UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS)


100 Questions MCQ Test UPSC Civil Services Revision & Mock Tests | UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS)


Description
This mock test of UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for UPSC UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS) exercise for a better result in the exam. You can find other UPSC Prelims Past Year Paper 2015: Paper 1 (GS) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana has been launched for:

Solution:

PMJDY main objective is financial inclusion

QUESTION: 2

With Reference to the Fourteenth Finance Commission, which of the following statements is/are correct?
1. It has increased the share of States in the central divisible pool from 32 percent to 42 percent
2. It has made recommendations concerning sector-specific grants

Solution:

The FFC has radically enhanced the share of the states in the central divisible pool from the current 32 percent to 42 per cent which is the biggest ever increase in vertical tax devolution. The FFC has not made any recommendation concerning sector specific-grants unlike the Thirteenth Finance Commission.

QUESTION: 3

The ‘Fortaleza Declaration’ recently in the news, is related to the affairs of:

Solution:

Fortaleza Declaration issued at the 6th BRICS Summit

QUESTION: 4

A decrease in tax to GDP ratio of a country indicates which of the following?
1. Slowing economic growth rates
2. Less equitable distribution of national income
Select the correct option from the codes given below:

Solution:

Tax-GDP ratio is an important parameter of changing structure of government revenues and taxation. Economic Growth Rate is the rate at which a nation's Gross Domestic product (GDP) changes/grows from one year to another. A decrease in tax-GDP ratio would result when the tax revenues grow at a slower rate than the GDP of a country. Thus, an increase (not decrease) in tax-GDP ratio decreases the rate of economic growth. Thus first statement is incorrect.
The second statement {Less equitable distribution of national income} says that when income is not equitably distributed, a small section of the society tends to pocket a big chunk of national income. A lower tax-GDP ratio means lower tax revenues to government. Tax revenues to government imply equitable distribution of national income. Thus second statement is correct.

QUESTION: 5

In the South Atlantic and South Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?

Solution:

Tropical cyclones originate and intensify over warm tropical oceans. The conditions favourable for the formation and intensification of tropical storms are: (i) Large sea surface with temperature higher than 27° C; (ii) Presence of the Coriolis force; (iii) Small variations in the vertical wind speed; (iv) A preexisting weak- low-pressure area or low-levelcyclonic circulation; (v) Upper divergence above the sea level system.
The most proximate reasons for the lack of activity in the South Atlantic are sea surface temperatures that tend to run a shade cooler than ideal for tropical cyclone formation even in the southern summer, climatologically high values of vertical wind shear across that basin throughout the year, and a lack of pre-existing centers of rotation (vorticity) in that area.

QUESTION: 6

Which of the following pairs of States of India indicates the eastern most and Western most State?

Solution:

The mainland of India, extends from Kashmir in the north to Kanniyakumari in the south and Arunachal Pradesh in the east to Gujarat in the west.

QUESTION: 7

Consider the following Statements regarding the DPSP/ Directive Principles of State Policy:
1. The Principles spell out the socio-economic democracy in the country.
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court.
Which of the statements given below are correct?

Solution:

The directive principles are meant for promoting the ideal of social and economic democracy. However, unlike the Fundamental Rights, the directives are non-justiciable in nature, that is, they are not enforceable by the courts for their violation. 

QUESTION: 8

In the Index of Eight Core Industries, which one of the following is given the highest weight?

Solution:

Keibul Lamjao National is world's only floating national park and last natural habitat of Manipur Brow antlered deer - Sangai (Cervus eldi eldi). The national park is characterized by many floating decomposed plant materials locally called phumdis.

QUESTION: 9

Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?

Solution:

The Keibul Lamjao National Park is in Bishnupur district of Manipur. The Keibul Lamjao, the only floating national park in the world, is home to the last of the brow-antlered deer (Rucervus eldii eldii), one of the most endangered deer in the world.a

QUESTION: 10

Which of the following statements is/are correct regarding National Innovation Foundation-India (NIF)?
1. NIF is an autonomous body of the Department of Science and Technology under the Central Government.
2. NIF is an initiative to strengthen the highly advanced scientific research in India’s premier scientific institutions in collaboration with highly advanced foreign scientific institutions.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

National Innovation Foundation-India is an autonomous body of the Department of Science and Technology, Government of India, based on the Honey Bee Network philosophy,  which provides institutional support to grassroots innovators and outstanding traditional knowledge holders from the unorganized sector of the society.
So statement 1 is correct and statement 2 is incorrect.

