Test: Cell Structure And Functions - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Cell Structure And Functions - 3


Description
This mock test of Test: Cell Structure And Functions - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Cell Structure And Functions - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure And Functions - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Cell Structure And Functions - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure And Functions - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is the longest cell in human body?

Solution:

A nerve cell is the longest cell in the human body.

QUESTION: 2

Which of the following tissues include blood cell?

Solution:

Connective tissue includes blood.

QUESTION: 3

Which of the following is absent in an animal cell?

Solution:

A cell wall and vacuole are absent in animal cells.

QUESTION: 4

Which of the following is/are examples of an organ that contains a smooth muscle?

Solution:

The iris of the eye, uterus and bronchi contain smooth muscles.

QUESTION: 5

Which of the following components is/ are present in the nervous system?

Solution:

Nervous system consists of brain, spinal cord and nerves.

QUESTION: 6

Which type of tissues support, defend and store food in animals?

Solution:

Connective tissue give support to the body, and defends with pathogens and stores food in the body.

QUESTION: 7

Which type of tissue lines our body cavities and covers body surface?

Solution:

Epithelial tissue forms the outer protective covering all over the body and also lines body cavities.

QUESTION: 8

Which type of tissue is responsible for receiving, interpreting and producing a response to stimuli?

Solution:

The nervous tissue is present in the brain, the spinal cord and nerves.

QUESTION: 9

Which of the following statements is/are the functions of golgi apparatus?

Solution:

Golgi bodies are usually called dictyosomes in plants. The main function of golgi body is to secrete digestive enzymes through membrane-bound vesicles.

QUESTION: 10

Which of the following is a saclike structure that store food, wastes and water?

Solution:

Vacuoles are called the store houses of the cell and store water, food and the excreted substances of the cell.

QUESTION: 11

Which of the following functions is performed by the carbohydrates of the plasma membrane?

Solution:

The carbohydrate present in the plasma membrane helps in cellular recognition.

QUESTION: 12

Which of the following statements is the correct definition of a cell?

Solution:

The cell is the structural and functional unit of life.

QUESTION: 13

Which of the following gives the cell its shape, maintains its size, protects the internal structures inside and is selectively permeable?

Solution:

Plasma membrane or cell membrane does all the tasks mentioned in the question.

QUESTION: 14

Which of the following is the jellylike substance inside the plasma membrane in which all the cell organelles are found floating?

Solution:

Cytoplasm is divided into cytoplasm and nucleoplasm.

QUESTION: 15

Which of the following is the largest organelle in the cell?

Solution:

The nucleus consists of genetic material in the form of a dense mass. It is surrounded by double membrane called nuclear envelope. It is the controlling centre of the cell.

QUESTION: 16

Which of the following are the dense threadlike and rod like structures present in the nucleus?

Solution:

Nucleus contains thread-like structures called chromosomes which are visible in a cell in the resting stage as chromatin threads. These threads unwind, shorten and thicken during cell division to become chromosomes

QUESTION: 17

Which of the following given below is in the ascending order of the number of nuclei present in cells?

Solution:

RBC of mammals do not contain nucleus, brain cells contain single nucleus and a paramoecium contains two nuclei.

QUESTION: 18

Which of the following is the control room of the cell?

Solution:

Nucleus is called the 'control room' or 'brain' of the cell because it controls all the functions of the cell.

QUESTION: 19

Which of the following is the small rod shaped structure bound by a double membrane which helps in the oxidation of food to release energy?

Solution:

Mitochondria are the sites of cell respiration.

QUESTION: 20

Which of the following is called the energy currency of the cell?

Solution:

ATP is also called energy currency of the cell.