Test: Metals & Non-metals


25 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Metals & Non-metals


Description
This mock test of Test: Metals & Non-metals for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Metals & Non-metals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Metals & Non-metals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Metals & Non-metals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Metals & Non-metals extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following non-metal is good conductor of electricity?

Solution:

Carbon, in the form of Graphite is a good conductor of electricity. It conducts heat and electricity like a metal or a metalloid.

QUESTION: 2

By which reaction metal is obtained from metal oxide ?

Solution: The method used to extract metals from the ore in which they are found depends on their reactivity. For example, reactive metals such as aluminium are extracted by electrolysis, while a less-reactive metal such as iron may be extracted by reduction with carbon or carbon monoxide.
QUESTION: 3

Which non-metallic element is in liquid form ? 

Solution:

The metal which exist as a liquid at room temperature is mercury. Non - metal which exist as a liquid at room temperature is bromine. 

QUESTION: 4

The number of protons in an atom of an element A is 19 then, the number of electron in its ion A+ is:

Solution:

In the neutral atom of an element,

QUESTION: 5

Which one of the following metal reacts vigorously with oxygen and water?

Solution:

Sodium metal reacts vigorously with oxygen and water. Sodium in open reacts with oxygen in the air at room temperature, to form , sodium oxide. Therefore it catches fire and starts burning when kept open in air.

QUESTION: 6

Which metal is present in Calcium Hydroxide?

Solution:

Calcium hydroxide Ca ( OH) 2 ,  has calcium  ( Ca) which is a metal.

QUESTION: 7

The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called-

Solution:

Malleability: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is known as malleability.
For example, silver metal is beaten to make silver foil used for decorating sweets.

QUESTION: 8

Which of the following metals is extracted only by electrolysis?

Solution:

The method used to extract metals from the ore in which they are found depends on their reactivity.
For example, reactive metals such as aluminium are extracted by electrolysis, while a less-reactive metal such as iron may be extracted by reduction with carbon or carbon monoxide.

QUESTION: 9

Which of the following metals does not displace H2 gas from dilute HCl or dilute H2SO4?

Solution:

Copper doesn't react with dilute sulphuric acid, Liberating hydrogen because copper is lower in the electromotive series than hydrogen. A more reactive element can displace a less reactive element from its salt solution.

QUESTION: 10

The property of metal by which it can be drawn into wires is called

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following metals will not react with oxygen,even when heated very strongly in air?

Solution:

Silver  do not react with oxygen even at high temperatures as they are less reactive and are placed below the reactivity series. Hence they are called noble metals. But silver fades after some months or years due to its tendency to react with sulphur in air forming their sulphides

QUESTION: 12

What is not true about calcinations?

Solution:

Calcination is a process of heating ore in the absence of air to a high temperature but insufficient to melt the ore. Generally, carbonated and hydrated ores are calcined.

QUESTION: 13

Metal A when dipped in solution of salt of metal B, then metal B is displaced this shows that

Solution:

When metal A is dipped in a solution of salt of metal V, then metal B is displaced, this shows that metal A is more reactive than B. Only then it can displace B from its salt solution. 

QUESTION: 14

An iron nail is dipped in copper sulphate solution. It is observed that

Solution:

When an iron nail immersed in the solution of copper sulphate than iron displaces copper from the solution of copper sulphate because iron is more reactive than copper. Therefore, copper sulphate solution colour changes from blue to light green .

QUESTION: 15

SO2

Solution:

Sulfur dioxide gas turns moist litmus paper from blue to red and moist universal indicator paper to red - it is acidic.

QUESTION: 16

A non-metallic oxide which is neutral in nature is

Solution:

Non - metals generally form acidic oxides but oxides of carbon and nitrogen are neutral in nature like CO and NO.

QUESTION: 17

The non-metal which is a liquid at room temperature–

Solution:
QUESTION: 18

Non-metal generally form –

Solution:

A is the correct option.Metals lose electrons in bonding whilst non-metals gain electrons during ionic bonding hence metals form cations and non-metals form anions.

QUESTION: 19

Which is the least conductor of heat –

Solution:

Lead being metal is a bad conductor of electricity and heat. Compared to other metals, lead is a poor conductor of heat while gold, silver, platinum are good conductors of heat.

QUESTION: 20

Which of the following metal can we cut with the knife –

Solution:

There is lot of empty space on the unit cell, hence metallic bond is weaker. Thus sodium and potassium appear soft and can with knife. 

QUESTION: 21

Which of the following metals is less reactive than hydrogen–

Solution:

Metals that are less reactive than H are:- * Copper (Cu) * Mercury (Hg) * Silver (Ag) * Platinum(Pt) * Gold (Au)

QUESTION: 22

Which of the following metal react vigorously with oxygen–

Solution:
QUESTION: 23

Which metal is used for making foils used in packing of food materials –

Solution:
QUESTION: 24

The most abundant metal in the earth crust is –

Solution:

The most abundant Element on the earth's crust is oxygen followed by silicon.. But both of them are Non-metals. But, silicon is followed by Aluminium which is a METAL (about 8.23%) further followed by iron. So the most abundant metal found on the Earth is Aluminium.

QUESTION: 25

The second most abundant metal present in the crust of the earth is–

Solution:

Iron is the second most abundant Metal in the earth's crust. It is found in the molten form inside the crust of the earth. In the presence of air and moisture, it forms it's oxide but the alloy of steel is widely used as pipes, it is unreactive in nature.