QUESTION: 11

What can be the impact of excessive/inappropriate use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
1. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2. Increase in the acidity of soil can take place.
3. Leaching of nitrate to the ground-water can occur.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Nitrogen fixing bacteria converts N2 to Ammonium ion NH4+. with fertilizers already containing NH4 ions, there is no demand or need from plants for the symbiotic association. further, we can certainly assume that there is no positive correlation between fertilizers and bacterium

QUESTION: 12

With reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which of the following statements is/are correct?
1. IUCN is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement between governments.
2. IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments.
3. CITES is legally binding on the States that have joined it, but this Convention does not take the place of national laws.
Select the correct using the code given below

Solution:

Founded in 1948 as the world’s first global environmental organisation. IUCN supports scientific research, manages field projects all over the world, and brings governments, NGOs, the UN and companies together to develop policy, laws and best practice. IUCN is not an organ of UN. This eliminates other 3 options. 

QUESTION: 13

The Fair and Remunerative Price of Sugarcane is approved by the

Solution:

FRP is approved by CCEA and recommended by CACP 

QUESTION: 14

What explains the eastward flow of the equatorial counter-current?

Solution:

The easterly Equatorial Counter-Current between about 40 and 100 N may be explained as follows, The overall effect of the Trade Winds is to drive water towards the west, hut the flow is blocked by the land masses along the western boundaries. As a result, in equatorial regions the sea-surface slopes up towards the west, causing an eastward horizontal pressure gradient force. Because winds are light in the Doldrums, water is able to flow down the horizontal pressure gradient in a current that is contrary (i.e. ‘counter’) to the prevailing wind direction. The zone of calm is the necessary and dominant factor here, though other factors play their role as well. 

QUESTION: 15

Consider the following pairs:
Place of Pilgrimage: Location
1. Srisailam : Nallamala Hills
2. Omkareshwar : Satmala Hills
3. Pushkar : Mahadeo Hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?

Solution:

Srisailam is reputed for the shrine of Lord Mallikarjuna on the flat top of Nallamala Hills (Andhra Pradesh). Omkareshwar is situated on the Mandhata hills in Vindhya Mountains of Madhya pradesh. The Pushkar valley is formed between the Aravalli hills. 

QUESTION: 16

With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’
2. In Rowlatt Satyagraha Gandhiji tried to use the Home Rule League
3. Demonstrations against the Simon Commission coincided with the Rowlatt Satyagraha
Select the correct option from the codes given below:

Solution:

Statement 1 and 2 are correct. The events between May 1916 to January 1919 give us the background of the establishment of the Satyagraha Sabha in Bombay under the leadership of Mahatma Gandhi. The newly started Home League was the leading force in all these events, which prepared the ground for the April Satyagraha. The Satyagraha Sabha was organised with Mr. Gandhi as President, Mr. Horniman as Vice-President, and the leading Home Rulers on the Committee.  
Simon Commission was dispatched to India in 1928 way after Rowlett Satyagraha. 

QUESTION: 17

Among the following which were frequently mentioned in the news for the outbreak of Ebola virus recently?

Solution:

Other three options a, c and d contain countries of middle east, SE Asia/Indian ocean region and Latin America respectively. Hence, could be eliminated easily. 

QUESTION: 18

With reference to ‘fly ash’ produced by the power plants using the coal as fuel, which of the following statements is/are correct?
1. Fly ash can be used in the production of bricks for building construction.
2. Fly ash can be used as a replacement for some of the Portland cement contents of concrete.
3. Fly ash is made up of silicon dioxide and calcium oxide only, and does not contain any toxic elements.
Select the correct answer using the code given below

Solution:

Fly ash is used in the manufacture of building materials and in construction activity, like replacement of cement in concrete. It contains trace levels of toxic elements (like e.g. arsenic, barium, beryllium, boron, cadmium, chromium, thallium, selenium, molybdenum and mercury) 

QUESTION: 19

With reference to ‘dugong’, a mammal found in India, which of the following statements is/are correct?
1. It is a herbivorous marine animal.
2. It is found along the entire coast of India.
3. It is given legal protection under Schedule 1 of the Wildlife (Protection) Act, 1972.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Feeding on sea grass, dugongs are found in sea grass beds, sheltered waters, lagoons and bays. Fourteen sea grass species are found in the marine waters in the country of which 13 are found in the Gulf of Mannar and Palk Bay areas. Dugongs had been brought under Schedule I of the Wildlife Protection Act, the punishment for its poaching is imprisonment. 

QUESTION: 20

Who of the following was/were economic critic/critics of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R. C. Dutt
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Dadabhai Naoroji, R. C. Dutt, Ranade, Gokhale, G. Subramania Iyer, were among those who grounded Indian nationalism firmly on the foundation of antiimperialism by highlighting economic critique of colonialism. 

