Test: Science & Technology- 3


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Science & Technology- 3


Description
This mock test of Test: Science & Technology- 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Science & Technology- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science & Technology- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Science & Technology- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science & Technology- 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements
1. Mars-500 is a psychosocial experiment conducted by USA, Europe and India.
2. The idea is to exactly mimic the time scale of a Mars mission.

Q. Which of the above statements is/are true?

Solution:

The Mars-500 mission was a psychosocial isolation experiment conducted between 2007 and 2011 by Russia, the European Space Agency and China, in preparation for an unspecified future manned space flight to the planet Mars. The experiment’s idea was to mimic the time scale of a MARS mission.

QUESTION: 2

Consider the following statements
1. Hayabusa an unmanned spacecraft developed by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).
2. It landed on the Itokawa asteroid and collected samples in the form of tiny grains of asteroidal material.

Q. Which of the above statements is/are true?

Solution:

Hayabusa was an unmanned spacecraft developed by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Its goal was to return a sample of material from a small near-Earth asteroid named 25143 Itokawa to Earth for further analysis.

QUESTION: 3

Consider the following about Brown Dwarf
1. It is a small star that is somewhat cooler than a Red Dwarf.
2. It is a very large planet.

Q. Which of the above statements is/are true?

Solution:

Brown dwarfs are substellar objects too low in mass to sustain hydrogen-1fusion reactions in their cores. Red Dwarfs are cool but Brown Dwarfs are cooler than them and it is very large planet.

QUESTION: 4

Where do most of the known asteroids orbit the Sun?

Solution:

The asteroid belt is a doughnut-shaped concentration of many different sized asteroids between the orbits of Mars and Jupiter, closer to the orbit of Mars. The asteroids orbit the Sun. The asteroid belt is not smooth but there are concentric gaps in it known as Kirkwood gaps.

QUESTION: 5

What are the rings of Saturn made from?

Solution:

The rings of Saturn is made up of many uneven particles. The ring particles are made almost entirely of water ice, with a trace component of rocky material. There is still no consensus as to their mechanism of formation.

QUESTION: 6

NASA’s Swift satellite discovered one of the youngest known supernova remnants which is believed to be less than 2500 years old, in our Milky Way Galaxy has been designated as

Solution:

NASA’s Swift satellite had uncovered in 2013, the previously unknown remains of a shattered star designated G306.3–0.9. The new object ranks among the youngest-known supernova remnants in our Milky Way Galaxy.

QUESTION: 7

Astronomers at the National Radio Astronomy observatory discovered cluster of hydrogen clouds between which of the nearby Galaxies?

Solution:

In a dark, starless patch of intergalactic space, astronomers have discovered a never-before-seen cluster of hydrogen clouds strewn between two nearby galaxies, Andromeda (M31) and Triangulum (M33).

QUESTION: 8

The name of the new sexually transmitted sexsuperbug, which can be much more deadly than AIDS virus is _____

Solution:

One causal virus of gonorrhea has been detected which is more aggressive than HIV in spreading AIDS and is resistance to any antibiotic. Although no infected persons are yet detected with this virus.

QUESTION: 9

Researchers discovered a new species of dragonfly from which of the wildlife sanctuaries in India?

Solution:

A new species had been discovered in 2013 in Bhagvan Mahaveer Wildlife Sanctuary, Goa. Its name is Idionyx gomantakensis.

QUESTION: 10

The space plane constructed by Richard Branson’s Spaceflight Company called Virgin Galatic successfully completed the flight test which would be able to carry the people to space. The name of this space craft is

Solution:

The space plane constructed by Richard Branson’s Spaceflight company, Virgin Galactic successfully completed to carry off people to space is called as Boeing X-37.

QUESTION: 11

Jiuquan Satellite Centre is situated in which country?

Solution:

Jiuquan Satellite Launch Center (JSLC) is a Chinese space vehicle launch facility spaceport located in the Gobi desert, about 1,600 km from Beijing.

QUESTION: 12

Enriched uranium is one in which?

Solution:

Natural uranium is 99.284% 238U isotope, with 235U only constituting about 0.711% of its weight. Enriched uranium is a type of uranium in which the percent composition of uranium-235 has been increased artificially through the process of isotope separation.

QUESTION: 13

Match the following:

Solution:

Holmium-166-chitosan complex for the treatment of knee and joint synovitis. The four naturally occurring isotopes of iron, iron-54, iron-56, iron-57, and iron-58 are used primarily as tracers in studies on blood. Arsenic -74 is used to detect the tumours in the human body. Phosphorus-32 is used in radiotherapy in cancer patients.

QUESTION: 14

Param Padma is

Solution:

Param Padma, a supercomputer was introduced in April 2003. It had a peak speed of 1024 GFLOPS (about 1 TFLOP) and a peak storage of 1 TB.

QUESTION: 15

Consider the following statements
1. The first programmable electronic computer was the Colossus.
2. The Colossus was designed by Tommy Flowers.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Colossus was the world’s first electronic digital computer that was at all programmable. The Colossus computers were developed for British code breakers during World War II to help in thecryptanalysis of the Lorenz Cipher. Colossus was designed by the engineer Tommy Flowers.

QUESTION: 16

Which one of the following robots usesfor the first time the Zero Moment Point (ZMP) algorithm to bring bipedal locomotion like human beings?

Solution:

Zero moment point is a concept related with dynamics and control of legged locomotion. ASIMO, Advanced Step in Innovative Mobility, is a humanoid robot designed and developed by Honda.

QUESTION: 17

Neutrinos are
1. tiny particles that carry no charge.
2. interact very strongly with electrons and protons.
3. high in energy.
4. may be produced by the giant black hole at the centre of the Milkyway.

Solution:

Neutrinos are tiny particles that carry no charge and interact very weakly with electrons and protons. NASA scientists have found that the giant black hole at the centre of the milkyway may be producing the mysterious high energy neutrinos.

QUESTION: 18

Agni-1, was test-fired for its 700 km strike range from the wheeler island off the Odisha coast on Sept. 11, 2014.
1. It is a surface to air missile.
2. It is nuclear weapons capable ballistic missile.
3. It carried 1100 kg payload and zeroed in on the target with a high degree of accuracy.

Q. Which of the above are correct.

Solution:

Agni-1 is a surface to surface, nuclear weapons capable ballistic missile.

QUESTION: 19

Which of the following statements about Mars Orbiter Mission is/are true?
1. India is the first nation to successfully put spacecraft in Mars orbit in second attempt.
2. India becomes the 4th nation in the world to have sent spacecraft to Mars.
3. The other three nations are – The USA, Russia and China

Solution:

India is the first nation to successfully put spacecraft in Mars orbit in maident attempt. India is the 4th nation in the world to have sent spacecraft to Mars. The other 3 nations are – The USA, Russia and European space agency.

QUESTION: 20

GSLV and PSLV are famous acronyms associated with ISRO. Consider following
1. GSLV is four staged vehicle
2. PSLV is three staged vehicle  

Q. Which of above is true

Solution:

GSLV is three staged vehicle equipped with solid propellant at first stage, liquid at second and cryogenic engine at third and PSLV is 4 marked by alternate solid and liquid busters.

Related tests