Olympiad Test: Soil


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Olympiad Test: Soil


Description
Attempt Olympiad Test: Soil | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The uppermost fertile layer of earth crust is called

Solution:

Soil is a mixture of clay, rocky particles and organic remains of plants and animals. It forms the upper layer of the surface of the earth i.e. it covers the land. Soil is formed from the weathering of rocks. Different types of soils are present depending upon the climatic conditions of the place and different composition of gravel, clay etc. in the soil. The topmost layer of soil called humus is the most fertile as it contains nutrients for the growth of plants. Soil is a shelter for many microorganisms. Hence, soil is an important natural resource.

QUESTION: 2

The water holding capacity is the highest in

Solution:

The amount of water retained by soil per unit volume is called as water holding capacity. It is highest in the clayey soil.

QUESTION: 3

In addition to the rock particles, the soil contains

Solution:

In addition of the rock particles, the soil contains minerals, organic matter, air and water.

QUESTION: 4

Which layer is formed of decayed organic matter?

Solution:

The decayed organic matter in the soil form humus which is black in colour.

QUESTION: 5

Soil erosion is a process of

Solution:

The process of removal of top soil due to action of air, water etc. is called soil erosion.

QUESTION: 6

-------------- are soils in which more than half of the parent mineral matter is volcanic ash and appear very dark in colour.

Solution:

Volcanic soils are soils in which more than half of the parent mineral matter is volcanic ash ans appear very dark in colour.

QUESTION: 7

Breaking down of big pieces of rock into smaller pieces is called

Solution:

The process of breaking down big pieces of rock into smaller pieces is called weathering.

QUESTION: 8

Which soil is made from basaltic rock?

Solution:

Type of soil depends upon the rock from which soil is formed. Basaltic rock forms the black soil.

QUESTION: 9

Soil best suited for cultivation of wheat, rice and sugarcane is

Solution:

The soil suited for cultivation of wheat, rice and sugarcane is called alluvial soil.

QUESTION: 10

Red soil In which horizon of soil weathering is taking place?

Solution:

The weathering of soil takes place in O-horizon of soil profile.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code