Test: Forests Our Lifeline - 3


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Forests Our Lifeline - 3


Description
This mock test of Test: Forests Our Lifeline - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Forests Our Lifeline - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Forests Our Lifeline - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Forests Our Lifeline - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Forests Our Lifeline - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The branchy part of a tree above the stem is called:-

Solution:

The tree crown is the top part of the tree, which features branches that grow out from the main trunk and support the various leaves.

QUESTION: 2

Find the missing link Grass→insect→frog→______→eagle

Solution:

Grass is eaten by insects.Insects are eaten by frog which is then eaten by snakes.Eagles are prime snake hunters and specifically target snakes.

QUESTION: 3

A forest consists of

Solution:

A forest consists of animals, plants and floor converted with dead and decaying matter.
Decomposers recycle and convert the dead matter into humus which mixes with forest soil and provide nutrients to plants.

QUESTION: 4

Microorganisms produce ________ by acting upon the dead plants.

Solution:

Humus is formed by the decomposing action of soil microorganisms.

QUESTION: 5

Identify the wrong statement.

Solution:

plants and animals in a forest are not dependent on each other.

QUESTION: 6

Forests are also called

Solution:

Forests are called green lungs because it consists of trees which have Green Leaves the leaves taking carbon dioxide give out oxygen

QUESTION: 7

Floods can be controlled by

Solution:

Forests allow the water to go into the soil. They also prevent the extreme water run-off and hence prevents landslides & topsoil erosion. Most of the flooding disasters are caused by deforestation.

QUESTION: 8

Mushrooms eat ______

Solution:

Mushrooms eat humus.

QUESTION: 9

Which of the following is not a forest product?

Solution:

Kerosene is an oil distillate commonly used as a fuel or solvent.While kerosene can be extracted from coal, oil shale, and wood, it is primarily derived from refined petroleum.

QUESTION: 10

If forests disappear

Solution:

Amount of CO2  in air will increase

QUESTION: 11

Disappearance of forests will lead to increase in amount of carbon dioxide in air. It is likely to result in

Solution:

Increase in carbon dioxide will result in global warming.The surplus carbon is stored in the plant, helping it to grow. When trees are cut down and burned or allowed to rot, their stored carbon is released into the air as carbon dioxide. And this is how deforestation and forest degradation contribute to global warming.

QUESTION: 12

Which of the following is incorrect?

Solution:

The average temperature in tropical rainforests ranges from 70 to 85°F (21 to 30°C).

QUESTION: 13

Select the chain that contains primary consumers.

Solution:

The second trophic level in the ecosystem consists of organisms that eat the producers (green plants). 
These are called primary consumers, or herbivores. Deer, rabbit, turtles, elephants and many types of birds are herbivores. 

QUESTION: 14

Select the one that is not a forest product.

Solution:

The correct option is Option D.
Any product or substances which is obtained from the forestation for direct consumption or commercial use are said to be a forest product. Gums are obtained from the woody elements of plants or in seed coatings. From the thin layers or the pile of wood, plywood is manufactured. Sealing wax is made from beeswax. So, these are the products of the forest. Kerosene is not the forest product because it is a fossil fuel.

QUESTION: 15

Micro-organisms act upon dead plants to produce

Solution:

They produce humus. 

QUESTION: 16

An animal which feeds on dead organisms is a

Solution:

Scavengers are animals that consume dead organisms that have died from causes other than predation.

QUESTION: 17

Some herbs and plants that were used in ancient times for making drugs and are even now used for the same purpose. Which of the following is not one of these?

Solution:

Marigold  has been used to treat a variety of ailments affecting the skin as well as infections and fungus.

QUESTION: 18

A tree species in Mauritius failed to reproduce because of extinction of a fruit eating bird. The bird was

Solution:

The dodo is an extinct species of flightless bird from Mauritius.

QUESTION: 19

Select the country that is the largest producer of fuel wood in the world.

Solution:

Fuelwood has remained the principal component of rural domestic energy in India and in most developing countries.In India, the land under cultivation increased from 118 million in 1951 to 142 million ha by 1987. This expansion also included the diversion of about 4.5 million ha of forests to agriculture.

QUESTION: 20

The cricket bats are made out of wood of which of the following?

Solution:

Related tests