipatnam, Surat, and Seringapatam declined. The historic Mughal imperial city of Delhi also became a dusty provincial town in the 19th century before it was rebuilt as the capital of British India.

  • Towns were often defined in opposition to rural areas. They came to represent specific forms of economic activities and cultures. In the countryside people subsisted by cultivating land, foraging in the forest, or rearing animals.

  • Towns by contrast were populated with artisans, traders, administrators and rulers. Towns dominated over the rural population, thriving on the surplus and taxes derived from agriculture.

  • Towns and cities were often fortified by walls which symbolised their separation from the countryside. However, the separation between town and country was fluid. Peasants travelled long distances on pilgrimage, passing through towns; they also flocked to towns during times of famine

QUESTION: 16

Who was the political mentor of Mahatma Gandhi?

Solution:
  • “Moderates” who preferred a more gradual and persuasive approach. Among these Moderates was Gandhiji’s acknowledged political mentor, Gopal Krishna Gokhale, as well as Mohammad Ali Jinnah, who, like Gandhiji, was a lawyer of Gujarati extraction trained in London.

  • On Gokhale’s advice, Gandhiji spent a year travelling around British India, getting to know the land and its peoples.

QUESTION: 17

Like many nomads Gaddi shepherds too had a cycle of seasonal movement. They belong to?

Solution: In a different area of the mountains, the Gaddi shepherds of Himachal Pradesh had a cycle of seasonal movement. They too spent their winter in the low hills of Siwalik range, grazing their flocks in scrub forests. By April they moved north and spent the summer in Lahaul and Spiti.
QUESTION: 18

Which of the given statements is not correct about Kushanas?

Solution:

Kujula Kadphises is regarded as founder of Kushana Empire. He amalgamated the five clans of Yue-chi tribe and laid the foundation of unified kushana empire. Kanishka was the most powerful ruler of the Kushana Empire.

QUESTION: 19

Which of the following books is the story of merchant Kovalan and a courtesan Madhavi?

Solution: A famous Tamil epic, the Silappadikaram, was composed by a poet named Ilango, around 1800 years ago. It is the story of a merchant named Kovalan, who lived in Puhar and fell in love with a courtesan named Madhavi, neglecting his wife Kannagi.
QUESTION: 20

Which of the following monuments was built in Gujarati style to welcome King George V in 1911?

Solution:
  • Towards the beginning of the twentieth century a new hybrid architectural style developed which combined the Indian with the European. This was called Indo-Saracenic. “Indo” was shorthand for Hindu and “Saracen” was a term Europeans used to designate Muslim.

  • The inspiration for this style was medieval buildings in India with their domes, chhatris, jalis, and arches. By integrating Indian and European styles in public architecture the British wanted to prove that they were legitimate rulers of India.

  • The Gateway of India, built in the traditional Gujarati style to welcome King George V and Queen Mary to India in 1911.

QUESTION: 21

Consider the following Statements:

1. The Calico Act was passed by the British government to increase duty on import of cotton textiles to England.

2. When the English East India Company gained political power in Bengal, they used copper coins instead of silver to buy Indian goods.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: In 1720, the British government enacted legislation banning the use of printed cotton textiles – chintz – in England. Interestingly, this Act was known as the Calico Act. When the English East India Company gained political power in Bengal, it no longer had to import precious metal to buy Indian goods. Instead, they collected revenues from peasants and Zamindars in India and used this revenue to buy Indian textiles.
QUESTION: 22

How did the colonial government make unwilling cultivators produce opium?

Solution:
  • Unwilling cultivators were made to produce opium through a system of advances. In the rural areas of Bengal and Bihar, there were large numbers of poor peasants. They never had enough to survive.

  • It was difficult for them to pay rent to the landlord or to buy food and clothing. From the 1780s, such peasants found their village headmen (Mahato) giving them money advances to produce opium.

QUESTION: 23

From where Mahatma Gandhi started his journey toward the ocean to break Salt law?

Solution: On 12 March 1930, Gandhiji began walking from his ashram at Sabarmati towards the ocean. He reached his destination three weeks later, making a fistful of salt as he did and thereby making himself a criminal in the eyes of the law. Meanwhile, parallel salt marches were being conducted in other parts of the country.
QUESTION: 24

Who was the Viceroy of India during the Salt March?

Solution:
  • The Irwin Declaration of October 1929 committed Britain to eventual Dominion Status for India. Despite such a policy having been implicit for a decade, the Declaration was denounced by many at the Tory Right New Delhi Conference of December 1929 between Irwin and the Indian leaders failed to reach agreement.

  • Gandhi now began a campaign of civil disobedience with a view to achieving complete independence

QUESTION: 25

Inspired by Mahatma Gandhi Who led the Rampa rebellion of Andhra Pradesh?

Solution: Rampa rebellion of Andhra Pradesh was led by Alluri Sitaram Raju. He proclaimed that he was an incarnation of God. Raju talked of the greatness of Mahatma Gandhi, said he was inspired by the Non-Cooperation Movement and persuaded people to wear khadi.
QUESTION: 26

Consider the following statement:

1. Demand of separate electorates for Muslims was conceded by the British government in 1919.

2. Bal Gangadhar Tilak criticised the Moderates for their“politics of prayers”

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:

In Bengal, Maharashtra and Punjab, leaders such as Bipin Chandra Pal, Bal Gangadhar Tilak and Lala Lajpat Rai were beginning to explore more radical objectives and methods.

