Test: Science & Technology- 4


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Science & Technology- 4


Description
This mock test of Test: Science & Technology- 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Science & Technology- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science & Technology- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Science & Technology- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science & Technology- 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

High Altitude Warfare School of the Indian Army is located at

Solution:

The High Altitude Warfare School (HAWS) is located at Gulmarg (Jammu and Kashmir). It was set up in 1948 by the Indian Army to train its personnel high altitude warfare, counter intelligence and survival.

QUESTION: 2

Which one of the following pairs is not correctly matched?

Solution:

Phalcon is radar system provided by Israel to India.

QUESTION: 3

 Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Kiran MK 11 : Aerobatic aircraft
2. MI 35 : Attack helicopter
3. Mirage 2000 : Military transport aircraft

Q. Select the correct answer using the code given below

Solution:

Kiran MK 11: Aerobatic aircraft MI 35 : Attack helicopter Mirage 2000 is a jet fightor aircraft.

QUESTION: 4

What is Kessler Syndrome ?

Solution:

The Kessler syndrome (also called the Kessler effect, proposed by the NASA scientist Donald J. Kessler in 1978, is a scenario in which the density of objects in low Earth orbit (LEO) is high enough that collisions between objects could cause a cascade—each collision generating space debris which increases the likelihood of further collisions. One implication is that the distribution of debris in orbit could render space exploration, and even the use of satellites, unfeasible for many generations.

QUESTION: 5

Consider the following statements about GSLV Mk3
1. It can carry up to 4500 to 5000 kg satellites.
2. It is a 4 stage vehicle.
3. It will use cryogenic engine and not solid and liquid propellants.

Q. Which of the above statements are correct?

Solution:

GSLV Mk-3 is the latest version of GSLV. It can carry up to 4500 to 5000 kg satellites. Until now, India relied on EU’s Arianespace launch vehicle to send those INSAT-4 satellites. It will consist of 3 stages. 1st stage will have solid propellant, 2nd stage will have liquid propellant and 3rd stage will be cryogenic engine. GSLV MK-3 will make ISRO a competitive player in commercial launches of foreign satellites.

QUESTION: 6

What is the objective of SMAP Satellite launched by NASA?

Solution:

SMAP (Soil Moisture Active Passive) Satellite is a three-year mission which will measure the amount of moisture in soil. It will help to monitor drought, predict floods, assist crop productivity, weather forecasting and linking water, energy and carbon cycles.

QUESTION: 7

Which district has become the first one in India to have high speed Rural Broadband Network?

Solution:

Idukki district of Kerala has become first district in India to have high speed Rural Broadband Network i.e. National Optical Fibre Network (NOFN) Internet connectivity. NOFN is the largest rural connectivity project of its kind in the world.

QUESTION: 8

Which bank has launched India’s first contactless debit and credit cards?

Solution:

Contactless cards launched by ICICI Bank can be used to make electronic payments by waving the cards near the merchant terminal instead of dipping or swiping. These cards are based on Near Field Communication technology.

QUESTION: 9

The Defense Research Development Organisation (DRDO) has developed a drug named ‘Lukosin’. It will be used in the treatment of

Solution:

Lukosin is a herbal drug developed by Defense Research Development Organisation(DRDO) for treatment of Lucoderma( White patches on skin).

QUESTION: 10

Consider the following statements
1. Inbreeding helps in accumulation of superior genes
2. Continued inbreeding reduces productivity

Q. Which of the above statements are correct?

Solution:

Inbreeding helps in accumulation of superior genes and elimination of less desirable genes. Continued inbreeding usually reduces fertility and even productivity. This is called inbreeding depression.

QUESTION: 11

Which of the following national missions is entrusted with Ministry of Science & Technology?

Solution:

The Department of Science & Technology, Ministry of Science & Technology has been entrusted with the responsibility of coordinating two out of eight national missions launched under the National Action Plan on Climate Change (NAPCC). These are National Mission for Sustaining Himalayan Ecosystem (NMSHE) and National Mission on Strategic Knowledge for Climate Change (NMSKCC).

QUESTION: 12

What is Nuclear transmutation?

Solution:

Nuclear transmutation is the conversion of one chemical element or isotope into another. In other words, atoms of one element can be changed into atoms of another element through nuclear reactions or through radioactive decay.

QUESTION: 13

Tamiflu is an anti-viral disease used to treat

Solution:

Tamiflu (oseltamivir) is an antiviral medication used to treat Swine flu.

QUESTION: 14

Consider the following statements
1. Thirty Meter Telescope will be the largest of the existing and announced extremely large telescopes (ELT).
2. The TMT will enable scientists to study fainter objects far away from earth providing information about early stages of the evolution of the universe.
3. India is also a partner in the project.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

Thirty Meter Telescope will be the second largest of the existing and announced extremely large telescopes (ELT) which is under construction on Mauna Kea in Hawaii. The TMT will enable scientists to study fainter objects far away from earth providing information about early stages of the evolution of the universe. As a founding member of the important international scientific project, India will be a 10 percent partner in the project and 70 percent of its contributions will be "in kind".

QUESTION: 15

Consider the following statements:
1. The Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) was declared first time in Manipur in 1980 as foreign trained insurgents had become uncontrollable.
2. Under the Act, the army has been deployed to assist the civil administration in the state.
3. Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) was passed in 1958 by the Parliament of India.

Q. Which of the statement given above is/are correct?

Solution:
QUESTION: 16

Scientists at the Indira Gandhi Centre for Atomic Research, Kalpakkam, have successfully extended the life of Fast Breeder Test Reactor (FBTR) by another 20 years. This centre is located in:

Solution:
QUESTION: 17

The stages of India’s Nuclear Power Programme differs with respect to:
1. Fuel used
2. Technology
3. Stage of development

Solution:
QUESTION: 18

The output quality of a printer is measured by

Solution:
QUESTION: 19

Data becomes ...... when it is presented in a format hat people can understand and use

Solution:
QUESTION: 20

The cloud computing is based on:
1. Software as a service mode.
2. Users should pay scheme.
3. Common objective of all the users.

Solution:

Related tests