Test: Biology - 2 (2013 - 2010)


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Biology - 2 (2013 - 2010)


Description
This mock test of Test: Biology - 2 (2013 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Biology - 2 (2013 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biology - 2 (2013 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Biology - 2 (2013 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biology - 2 (2013 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxin which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by

[2013]

Solution:

Aflatoxins are produced by many species of Aspergillus, a fungus. Aspergillus Flavus and Aspergillus parasiticus are weedy moulds that grow on a large number of substrates, particular under high moisture conditions.

QUESTION: 2

Which of the following leaf modifications occurs/occur in desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves or no leaves
3. Thorns instead of leaves

Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

To inhibit water loss or to conserve water most of the desert species have waxy leaves that keep them water proof when stomata are closed. Water is further conserved by reducing surface area so most succulents have few leaves or no leaves. Some desert plants have thorns instead of leaves. Thorns do not let the water go out.

QUESTION: 3

Many transplanted seedling do not grow because

[2013]

Solution:

During a transplant the fine roots are destroyed due to the jostling during the uprooting process. These root hairs come under a shock. The plant which has been transplanted either takes time to readjust to the new soil or dries up and dies due to the root hair loss.

QUESTION: 4

Fruits stored in a cold chamber exhibit longer storage life because

[2013]

Solution:

Fruits respire. They give out ethylene which helps in ripening. When fruits are kept in cold storage the rate of ethylene production can be controlled and shelf life of fruits can be increased.

QUESTION: 5

Consider the following organisms:
1. Agaricus
2. Nostoc
3. Spirogyra

Q. Which of the above is/are used as biofertilizer / biofertilizers?

[2013]

Solution:

Nostoc fix atmospheric nitrogen and are used as inoculations for paddy crop.

QUESTION: 6

Consider the following kinds of organisms:
1. Bacteria
2. Fungi
3. Flowering plants

Q. Some species of which of the above kinds of organisms are employed as biopesticides?

[2012]

Solution:

All of them are employed as Biopesticides.

QUESTION: 7

Consider the following kinds of organisms:
1. Bat
2. Bee
3. Bird

Q. Which of the above is/are pollinating agent/agents?

[2012]

Solution:

All of them are pollinating agents.

QUESTION: 8

Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth?

[2012]

Solution:

Carbon, Hydrogen, Nitrogen.

QUESTION: 9

A married couple adopted a male child. A few years later, twin boys were born to them. The blood group of the couple is AB positive and O negative. The blood group of the three sons is A positive, B positive, and O positive. The blood group of the adopted son is?

[2011]

Solution:

The blood group of the parents are AB and O; the biological child’s blood group may be A or B and since the boy is adopted and it is given in the question that “ the blood group of the three sons are A+, B+, O+”.

QUESTION: 10

A company marketing food products advertises that its items do not contain trans-fats. What does this campaign signify to the customers ?
1. The food products are not made out of hydrogenated oils.
2. The food products are not made out of animal fats/oils.
3. The oils used are not likely to damage the cardiovascular health of the consumers.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

A type of trans fat occurs naturally in the milk and body fat of ruminants (such as cattle and sheep) at a level of 2–5% of total fat. Natural trans fats, which include conjugated linoleic acid (CLA) and vaccenic acid, originate in the rumen of these animals.

QUESTION: 11

At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes or DNA sequences on a chromosome. How does this knowledge benefit us?
1. It is possible to know the pedigree of livestock.
2. It is possible to understand the causes of all human diseases.
3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

Human Genome Project is not at all limited to only genetic diseases. There are some 30K genes and the genome sequence would provide great help to build the tools to conquer diseases. Here we must note that all diseases have a genetic component, whether inherited (genetic) or resulting from the body’s response to environmental stresses like viruses or toxins. The successes of the HGP have even enabled researchers to pinpoint errors in genes–the smallest units of heredity– that cause or contribute to disease. Thus second statement stands correct.

QUESTION: 12

Aspartame is an artificial sweetener sold in the market. It consist of amino acids and provides calories like other amino acids. Yet, it is used as a low-calorie sweetening agent in food items. What is the basis of this use?

[2011]

Solution:

Aspar tame is metabolized by the body in to two constituent amino acids and methanol. These hydrolysis products are handled by the body in the same way as aspartic acid, L-Phenylanine and methanol from other consumed foods. These components yield no calorie and add nothing new to the diet.

QUESTION: 13

When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base, it gradually dries up and dies because?

[2011]

Solution:

Phloem layer of tissue just below the bark is responsible for carrying food from leave to roots.

QUESTION: 14

Other than Jatropha curcas, why is Pongamia pinnata also considered a good option for the production of biodiesel in India?
1. Pongamia pinnata grows naturally in most of the arid regions of India.
2. The seeds of Pongamia pinnata are r ich in lipid content of which nearly half is oleic acid.

Q. Which of the statements given above is/ are correct?

[2010]

Solution:

Pongamia Pinnata is adaptable to arid zones, and has a varied habitat distribution and able to grow in a variety of soils, it is native to humid and subtropical environment and grows naturally along coasts and river banks of India and Myanmar. It is nitrogen-fixing trees.

QUESTION: 15

With reference to soil conservation, consider the following practices:
1. Crop rotation
2. Sand fences
3. Terracing
4. Wind breaks

Q. Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India.

[2010]

Solution:

Crop rotation, Sand fences, terracing and wind breaks all are used for sand conservation in India. Sand fences is a simple and cheap method of inducing accretion of sands in arid and sandy areas.

QUESTION: 16

Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements:
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only.

Q. Which of the statements given above is /are correct ?

Solution:

Both tea and coffee is propagated by seeds and stem cutting, so the (2) option is wrong.

QUESTION: 17

Mon 863 is a variety of maize. It was in the news for the following reason.

[2010]

Solution:

Mon 863 is genetically modified variety of maize, which is resistant of corn root worm.

QUESTION: 18

Some species of plants are insectivorous. Why?

[2010]

Solution:

Insectivorous plants prey insects because most of the insectivorous plants grow in those area where there is deficiet of nitrogen in nutrients so they catch insect to fulfil its need of nutrients.

QUESTION: 19

Given below are the names of four energy crops. Which one of them can be cultivated for ethanol?

[2010]

Solution:

Ethanol is produced in India from maize, sugarcane, starch, corn grain etc. Maize is easily available and maize is not costly for product as to economic concern.

QUESTION: 20

Consider the following statements:
1. Hepatitis B is several times more in fectious than HIV / AIDS
2. Hepatitis B can cause liver cancer

Q. Which of the statements given above is/ are correct?

[2010]

Solution:

Hepatitis-B is a poten tially life-threatening liver infection caused by the hepatitis B virus. It can cause chronic liver disease and puts people at high risk of death from cirrhoris of liver and liver cancer.
Hepatitis-B virus is transmitted between people by contact with blood or other body fluid of an contact with the blood or other body fluid.

Similar Content

Related tests