QUESTION: 27

Consider the following statement:

1. The word stupa means a mound.

2. The small box placed at the centre or heart of the stupa mostly contains bodily remains of the Buddha or his followers or things they used.

Which of the given statements is/are correct?

Solution:
  • The word stupa means a mound. While there are several kinds of stupas, round and tall, big and small, these have certain common features.

  • Generally, there is a small box placed at the centre or heart of the stupa. This may contain bodily remains (such as teeth, bone or ashes) of the Buddha or his followers, or things they used, as well as precious stones, and coins.

QUESTION: 28

Consider the following statements:

1. Mirzapur developed into cotton trade when the railway line was made to Bombay which actually facilitated trade.

2. Bareilly declined due to introduction of Railways.

Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution: Mirzapur on the Ganges, which specialised in collecting cotton and cotton goods from the Deccan, declined when a railway link was made to Bombay. With the expansion of the railway network, railway workshops and railway colonies were established. Railway towns like Jamalpur, Waltair and Bareilly developed.
QUESTION: 29

Which of the following is not a correct reason for discontentment of Sepoy against Britishers?

Solution: The Indian sepoys in the employ of the Company also had reasons for discontent. They were unhappy about their pay, allowances and conditions of service.

Some of the new rules, moreover, violated their religious sensibilities and beliefs.

QUESTION: 30

Regarding Anglo-Mysore war, consider the following statement?

1. English defeated Tipu sultan in the battle of Mangalore.

2. After Tipu's defeat, Mysore was placed under Nizam of Hyderabad.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: English defeated Tipu sultan in the battle of Seringapatam. After Tipu's defeat, Mysore was placed under Wodeyars, the former ruling dynasty of Mysore.
QUESTION: 31

Consider the following pairs:

1. William Carey- Serampore Mission

2. William Jones - Asiatic Society

3. James Mill - An orientalist

Which of the following is/are correctly matched?

Solution:
  • William Carey was a Scottish missionary who helped establish the Serampore Mission.

  • William Jones discovered that his interests were shared by many British officials living in Calcutta at the time. Englishmen like Henry Thomas Colebrooke and Nathaniel Halhed were also busy discovering the ancient Indian heritage, mastering Indian languages and translating Sanskrit and Persian works into English.

  • Together with them, Jones set up the Asiatic Society of Bengal and started a journal called Asiatic Researches. James Mill was one of those who attacked the Orientalists. The British effort, he declared, should not be to teach what the natives wanted, or what they respected, to please them and “win a place in their heart”. The aim of education ought to be to teach what was useful and practical. James mill was not an orientalist.

QUESTION: 32

Debganer Martye Aagaman a famous novel of the 1880s was written by?

Solution: In 1880, Durgacharan Ray wrote a novel, Debganer Martye Aagaman (The Gods Visit Earth), in which Brahma, the Creator in Hindu mythology, took a train to Calcutta with some other gods.
QUESTION: 33

Consider the following pairs:

1. Pepper - Black gold

2. Silk - China

3. Muvendar - Three chiefs

4. Dakshinapatha - Satavahanas

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

Solution:
  • South India was famous for gold, spices, especially pepper, and precious stones. Pepper was particularly valued in the Roman Empire, so much so that it was known as black gold.

  • Techniques for making silk were first invented in China around 7000 years ago. While the methods remained a closely guarded secret for thousands of years, some people from

  • Sangam poems mention the muvendar. This is a Tamil word meaning three chiefs, used for the heads of three ruling families, the Cholas, Cheras, and Pandyas who became powerful in south India around 2300 years ago.

  • Around 200 years later a dynasty known as the Satavahanas became powerful in western India. The most important ruler of the Satavahanas was Gautamiputra Shri Satakarni. He and other Satavahana rulers were known as lords of the dakshinapatha, literally the route leading to the south, which was also used as a name for the entire southern region.

QUESTION: 34

Which of the following is not correct about Mahalwari Settlement?

Solution: Holt Mackenzie devised the new system known as Mahalwari Settlement which came into effect in 1822. Rest are correct
QUESTION: 35

On what basis, Towns were labelled as 'Black and White' ?

Solution:
  • Indian merchants, artisans and other workers who had economic dealings with European merchants lived outside these forts in settlements of their own.

  • Thus, from the beginning there were separate quarters for Europeans and Indians, which came to be labelled in contemporary writings as the “White Town” and “Black Town” respectively. Once the British captured political power these racial distinctions became sharper.

QUESTION: 36

Consider the following statement:

1. Jawaharlal Nehru and Subhash Chandra Bose were the founders of Swaraj Party.

2. Lahore Session of Congress 1929, was presided by Subhash Chandra Bose.

Which among these is/are incorrect statements?

Solution:
  • C. R. Das and Motilal Nehru formed the Swaraj Party within the Congress to argue for a return to council politics. But younger leaders like Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose pressed for more radical mass agitation and full independence.

  • In December 1929, under the presidency of Jawaharlal Nehru, the Lahore Congress formalised the demand of ‘Purna Swaraj’ or full independence for India. It was declared that 26 January 1930, would be celebrated as Independence Day when people were to take a pledge to struggle for complete independence.

QUESTION: 37

In which of the following sessions of Indian National Congress, Mahatma Gandhi had said, "Gandhi may die but Gandhism will remain forever"?