QUESTION: 21

Which one of the following issues the “Global Economic Prospects” report periodically?

Solution:

World Bank publish the 'Global Economic Prospect's Report periodically 

QUESTION: 22

When the Reserve Bank of India reduces the Statutory Liquidity by 50 basis points, which of the following is likely to happen?

Solution:

The SLR cut by the RBI is likely to give more elbow room for banks to cut rates. 

QUESTION: 23

With reference to the use of nanotechnology in health sector, which of the following statements is/are correct?
1. Targeted drug delivery is made possible by nanotechnology
2. Nanotechnology can largely contribute to gene therapy
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Both are correct. 

QUESTION: 24

In India, markets in agricultural products are regulated under the

Solution:

In India, markets in agricultural products are regulated under the Agricultural Produce Market Committee Act enacted by States.

QUESTION: 25

Which one of the following is the national aquatic animal of India?

Solution:
QUESTION: 26

With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:
1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Important features were consistent and militant antiimperialism, anti-landlordism, the organization of workers and peasants in trade unions and kisan sabhas, the acceptance of a socialist vision of independent India and of the socialist programme of the economic and social transformation of society. They were to give the Congress and the national movement a socialist direction; and that to achieve this objective they must organize the workers and peasants in their class organizations, wage struggles for their economic demands and make them the social base of the national struggle. They preferred methods adopted by Congress.
1st and 2nd statements can be related to radical communism in India during 1920 to 40. 3rd statement is also not related to CSP.

QUESTION: 27

Consider the following statements :
1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 and 2 are right. 3rd statement is incorrect as Budget can be discussed by Rajyasabha.

QUESTION: 28

The Government of India Act of 1919 clearly defined

Solution:

GOI Act,1919, relaxed the central control over the provinces by demarcating and separating the central and provincial subjects. The central and provincial legislatures were authorised to make laws on their respective list of subjects. 

QUESTION: 29

Which of the following brings out the ‘Consumer Price Index Number for the Industrial Workers’?

Solution:

CPI(IW) is released by Labour Bureau.

QUESTION: 30

In the context of modern scientific research, consider the following statements about ‘IceCube’, a particle detector located at South Pole, which was recently in the news :
1. It is the world’s largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It is a powerful telescope to search for dark matter
3. It is buried deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

IceCube is a particle detector at the South Pole that records the interactions of a nearly massless subatomic particle called the neutrino. IceCube searches for neutrinos from the most violent astrophysical sources: events like exploding stars, gamma-ray bursts, and cataclysmic phenomena involving black holes and neutron stars. The IceCube telescope is a powerful tool to search for dark matter and could reveal the physical processes associated with the enigmatic origin of the highest energy particles in nature. In addition, exploring the background of neutrinos produced in the atmosphere, IceCube studies the neutrinos themselves; their energies far exceed those produced by accelerator beams. IceCube is the world’s largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometer of ice. It is burried upto 2.5 Km of depth. 

QUESTION: 31

The terms ‘Agreement on Agriculture’, ‘Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures’ and Peace Clause’ appear in the news frequently in the context of the affairs of the:

Solution:
QUESTION: 32

With reference to ‘Near Field Communication (NFC) Technology’, which of the following statements is/are correct?
1. It is a contactless communication technology that uses electromagnetic radio fields
2. NFC is designed for use by devices which can be at a distance of even a metre from each other
3. NFC can use encryption when sending sensitive information.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Near field communication (NFC) is the set of protocols that enables electronic devices to establish radio communication with each other by touching the devices together or bringing them into proximity to a distance of typically 10cm or less. So only statement 1 and 3 are correct.

QUESTION: 33

The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to:

Solution:

Golan Heights, is a hilly area overlooking the upper Jordan River valley on the west. The area was part of extreme southwestern Syria until 1967, when it came under Israeli military occupation, and in December 1981 Israel unilaterally annexed the part of the Golan it held. 

QUESTION: 34

Convertibility of rupee implies:

Solution:

The ease with which a country's currency can be converted into another currency.

QUESTION: 35

Consider the following pairs :

Which of the above pairs is/are correctly matched?

Solution:

Champaka is modern day Chamba, Kuluta is Kullu and Durgara is Jammu 

QUESTION: 36

Consider the following rivers :
1. Vamsadhara
2. Indravati
3. Pranahita
4. Pennar
Which of the above are tributaries of Godavari

Solution:

The Penganga, the Indravati, the Pranhita, and the Manjra are principal tributaries of the Godavari.

QUESTION: 37

When a bill is referred to a joint sitting both the Houses of the Parliament, has to be passed by?

