Test: Fibre To Fabric- 2


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Fibre To Fabric- 2


Description
This mock test of Test: Fibre To Fabric- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Fibre To Fabric- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fibre To Fabric- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Fibre To Fabric- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fibre To Fabric- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Second most widely used fibre after cotton amongst the given options is:

Solution:

Jute is the cheapest natural fibre and is a second most widely used fibre after cotton.

QUESTION: 2

Which of the following fibre is not obtained from animals?

Solution:
  • Silk cotton is a plant fibre from the KAPOK tree used for stuffing for pillows and lifejackets and insulation.
  • Silk cotton tree has softwood, red flowers, a large number of seeds and smaller filaments.
  • It's cotton i.e. Silk cotton is softer than regular cotton.
QUESTION: 3

Fibre used for making gunny bag is:

Solution:

Jute is used for making gunny bags because it is a strong fibre and good for storing agricultural products.

QUESTION: 4

Sweater used in winter is made up of:

Solution:

Sweater is used in winter to prevent against cold. Sweater is made by wool fibres.

QUESTION: 5

Fibre obtained from plants and animals are called:

Solution:

The fibres obtained from plants and animals are called as natural fibres such as cotton, wool, silk etc.

QUESTION: 6

Silk fibre is drawn from ____________ of silk moth.

Solution:

Silk fibre is obtained from cocoon of silk moth which is covered by silk threads.

QUESTION: 7

Process of making yarn from fibre is called:

Solution:
  • The process of making yarn from fibre is called spinning.
  • The fibres are first drawn out from their source and then twisted into yarn.
  • Two devices used in spinning are takli and charkha.
QUESTION: 8

The device popularized by Mahatma Gandhi is:

Solution:
  • The charkha, or spinning wheel, was the physical embodiment and symbol of Gandhi's constructive program.
  • It represents Swadeshi, self-sufficiency, and at the same time interdependence, because the wheel is at the center of a network of cotton growers, carders, weavers, distributors, and users.
QUESTION: 9

During which season is jute cultivated?

Solution:
  • Jute is a rainy season crop, cultivated before rainfall that is from March to May.
  • It is harvested from June to September depending upon whether the sowings are early or late.
  • Jute requires a warm and humid climate with temperature between 24 deg C to 37 deg C.
  • Constant rain or water-logging is harmful.
QUESTION: 10

Big reels on which yarn is wound is called:

Solution:

Yarn is wound on big reels called ‘bobbins’. These bobbins of yam are subjected to weave for making cloth.

QUESTION: 11

A key tool for making clothes is:

Solution:

Sewing needle is a key tool for making clothes of all kinds either by machine or hands.

QUESTION: 12

Pulling out seed from cotton is called:

Solution:

The process of pulling out seed from cotton is called as ginning as seeds are also present along with cotton fibres.

QUESTION: 13

Sheep are reared for getting:

Solution:

Sheep are reared for getting wool. Sheep is also important source of meat in some part of India.

QUESTION: 14

We use woollen clothes in winter as wool is ______.

Solution:

We wear woollen clothes in winter because air is a poor conductor of heat and woollen clothes do not allow the transfer of body heat to the environment and keep us warm.

QUESTION: 15

Which is the first man-made synthetic fibre?

Solution:
  • Rayon is an artificial fibre, but not truly synthetic, being made from wood.
  • Nylon, the first synthetic fibre in the "fully synthetic" sense of that term, was developed by Wallace Carothers, an American researcher at the chemical firm DuPont in the 1930s.
QUESTION: 16

The fibre obtained from animals are made up of:

Solution:

The fibres obtained from animals are made up of protein while fibres obtained from plants contain cellulose.

QUESTION: 17

An example of natural fibre is:

Solution:

Nylon , polyester and acrylic are man-made fibres but silk is a natural fibres.

QUESTION: 18

Wool and silk are obtained from:

Solution:

Silk comes from silkworms and wool is obtained from sheep, goat and yak. Hence silk and wool are animal fibres.

QUESTION: 19

Nylon and polyester are obtained from:

Solution:

Nylon and polyester are obtained from chemical substances as they are man-made fibres.

QUESTION: 20

Select the correct match

Solution:
  • Cotton is a natural fibre.
  • Wool is not a plant fibre. 
  • Jute is a plant fibre.
  • Silk is a fibre obtained from cocoons of insects and is a natural fibre.

Similar Content

Related tests