Test: Reproduction In Animals - 3


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Reproduction In Animals - 3


Description
This mock test of Test: Reproduction In Animals - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Reproduction In Animals - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction In Animals - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Reproduction In Animals - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction In Animals - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements is true about asexual reproduction?

Solution:

Reproduction without the fusion of gametes is known as asexual reproduction. The offspring are genetically identical.

QUESTION: 2

Which of the following is NOT a characteristic feature of sexual reproduction?

Solution:

In sexual reproduction, the offspring receives characteristics from both the parents..

QUESTION: 3

B Which of the following is NOT an example of asexual reproduction?

Solution:

Butterfly undergoes sexual reproduction.

QUESTION: 4

Which of the following is/are paired structure in human reproductive system?

Solution:

Ovaries testes and fallopian tubes are the paired structures in human reproductive system.

QUESTION: 5

Which of the following statements about the human female egg cell is incorrect?

Solution:

An egg cell can live in the body for only one day.

QUESTION: 6

Identify W, X, Y and Z in the given figure.

Solution:

W is placenta, X is foetal, Y is amniotic fluid and Z is foetal membrane.

QUESTION: 7

Which part within the uterus prevents the mixing of the blood of the foetus with that of the mother?

Solution:

Placenta prevents the mixing of the blood of the foetus with that of the mother.

QUESTION: 8

Which of the following sequences is in the correct order?

Solution:

The correct sequence in the formation of a baby is as follows. Zygote →  Embryo → Foetus → Baby

QUESTION: 9

Which of the following is NOT true of the process of reproduction?

Solution:

All living organisms reproduce.

QUESTION: 10

Which of these organisms reproduce in the same way as yeast?

Solution:

Hydra reproduces by budding.

QUESTION: 11

Which of the following is/are types of asexual reproduction?

Solution:

Budding, binary fission, spore formation are types of asexual reproduction.

QUESTION: 12

Which of the following comparisons are true of sexual and asexual reproduction?

 

Solution:

Options I and III are true of comparison of sexual and asexual reproduction.

QUESTION: 13

How are Paramecium and Amoeba are similar?

Solution:

Unicellular organisms like amoeba and paramoecium undergoes binary fission.

QUESTION: 14

In which of the following parts of the female reproductive system does fertilization occur?

Solution:

Fertilization takes place in the fallopian tube.

QUESTION: 15

Identify R, S and T in the given figure.

Solution:
QUESTION: 16

Read the given information and identify P, Q and R.

Solution:

P is ovulation, Q is implantation and R is fertilization.

QUESTION: 17

What is the function of the amniotic fluid?

Solution:

The fluid protects the foetus from shock.

QUESTION: 18

The substances that are transported through umbilical cord

Solution:

Umbilical cord transports urea, antibodies and carbon dioxide.

QUESTION: 19

Which of the following labelled stages grow within a case during development? 

Solution:

R represents pupa.

QUESTION: 20

In which of the following animals fertilization is external?

Solution:

Fertilization is external in fish and amphibians.

Similar Content

Related tests