Carbon & its Compounds - 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Carbon & its Compounds - 1


Description
Attempt Carbon & its Compounds - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

​Butanone is a four-carbon compound with the functional group:

Solution:

Butanone:
Draw the expanded structure for 2-butanone. | Study.com
It contains a ketonic group. Ketones have suffix - one. Butane + one = Butanone

QUESTION: 2

Structural formula of ethyne is

Solution:

'Eth' tells that there are 2 Carbon atoms and 'yne' tells that there is a triple bond.

QUESTION: 3

Carbon forms bonds with other atoms:

Solution:

Carbon forms bonds with other atoms by sharing electrons because it requires a lot of energy to remove four electrons. Adding four electrons to carbon de-stabalises it. Therefore, it completes its octet by sharing electrons.

QUESTION: 4

Chlorine reacts with saturated hydrocarbons at room temperature in the:

Solution:

Chlorine reacts rapidly with saturated hydrocarbons in the presence of sunlight.
One such reaction is,
CH4 + Cl2→ CH3Cl + HCl (in the presence of sunlight). This reaction is also called chlorination reaction.

QUESTION: 5

The number of C-H bonds in ethane(C2H6) molecule are:

Solution:


There are six C-H bonds and one C-C bond . 
 

QUESTION: 6

Which of the following is the correct representation of electron dot structure of nitrogen?

Solution:

 Three pairs of electrons are shared.

QUESTION: 7

Which of the following are allotropes of carbon ?

Solution:

 All the three are allotropes of carbon.

QUESTION: 8

Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium or nickel catalyst form fats. This is an example of:

Solution:

Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium or nickel catalyst form fats. This is an example of addition reaction because hydrogen is added to oil from reducing agents palladium or nickel.

QUESTION: 9

Buckminsterfullerene is an allotropic form of:

Solution:

Buckminsterfullerene is an allotropic form of carbon. It resembles the geodesic dome designed by Buckminster.

QUESTION: 10

CH3CH2OH CH3COOH 

In the above given reaction, alkaline KMnO4 acts as

Solution:

Alkaline potassium permanganate acts as an oxidizing agent as it add oxygen to ethanol to form ethanoic acid.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code