Test: Science & Technology- 2


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Science & Technology- 2


Description
This mock test of Test: Science & Technology- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Science & Technology- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science & Technology- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Science & Technology- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science & Technology- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements regarding the High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP):
1. It is an ionospheric research Program.
2. The purpose of HAARP is to investigate the potential for developing ionospheric enhancement technology for radio communications and surveillance.
3. The most prominent instrument at the HAARP station is the Ionospheric Research Instrument (IRI) a high-power radio frequency transmitter facility operating in the High Frequency (HF) band.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP) is an ionspheric research programme and the main purpose is to investigate the potential for developing ionaspheric enhancement technology for radio communications and surveillance.

QUESTION: 2

Orbital decay, a process of prolonged reduction in the attitude of a Satellite’s Orbit is caused by which of the following reasons?
1. Atmospheric drag
2. Tides
3. Gravitational pull Correct 

Solution:

Orbital decay, a process of prolonged reduction in the altitude of a satellite’s orbit is caused due to atmospheric drag, tides and gravitational pull.

QUESTION: 3

How do you distinguish between Passive Optical Network (PON) and Gigabit Passive Optical Network (GPON)?
1. PON is a network architecture that brings fiber cabling and signals to the home using a point-to-multipoint scheme that enables a single optical fibre to serve multiple premises.
2. PON standard differs from non-PON standards in that it achieves higher bandwidth and higher efficiency using larger, variablelength packets.
3. GPON offers efficient packaging of user traffic, with frame segmentation allowing higher Quality Of Service (QOS) for delaysensitive voice and video communications traffic.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

GPON standard differs from other passive optical network standards in that it achieves higher bandwidth and higher efficiency using larger variable length packets. GPON offers efficient packaging of user traffic with frame segmentation allowing higher quality of service for delaysensitive voice and video communications traffic. On the other hand, PON is a network architecutre that brings fibre cabling and signals to the home using a point-to-multipoint scheme that enables a single optical fibre to serve multiple premises.

QUESTION: 4

Recently, scientists have developed a device to near completion like an ipad that could be folded or rolled up repeatedly. What has been used in its development?

Solution:

The device has been developed to near completion using a bistable 'electrofluidic imaging film' for e–paper. The screen of proposed flexible devices would need to be able to display text and images, yet be flexible and tough enough.

QUESTION: 5

Which of the following statements is correct regarding the SKA telescope?
1. At present, it has 36 antennas with diameter of 12 meters each and it is placed at the remote Murchison Radio Astronomy Observatory
2. The radio waves generated from this telescope can provide details of the cosmos far away and the gases that resulted in the formation of any particular star.

Q.  Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

The Square Kilometre Array (SKA) is a radio telescope developed in Australia and South Africa which will have a total collecting area of one square kilometre. Atleast 13 countries and close to 100 organisations are involved radio telescopes collect radio wave from objects million or billions light years away from earth.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
1. Megha–Tropiques is an advanced weather and climate research satellite.
2. Megha–Tropiques is a joint atmospheric satellite mission of India (ISRO) and Russia (Roscosmos).
3. Megha–Tropiques has been launched by ISRO from Sriharikota.

Q. Which of the statements given above is/are not true?

Solution:

Megha-Tropiques is an Indo-French Joint satellite mission for studying the water cycle and energy exchanges in the tropics. It was launched on 12 October 2011 from the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota.

QUESTION: 7

Consider the following statements:
1. Nirbhaya is a subsonic cruise missile being developed by DRDO.
2. The air version of Brahmos has been successfully test-fired recently.
3. Brahmos-II will be hypersonic cruise missile with target range of more than 300 km.

Q. Which of the above statements is/are not true?

Solution:

On 22 November 2017, the missile was successfully test fired for the first time from a Sukhoi-30MKI against a sea-based target in the Bay of Bengal. This made Indian Air Force the first in the world to have successfully tested such a type of air launched trisonic-class missile on a sea-based target.
BrahMos-II is a hypersonic cruise missile currently under development and is estimated to have a range of 290 km.

