Test: Components of Food- 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Components of Food- 1


Description
This mock test of Test: Components of Food- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Components of Food- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Components of Food- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Components of Food- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Components of Food- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Night blindness is caused by the deficiency of:

Solution:

Night blindness is a nutritional defect in which a person is not able to see in dim or low light. It is caused by the deficiency of vitamin A.

QUESTION: 2

Weak bones and tooth decay is caused by the deficiency of:

Solution:

Deficiency of Calcium in the diet for a longer duration leads to weak bones and tooth decay.

QUESTION: 3

Iodine solution is used to test:

Solution:

Iodine solution is used to test the presence of starch in a food item by observing the colour change.

QUESTION: 4

Which vitamin is destroyed during heating?

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a water-soluble vitamin found in fruits and vegetables, including oranges, strawberries, broccoli, tomatoes and green peppers. Vitamin C is easily destroyed by excessive heat and water, as well as exposure to air.

QUESTION: 5

The component of food that has no nutritive value is:

Solution:
  • The fibrous indigestible material present in any food is termed dietary fibre or roughage. It helps in preventing constipation. It adds bulk to the food and gives a sense of fullness after the meal.
  • Salad, vegetables, sprouted grains and fruits are the sources of roughages. So, the component of food that has no nutritive value is Roughage.
QUESTION: 6

Butter and Ghee are the major source of

Solution:

Butter and ghee are major source of fats consumed by human beings.

QUESTION: 7

Proper food keeps us in

Solution:

Proper balanced food keeps us in good health as it contains the entire nutrient in appropriate quantity.

QUESTION: 8

The ingredients containing some components essential of body are called

Solution:

The ingredients containing some components essential for the body are called nutrients. Common nutrients include carbohydrates, fats and proteins.

QUESTION: 9

Which mineral is required for the formation of haemoglobin?

Solution:

Haemoglobin is essential for transport of oxygen in blood. Iron is required for the formation of haemoglobin.

QUESTION: 10

Vitamins and minerals are

Solution:

Vitamins and minerals protect our body from various diseases.

Related tests