Test: Gravitation - 2


25 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Gravitation - 2


Description
This mock test of Test: Gravitation - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Gravitation - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Gravitation - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Gravitation - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Gravitation - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If a rock is brought from the surface of the moon

Solution:

B is the correct option.If a rock is brought from the surface of the moon to the earth, its weight will change but not its mass. Mass is an invariant physical quantity whereas weight of a body (w = mg) is variable as the value of acceleration due to gravity (g) changes

QUESTION: 2

A body is weighed at the poles and then at the equator. The weight

Solution:

A body weighs more at the poles than at the equator, because the earth is not a perfect square, but it is flattened at the poles. The distance between the equator and the center of the earth is less than at the poles; therefore the force of gravitation is more at the poles than at the equator; and so it weighs more at the poles than equator. 
Hence, the weight of a body at the poles will be greater than at the equator.

QUESTION: 3

Consider a satellite going round the earth in a circular orbit. Which of the following statements is wrong ?

Solution:

Centripetal acceleration works on it.

QUESTION: 4

A missile is launched with a velocity less than the escape velocity. The sum of its kinetic and potential energy is

Solution:
Kinetic energy would be obvious = 0.5mv^2
and the potential Energy would be= -Gm/r^2
Now total energy = 0.5mv^2 – Gm/r^2 hence would be negative as r approaches infinity.
QUESTION: 5

SI unit of g is

Solution:
QUESTION: 6

SI unit of G is

Solution:

In SI units, G has the value 6.67 × 10-11 Newtons kg-2 m2. The direction of the force is in a straight line between the two bodies and is attractive. Thus, an apple falls from a tree because it feels the gravitational force of the Earth and is therefore subject to “gravity”.

QUESTION: 7

Choose the correct statement of the following:

Solution:

So all objects, regardless of size or shape or weight, free fall with the same acceleration. In a vacuum, a beach ball falls at the same rate as an airliner. ... The remarkable observation that all free falling objects fall with the same acceleration was first proposed by Galileo Galilei nearly 400 years ago.

QUESTION: 8

Maximum weight of a body is

Solution:

At the center gravity is 0 ,gravity decreases as we go down into the earth ,also it decreases as we go above the surface of earth.
So weight w = mg is maximum on the surface because at surface the value of g is maximum.

QUESTION: 9

If the distance between two masses be doubled, then the force between them will become

Solution:

The Gravitational force between two objects is inversely proportional to the square of distance between them.
So, if the distance between two objects is doubled, then the gravitational force becomes 1 / 2x2.
 That is ¼.

QUESTION: 10

A body falls freely towards the earth with

Solution:

The correct answer is C as body falls freely towards the earth with uniform acceleration (g).

QUESTION: 11

If the mass of a body is M on the surface of the earth, then its mass on the surface of the moon will be

Solution:

The correct option is B.
Mass of the body is universally the same. It is not affected by acceleration due to gravity and thus is the same everywhere. Hence, mass of body will be same i.e. M at both earth surface & moon surface.

QUESTION: 12

Weight

Solution:
QUESTION: 13

The value of g near the earth's surface is

Solution:
QUESTION: 14

A geostationary satellite

Solution:

A geostationary satellite revolves around the earth with the same angular velocity and in the same sense as done by the earth about its own axis, i.e. west-east direction. A polar satellite revolves around the earth's pole in north-south direction.

QUESTION: 15

The force of gravitation between two bodies depend upon

Solution:
QUESTION: 16

When an object is thrown up, the force of gravity

Solution:
QUESTION: 17

The force of gravitation exists

Solution:

The correct answer is A as The force of gravitation exists Everywhere in the universe

QUESTION: 18

1 kg wt is equal to

Solution: 1 kg-wt and express it in newton. 1 kilogram weight is that gravitational force which acts on a body of mass 1 kg. This means that the weight of 1 kgmass is 9.8 N.
Hence the answer is option (a)
QUESTION: 19

Mass of oil is 11040 kg and volume is 12 m³, its density would be

Solution:

Density,
ρ = M / V = 11040 / 12
= 920 kg/m³

QUESTION: 20

The value of G does not depend on

Solution:
QUESTION: 21

The mass of the Jupiter is 1.9 × 1027 kg and that of the sun is 1.99 × 1038 kg. The mean distance of the Jupiter from the sun is 7.8 × 1011 m. Speed of the Jupiter is (assuming that Jupiter moves in a circular orbit around the sun)

Solution:

F = GMm / r²
= 6.67×10-¹¹ × (1.99×10³⁰) × (1.9×10²⁷) / (7.8×10¹¹)² 
= 4.14×10²³ N
Now let its speed of jupiter be v, then
F = mv² / R
⇒ v =√(FR / m)
=√{(7.8×10¹¹)×(4.10×10²³) / (1.9×10²⁷)}
= 1.304×10⁴ m/sec

QUESTION: 22

The acceleration due to gravity

Solution:
QUESTION: 23

SI unit of weight is

Solution:

Weight is nothing but the force of attraction exerted by the earth on a body.
Now since the SI unit of force is Newton and the weight is also a force, this means that the SI or weight is Newton as well.

QUESTION: 24

Gravitational force which acts on 1 kg is

Solution:

Gravitational force which acts on 1 kg is 9.8 N.

QUESTION: 25

Weight is

Solution:

Similar Content

Related tests