Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4


25 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4


Description
This mock test of Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell : The Fundamental Unit Of Life - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following with the correct response.

Solution:

Cell wall - Non living
Power house of cell - Mitochondria
Photosynthesis - Chloroplast
Protein synthesis - Ribosomes

QUESTION: 2

Which of the following lacks nucleus-

Solution:

Mature RBC lacks nucleus, hence RBC is called as red blood corpuscles.

QUESTION: 3

Which organelle releases energy?

Solution:

Mitochondria are called as power house of the cell because it contain enzymes for cellular respiration in which energy is released in form of ATP.

QUESTION: 4

Eukaryotic cells have 
A. Distinct nucleus
B. Nucleolus 
C. nuclear membrane  
D. Nucleoid

Solution: Eukaryotic cell contain a distinct nucleus,nucleolus which present inside the nucleus and a well nuclear membrane..
QUESTION: 5

“All cells arise from per existing cells” who said this?

Solution:

R. Virchow in 1855 presented the idea that all cells arise from pre-existing cells. This was modification in the earlier cell theory.

QUESTION: 6

Match the following with correct response.

Solution:

Prokaryotes lack nucleus and thus they are called nucleoid. 
Eukaryotes contain nucleus and thus they are referred as complete cell. 
Viruses act both as living and non- living. 
Peroxisomes helps in removal of toxic substances.

QUESTION: 7

Animal cell lacking nuclei would also lack in

Solution:

Animal cell that do not contain nuclei also lack in chromosome. As chromosome is present in the nucleus of the cell.

QUESTION: 8

What is the full form of ATP?

Solution:

The full form of ATP is adenosine tri phosphate. It is known as energy currency of the cell.

QUESTION: 9

The passage of water from a region of higher water concentration through a semi – permeable membrane to region of low water concentration is

Solution:

The passage of water from a region of higher water concentration to lower concentration through a semi-permeable membrane is called osmosis.

QUESTION: 10

Which of the following is known as “physical basis of life”?

Solution:

The physical basis of life is protoplasm which contains all the cell organelles present in the cell.

QUESTION: 11

Which of the following organelles is smallest in size?

Solution:

Ribosomes are primary site of protein synthesis or translation and measure 20 nm.
Lysosomes or "suicidal bags" of the cell measure 200 nm.
Mitochondria, the powerhouse of the cell are site of cellular respiration measures 3000 nm
Chloroplast is the site of photosynthesis and measures 5000 nm.
Therefore, ribosomes are smallest of all.
 

QUESTION: 12

The number of chromosome present in frog is

Solution:

There are 26 chromosomes in cells of frog. Chromosomes are present in nucleus of each cell. The transfer of traits takes place through chromosome.

QUESTION: 13

Which organelle is called power of house of the cell-

Solution:

Mitochondria are called the power house of the cell because it contain enzyme for cellular respiration in which energy is released in form of ATP

QUESTION: 14

Root hair absorbs water from soil through

Solution: A nucleus is often the largest organelle in a plant cell. It is enclosed by a double membrane called the nuclear envelope. A phospholipid layer that covers a cell's surface and acts as a barrier between the inside of a cell and the cell's environment.
QUESTION: 15

The term protoplasm was coined by

Solution:

The term protoplasm was coined by J.E Purkinje. Protoplasm is the fluid medium in which different cell organelles are present.

QUESTION: 16

Match the following with correct response.

Solution:

The correct option is Option C.
In 1831, while investigating the fertilization mechanisms of plants in the Orchidaceae and Asclepiadaceae families, he noted the existence of a structure within the cells of orchids, as well as many other plants, that he termed the “nucleus” of the cell.
Johann Evangelist Purkinje) (17 or 18 December 1787 – 28 July 1869) was a Czech anatomist and physiologist. In 1839, he coined the term 'protoplasm' for the fluid substance of a cell. He was one of the best known scientists of his time.
The cell was first discovered by Robert Hooke in 1665, which can be found to be described in his book Micrographia. In this book, he gave 60 'observations' in detail of various objects under a coarse, compound microscope. One observation was from very thin slices of bottle cork.
By the late 1830s, botanist Matthias Schleiden and zoologist Theodor Schwann were studying tissues and proposed the unified cell theory. The unified cell theory states that: all living things are composed of one or more cells; the cell is the basic unit of life; and new cells arise from existing cells.
 

QUESTION: 17

Ribosomes are the centre for

Solution:

Protein synthesis involve formation of amino acid chain according to information present on DNA. Ribosomes provide site for protein synthesis.

QUESTION: 18

Which of the following imparts colours to flower to attract insects for pollination?

Solution:

In plant cells, plastids are present that impart colours to the plant parts. Green colour is provided by chloroplast and other colour except white is imparted by chromoplas

QUESTION: 19

Which organelle is called the suicide bag of the cell

Solution:

Lysosome is called as the suicide bag of the cell as it contain enzymes for hydrolysis of all cell components in case of injury.

QUESTION: 20

Which of the following are the main constituents of cell wall?

Solution:

In the primary (growing) plant cell wall, the major carbohydrates are cellulose, hemicellulose and pectin. The cellulose microfibrils are linked via hemicellulosic tethers to form the cellulose-hemicellulose network, which is embedded in the pectin matrix.
 

QUESTION: 21

Match the following with correct response.

Solution:
QUESTION: 22

A cell has 10 chromosomes. After mitotic cell divisions the number of chromosomes in the daughter cell with be

Solution:

After mitosis two identical cells are created with the same original number of chromosomes as the parent cell.
If the cell has 5 pairs of chromosomes, i.e., 10 chromosomes, then the two daughter cells produced will also have 10 chromosomes. This is because mitosis is an equational division. Hence, the chromosome number remains constant.

QUESTION: 23

Statement A: The secretary proteins are packed inside the secretory vesicles which are pinched off from the Golgi apparatus. 
Statement B : ER is absent in the red blood cells of mammals. 
Which of the two statement is true

Solution:

The secretory proteins are packed inside the secretory vesicles which are formed by Golgi apparatus. Endoplasmic reticulum is absent in the red blood cells of mammals. So, both statements are correct.

QUESTION: 24

Which of the following acts as garbage disposal system of the cell?

Solution:

Lysosomes present in the cytoplasm of cell contain very strong enzymes that can breakdown the all organic wastes produced in the cell. So, lysosome is called as garbage disposal system of the cell.

QUESTION: 25

The largest cell in the human body is

Solution:

The largest cell is ovum in the human body. The ovum also called egg cell is the reproductive cell in the female body. Ovum is 20 times bigger than the sperm cells and has a diameter of about 0.1 mm.