Solution: In the Karachi Session 1931 of India National Congress, Mahatma Gandhi had said "Gandhi may die but Gandhism will remain forever."
QUESTION: 38

In the context of Mughal economy, consider the following statement:

1. International travellers described it as the derided land of wealth due to poverty.

2. Income inequality was very high in this period.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • The administrative and military efficiency of the Mughal Empire led to great economic and commercial prosperity.

  • International travellers described it as the fabled land of wealth. A mere 5.6 per cent of the total number of mansabdars – received 61.5 per cent of the total estimated revenue of the empire as salaries for themselves and their troopers. This shows that Income inequality was very high in that period.

  • These people lent money to revenue farmers, received land as security and collected taxes from these lands through their agents. Throughout India, the richest merchants and bankers were gaining a stake in the new political order.

QUESTION: 39

Consider the following statement:

1. Most of Ashoka’s inscriptions were in Prakrit and were written in the Brahmi script.

2. Dhamma mahamatta were officials appointed by Ashoka who went from place to place teaching people about dhamma.

3. The State Emblem of India is a representation of the Lion Capital of Ashoka, Sarnath.

4. Devanampiya (Sanskrit Devanampriya meaning Beloved of the Gods) and Piyadasi were other names of Ashoka.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Most of Ashoka’s inscriptions were in Prakrit and were written in the Brahmi script. Ashoka was the first ruler who tried to take his message to the people through inscriptions. Brahmi script used on the Indian Subcontinent and in Central Asia, during the final centuries BCE and the early centuries CE.

  • People in the Asoka's empire followed different religions, and this sometimes led to conflict. Ashoka felt it was his duty to solve these problems. So, he appointed officials, known as the dhamma mahamatta who went from place to place teaching people about dhamma.

  • Lion capital is most celebrated Ashokan pillars, erected at Sarnath, the site of Buddha’s First Sermon where he shared the Four Noble Truths (the dharma or the law). Currently, the pillar remains where it was originally sunk into the ground, but the capital is now on display at the Sarnath Museum. It is this pillar that was adopted as the national emblem of India.

  • The various names of Ashoka include Buddhashakya, Dharmasoka, Devanampiya (Sanskrit Devanampriya meaning Beloved of the Gods) and Piyadasi.

QUESTION: 40

Birsa, a tribesman was considered as God. From which of the following tribes he belonged?

Solution: Birsa himself declared that God had appointed him to save his people from trouble, free them from slavery. Soon thousands began following Birsa, believing that he was Bhagwan (God) and had come to solve all their problems. He was born in a family of Mundas – a tribal group that lived in Chotanagpur.
QUESTION: 41

From which of the following 1857 rebels the term " chaurasi des" is associated?

Solution:
  • Shah Mal lived in a large village in pargana Baraut in Uttar Pradesh. He belonged to a clan of Jat cultivators whose kinship ties extended over chaurasee des (eighty-four villages).

  • The lands in the region were irrigated and fertile, with rich dark loam soil. Many of the villagers were prosperous and saw the British land revenue system as oppressive: the revenue demand was high and its collection inflexible.

  • Consequently cultivators were losing land to outsiders, to traders and moneylenders who were coming into the area. Shah Mal mobilised the headmen and cultivators of chaurasi des, moving at night from village to village, urging people to rebel against the British.

QUESTION: 42

Who was/were the architect(s) of Delhi?

Solution: The two british architects Sir Herbert Baker and Sir Edwin Lutyens had executed the planning and architect of Delhi the contract of building the city was bestowed on Sobha Singh.
QUESTION: 43

Which of the following is correct in the context of the decline of Indian textiles?

1. Competition with English made clothes in their traditional markets.

2. By the 1830s British cotton cloth flooded in Indian markets.

3. Handloom weaving completely died in India due to the introduction of machine-made works from Britain.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • By the beginning of the nineteenth century, English made cotton textiles successfully ousted Indian goods from their traditional markets in Africa, America and Europe. By the 1830s British cotton cloth flooded Indian markets.

  • In fact, by the 1880s two-thirds of all the cotton clothes worn by Indians were made of cloth produced in Britain. Handloom weaving did not completely die in India. This was because some types of cloth could not be supplied by machines.

QUESTION: 44

Consider the following statement:

1. Nawab of Awadh lost half his territory in 1801 because of war against Britishers.

2. Aurangzeb abolished the East India company's right to trade duty-free.

Which of the following statements is/are incorrect?

Solution: Both are incorrect. Aurangzeb issued a Farman according to which the east India company was granted the right to trade duty-free. Nawab of Awadh was forced to give his half territory to Britishers as he failed to pay for 'subsidiary forces' Earlier nawab of awadh was forced to sign subsidiary Alliance.
QUESTION: 45

Why have the river banks attracted settlers from ancient times?

Solution:

Rivers have been of fundamental importance throughout human history. Water from the rivers is a basic natural resource, essential for various human activities. The river banks have attracted settlers from ancient times. These settlements have also become big cities, that is why rivers are considered the lifelines of human civilization.

QUESTION: 46

Which of the following was a principal western port of East India Company in the mid 17th century?

Solution: In the seventeenth century, Bombay was a group of seven islands under Portuguese control. In 1661, control of the islands passed into British hands after the marriage of Britain’s King Charles II to the Portuguese princess. The East India Company quickly shifted its base from Surat, its principal western port, to Bombay. In the mid-17th century i.e. the 1650s, Bombay was under full control of Portuguese.
QUESTION: 47

Which was the first Congress Session to be presided by Jawaharlal Nehru?

