Test: Science & Technology- 1


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Science & Technology- 1


Description
This mock test of Test: Science & Technology- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Science & Technology- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science & Technology- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Science & Technology- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science & Technology- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below:

Solution:

Indian Space Research Organisation (ISRO) is headquartered in Bengaluru. The Inter–University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) is located in Pune, India. Inter–University Accelarator Centre (IUAC) is an autonomous research facility of University Grants Commission which is based in New Delhi. Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is a major space research centre of the Indian Space Research Organisation, focusing on rocket and space vehicles, is located in Thiruvananthapuram, Kerala.

QUESTION: 2

Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Arihant is a class of nuclear–powered ballistic missile submarine. AWACS, abbreviation of Airborne Warning and Control System, is a mobile, long–range surveillance and control centre for air defence, developed by the U.S. Air Force, is mounted on Boeing 707 aircraft. Atlas – Centaur is an American expendable launch system. It is the first production rocket stage to use cryogenic propellent. Nag is a third generation fire–and–forget" anti-tank missile of India.

QUESTION: 3

Consider the following statements:
Assertion (A): Space Based Solar Power (SBSP) is considered to be made a national goal.
Reason (R): Supply of SBSP is 99% uninterrupted throughout the year, besides the enormity of energy availability.

Q. Select the correct answers from the codes given below:

Solution:

Space based solar power (SBSP) is considered to be made a national goal, because its supply is 99% uninterrupted throughout the year, besides the enormity of energy availability.

QUESTION: 4

Scientists of Britain have built a “Gravity Tractor”. Identify the same from the following:

Solution:

A 'Gravity tractor' (GT) is a spacecraft with a mechanism that can deflect another object in space without physically contacting it. It will use only its gravitational field to transmit the required impulse. It can effect a potentially hazardous asteroid that might hit earth.

QUESTION: 5

Consider the following as objectives of the New Science and Technology Policy, and state which is/are correctly stated, with the help of codes given below:
1. Optimal utilisation of existing physical and knowledge resources.
2. Development of innovative technologies.
3. Development of systems and technologies for mitigation and management of natural hazards.
4. Management of intellectual property

Solution:

The main objectives of the New Science and Technology Policy are optimal utilisation of existing physical and knowledge resources, development of innovative technologies and management of intellectual property.

QUESTION: 6

The earth’s satellite is kept moving in its orbit. It is due to the phenomenon of centripetal force provided by

Solution:

An orbiting satellite is a projectile, that the only force acting upon an orbiting satellite is the force of gravity. The force of gravity also accelerates it towards the earth. But the earth's round shape prevents it from falling on ground and if the satellite is at more than 8000 m/s speed it also contributes to the maintenance of motion in a particular orbit or elliptical path.

QUESTION: 7

Multiple Independent Re-entry Vehicles (MIRVs) are used in Agni-V missile made by DRDO, consider the following statements in regard to MIRVs.
1. Under it, each missile will be capable of carrying 2-10 separate nuclear warheads.
2. Under it, each warhead can be assigned to a different target.
3. Under it, two or more warheads can be assigned to the same target.

Q. Which of the following statements is/are correct?

Solution:

Multiple Independent Re–entry Vehicle (MIRV) is a ballistic missile payload or "bus" of a ballistic missile. It is capable of being aimed to hit one of a group of targets. A unitary warhead is a single warhead on a single missile Multiple re-entry vehicle (MRV) is an intermediate case in which the MRV missile carries several reentry vehicles, which can be dispersed but not individually aimed.

QUESTION: 8

Consider the following statements with respect to Intelligent Flight Control System (IFCS):
1. It is developed by NASA
2. It is used in NF-15B aircraft
3. The IFCS Generation-I flight was first tested in 2003.
4. An artificial neural network is used in this control system.

Q. Which of the following statement codes are correct?

Solution:

The Intelligent Flight Control System (IFCS) is a next–generation flight control system designed to provide increased safety for the crew and passengers. It was developed by NASA and IFCS tested it in NF–15B. Generation 1 IFCS flight tests conducted in 2003.

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding Indian polar research station:
1. India established a research station named “Bharti” at Ny-Alesund in Svalbard region of Norway.
2. India established a research station named “Himadri” in the Larsemann Hills region of East Antarctica.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Both the statements regarding Indian Polar Research stations are incorrect. India's first expedition to Antarctica was in 1981, it expanded by undertaking its first Arctic expedition in August 2007 by setting up 'Himadri' at Nye–Alesund in Norway in 2008 to mark the International Polar Year (IPY). The first Antarctic research station was Gangotri (1983) and second was Maitri (1989). 'Bharti' or 'Bharthi' is the third Antarctic station at Larsemann in East Antarctica.

