Sources Of Energy - 2


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Sources Of Energy - 2


Description
Attempt Sources Of Energy - 2 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following is a non-renewable source of energy?

Solution:

Fossil fuels are non-renewable source of energy.

QUESTION: 2

The power generated in a windmill

Solution:

The power generated in a windmill depends on the velocity of wind because power is generated by the wind. The more is the velocity of the wind, the more will be the power generated.

QUESTION: 3

Which of the following is a renewable source of energy?

Solution:

Out of given energy sources only tidal energy is a renewable source of energy.

QUESTION: 4

Which part of the solar cooker is responsible for green house effect?

Solution:

Glass lid of solar cooker trapped the heat energy inside the box.

QUESTION: 5

Fossil fuels

Solution:

Fossil fuels are non-renewable, cause air pollution on burning and may lead to acid rains because on burning of fossil fuels oxides of nitrogen, carbon and sulphur are framed.

QUESTION: 6

The major problem in harnessing nuclear energy is how to

Solution:

The waste product obtained from nuclear power plant is highly radioactive material and harmful for human beings and environment,

QUESTION: 7

Which one of the following is not a fossil fuel ?

Solution:

Bio-gas is not a fossil fuel.

QUESTION: 8

Which one of the following forms of energy leads to least environmental pollution in the process of its harnessing and utilisation?

Solution:

Solar energy leads to least environmental pollution in the process of its harnessing and utilisation.

QUESTION: 9

In thermal power plants fuel used is

Solution:

In thermal power plants fossil fuels like coal or petroleum or CNG are used as fuel.

QUESTION: 10

Which is the ultimate source of energy?

Solution:

Sun is the ultimate source of energy directly or indirectly, all the form of energy are desired from solar energy.

QUESTION: 11

In a hydropower plant

Solution:

In a hydropower plant the potential energy of water stored in a dam is converted into electricity.

QUESTION: 12

U-235 will undergo fission by

Solution:

Heavy nucleus such as uranuim-235, when bombarded with low energy neutrons split into lighter nuclear with the liberation of large amount of energy.

QUESTION: 13

The main constituent of bio-gas is

Solution:

The main constituent of bio-gas is methane gas (about 75%).

QUESTION: 14

Geothermal energy is

Solution:

The heat energy trapped in the certain region of earth’s crust is called geo thermal energy.

QUESTION: 15

In a gobar gas plant bio-gas is produced from slurry of bio-mass by

Solution:

In a gobar gas plant bio-gas is produced from slurry of bio-mass by the process of anaerobic decomposition (decomposition in the absence of atmospheric oxygen).

QUESTION: 16

The working fluid in ocean thermal power plant is

Solution:
QUESTION: 17

Which form of energy leads to least environmental pollution during the process of its harnessing and utilisation ?

Solution:

Solar energy leads to least environmental pollution during the process of its harnessing and utilisation.

QUESTION: 18

Tidal energy is harnessed by constructing a dam across

Solution:

Tidal energy is harnessed by constructing a dam near the shores across narrow opening it

QUESTION: 19

Which of the following energy is not derived from the Sun ?

Solution:

Geothermal energy is not derived from the Sun.

QUESTION: 20

Tidal energy is a farm of energy obtained from the

Solution:

The energy produced by the surge of ocean water during high and low tides due to difference in sea level is called tidal energy.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code