QUESTION: 8

RAM (Random Access Memory) is the primary memory used in a computer. RAMs are divided into two categories as static RAM (SRAM) and Dynamic RAM (DRAM). What is the difference between static and Dynamic RAM?
1. DRAMs are less expensive and slower than SRAMs.
2. DRAM requires to be refreshed periodically as opposed to the SRAM.
3. DRAM has higher bit density and lower power consumption.

Q. Which of the above statements are correct?

Solution:

DRAMs are less expensive and slower than SRAMs. DRAM requires to be refreshed periodically as opposed to the SRAM. DRAM has higher bit density and lower power consumption.

QUESTION: 9

Indian Space Research Organisation (ISRO) is creating a GEO Imaging Satellite (GISAT) which it plans to launch. Consider the following statements about it:
1. The satellite will carry a GEO Imager with multi-spectral, multi-resolution imaging instruments.
2. Gisat will provide near real time pictures of large areas of the country, under cloud free conditions, at frequent intervals.  

Solution:

The ISRO is designing a Geo imaging satellite (Gisat) which is planned to be launched during 2016–17. It will carry a GEO imager with multi–spectral (Visible, near–infra–red and thermal) and multiresolution (50m to 1.5 km) imaging instruments. It will acquire images of a geographical strip and also provide near real time images of large areas of the country.

QUESTION: 10

Consider the following statements about Dhanush missile and select the correct answer:
1. Dhanush missile is an indigenously developed naval version of the Prithvi short range ballistic missile.
 2. It is a single stage missile and was developed by the DRDO and it uses liquid propellant.
3. It has a strike range of up to 350 km and can carry 500 kg of conventional warheads only. ​ 

Solution:

Dhanush missile is an indigenously developed naval version of the Prithvi short range ballistic missile. It is a single stage missile and was developed by the DRDO and it uses liquid propellant. It was successfully test-fired on 13 November, 2013.

QUESTION: 11

Consider the following statements about Dornier 228, which India has recently handed over to Seychelles and select the correct answers:
1. The Dornier 228 is manufactured by the DRDO.
2. It is a highly reliable, multi-purpose, fuel efficient rugged, lightweight twin turbo prop aircraft with a retractable tricycle landing gear.
3. It is a frontline surveillance platform for applications like maritime reconnaissance, intelligence, warfare, search and rescue, pollution control and transport.  

Solution:

It is a highly reliable, multi-purpose, fuel efficient rugged, lightweight twin turbo prop aircraft with a retractable tricycle landing gear.

QUESTION: 12

A computer cookie is a small text file placed on computers by a website. Which among the following can be the use of cookie?
1. Cookies can carry viruses.
2. Cookies can be used to maintain data.
3. Cookies can be used to track internet user’s web browsing.
4. Cookies can install malware on the host computer. ​

Solution:

Cookies can be used to maintain data. They can be used to track internet user’s web browing as well.

QUESTION: 13

Consider the following statements about Ethernet and select the correct answers:
1. Ethernet is a family of computer networking technologies for wide area networks (WANs)
2. Data rates over Ethernet can be upto 100 gigabits per second.
3. Ethernet has a good degree of compatibility. 

Solution:

Data rates over Ethernet can be upto 100 gigabits per second. Ethernet has a good degree of compatability.

QUESTION: 14

ISRO space vision 2025 includes:
1. Satellite based communication and navigation systems mainly for rural connectivity.
2. Space science mission for better understanding of solar system and universe.
3. Reusable Launch Vehicles Technology demonstrator mission leading to Two-stageTo-orbit-(TSTO).
4. Planetary explorations to Mars and Venus. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

ISRO space vision 2025 includes satellite based communication and navigation systems mainly for rural connectivity.

QUESTION: 15

Consider the following statements:
1. A Ramjet is a form of an air-breathing using the engine’s forward motion to compress incoming air, without a rotary compressor.
2. Ramjets cannot move an aircraft from standstill.
3. A subsonic combustion Ramjet or Scramjet is a variant of a Ramjet air-breathing.