Solution:

The Joint Sitting is an extraordinary mechanism provided in the Constitution to resolve a deadlock between the two Houses over the passage of a bill. (Art.108) is passed by a majority of the total number of members of both the Houses present and voting in the joint sitting.

QUESTION: 38

Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

Solution:

All three occur together in Andaman and Nicobar islands only. 

QUESTION: 39

Which of the following kingdoms were associated with the life of Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below

Solution:

Buddha traveled to Rajagaha, capital of Magadha, to visit King Bimbisara. During this visit, Sariputta and Maudgalyayana were converted by Assaji, one of the first five disciples. Buddha belonged to Shakya clan whose capital was Kapilavastu, and who were later annexed by the growing Kingdom of Kosala during the Buddha's lifetime 

QUESTION: 40

Which one of the following is associated with the issue of control and phasing out of the use of ozone-depleting substances?

Solution:

Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (a protocol to the Vienna Convention for the Protection of the Ozone Layer) is an international treaty designed to protect the ozone layer by phasing out the production of numerous substances that are responsible for ozone depletion.

QUESTION: 41

Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder
2. introduction of the arch and dome in the regions’s architecture
3. establishment of Timurid dynasty
Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Gunpowder was known in India earlier than Babur's rule. Babur was a descendant of Timurid dynasty or clan of Turco-Mongol lineage, descended from the warlord Timur and led to the establishment of Timurid dynasty in the region.

QUESTION: 42

The Government of India has established NITI Aayog to replace the

Solution:

NITI Ayog replaced Planning Commission.

QUESTION: 43

What is Rio+20 Conference, often mentioned in the news?

Solution:

The United Nations Conference on Sustainable Development - or Rio+20 - took place in Rio de Janeiro, Brazil on 20-22 June 2012. It resulted in a focused political outcome document which contains clear and practical measures for implementing sustainable development. 

QUESTION: 44

Consider the following statements :
1. The Executive Power of the union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

1st Statement is incorrect as All executive actions of the Government of India are formally taken in the name of President. Second statement is also incorrect as the Cabinet secretary is the ex officio chairman of the civil service board. 

QUESTION: 45

The term ‘Goldilocks Zone’ is often seen in the news in the context of

Solution:

3rd option is correct. To be considered habitable, exoplanets must orbit within a distance of their stars in which liquid water can exist on the planet’s surface, receiving about as much sunlight as Earth.

QUESTION: 46

Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?

Solution:

C. Rajagopalachari led Salt Disobedience march from Tiruchirapally to Vedaranniyam ( off Tanjore coast)

QUESTION: 47

Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?

Solution:

Vijayanagara or “city of victory” was the name of both a city and an empire. The empire was founded in the fourteenth century. In its heyday it stretched from the river Krishna in the north to the extreme south of the peninsula, in the Krishna-Tungabhadra doab. It was founded by Harihara and Bukka, in 1336. In the memories of people living in the KrishnaTungabhadra doab, they remembered it as Hampi, a name derived from that of the local mother goddess, Pampadevi. 

QUESTION: 48

Consider the following statements :
1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

First statement is incorrect. It was Annie Besant.

QUESTION: 49

Which of the following statements regarding ‘Green Climate Fund’ is / are correct?
1. It is intended to assist the developing countries in adaptation and mitigation practices to counter climate change.
2. It is founded under the aegis of UNEP, OECD, Asian Development Bank and World Bank
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The Fund is governed by the GCF Board. GCF is currently structured into two themes— mitigation and adaptation. GCF is a fund within the framework of UNFCCC. 

QUESTION: 50

Indira Gandhi Peace Prize for Peace, Disarmament and Development for 2014 was given to which of the following?

Solution:

A jury chaired by Vice-President Hamid Ansari chose ISRO for the award, given to individuals or organisations who promote international development, a new international economic order or make scientific discoveries for public good. 

QUESTION: 51

With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The Cabinet Mission recommended a loose three-tier confederation. India was to remain united. It was to have a weak central government controlling only foreign affairs, defence and communications with the existing provincial assemblies being grouped into three sections while electing the constituent assembly: Section A for the Hindu majority provinces, and Sections B and C for the existing provincial of the north-west and the north-east (including Assam) respectively. The sections or groups of provinces would comprise various regional units. They would have the power to set up intermediate-level executives and legislatures of their own.

QUESTION: 52

Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?

Solution:
QUESTION: 53

Amnesty International is:

Solution:

Amnesty International is a non-governmental organisation focused on human rights. 

QUESTION: 54

With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?

Solution:

Rock cut elephant at Dhauli dates back to 3rd century BC.

QUESTION: 55

With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord control and possession of land
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The first statement is not correct. The second statement is also NOT correct.
Indian feudalism was distinguished from European feudalism by the fact that, under it,
no private property in land existed.