Solution:

In the end of December 1929, the Congress held its annual session in the city of Lahore. The meeting was significant for two things: the election of Jawaharlal Nehru as President, signifying the passing of the baton of leadership to the younger generation

QUESTION: 48

Which of the following statements is correct about book Gulamgiri?

Solution:
  • In 1873, Jyotirao Phule wrote a book named Gulamgiri meaning slavery. Some ten years before this, the American Civil War had been fought, leading to the end of slavery in America.

  • Phule dedicated his book to all those Americans who had fought to free slaves, thus establishing a link between the conditions of the “lower” castes in India and the black slaves in America. The Satyashodhak Samaj was initiated by Jyotirao Phule

QUESTION: 49

Which of the following statements is not correct regarding the Lucknow pact?

Solution: All are correct except D as the Khilafat issue was raised after the end of World War I (1918). But the Lucknow pact was signed in 1916. So, technically option d is wrong.
QUESTION: 50

Consider the following statement in the context of Raja Rammohan Roy.

1. He founded a reform association known as the Brahmo Sabha in 1828.

2. He started a movement to bring equality for women and against western education.

3. He is known as the father of the Indian Renaissance.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Raja Rammohan Roy is known as the father of the Indian Renaissance. He was a supporter of western education. Raja Rammohan Roy (1772-1833). He founded a reform association known as the Brahmo Sabha (later known as the Brahmo Samaj) in Calcutta in 1828.

  • Rammohun Roy was keen to spread the knowledge of Western education in the country and bring about greater freedom and equality for women. He wrote about the way women were forced to bear the burden of domestic work, confined to the home and the kitchen, and not allowed to move out and become educated.

QUESTION: 51

Consider the following statement.

1. In the Non-Cooperation Movement and Civil Disobedience Movement, Mahatma Gandhi asked people to refuse to cooperate with the British government as well as break colonial laws.

2. Mahatma Gandhi relaunched the Civil disobedience Movement in 1932 after the failure of the Second Round Table Conference.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • In only the Civil Disobedience Movement Mahatma Gandhi asked people to break colonial laws. Mahatma Gandhi relaunched the Civil disobedience Movement in 1932 after the failure of the Second Round Table Conference.

  • By the Gandhi-Irwin Pact, Gandhiji consented to participate in aRound Table Conference in London and the government agreed to release the political prisoners. In December 1931, Gandhiji went to London for the conference, but the negotiations broke down and he returned disappointed.

  • Back in India, he discovered that the government had begun a new cycle of repression. So he relaunched the Civil disobedience Movement in 1932.

QUESTION: 52

Consider the following statement:

1. First detailed and quite accurate map of Indian Subcontinent was made by a French cartographer.

2. Definitions of the words like “Hindustan” and “foreigner” was different in medieval times from today.

3. Corn and Chillies were the main exports from India to Persia in the early medieval period.

Which of the following statements is/are correct in the context of the medieval period?

Solution:
  • First detailed and quite accurate map of Indian Subcontinent was made by a French cartographer. It was very detailed and accurate.

  • The term “Hindustan”, for example. Today we understand it as “India”, the modern nation-state. When the term was used in the thirteenth century by Minhaj-I-Siraj, a chronicler who wrote in Persian, he meant the areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna. He used the term in a political sense for lands that were a part of the dominions of the Delhi Sultan. The areas included in this term shifted with the extent of the Sultanate but the term never included south India within it.

  • In the medieval period a “foreigner” was any stranger who appeared in a given village, someone who was not a part of that society or culture. New foods and beverages arrived in the subcontinent: potatoes, corn, chillies, tea and coffee from Arab and Persia. These were imported to India.

QUESTION: 53

Why Lord Ripon introduced Ilbert Bill:

Solution: In 1883, there was a furore over the attempt by the government to introduce the Ilbert Bill. The bill provided for the trial of British Or European persons by Indians, and sought equality between British and Indian judges in the country. This bill was introduced to ensure a common system of Judiciary for both Indian and European convicts.
QUESTION: 54

Consider the following statement.

1. Book 'Stripurushtulna' was published by Pandit Ramabai.

2. Tarabai Shinde founded a widows’ home at Poona to provide shelter to widows.

Which of them is/are correct?

Solution:
  • Tarabai Shinde, a woman educated at home at Poona, published a book, Stripurushtulna, (A Comparison between Women and Men), criticising the social differences between men and women.

  • Pandita Ramabai, a great scholar of Sanskrit, felt that Hinduism was oppressive towards women, and wrote a book about the miserable lives of upper-caste Hindu women. She founded a widows’ home at Poona to provide shelter to widows who had been treated badly by their husbands’ relatives.

QUESTION: 55

Regarding Grazing tax, consider the following statement?

1. Pastoralists had to pay tax on every animal they grazed on the pastures.

2. By the 1880s the government abolished this tax.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • To expand its revenue income, the colonial government looked for every possible source of taxation.

  • So the tax was imposed on land, on canal water, on salt, on trade goods, and even on animals.

  • Pastoralists had to pay tax on every animal they grazed on the pastures. In most pastoral tracts of India, grazing tax was introduced in the mid-nineteenth century. By the 1880s the government began collecting taxes directly from the pastoralists.

QUESTION: 56

Which of the following statements is not correct in the context of European effect on Indian trade?

Solution:
  • The spurt in demand for goods like textiles led to a great expansion of the crafts of spinning, weaving, bleaching, dyeing, etc. with more and more people taking them up.

  • This period saw the decline of the independence of Crafts Persons. They now began to work on a system of advances which meant that they had to weave cloth which was already promised to European agents.

