Test: Food-Where Does It Come From - 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Food-Where Does It Come From - 1


Description
This mock test of Test: Food-Where Does It Come From - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Food-Where Does It Come From - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food-Where Does It Come From - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Food-Where Does It Come From - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food-Where Does It Come From - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these ingredients is not obtained from plants or animals?

Solution:

Salt is obtained from sea water. It is not obtained from plants or animals.

QUESTION: 2

Which part of a mustard plant is edible?

Solution:

Seeds of mustard are used for oil and spices while leaves are used as vegetables.

QUESTION: 3

Which one of the following set comprises only herbivorous animals?

Solution:

Wolf and crow are not herbivorous.

QUESTION: 4

An animal that eats other animals is called

Solution:

An animal that eats other animals is called as carnivore or flesh eater.

QUESTION: 5

Materials required to prepare a food item are called

Solution:

A food ingredient is any substance that is added to a food to achieve the desired effect.

QUESTION: 6

______ is not a milk product.

Solution:

Curd, Cheese and Ice-cream are milk products but Pizza is not a milk product.

QUESTION: 7

An example of complete food is

Solution:

Milk is called as complete food as it contains all the nutrients required for functioning of human beings as protein, sugar and fat.

QUESTION: 8

Honeybee makes honey from ______.

Solution:
  • Honey is made from nectar, the sugary juice that collects in the heart of the flowers. Most bees gather only pollen or nectar.
  • As it sucks the nectar from the flower, it is stored in its special honey stomach ready to be transferred to the honey-making bees in the hive.
QUESTION: 9

Which of the following food is obtained from the roots of the plant?

Solution:

Radish, carrot and turnip are examples of edible roots.

QUESTION: 10

The part of a banana plant not used as food is ______.

Solution:
  • The root is the part of the plant of banana that is not used as food.
  • The components of the plant that we will able to eat are the inner stem, flower, raw banana, and ripe banana.
  • We also don't use the leaf of the plant of banana as the food. The leaf is employed as a plate for having food, particularly throughout festivals.

Related tests