In this, neither the king nor any intermediary expropriated the village community of the possession and control of the village land and established the property rights over it.

Everything was on "produce" of the land and not "possession" of land itself. Land belonged to village community.

QUESTION: 56

‘BioCarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the :

Solution:

It is an initiative by the World Bank.

QUESTION: 57

India is a member of which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Membership of the EAS comprises the ten ASEAN countries (Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Burma, the Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam), Australia, China, India, Japan, New Zealand, the Republic of Korea, the United States and Russia. The 18 EAS member countries represent collectively 55 per cent of the world’s population and account for around 55 per cent of global GDP

QUESTION: 58

In India, the steel production industry requires the import of:

Solution:

Saltpetre and rockphosphate are not utilized by majority Steel companies in India. Further, India is a producer of saltpetre and usually does not import this product in large quantity 

QUESTION: 59

The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to

Solution:

Fifth Schedule: Administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes(areas and tribes needing special protection due to disadvantageous conditions). Sixth Schedule: Provisions for the administration of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura, Mizoram.

QUESTION: 60

With reference to the Union Government consider the following statements:
1. The Department of Revenue is responsible for the preparation of Union Budget that is presented to the parliament
2. No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the authorization of Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the Authorization from the Parliament of India
Which of the following statements given above is/are correct?

Solution:

Department of Economic Affairs prepares the Budget.
Public Accounts includes provident fund deposits, judicial deposits, savings bank deposits, departmental deposits, remittances and so on. This account is operated by executive action, that is, the payments from this account can by made without parliamentary appropriation. Such payments are mostly in the nature of banking transactions. So only second statement is correct. 

QUESTION: 61

Who/Which of the following is the Custodian of the Constitution of India?

Solution:

Parliamentary democracy as envisaged in the Constitution of India works, at Union and State level. Especially in the making of law, there is direct participation of the legislature and the executive. It is the judiciary that safeguards the interest of citizens by not allowing the other organs to go beyond their role assigned in the Constitution. In brief, the Supreme Court of India is the logical and primary custodian of the Indian Constitution, while also being its interpreter and guardian. Parliament enjoys the authority to amend the Constitution; the Supreme Court has the authority to examine the validity of constitutional amendments. The Supreme Court ensures that the other branches of government perform their responsibilities in accordance with the Constitution 

QUESTION: 62

Consider the following statements:
1. The Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to provide loan assistance to poor fanners.
2. The Command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the development of water-use efficiency.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Central Govt., during 1996-97, launched an Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) to provide Central Loan Assistance (CLA) to major/medium irrigation projects in the country, with the objective to accelerate the implementation of those projects which were beyond resource capability of the states or were in advanced stage of completion.  Government of India initiated a Centrally Sponsored Command Area Development Programme (CADP) in December 1974 to improve irrigation potential utilisation and optimise agricultural production from irrigated land through integrated and coordinated approach of efficient water management. 

QUESTION: 63

The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the

Solution:

The Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC) is the apex body constituted in the Ministry of Environment and Forests under 'Rules for Manufacture, Use, Import, Export and Storage of Hazardous Microorganisms/Genetically Engineered Organisms or Cells 1989', under the Environment Protection Act, 1986. 

QUESTION: 64

In the Mekong-Ganga Cooperation, an initiative of six countries, which of the following is/are not a participant/ participants?
1. Bangladesh
2. Cambodia
3. China
4. Myanmar
5. Thailand
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The Mekong Ganga Cooperation (MGC) forum encompasses the six riparian countries of the Mekong and Ganga (Cambodia, India, Laos, Myanmar, Thailand and Vietnam). The original promoter was Thailand. In 2000, the countries met in Vientiane and agreed to cooperate in the fields of tourism, education, human resource development, culture, communication, and transport.

QUESTION: 65

‘Basel III Accord’ or simply ‘Basel III’, often seen in the news, seeks to:

Solution:

Basel III is a global, voluntary regulatory framework on bank capital adequacy, stress testing and market liquidity risk.

QUESTION: 66

Consider the following statements:
1. The winds which blow between 30° N and 60°S latitudes throughout the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rains in North-Western region of India are part of westerlies
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Westerlies are prevailing winds from the west toward the east in the middle latitudes between 30 and 60 degrees latitude. Western Disturbance occurs in India, Pakistan, Bangladesh and Nepal to describe an extratropical storm originating in the Mediterranean, that brings sudden winter rain and snow to the northwestern parts of the Indian subcontinent. This is a non-monsoonal precipitation pattern driven by the Westerlies. 