QUESTION: 10

Indian Space Research Organisation (ISRO) and the United States Space Agency NASA, have agreed to form a working group for co-operation in which of the following endeavours?

Solution:

ISRO and NASA have agreed to form a working group for co-operation in Moon and Mars mission for future metrology and space exploration and also in Helio physics.

QUESTION: 11

Match List-I with List-II and select the correct answers using the codes given below the lists:


Solution:

'Curiosity' is a car–sized robotic rover, exploring Gale Crater on Mars as part of NASA's Mars Science Laboratory Mission (MSL) 'MESSENGER' is an acronym of Mercury Surface Environment, Geochemistry, and Ranging. It is a robotic NASA spacecraft orbiting the planet Mercury. Rustom is a medium Altitude Long Endur-ance unmanned combat air vehicle (UCAV) being developed by DRDO. Akash–2 is a computer Tablet developed by DATAWIND an Indian company.

QUESTION: 12

What is a keyboard used in a computer for?

Solution:

A computer keyboard, a typewriter–style device having a particular arrangement of buttons or keys, is a main input device. It inputs text, numbers and sends commands to the computer.

QUESTION: 13

Which one of the following is not correctly matched?

Solution:

Akash is a medium–range mobile surface–to– air missile. Nag is an antitank missile by DRDO. Pinaka is a multiple rocket launcher produced for Indian Army by DRDO while Trishul is a missile system of a short range surface to–air missile as a part of the Integrated Guided Missile Development Program.

QUESTION: 14

Radar is used for

Solution:

Radar is a system that uses radio waves for object deflection. It determines the range, altitude, direction, or speed of objects.

QUESTION: 15

 Consider the following statements regarding ‘INS Tarkash’
1. It is built indigenously by DRDO.
2. It is a multi-role stealth frigate.

Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

INS Tarkash is a Talwar–class multirole stealth frigate constructed by Indian Navy.

QUESTION: 16

Consider the following statements with respect to the new Remote Sensing Data Policy:
1. Agencies other than ISRO can also be nodal agencies for remote sensing.
2. All remote sensing imagery and data up to one meter resolution will be made freely available.
3. The old 2001 policy mandated that ISRO could release only data up to 6.8 resolutions.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

The old 2001 policy mandated that ISRO could release only data upto 5.8 meter resolution.

QUESTION: 17

The new version of advanced television, beyond the high definition television is 4 K television. Consider the following statements in this regard?
1. The basic principle of 4K TV is Near Field Communication (NFC).
2. The term 4K refers to the horizontal resolution of the images, which are all on the order of 4,000 pixels. 3. If the screen is too big then the HD gives the blurred images because the resolution of the images and pixels are limited.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

4K TV is an Ultra high definition television. UHDTV, has horizontal resolution on the order of 4,000 pixels. Since its screen is too big the HD gives blurred images.

QUESTION: 18

What is the difference between present Wi – Fi technology and super Wi – Fi?
1. Present Wi – Fi technology supports 802.11 b/g/n standard while new super Wi – Fi will support 802.11 ad standard.
2. Super Wi – Fi can send data upto the length of 1 – 2 GB and eventually there would be no log in the speed.
3. The new super Wi – Fi would function at the speed of 7 gigabytes per second, much more than the speed of ordinary Wi – Fi.

Q. Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

New Super Wi-Fi will support 802.11 ad standard, it can send data upto the length of 1-2 GB and would function at the speed of 7 gigabits per second

QUESTION: 19

A team of scientists at NASA with the European Space Agency are working to probe dark energy or the existence of dark matter. Consider the following statements in this regard.
1. Dark matter is called so because it does not interact with light.
2. Dark matter interacts with ordinary matter through gravity and binds galaxies together like an invisible glue.
3. While dark matter pulls matter together, dark energy pushes the universe apart at ever increasing speed.
4. Dark matters are potentially effective in many diagnostic devices such as PET scanners.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

Dark matter is a type of matter hypothesized in astronomy and cosmology to account for a large part of the mass that appears missing from the universe, it does not interact with light. It is also hypothesized that it interacts with ordinary matter through gravity and binds galaxies, and it pushes the universe apart.

QUESTION: 20

Consider the following statements about a computer named “ Greenware” .
1. ‘Greenware’ is completely free of both hazardous PVC (Polyvinyl chloride) and BFR (brominated flame-retardants).
2. Manufacturing of ‘Greenware’ can be a special action like replacing all standard light bulbs with CFLs or a more general application to live more ecologically.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

‘Greenware’ is completely free of both hazardous PVC and BFR and its manufacturing can be a special action like replacing all standard light bulbs with CFLs or a more general application to live more ecologically.

Related tests