Test: Our Environment - 3


25 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Our Environment - 3


Description
This mock test of Test: Our Environment - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Our Environment - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Our Environment - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Our Environment - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Our Environment - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Components of environment are :

Solution:

Environment refers to those surroundings that surrounds living beings from all sides and affect their lives in toto. It consists of atmosphere, hydrosphere, lithosphere and biosphere. It's chief components are soil, water, air, organisms and solar energy.

QUESTION: 2

Which one is nearly absent in ozonosphere ?

Solution:

The ozone layer contains high concentration of ozone (O3) in relation to other parts of the atmosphere, although still small in relation to other gases in the stratosphere.

QUESTION: 3

How many ozone molecules can be destroyed by one chlorine fragment before other chemical processes remove the chlorine from the atmosphere :-

Solution:

This chain reaction can cause the removal of 100000 molecules of ozone per Cl atom, and coupled with the emission to the atmosphere of one million tons of CFCs per year, produces ozone depletion on a significant global scale.

QUESTION: 4

Ozone of ozonosphere is formed from :-

Solution:

Ozone is a molecule made up of three oxygen atoms, often referenced as O3

QUESTION: 5

Pedology is a study of :-

Solution:

Pedology is the study of soils in their natural environment. It is one of two main branches of soil science, the other being edaphology.

QUESTION: 6

Ecology (= ecology) was coined by :-

Solution:

The term ecology was coined in 1866 by the German biologist, Ernst Haeckel. 

QUESTION: 7

Ecology is study of relationships between :-

Solution:

The study of the interrelationships between living organisms and the living and non-living components and processes in an environment

QUESTION: 8

Ecosystem may be defined as :-

Solution:

An ecosystem includes all of the living things (plants, animals, and organisms) in a given area that interact with each other, as well as the non-living environments (weather, earth, sun, soil, climate, atmosphere) that surround the living things.

QUESTION: 9

A food chain is :-

Solution:

Food chain, in ecology, the sequence of transfers of matter and energy in the form of food from organism to organism. 

It is Series of palnts/animals which are interelated in the form of organism being eaten as food by the other.

QUESTION: 10

Lion is :-

Solution:

An organism found at the top of the PYRAMID OF NUMBERS that preys on other organisms but which is not itself preyed on.

Lion is a Top Carnivore. 

QUESTION: 11

A food chain always starts with :-

Solution:

All food chains start with energy from the sun. This energy is captured by plants. Thus the living part of a food chain always starts with plant life and ends with an animal. Plants are called producers because they are able to use light energy from the sun to produce food (sugar) from carbon dioxide and water. 

QUESTION: 12

The total energy fixed by a gram plant (Cicer arietinum) in an ecosystem on the whole is called

Solution:
QUESTION: 13

Producers in any grazing food chain :-

Solution:

The first trophic level in any food chain is of producers which are green plants. They capture sunlight and convert solar energy into chemical energy.

QUESTION: 14

Ultimate source of energy for living beings is :-

Solution:

The Sun is the major source of energy for organisms and the ecosystems of which they are a part. Producers, such as plants and algae, use energy from sunlight to make food energy by combining carbon dioxide and water to form organic matter.

QUESTION: 15

Food web is constituted by :-

Solution:

food web (or food cycle) is the natural interconnection of food chains and a graphical representation (usually an image) of what-eats-what in an ecological community. Another name for food web is consumer-resource system.

QUESTION: 16

In pyramid of food, the producers occupy :-

Solution:

The producers occupy the basic trophic level in the food chain.

QUESTION: 17

Energy flow in an ecosystem is :-

Solution:

The flow of energy in the ecosystem is said to be unidirectional because the energy lost as heat from the living organisms of a food chain cannot be reused by plants in photosynthesis. During the transfer of energy through successive trophic levels in an ecosystem, there is a loss of energy all along the path.

QUESTION: 18

Which forests have maximum diversity ?

Solution:

The Tropical forests have the greatest biodiversity on the planet, and, within the tropics, the areas richest in species are the rainforest

QUESTION: 19

Which is correct food chain ?

Solution:

The correct food chain is:

Phytoplankton → Zooplankton → Fish

i.e. Producers → Primary consumer → Secondary consumer

QUESTION: 20

Who proposed the term ecosystem ?

Solution:

The term ecosystem was first used in 1935 in a publication by British ecologist Arthur Tansley.

QUESTION: 21

Which one is the correct food chain ?

Solution:

Food chain is the flow of energy in a sequential process of one organism eating the other and itself being eaten by another in turn. Thus, it is a series of organisms taking part at various biotic levels from the producer and ends in consumer.
Example- Producer → Primary Consumer → Secondary Consumer → Tertiary Consumer
Examples of food chains:
(i) Food chain in forest or grassland ecosystems:- 
Grass → Grasshopper → Frog  → Snake →  Eagle
(Producer) → (Herbivore)  →  (Carnivore) → (Carnivore) → (Top Carnivore) 

QUESTION: 22

Pick up the correct food chain :-

Solution:

Phytoplankton form the basis of life in the ocean. Some of this food passes directly along the food chain when zooplankton eat the phytoplankton and in turn are consumed by larger animals such as fish, whales, squid, shellfish and birds.

QUESTION: 23

Path of energy flow in an ecosystem is :-

Solution:
QUESTION: 24

Energy enters a food chain through :-

Solution:

Energy enters a food chain through Producers.

QUESTION: 25

The most stable ecosystem is :-

Solution: They are stable because of their chemical composition. they are saline. other features like temperature, light, dissolved oxygen etc also make it a stable ecosystem.

Similar Content

Related tests