  • Weavers no longer had the liberty of selling their cloth. European Companies used their naval power to gain control of the sea trade and forced Indian traders to work as their agents.

QUESTION: 57

Who voiced the idea of Pakistan in his pamphlet entitled 'Now or Never; Are We to Live or Perish Forever?

Solution:
  • Choudhary Rahmat Ali was a Pakistani nationalist who was one of the earliest proponents of the creation of the state of Pakistan.

  • He is credited with creating the name "Pakistan" for a separate Muslim homeland in South Asia and is generally known as the originator of the Pakistan Movement. Rahmat Ali's seminal contribution was when he was a law student at the University of Cambridge in 1933, in the form of a pamphlet "Now or Never; Are We to Live or Perish Forever?", also known as the "Pakistan Declaration"

QUESTION: 58

Who among the following reinterpreted verses from the Quran to argue for women's education?

Solution:
  • Mumtaz Ali reinterpreted verses from the Koran to argue for women’s education. The first Urdu novels began to be written from the late nineteenth century.

  • Amongst other things, these were meant to encourage women to read about religion and domestic management in a language they could understand

QUESTION: 59

Consider the following Statement:

1. Products like indigo, jute and tea were mainly produced to be sold in India to earn high revenues.

2. Advertisements became a vehicle of the nationalist message of swadeshi.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:
  • European Managing Agencies, which dominated industrial production in India, were interested in certain kinds of products. They established tea and coffee plantations, acquiring land at cheap rates from the colonial government; and they invested in mining, indigo and jute.

  • Most of these were products required primarily for export trade and not for sale in India. When Indian manufacturers advertised the nationalist message was clear and loud. If you care for the nation then buy products that Indians produce. Advertisements became a vehicle of the nationalist message of Swadeshi.

QUESTION: 60

According to the Colonial government, which of the following was considered as 'Safe Haven Away From Epidemics'.

Solution: Hill stations became strategic places for billeting troops, guarding frontiers and launching campaigns against enemy rulers. The temperate and cool climate of the Indian hills was seen as an advantage, particularly since the British associated hot weather with epidemics.
QUESTION: 61

Regarding Partition of Bengal, Consider the following statements:

1. Real motive behind the partition of Bengal was to weaken Bengal, the nerve centre of Indian nationalism.

2. All India Muslim League supported congress in anti-partition struggle.

Which of the following is/are correct?

Solution: Statement 1 is correct. A group of Muslim landlords and nawabs formed the All India Muslim League at Dacca in 1906. The League supported the partition of Bengal. And they were against the Congress.
QUESTION: 62

Consider the following statement:

(a) Kanishka organized the 4th Buddhist council, where scholars met and discussed important matters.

(b) Buddhacharita, the biography of Buddha was composed by Ashvaghosha.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Kanishka was a great patron of Buddhism. He organized the 4th Buddhist council at Kashmir, presided by Vasumitra. During this council the collection of Buddhist texts took place and the commentaries were engraved on copper sheets. During this council Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana.

  • Kanishka had invaded Patliputra and had taken the Buddhist monk Asvaghosa to Purushapura. Ashvaghosha. composed a biography of the Buddha, the Buddhacarita. He lived in Kanishka's court.

QUESTION: 63

Consider the following statement:

1. Surat city had a huge wholesale and retail textile market.

2. Ports in Bombay were developed to support Surat's sea route trade.

3. Surat was a gateway to trade with west and pilgrimage to Mecca

Which of the following statements is not responsible for the prosperity of Surat city in the medieval era?

Solution:
  • Development of Bombay was the reason for the decline of surat.

  • Surat began to decline towards the end of the seventeenth century because of many factors: the loss of markets and productivity because of the decline of the Mughal Empire, control of the sea routes by the Portuguese and competition from Bombay (present-day Mumbai) where the English East India Company shifted its headquarters in 1668.

QUESTION: 64

Revolt of Songram Sangma, 1906 took place in which of the following region?

Solution: The revolt of Sonogram Sangma in 1906 in Assam, and the forest Satyagraha of the 1930s in the Central Provinces.
QUESTION: 65

Consider the following statements:

1. Pitched Roof is a term used by Architect to describe a plain roof.

2. Bombay Municipal Corporation Building is a fusion of Oriental gothic design.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • Pitched roof is a term used by architects to describe a sloping roof. By the early twentieth century pitched roofs became less common in bungalows, although the general plan remained the same.

  • The Municipal Corporation Building, Bombay, designed by F. W. Stevens in 1888, this became a perfect example of fusion of Oriental and Gothic designs.

QUESTION: 66

Traces of mortars and pestles have been found in:

Solution:
  • Daojali Hading is an important Neolithic site in Dima Hasao District of Assam, India on the hills near Brahmaputra valley close to routes leading into China and Myanmar.

  • Extensive digging at this site has yielded polished stone tools, ceramics and kitchen items such as grinders, pestles and mortars.

QUESTION: 67

Consider the following statements in the context of the condition of tribal chiefs in British Rule.

1. They lost their rights on the land.

2. They were forced to follow laws made by British officials in India.

Which of the following is/are correct?

Solution: Tribal chiefs were important people in many areas. They enjoyed a certain amount of Economic power and were allowed to keep their land titles. But they lost much of their administrative power and were forced to follow laws made by British officials in India.
QUESTION: 68

Writers' Building which later became a government office was situated in?