QUESTION: 67

With reference to ‘Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation (IOR-ARC)’,
Consider the following statements:
1. It was established very recently in response to incidents of piracy and accidents of oil spills
2. It is an alliance meant for maritime security only
Which of the following statements given above is/are correct?

Solution:

IOR-ARC, a regional cooperation initiative of the Indian Ocean Rim countries, was established in Mauritius in March 1997 with the aim of promoting economic and technical cooperation. IOR-ARC is the only pan-Indian ocean grouping. It brings together countries from three continents having different sizes, economic strengths, and a wide diversity of languages, cultures. It aims to create a platform for trade, socio-economic and cultural cooperation in the Indian Ocean rim area, which constitutes a population of about two billion people. 

QUESTION: 68

Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?

Solution:

Surat split of 1907 was the result of differences from bengal partition protest strategy 

QUESTION: 69

In a particular region in India, the local people train the roots of living tree into robust bridges across the streams. As the time passes these bridges become stronger. These unique ‘Living Root Bridges’ are found in

Solution:

Roots of the rubber tree — Ficus Elastica are the pavements for these natural bridges in the thick forests of Khasi Hills district. It is interesting to note that the districts in Meghalaya are named after the tribes in that area, like East Garo Hills district, West Jaitia Hills district and so on. Strong secondary roots of this rubber tree are manipulated to grow horizontally through the tunnels of hollowed betel nut trunks across the fast flowing rivers 

QUESTION: 70

Tides occur in oceans and seas due to which of the following?
1. Gravitational Force of the Sun
2. Gravitational Force of the Moon
3. Gravitational Force of the Earth
Select the correct answer using the code given below

Solution:

The periodical rise and fall of the sea level, once or twice a day ,mainly due to attraction of Sun and Moon. Another factor is centrifugal force, which is the force that acts to counter balance the gravity.

QUESTION: 71

In which of the following activities are Indian Remote Sensing (IRS) satellites used?
1. Assessment of crop productivity
2. Locating ground water resources
3. Mineral exploration
4. Telecommunications
5. Traffic studies
Select the correct answer using the code given below

Solution:

The Indian Space programme has two major operational systems – the Indian National Satellite (INSAT) which is a geostationary satellite is used for telecommunication, television broadcasting, and meteorological services and the Indian Remote Sensing Satellite (IRS) for monitoring and management of natural resources (e.g. locating ground water resources, mineral exploration etc.) and Disaster Management Support. 

QUESTION: 72

Consider the following States:
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram
In which of the following states do "Tropical Wet Evergreen Forests" occur?

Solution:

In India, evergreen forests are found on the eastern and western slopes of the Western Ghats in such states as Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Maharashtra. And also found in Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Nagaland, Tripura, West Bengal and Andaman and Nicobar Islands.

QUESTION: 73

The term ‘IndARC’ sometimes seen in the news, is the name of?

Solution:

The deployment of IndARC, the country’s first underwater moored observatory in the Kongsfjorden fjord, half way between Norway and the North Pole, represents a major milestone in India’s scientific endeavours in the Arctic region. The observatory is anchored at a depth of 192 m and has an array of 10 state-of-the-art oceanographic sensors strategically positioned at various depths in the water. 

QUESTION: 74

With reference to ‘Forest Carbon Partnership Facility’, which of the following statements is/are correct?
1. it is global partnership of governments, businesses, civil society and indigenous peoples
2. it provides financial aid to universities, individual scientists and institutions involved in scientific forestry research to develop eco-friendly and climate adaptation technologies for sustainable forest management
3. It assists the countries in their ‘REDD+ (Reducing Emission from Deforestation and Forest Degradation+)’ efforts by providing them with financial and technical assistance.
Select the correct answer using the code given below

Solution:

The Forest Carbon Partnership Facility is a global partnership of governments, businesses, civil society, and Indigenous Peoples focused on reducing emissions from deforestation and forest degradation, forest carbon stock conservation, the sustainable management of forests, and the enhancement of forest carbon stocks in developing countries  The four strategic objectives of the FCPF: To assist countries in their REDD+ efforts by providing them with financial and technical assistance in building their capacity to benefit from possible future systems of positive incentives for REDD+. To pilot a performance-based payment system for REDD+ activities, with a view to ensuring equitable benefit sharing and promoting future large-scale positive incentives for REDD+. Within the approach to REDD+, to test ways to sustain or enhance livelihoods of local communities and to conserve biodiversity. To disseminate broadly the knowledge gained in the development of the Facility and the implementation of Readiness Preparation Proposals (RPPs) and Emission Reductions Programs (ERPs). FCPF grants fund to developing countries but not to to universities, individual scientists and institutions.

