Sources Of Energy - 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Sources Of Energy - 1


Description
Attempt Sources Of Energy - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Source of vast energy of the Sun is

Solution:

Source of vast energy of the Sun is the nuclear fusion of four hydrogen nuclei into a single helium nucleus going on at the centre of Sun. In the process an extraordinarily large amount of energy is released which is the energy radiated by the Sun.

QUESTION: 2

A solar panel is made by combining in an arrangement

Solution:

A large number of solar cells connected together in a particular arrangement to deliver useful electrical power is called solar cell panel.

QUESTION: 3

Energy available from the oceans is

Solution:

Energy available from the oceans is in any of three forms namely (i) ocean thermal energy, (ii) tidal energy, and (iii) sea wave energy.

QUESTION: 4

The material used for inter connection the solar cells in the solar panel is

Solution:

Silver is the best conductor of electricity

QUESTION: 5

An arrangement consisting of a number of solar cells joined together in a definite pattern is called

Solution:

An arrangement consisting of a number of solar cells joined together in a definite pattern is called a solar panel.

QUESTION: 6

Solar cells are made of

Solution:

Special grade silicon is used for making solar cells.

QUESTION: 7

Slurry left in a gobar gas plant after producing gobar gas is

Solution:

Slurry left in a gobar gas plant after producing gobar gas can be used as a manure.

QUESTION: 8

The use of reflector in the solar cooker is to

Solution:

Reflectors (mirror) are used to focus the sun rays along with heat radiation inside the box to achieve high temperature.

QUESTION: 9

The temperature inside the solar cooker ranges from

Solution:

The box type solar cooker have a range 100- 140°C

QUESTION: 10

What are the disadvantages of solar energy ?

Solution:

All the points given are the disadvantages of solar energy.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code