Test: Soil - 2


10 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Soil - 2


Description
This mock test of Test: Soil - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Soil - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Soil - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Soil - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Soil - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The uppermost fertile layer of earth crust is called

Solution:

The uppermost fertile layer of the earth's crust is called soil. It supports plants which provide food for all the living things on this planet. Below the soil, there is hard rock.

QUESTION: 2

The water holding capacity is the highest in

Solution:

The amount of water retained by soil per unit volume is called as water holding capacity. It is highest in the clayey soil.

QUESTION: 3

In addition to the rock particles, the soil contains

Solution:

In addition of the rock particles, the soil contains minerals, organic matter, air and water.

QUESTION: 4

Which layer is formed of decayed organic matter?

Solution:

The decayed organic matter in the soil form humus which is black in colour.

QUESTION: 5

Soil erosion is a process of

Solution:

The process of removal of top soil due to action of air, water etc. is called soil erosion.

QUESTION: 6

-------------- are soils in which more than half of the parent mineral matter is volcanic ash and appear very dark in colour.

Solution:

Volcanic soils are soils in which more than half of the parent mineral matter is volcanic ash ans appear very dark in colour.

QUESTION: 7

Breaking down of big pieces of rock into smaller pieces is called

Solution:

The process of breaking down big pieces of rock into smaller pieces is called weathering.

QUESTION: 8

Which soil is made from basaltic rock?

Solution:

Type of soil depends upon the rock from which soil is formed. Basaltic rock forms the black soil.

QUESTION: 9

Soil best suited for cultivation of wheat, rice and sugarcane is

Solution:

The soil suited for cultivation of wheat, rice and sugarcane is called alluvial soil.

QUESTION: 10

Red soil In which horizon of soil weathering is taking place?

Solution:

The weathering of soil takes place in O-horizon of soil profile.

Related tests