Test: Reproduction And Its Kinds


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Reproduction And Its Kinds


Description
This mock test of Test: Reproduction And Its Kinds for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Reproduction And Its Kinds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction And Its Kinds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Reproduction And Its Kinds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction And Its Kinds extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Asexual reproduction is good because it:

Solution:

Asexual reproduction occurs when an organism makes more of itself without exchanging genetic information with another organism through sex.In sexually reproducing organisms, the genomes of two parents are combined to create offspring with unique genetic profiles. This is beneficial to the population because genetically diverse populations have a higher chance of withstanding survival challenges such as disease and environmental changes. 
Asexually reproducing organisms can suffer a dangerous lack of diversity – but they can also reproduce faster than sexually reproducing organisms, and a single individual can found a new population without the need for a mate.

QUESTION: 2

Human beings are more genetically advanced than monkey because of:

Solution:

Human variability refers to the fact that there is a range of possible values for each of the numerous physical and mental characteristics of human beings. Fundamental Characteristic. Variation is, in fact, inherent in every living species.

QUESTION: 3

Development of offsprings identical to their parents is the result of:

Solution:

Asexual reproduction involves a single parent. It results in offspring that are genetically identical to each other and to the parent. All prokaryotes and some eukaryotes reproduce this way.  Binary fission occurs when a parent cell splits into two identical daughter cells of the same size.

QUESTION: 4

Variations in offspring are mainly introduced as a result of:

Solution:
QUESTION: 5

Evolutionary change is not possible in:

Solution:

The correct option is C.
In asexual reproduction an exact genetic copy of the parent organism is produced (a clone ). Unlike sexual reproduction, asexual reproduction only introduces genetic variation into the population if a random mutation in the organism's DNA is passed on to the offspring.

QUESTION: 6

Organism produced from two parents is an example of:

Solution:
QUESTION: 7

Most of the flowering plants can reproduce by:

Solution:

Often their most distinguishing feature is their reproductive organs, commonly called flowers. Sexual reproduction in flowering plants involves the production of male and female gametes, the transfer of the male gametes to the female ovules in a process called pollination.

QUESTION: 8

Reproduction is important as it allows:

Solution:

The main significance of reproduction is to maintain continuity of species. It also helps in studying evolution as sexual reproduction results in variation among the species.

QUESTION: 9

Organism look similar because of similar:

Solution:

Organisms look similar because their body designs are similar. If body designs are to be similar , the blueprints for these designs should be similar.

QUESTION: 10

Variation in organisms is due to:

Solution:

When gametes of two parents fuse together it results in variations. Variation is due to change in the structure of DNA.

Similar Content

Related tests