Solution:

A ‘Ramjet’ is also referred to as a flying ‘stovepipe’ or an athodyd. Ramjets are frequently confused with pulsejets, which use an intermittent combustion but Ramjets employ a continuous combustion process. They can not produce thrust at zero airspeed. They are also confused with ‘Scramjets’, which are a similar system designed for higher speeds, using supersonic flow.

QUESTION: 16

Consider the following statements:
1. European Space Agency (ESA) has joined the NASA’s Euclid Mission to be launched in 2020.
2. Euclid Mission is a space telescope designed to investigate the cosmological mysteries of dark matter and dark energy.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

NASA has joined the European space Agency’s (ESA’) Euclid mission, a telescope designed to investigate the cosmological mysteries of dark matter and dark energy. Euclid is a medium –class (“M–class”) mission and is part of ESA’s “Cosmic Vision”, 2015–2025 scientific program.

QUESTION: 17

Recently, India successfully test-fired ‘Nirbhay’. Consider the following statements in the above context:
1. Nirbhay is the country’s second supersonic cruise missile, the first being Brahmos.
2. It is a 3-stage surface-to-air missile and is inspired by the technology of ‘Lakshyaaircraft’.
3. It is also called ‘treetop missile’ as its shape is similar to the stem of a tree.
4. The missile has a good loitering capability.
5. The missile is designed by the Aeronautical Development Establishment (ADE) of DRDO.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Nirbhay is a long range, subsonic cruise missile being developed in India by Defence Research and Development Organisation. The missile has a good loitering capability i.e., it can go round a target and perform several manoeuvres and then re-engage it. Its first trial on 12 March 2013 from Chandipur, Odisha was failed. Brahmos is a supersonic cruise missile, while ‘Lakshya’ is an Indian pilot-less target drone system. Nirbhy’s technology is not inspired by it. It is a “tree–top” missile because it can flyover or around hills, can fly at a very low altitude and avoid detection.

QUESTION: 18

Which of the following is/ are correct about the dwarf planets?
1. A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a satellite.
2. A dwarf planet is a celestial body in direct orbit of the Sun that is massive enough for its shape to be controlled by gravitation, but that unlike a planet has not cleared its orbital region of other objects.
3. Dwarf planets are any astronomical objects orbiting the Sun that did not show the disk of a planet and were not observed to have the characteristics of an active comet.
4. Dwarf planets are formed out of cosmic dust grains that collide and stick to form larger and larger bodies.

Solution:

A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a satellite. More explicitly, the International Astronomical Union (IAU) defines a dwarf planet as a celestial body in direct orbit of the Sun that is massive enough for its shape to be controlled by gravitation, but that unlike a planet has not cleared its orbital region of other objects.The point 3 refers to asteroids.

QUESTION: 19

Which of the following is equal to 1 Mars year?
1. 23 Earth months
2. 686.65 days
3. 1.88 Earth years

Solution:

1 Mars year = 23 Earth months = 686.65 days = 1.88 Earth years 1 Day on Mars = 24 hours 39 minutes 35 seconds Mars has all four seasons that the Earth does, but, since the year is longer on the planet, the axial tilt is different, and Mars has a more eccentric orbit than Earth, the seasons are not the same length as each other nor are they the same in each hemisphere. In the northern hemisphere spring is the longest season. In the northern hemisphere of Mars the seasons break down like this: Spring – 7 months, Summer – 6 months, Fall – 5.3 months, and Winter – just over 4 months. In the south seasons not exactly the same length as in the north, but they are similar; however, the temperatures can be as much as 30 C warmer.

QUESTION: 20

An Anglo-German team of astronomers has discovered a new planet orbiting a nearby Sun at just the right distance for an Earth-like climate that could support life. The name of new planet is

Solution:

HD40307g is an exoplanet orbiting in the habitable zone of HD40307. It is located 42 light-years away in the direction of the southern constellation Pictor. The planet was discovered using the European Southern Observatory’s HARPS apparatus by a team of astronomers of University of Hertfordshire and Guillem Anglada-Escude of the University of Goettingen, Germany.

Related tests