QUESTION: 75

Which one of the following was given classical language status recently?

Solution:

Odia is billed as the first language from the IndoAryan linguistic group and the case for making it a classical language was also premised on the fact that it has no resemblance to Hindi, Sanskrit, Bengali and Telugu.

QUESTION: 76

With reference to an organization known as ‘Birdlife International’ which of the following statements is/are correct?
1. It is a Global Partnership of Conservation Organizations.
2. The concept of ‘biodiversity hotspots’ originated from this organization.
3. It identifies the sites known/referred to as ‘Important Bird and Biodiversity Areas’.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The British biologist Norman Myers coined the term "biodiversity hotspot" in 1988

QUESTION: 77

Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?

Solution:
QUESTION: 78

In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?

Solution:

The Moist deciduous forests are more pronounced in the regions which record rainfall between 100-200 cm. These forests are found in the northeastern states along the foothills of Himalayas, eastern slopes of the Western Ghats and Odisha. Teak, sal, shisham, hurra, mahua, amla, semul, kusum, and sandalwood etc. are the main species of these forests. 

QUESTION: 79

‘Beijing Declaration and Platform for Action’ often seen in the news, is

Solution:

The Fourth World Conference on Women held in Beijing in 1995. The legacy of the Beijing Conference was to be that it sparked a renewed global commitment to the empowerment of women everywhere and drew unprecedented international attention. The Conference unanimously adopted the Beijing Declaration and Platform for Action, that was in essence an agenda for women's empowerment and stands as a milestone for the advancement of women in the twenty-first century. 

QUESTION: 80

“Each day is more or less the same, the morning is clear and bright with a sea breeze; as the sun climbs high in the sky, heat mounts up, dark clouds form, than rain comes with thunder and lightning. But rain is soon over.” Which of the following regions is described in the above passage?

Solution:
QUESTION: 81

With reference to India economy, consider the following statements:
1. The rate of growth of real Gross Domestic Product has steadily increased in the last decade.
2. The Gross Domestic Product at market prices (in rupees) has steadily increased in the last decade
Which of the statement given above is/are correct?

Solution:

Rate of growth of Real Gross Domestic Product has fluctuated a lot during the last decade and decreased significantly in 2008-09 due to global financial crisis. Gross Domestic Product at market prices (in rupees) has increased and did not show a declining treand even once during the last decade as clearly seen from the planning commission data

QUESTION: 82

Consider the following statements:
1. The Legislative Council of a state in India can be larger in size than half of the Legislative Assembly of that particular state.
2. The Governor of a state nominates the Chairman of Legislative Council of that particular state.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
QUESTION: 83

“To uphold and protect the Sovereignty Unity and Integrity of India” is a provision made in the

Solution:

Article 51A (c)

QUESTION: 84

Which one of the following is the best description of the term “ecosystem”?

Solution:

An ecosystem includes all of the living things (plants, animals and organisms) in a given area, interacting with each other, and also with their non-living environments (weather, earth, sun, soil, climate, atmosphere). 

QUESTION: 85

The fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the following?
1. People’s participation in development
2. Political accountability
3. Democratic decentralization
4. Financial mobilization
Select the correct answer using the code given below

Solution:

The objective of Panchayat administration is to associate the local people in the decentralizing process

Functionally, Panchayati Raj is an administrative organization with the confluence of administration. politics and technology for local development. Accordingly the functionaries involved here can be characterized as generalist administrators, political administrators and techno-administrators. All the three sets of functionaries develop a sort of vested interest in building up a work in g alliance and a kind of partnership as they are constantly exposed to gaze from above by the higher level of Government and of decision-making and to see the local development with an emphasis on the civic amenities functions.
from below by the local people.
Kindly note that fourth statement is also correct. However, scope for financial mobilization at this level by way of taxation or nontax fiscal measures is rather limited in most states as of now.
This ensures efficient delivery of local service with adequate sense of public accountability.

QUESTION: 86

With reference to India economy, consider the following :
1. Bank rate
2. Open market operations
3. Public debt
4. Public revenue
Which of the above is/are component/components of Monetary Policy?

Solution:

Over the last two decades, central banks have veered round to conducting monetary policy through a single short-term interest rate as a policy rate that it controls through open market operations (OMOs). These OMOs are conducted under an operating framework that typically includes liquidity infusion/absorption through repurchase agreements (repos) or outright transactions in eligible securities between the central bank and the market participants. Public Revenue and debt are not part of monetary policy. These are related to fiscal policy.

QUESTION: 87

Which reference to inflation in India, which of the following statements is correct?

