Test: Soil - 3


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Soil - 3


Description
This mock test of Test: Soil - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Soil - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Soil - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Soil - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Soil - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A well-developed soil profile is the result of:

Solution:

A soil's physical and chemical properties affect plant growth and soil management. Some important physical and chemical properties of soil are mineral content, texture, cation exchange capacity, bulk density, structure, porosity, organic matter content, carbon-to-ni- trogen ratio, color, depth, fertility, and pH.

QUESTION: 2

Of the four distinct layers or sections of soil profile, organic matter is found in:

Solution:

Top soil contains organic matter. It is rich in humus which is rotting dead matter.

QUESTION: 3

Soils are classified according to their:

Solution:

Soils are classified on the basis of colour & texture.

QUESTION: 4

________ does not lead to soil erosion.

Solution:

Dense vegetation helps in protecting the soil from erosion by water and wind.

QUESTION: 5

Soil contains rock particle and_______.

Solution:

minerals, organic matter, air and water

QUESTION: 6

________ has the highest water holding capacity.

Solution:

Clayey soil has highest water holding capacity as it is poorly aerated.

QUESTION: 7

Various layers of soil are called:

Solution:

Layers of soil are called horizons.

QUESTION: 8

Humus refers to the:

Solution:

Humus is dark, organic material that forms in soil when plant and animal matter decays.

QUESTION: 9

Weathering is breaking down of rock by the action of:

Solution:

Weathering is the breaking down of rocks, soil, and minerals as well as wood and artificial materials through contact with the Earth's atmosphere, water, and biological organisms.

QUESTION: 10

Horizons differ from each other in:

Solution:

Soil horizons differ from one another in composition (e.g. clay or organic matter content), physical properties (e.g. color or particle size), or chemical properties such as pH or CEC.

QUESTION: 11

______ one be able to see the soil profile.

Solution:

The region in which the tree has been uprooted or dug out shows the soil profile. We can see soil profile while digging a well, making deep cut out through soil and while laying foundation for building. 

QUESTION: 12

___________ we can see the soil profile.

Solution:

The region in which the tree has been uprooted or dug out shows the soil profile.We can see soil profile at the sides of roads on a hill or at a steep of river bank.

QUESTION: 13

The upper most horizon of soil is:

Solution:

The top most layer is also called the humus layer, which is rich in organic material. This layer consists of decomposed material and organic matter. This is the reason, the topsoil has a dark brown color. 

QUESTION: 14

The topmost soil:

Solution:

The top most soil has highest concentration of organic matter as a result it can retain more water, is soft and is porous layer.

QUESTION: 15

Humus:

Solution:

Humus makes the soil fertile and provides nutrients to growing plants.

QUESTION: 16

___________ is present, in B-layer, in larger, quantities.

Solution:

B-layer contains more minerals and lesser amount of humus.

QUESTION: 17

Which soil is well aerated, light and dry?

Solution:

Sandy Soil is light, warm, dry and tend to be acidic and low in nutrients. Sandy soils are often known as light soils due to their high proportion of sand and little clay.

QUESTION: 18

Which top soil is best for growing plants?

Solution:

Loamy soil is best for growing plants. 

QUESTION: 19

Which soil is used to make pots and toys?

Solution:

Clayey soil is used to make pots and toys.

QUESTION: 20

Which soil is used to grow cotton?

Solution:

The soil most suitable for cotton is Sandy loamy soil. And thus, black soil is considered best for growing cotton. The farmers sows’ seeds of cotton in the month of March till early june.