Solution: The Writers' Building, often shortened to just Writers', is the secretariat building of the State Government of West Bengal in India. It is located in West Bengal's capital city of Kolkata.
QUESTION: 69

In the context of the inscriptions of the Pallavas, consider the following statement:

1. Sabha was a local assembly which looked after irrigation, agricultural operations, making roads, local temples, etc.

2. The Ur was a village assembly found in areas where the landowners were not brahmins.

Which of the given statements is/are correct?

Solution:

The inscriptions of the Pallavas mention many local assemblies. These included the sabha, which was an assembly of brahmin landowners. This assembly functioned through subcommittees, which looked after irrigation, agricultural operations, making roads, local temples, etc.

The ur was a village assembly found in areas where the landowners were not brahmins. And Nagaram was an organisation of merchants. These assemblies were likely controlled by rich and powerful landowners and merchants.

QUESTION: 70

Consider the following statement:

1. Oudh Kisan Sabha formed in 1920 was headed by Jawaharlal Nehru.

2. In Madras, the Justice Party boycotted council elections during the Non-Cooperation movement.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Oudh Kisan Sabha was set up headed by Jawaharlal Nehru, Baba Ramchandra and a few others. Within a month, over 300 branches had been set up in the villages around the region.

  • During the Non-Cooperation Movement the council elections were boycotted in most provinces except Madras, where the Justice Party, the party of the non-Brahmins, felt that entering the council was one way of gaining some power – something that usually only Brahmans had access to.

QUESTION: 71

Consider the following Statements:

1. Price of Indian indigo was low in the European market.

2. Woad plant was expensive in Europe as it was rarely available there.

3. Dye made from woad plant was of better quality as compared to Indian indigo.

Which of the following is/are correct?

Solution: All are incorrect. Price of Indian indigo in the European market was very high. Woad plants were also used to make violet and blue dyes. Being a plant of the temperate zones, it was more easily available in Europe. Cloth dyers preferred indigo as a dye because indigo produced a rich blue colour, whereas the dye from woad was pale and dull.
QUESTION: 72

Who proposed the idea of Muslim majority autonomous region with India for the first time?

Solution:
  • The origins of the Pakistan demand have also been traced back to the Urdu poet Mohammad Iqbal, the writer of “Sare Jahan Se Achha Hindustan Hamara”.

  • In his presidential address to the Muslim League in 1930, the poet spoke of a need for a “NorthWest Indian Muslim state”. Iqbal, however, was not visualising the emergence of a new country in that speech but a reorganisation of Muslim-majority.

QUESTION: 73

Which act was considered as the first step towards communal politics in India?

Solution: Indian Council Act of 1909 is also known as Morley Minto Reform and it was the first step towards communal politics as for the first time separate electorate was introduced
QUESTION: 74

Which of the following were a highly industrialized region of India?

Solution: While factory industries grew steadily after the war, large industries formed only a small segment of the economy. Most of them – about 67 per cent in 1911 – were located in Bengal and Bombay. Over the rest of the country, small-scale production continued to predominate.
QUESTION: 75

Consider the following Statements:

1. Lilatilakam is a compilation of stories about Rajput heroes in poetic style.

2. The ijaradari System was introduced in Bengal as new administrative machinery for maintaining a huge army.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • Lilatilakam is a 14th-century Sanskrit-language treatise on the grammar and poetics of the Manipravalam language form, a precursor of the modern Malayalam language spoken in the Kerala state of India.

  • It has no connection with Rajputs. The Ijaradari system was associated with the collection of revenue.

  • According to this the right to collect revenue was given to the highest bidder.

QUESTION: 76

Why did the colonial government of India put too much emphasis on opium production?

1. Because they were in great demand in Europe.

2. English pharmaceutical companies needed this for production of certain medicines.

3. To balance their trade with China.

Which of the above statements is/are not correct?

Solution:
  • The history of opium production in India was linked up with the story of British trade with China. In the late eighteenth century, the English East India Company was buying tea and silk from China for sale in England.

  • England at this time produced nothing that could be easily sold in China. They could buy tea only by paying in silver coins or bullion.

  • In such a situation to finance the tea trade and balance their trade, They searched for a commodity they could sell in China, something they could persuade the Chinese to buy.

  • Opium was such a commodity. When the British conquered Bengal, they made a determined effort to produce opium in the lands under their control.

QUESTION: 77

Consider the following with respect to 1937 election:

1. Muslim league captured majority of seats in North West Frontier Province.

2. Congress performed badly in constituencies reserved for muslims.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • In 1937, elections to the provincial legislatures were held for the first time. Only about 10 to 12 percent of the population enjoyed the right to vote.

  • The Congress did well in the elections, winning an absolute majority in five out of eleven provinces and forming governments in seven of them. It did badly in the constituencies reserved for Muslims, but the Muslim League also fared poorly, polling only 4.4 per cent of the total Muslim vote cast in this election.

  • The League failed to win a single seat in the North West Frontier Province (NWFP) and could capture only two out of 84 reserved constituencies in the Punjab and three out of 33 in Sindh.

QUESTION: 78

'Amar Katka' serialised between 1910, 1913 was based on?

Solution:
  • Binodini Dasi (1863-1941) was a pioneering figure in Bengali theatre in the late nineteenth and early twentieth centuries and worked closely with the dramatist and director Girish Chandra Ghosh (1844-1912).

  • She was one of the prime movers behind the setting up of the Star Theatre (1883) in Calcutta which became a centre for famous productions. Between 1910 and 1913 she serialised her autobiography, Amar Katha (My Story).