Solution:

RBI and government both play a role in controlling the inflation, often termed as "inflation targeting" by the RBI. Hence, a and b are incorrect. Increased money circulation leads to increased inflation as demand increases. RBI increases bank rates and SLR etc. to reduce money supply in the market which tames demand and hence, inflation. 

QUESTION: 88

Consider the following countries
1. China
2. France
3. India
4. Israel
5. Pakistan
Which among the above are Nuclear Weapons States as recognized by the Treaty on the Non proliferation of Nuclear Weapons, commonly known as Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT)?

Solution:

At present, 189 states plus Taiwan are parties to the NPT. These include all five declared Nuclear Weapons States (NWS) which had manufactured and exploded a nuclear weapon before 1967: China, France, the Russian Federation, the UK and the USA. The main countries remaining outside the NPT are Israel, India and Pakistan, though North Korea has moved to join them. 

QUESTION: 89

The ideal of “Welfare State” in the Indian Constitution is enshrined in its

Solution:
QUESTION: 90

The substitution of steel for wooden ploughs in agricultural production is an example of

Solution:

Labor augmenting is technology that increases skills and productivity of existing labor force (example -teaching people how to use the computer). Capital augmenting technology increases productivity of existing capital goods. In this case, replacement of wooden by steel, increases the productivity of plough

QUESTION: 91

There is a Parliamentary System of Government in India because the

Solution:

This is the bedrock principle of parliamentary government. The ministers are collectively responsible to the Parliament in general and to the Lok Sabha in particular (Article 75)

QUESTION: 92

H1N1 virus is sometimes mentioned in the news with reference to which one of the following diseases?

Solution:

H1N1 is cause of Swine flu

QUESTION: 93

With reference to bio-toilets used by the Indian Railways, consider the following statements:
1. The decomposition of human waste in the bio-toilets is initiated by a fungal inoculum.
2. Ammonia and water vapour are the only end products in this decomposition which are released into the atmosphere.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is incorrect as it is Anaerobic microbial inoculum. Statement 2 is incorrect as Bio Digester disposes human waste in 100% eco-friendly manner and generates color less, odorless water and inflammable Methane- Gas for cooking, water heating & room heating etc. as a by product.

QUESTION: 94

The problem of international liquidity is related to the non-availability of

Solution:

Refers to the adequacy of a country's, or the world's, international reserves. Under the Bretton Woods System, liquidity was a problem, since it depended on US dollars and thus a US deficit. 

QUESTION: 95

With reference to ‘fuel cells’ in which hydrogen-rich fuel and oxygen are used to generate electricity. consider the following statements :
1. If pure hydrogen is used as a fuel, the fuel cell emits heat and water as by-products
2. Fuel cells can be used for powering buildings and not for small devices like laptop computers.
3. Fuel cells produce electricity in the form of Alternating Current (AC).
Which of the statements given above is / are correct?

Solution:

Fuel cells produce direct current and smaller versions are being patented regularly. Apple has obtained such patents too.

QUESTION: 96

Kalamkari painting refers to:

Solution:

Kalamkari painting is a painting done by Kalam (Pen) in Andhra Pradesh it is done on cotton garments, bad covers etc. 

QUESTION: 97

Which one of the following best describes the main objective of ‘Seed Village Concept?

Solution:

Foundation class of seed from authentic sources will be supplied to the identified farmers and they will be empowered to take up multiplication of seed under seed Village Programme. The seed so produced will meet the requirement of farmers of the mandal /district. This Programme ensures supply of quality certified seed of high yielding varieties to the farmers in time at their places at affordable prices besides ensuring quick multiplication of new seed varieties in a shorter time in that mandal/district based on the crop situation. 

QUESTION: 98

There has been a persistent deficit budget year after year. Which of the following actions can be taken by the government to reduce the deficit?
1. Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalizing subsidies
4. Expanding industries
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Budget deficit is used to define a status of financial health in which expenditures exceed revenue. Reducing the revenue expenditure will certainly help in bridging the gap. Subsidies are a part of expenditure and rationalizing them would reduce the deficit. Introducing new welfare schemes will most likely result in increasing expenditure and so will expanding industries which would require capital infusion.

QUESTION: 99

Which of the following has/have been accorded ‘Geographical Indication’ status?
1. Banaras Brocades and Sarees
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma
3. Tirupathi Laddu
Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Statement 1 and 3 are correct.

QUESTION: 100

With reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA), which of the following statements is/are correct?
1. It is a Public Limited Government Company.
2. It is a Non – Banking Financial Company.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

IREDA is a Public Limited Government Company established as a Non-Banking Financial Institution in 1987 under the administrative control of MNRE to promote, develop and extend financial assistance for renewable energy and energy efficiency /conservation projects. Both the statements are correct.