QUESTION: 79

Why Congress rejected the offer to form coalition in United Provinces with Muslim league?

Solution: In the United Provinces, the party had rejected the Muslim League proposal for a coalition government partly because the League tended to support landlordism, which the Congress wished to abolish, although the party had not yet taken any concrete steps in that direction.
QUESTION: 80

Painting of Robert Clive and Mir Jafar was painted by?

Solution:
  • Painting of Robert Clive and Mir Jafar was painted by Francis Hayman in 1762 and placed on public display in the Vauxhall Gardens in London.

  • The British had just defeated Siraj Ud Daulah in the famous Battle of Plassey and installed Mir Jafar as the Nawab of Murshidabad. It was a victory won through conspiracy, and the traitor Mir Jafar was awarded the title of Nawab.

  • In the painting by Hayman, this act of aggression and conquest is not depicted. It shows Lord Clive being welcomed by Mir Jafar and his troops after the Battle of Plassey.

QUESTION: 81

Which among them is not correct regarding developments in medieval architecture?

Solution:
  • Interior of the temple of Govind Deva in Vrindavan, 1590. The temple was constructed out of red sandstone and intersecting arches were used that made the high ceiling roof

  • The creation of large empires that brought different regions under their rule helped in this cross-fertilisation of artistic forms and architectural styles. Limestone cement was increasingly used in construction.

  • This was very high-quality cement, which, when mixed with stone chips hardened into concrete.

  • The weight of the superstructure above the doors and windows was sometimes carried by arches. This architectural form was called “arcuate”.

QUESTION: 82

Consider the following statements in the context of World War I

1. Manchester imports into India declined.

2. Industrial production boomed in India.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: Manchester imports into India declined as British mills busy with war production to meet the needs of the army. Indian factories were called upon to supply war needs: jute bags, cloth for army uniforms, tents and leather boots, horse and mule saddles and a host of other items. Many new workers were employed and everyone was made to work longer hours. Over the war years, industrial production boomed.
QUESTION: 83

Consider the following statements:

(1) To keep track of life in the growing cities colonial rule carried out regular surveys, gathered statistical data, and published various official reports.

(2) Colonial rule did not emphasize on mapping.

Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:
  • Colonial rule was based on the production of enormous amounts of data. The British kept detailed records of their trading activities in order to regulate their commercial affairs. To keep track of life in the growing cities, they carried out regular surveys, gathered statistical data, and published various official reports.

  • From the early years, the colonial government was keen on mapping. It felt that good maps were necessary to understand the landscape and know the topography

QUESTION: 84

Who among them did not preach in the Marathi language?

Solution: Narsi Mehta was a famous Gujarati saint. He did not preach in Marathi. Mehta is a pioneer poet of Gujarati literature.

493875

QUESTION: 85

Which of the following towns was not an important centre of Mughal imperial administration and control?

Solution: During the sixteenth and seventeenth centuries the towns built by the Mughals were famous for their concentration of populations, their monumental buildings and their imperial grandeur and wealth. Agra, Delhi and Lahore were important centres of imperial administration and control
QUESTION: 86

Which of the following tribes belonged to Orissa and they were mainly hunters and gatherers?

Solution: The Khonds were such a community living in the forests of Orissa. They regularly went out on collective hunts and then divided the meat amongst themselves.
QUESTION: 87

Consider the following pairs:

1. Pact between Congress and the Muslim League - 1915

2. Congress split - 1907

3. Ahmedabad mill workers’ strike - 1917

Which of the following is/are not correctly matched?

Solution: The two groups of Congress reunited in December 1915. Next year (1916) the Congress and the Muslim League signed the historic LucknowPact and decided to work together for representative government in the country. In Ahmedabad, Mahatma Gandhi led a successful millworkers’ strike in 1918.
QUESTION: 88

Consider the following statements:

1. Indians were not allowed to hold any position in Municipal Corporation.

2. Census Data became an invaluable source for studying urbanisation in India.

Which of the following statement(s) is/are not correct?

Solution: From the late nineteenth century the British tried to raise money for administering towns through the systematic annual collection of municipal taxes. To avoid conflict they handed over some responsibilities to elected Indian representatives. The growth of cities was monitored through regular headcounts.

By the mid nineteenth century several local censuses had been carried out in different regions. The first all-India census was attempted in 1872. Thereafter, from 1881, decennial (conducted every ten years) censuses became a regular feature. This collection of data is an invaluable source for studying urbanisation in India.

QUESTION: 89

Regarding Mughals, which of the following statement is not correct:

Solution:
  • By Aurangzeb’s reign, the actual revenue collected was often less than the granted sum. There was also a huge increase in the number of mansabdars which meant a long wait before they received a jagir. These and other factors created a shortage in the number of jagirs.

  • The term mansabdar refers to an individual who holds a mansab, meaning a position or rank. It was a grading system used by the Mughals to fix (1) rank, (2) salary and (3) military responsibilities. Rank and salary were determined by a numerical value called zat.

QUESTION: 90

Which incident changed the British attitude towards planning of cities?

Solution:
  • The nature of the colonial city changed further in the mid-nineteenth century. After the Revolt of 1857 British attitudes in India were shaped by a constant fear of rebellion.

  • They felt that towns needed to be better defended, and white people had to live in more secure and segregated enclaves, away from the threat of the “natives”.

QUESTION: 91

Consider the following statement:

1. In Delhi living spaces of Indians and the British were sharply separated

2. In 1877, Viceroy Lytton organised a Durbar to acknowledge Queen Victoria as the Empress of India.

3. In 1877 Delhi was made the capital of India.

Which among these is/are correct statements?

Solution:
  1. In 1911, when King George V was crowned in England, a Durbar was held in Delhi to celebrate the occasion.

  2. The decision to shift the capital of India from Calcutta to Delhi was announced at this Durbar.

  3. In 1877, Viceroy Lytton organised a Durbar to acknowledge Queen Victoria as the Empress of India. In Madras, Bombay or Calcutta, the living spaces of Indians and the British were sharply separated.

QUESTION: 92

Consider the following statement.

1. East India Company appointed Gomasthas to supervise weavers consolidating its power in the region.

2. In 1760, East India Company captured the textile market in India.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:
  • East India Company to establish its monopoly right to trade, it appointed a paid servant called the Gumasta to supervise weavers, collect supplies, and examine the quality of cloth.

  • Before establishing political power in Bengal and Carnatic in the 1760s and 1770s, the East India Company had found it difficult to ensure a regular supply of goods for export. The French, Dutch, Portuguese, as well as the local traders, competed in the market to secure the woven cloth.

QUESTION: 93

Who among them came forward to restore Communal harmony during 1946-47 riots?

Solution: During riots there was a complete breakdown of authority in the city. British officials did not know how to handle the situation: they were unwilling to take decisions, and hesitant to intervene. When panic-stricken people appealed for help, British officials asked them to contact Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, Vallabh Bhai Patel or M.A. Jinnah. Nobody knew who could exercise authority and power. The top leadership of the Indian parties, barring Mahatma Gandhi, were involved in negotiations regarding independence while many Indian civil servants in the affected provinces feared for their own lives and property.
QUESTION: 94

The three Presidency cities Madras, Calcutta, Bombay were originally:

Solution:
  • The three big colonial cities Madras (Chennai), Calcutta (Kolkata) and Bombay (Mumbai), all three were originally fishing and weaving villages.

  • Bombay was given to the Company in 1661 by the English king, who had got it as part of his wife’s dowry from the king of Portugal. The Company established trading and administrative offices in each of these settlements.

QUESTION: 95

Which struggle against British made Mahatma Gandhi a truly national leader?

Solution:
  • Gandhiji called for a countrywide campaign against the “Rowlatt Act”. The situation in the province grew progressively tenser, reaching a bloody climax in Amritsar in April 1919, when a British Brigadier ordered his troops to open fire on a nationalist meeting. More than four hundred people were killed in what is known as the Jallianwala Bagh massacre. It was the Rowlatt satyagraha that made Gandhi a truly national leader.

  • Emboldened by its success, Gandhiji called for a campaign of “non-cooperation” with British rule.

QUESTION: 96

According to whom, events of 1947 were intimately connected to the long history of HinduMuslim conflict throughout medieval and modern times?

Solution: Muhammad Ali Jinnah had put the theory of of saparate nation but he never stated that he never stated that roots of this theory lies in the events happened in medieval and modern times. So, this perception was created by Historians, both Indian and Pakistani.
QUESTION: 97

Regarding Vedic history of India, consider the following statements:

1. In Rigveda, hymns are called as Suktas which means well said.

2. Some of the hymns in the Rigveda are in the form of dialogues between a sage named Vishvamitra, and two rivers, Beas and Yamuna.

3. Iron was unknown in Later Vedic period.

4. Dasyus were the opponents of Aryans who did not perform sacrifices.

Which of the statements given above are correct?

Solution:
  • Hymns in the Rigveda are in the form of dialogues between a sage named Vishvamitra, and two rivers, Beas and SUTLEJ.

  • Later Vedic period was the beginning of the use of Iron introduced around 1000BCE and is mentioned as Krishna/Shyama Ayas.

  • The Rigveda includes more than a thousand hymns, called sukta or “well-said”. These hymns are in praise of various gods and goddesses.

  • Sometimes, the people who composed the hymns described themselves as Aryas and called their opponents Dasas or Dasyus.

  • These were people who did not perform sacrifices, and probably spoke different languages. Later, the term dasa (and the feminine dasi) came to mean slave.

QUESTION: 98

Consider the following statements:

(1) People believed that enquiries were being conducted to impose new taxes.

(2) Upper-caste people were unwilling to give any information regarding the women of their household.

Which of the following statement(s) is/are not correct?

Solution:
  • For a long while they were suspicious of census operations and believed that enquiries were being conducted to impose new taxes.

  • Upper-caste people were also unwilling to give any information regarding the women of their householD. women were supposed to remain secluded within the interior of the household and not subjected to public gaze or public enquiry.

QUESTION: 99

Consider the following statements in the context of Post-Independence:

1. Dr B.R. Ambedkar was Chairman of the Drafting Committee in the Constituent Assembly.

2. Deputy Prime Minister Vallabhbhai Patel was in support of the creation of linguistic states.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution: Both Prime Minister Nehru and Deputy Prime Minister Vallabhbhai Patel were against the creation of linguistic states.
QUESTION: 100

Consider the following pairs:

1. Kandariya Mahadeva temple– Dhangadeva

2. Rajarajeshwara temple– Rajaraja I

3. Humayun’s tomb - Akbar

Which of the following statements is/are correct?

Solution:

1 and 2 are correctly matched. The Humayun’s tomb was commissioned by Humayun's first wife and chief consort, Empress Bega Begum.